Навчальна презентація з правознавства для 9-го класу на тему: "Конституційні права і свободи людини і громадянина"

Про матеріал

Мета: навчити учнів розкривати юридичний зміст окремих конституційних прав і свобод людини і громадянина; ознайомити з основними правами і свободами людини та громадянина, конституційними обов'язками громадян України; розвивати вміння коментувати окремі статті ІІ розділу Конституції України, пояснювати юридичний зміст окремих конституційних прав і свобод людини і громадянина, описувати конституційні обов'язки громадян України, аналізувати правові ситуації щодо дотримання чи порушення основних прав та свобод людини і громадянина; виховувати в учнів переконання у взаємному зв'язку прав та обов'язків людини і громадянина, у важливості дотримання прав та свобод людини.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Конституційні права, свободи та обов’язки людини і громадянина. Вчитель правознавства. Зайцева Н. В

Номер слайду 2

Ти людина, отже маєш права

Номер слайду 3

Документами, що підтверджують громадянство є:паспорт громадянина України,свідоцтво про належність до громадянства,паспорт громадянина України для виїзду за кордон,тимчасове посвідчення громадянина України,проїзний документ дитини,дипломатичний паспорт,службовий паспорт,посвідчення особи моряка,посвідчення члена екіпажу,посвідчення особи на повернення в Україну.

Номер слайду 4

Підстави набуття громадянства України:за народженням за територіальним походженнямвнаслідок прийняття до громадянства внаслідок поновлення у громадянстві внаслідок усиновленнявнаслідок встановлення над дитиною опіки чи піклуваннявнаслідок встановлення над особою, визнаною судом недієздатною, опікиу зв'язку з перебуванням у громадянстві України одного чи обох батьків дитини внаслідок встановлення батьківства за іншими підставами, передбаченими міжнародними договорами України

Номер слайду 5

Підстави припинення громадянства Українивнаслідок виходу з громадянствавнаслідок втрати громадянстваза підставами, передбаченими міжнародними договорами .

Номер слайду 6

Документи.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Загальна декларація прав людини1948р. Конвенція про статус апатридів1954р. Міжнародна конвенція про ліквідацію всіх форм расової дискримінації1965р. Міжнародний пакт про громадські та політичні права1966р. Міжнародний пакт про економічні, соціальні, культурні права1966р. Конвенція про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок1979р. Конвенція про права дитини1989р. Конституція України1996

Номер слайду 7

Конституційні права і свободи Права – надані громадянину законом можливості задоволення людиною своїх життєвих потреб та інтересівце встановленні Українською державою, закріплені в її Конституції певні можливості, які дозволяють кожному громадянину обирати вид своєї поведінки, користуватися економічними, соціально-політичними свободами та соціальними благами як в особистих, так і в суспільних інтересах.

Номер слайду 8

Конституційні права і свободи За обсягом Загальні Особливі (жінок, дітей)За сферами життєдіяльності індивіда. Громадянські права і свободи людини - Ст. 23,27-35, 51. Політичні права і свободи громадян України - Ст. 34, 36, 38 - 40. Економічні права - Ст. 13, 14, 41, 42 Соціальні права – Ст. 43-50, ч. 1, ст. 53 Культурні права - Ст. 53, 54

Номер слайду 9

Особисті (громадянські) права - можливості збереження, розвитку і захисту індивідуальності людини Більшість носить абсолютний характер (є не лише невідчужуваними, але й не підлягають обмеженню) на життя Ст.27на вільний розвиток своєї особистості Ст. 23на повагу до гідності кожної людини Ст. 28 на свободу і особисту недоторканість Ст. 29на недоторканість житла Ст. 30на таємницю листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції С. 31на невтручання в особисте та сімейне життя С. 32на свободу пересування, вільного вибору місця проживання С. 33.на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань та на інформацію Ст.34на свободу світогляду і віросповідання Ст. 35.

Номер слайду 10

Політичні права – можливості брати участь у суспільному житті:на свободу об’єднань у політичні партії та громадські організації Ст. 36право брати участь в управлінні державними справами С. 38брати участь у Всеукраїнському і місцевому референдумах Ст. 38 право обирати і бути обраним Ст. 38право збиратися мирно без зброї і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації Ст.39 право направляти індивідуальні і колективні письмові звернення або особисто звертатися до органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових та службових осіб цих органів Ст.40 На свободу слова Ст. 34.

Номер слайду 11

Економічні – це можливість брати участь у виробництві матеріальних та інших благ.право на приватну власність Ст.41 право на підприємницьку діяльність Ст.42право на користування об’єктами права суспільної власності Ст.13, 14, 41право на результати своєї інтелектуальної власності Ст. 41.

Номер слайду 12

Соціальні – можливість людини користуватися соціальними благами у сфері матеріального виробництва, трудової діяльності, освіти, здоров’я, відпочинку.право на працю Ст.43право на страйк Ст.44право на відпочинок Ст.45право на соціальний захист Ст. 46право на житло Ст.47право на достатній життєвий рівень ст. 48.право на охорону здоров’я, медичну допомогу та медичне страхування Ст.49право на шлюб, сім’ю Ст 50 –52.право на освіту Ст.53право на безпечне для життя і здоров’я довкілля ст. 50.

Номер слайду 13

Культурні – можливість доступу до культурних здобутківсвобода літературної, художньої, наукової, технічної творчості та захист інтелектуальної власності Ст.54право на результати своєї інтелектуальної творчої діяльності Ст.54право на захист авторських прав Ст. 54право на участь у культурному житті та користування культурною спадщиною України Ст. 54.

Номер слайду 14

Обов'язки громадян:захист Вітчизни Ст. 65шанування державної символіки Ст. 65.не заподіяння шкоди природі, культурні спадщини, відшкодування завданих збитків Ст.66. охорона культурної спадщини ст. 66 сплачувати податки і збори в порядку і розмірах встановлених законом Ст.67. неухильно додержуватися Конституції та законів Ст. 68 не посягати на права й свободи, честі і гідності інших людей Ст. 68.набуття повної загальної середньої освіти ст. 53утримувати дітей до їх повноліття Ст. 51піклуватися про своїх непрацездатних батьків ст. 51.

Номер слайду 15

Хто може й повинензахистити права дитини:. Уповноважений з прав дитини. ВчителіСім’я. Уповноважений з прав людини. Держава

Номер слайду 16

Дякую вам За увагу

pptx
Додано
10 березня 2018
Переглядів
2592
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку