Насильнецька колективізація на селі

Про матеріал
В цій презентації ви дізнаєтесь про визначення поняття колективізація, про роки проведення цього процесу, наслідки для України та його населення. Про протидію українського селянства більшовицьким процесам.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Насильницька колективізація на селі.

Номер слайду 2

Завдання уроку: На цьому уроці ви дізнаєтесь про насильницьку колективізацію українського села. З’ясуємо , що таке колективізація? У якому році більшовики оголосили суцільну колективізацію? Що переходило у власність колгоспу після вступу селянина до нього? Хто такі куркулі? Як боролася радянська влада з куркулями?. Як селяни України протестували проти колективізації? Коли відбулося найбільше селянських заворушень в Україні? У якому році більшість селян записалася до колгоспів.

Номер слайду 3

Початок колективізації. У1927 році більшовики проголосили курс на колективізацію. Колективізація – це об’єднання селянських дворів із землею, худобою та інвентарем у великі колективні господарства – колгоспи. Головною метою колективізації було викачування продуктів харчування із села за низькими цінами. У 1929 році Комуністична партія оголосила суцільну колективізацію. Українці не поспішали записуватися до колгоспів. Селян силоміць заганяли в колгоспи, а тим, хто відмовлявся, місцеві партійні діячі відкрито погрожували переслідуваннями. У 1929-1930 роках у селян забирали в колгоспи землю, реманент, велику рогату худобу, коней, птицю. Звичайно, люди не хотіли віддавати власну живність, тому почали її продавати або забивати, ховали або псували сільськогосподарський інвентар. За ці роки в Україні поголів’я худоби скоротилося вдвічі.

Номер слайду 4

Агітаційні плакати

Номер слайду 5

куркуліЩоб спрямувати селян у колгоспи, радянська влада вирішила знищити найзаможніший прошарок селянства, яких зневажливо назвали куркулями. Куркулі – це господарі, які зранку до ночі тяжко працювали на власних полях і мали гарні врожаї. Куркулів арештовували й відправляли до тюрем і таборів, часто їх разом із сім’ями висилали за межі України. Будинки, господарські будівлі, земля, худоба, зерно та реманент куркулів переходили до колгоспів.

Номер слайду 6

Селянські заворушення. У відповідь на суцільну колективізацію та розкуркулення в Україні почалися селянські заворушення. Селяни, озброєні палицями, вилами, сокирами, а іноді й вогнепальною зброєю, нападали на міліціонерів та представників радянської влади. Масовими антиколгоспні виступи були на сході Волині, Поділлі, Черкащині, Дніпропетровщині та Сумщині. У цих регіонах повсталим селянам вдавалося взяти під контроль навіть невеликі міста. У деяких районах повстанці не тільки ліквідовували колгоспи, але й піднімали антибільшовицькі лозунги «Геть радянську владу, хай живе Народна Воля». Особливо гострими були заворушення на Сумщині. Тут відбувалися справжні бої із загонами міліції. Повстанці створювали партизанські загони і протягом декількох місяців вели боротьбу з радянською владою. Найбільше селянських заворушень припало на березень 1930 року. Саме в цей час в Україні відбулося близько 3 тисяч виступів, у яких взяло участь щонайменше 40 тисяч селян. Для придушення протестів влада, окрім міліції, залучала й Червону армію.

Номер слайду 7

Робота з фотографією.

Номер слайду 8

Злам опору селян. Опір українського селянства змусив більшовиків пригальмувати темпи колективізації, але через півроку очільник СРСР, Йосип Сталін, наказав якнайшвидше створити колгоспи в Україні. Тепер більшовики звільняли колгоспників від сплати податків на домашню худобу, надавали їм пільги, забезпечували інвентарем тощо. Радянська влада у селах створювала машинно-тракторні станції (МТС), які допомагали колгоспам обробляти землю. До кінця 1932 року переважна більшість українських селян вступила до колгоспів

Номер слайду 9

Перевірка вивченого:1. Що таке колективізація?2. У якому році більшовики оголосили суцільну колективізацію країни?3. Що переходило у власність колгоспу після вступу до нього селянина?4. Хто такі куркулі?5. Як боролася радянська влада з куркулями?6. Як селяни України протестували проти колективізації?7. У якому році відбулося найбільше селянських заворушень в Україні?8. Коли переважна більшість українських селян вступила до колгоспів?

Номер слайду 10

Домашнє завдання: Прочитати Тему 5 стр. 104-107. Запитання 1-3 стр. 107

pptx
Пов’язані теми
Історія України, 9 клас, Презентації
Інкл
Додано
21 листопада 2023
Переглядів
179
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку