Навчальний матеріал у фарматі презентації з теми "Канада"

Про матеріал
Корисний та цікавий матеріал до вивчення. Презентація з ілюстраціями та цікавими фактами.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Викладач: Василь Паскаль. Канада

Номер слайду 2

Загальні відомостіОфіційна назва – Канада. Склад території – 10 провінцій, 3 територіїЧлен міжнародних організацій – ООН, НАТО, НАФТА, Співдружність Націй та ін. Офіційні мови – англійська, французька. Релігія – християнство (протестантизм, католицтво)Площа країни - 9,98 млн. км²Населення - 35,5 млн. осіб (2017)Загальний ВВП (за даними МВФ, 2017) - 1531 млрд. $ВВП на 1 особу - 41921 $ ІЛР (місце у світі, 2016) - 10 Форма правління - держава у складі СпівдружностіТериторіальний устрій - федеративна держава. Місце країни за типізацією ООН - високорозвинута країна "Великої сімки G-7"Прапор. Розташування

Номер слайду 3

Ніагарський водоспад. Цей водоспад перетинають 2 мости: Райдужний міст і Whirlpool Rapids Bridge, за якими йде пересування легкового автотранспорту. Близько 20% питної води в Америку протікає через Ніагарський водоспад. Замерзший водоспад у 2017 роціБагато людей пробували підкорити Ніагарський водоспад.1-ий інцидент стався в 1829 році, коли Сем Пач, стрибнув в ущелину водоспаду і вижив. У 1901, педагог зі штату Мічиган, була скинута в водоспад в бочці, вона також залишилася живою, проте отримала травми. Максимальна висота Ніагарського водоспаду - 53 м, максимальна ширина - 790 м (водоспад “Підкова”). Водоспад був уперше відкритий для європейців бельгійським місіонером і мандрівником Луї Еннепеном 1677 року

Номер слайду 4

Місце країни у світі та регіоніКанада – одна з найуспішніших економік світу. За площею країна майже така, як уся Європа, а живе в ній людей у півтора раза менше, ніж в Україні. Канада замикає топ-10 країн світу за ВВП. У країні швидкими темпами зростає економіка, бюджет має великий профіцит, а рівень безробіття низький. У країні стабільної демократії існує досконала правова система, рівень злочинності низький. Стрімке зростання сфери послуг, видобутку корисних копалин і переробної промисловості перетворили колись аграрні колонії Великої Британії та Франції спершу на індустріальну, а згодом – постіндустріальну державу, яка є лідером в області фармацевтики, біотехнології та телекомунікацій. За всю історію розвитку Канада не відчула жодного суттєвого економічного спаду, а її показники економічного зростання – одні з найкращих серед країн «Великої сімки». Водночас країна відчуває велику залежність від капіталу США.

Номер слайду 5

Національний парк «Банф» — перший національний парк Канади, заснований у 1885 році в Канадських скелястих горах. Парк розташований на 120 км на захід від міста Калгарі в провінції Альберта із площею 6 641 кв. км. Територія парку простягається від озера Луїза на півдні, до Національного парку «Джаспер». Парк межує з кількома провінційними лісами і Національним парком «Йохо» на заході та Національним парком «Кутеней» на півдні. Головний комерційний центр парку— місто Банф (Альберта), в долині річки Боу. Місто Банф, що знаходиться у заповіднику, є найбільш високим населеним пунктом

Номер слайду 6

Економіко-географічне положення Канада – величезна за площею країна, що займає майже четверту частину Америки та половину площі субрегіону Північна Америка. Всі її державні кордони по суходолу проходять зі США. Державний кордон між двома країнами є умовним. Велике значення мають прикордонні території в організації спільних виробництв, зокрема автомобілебудування, туризму.Із загальної площі Канади понад 10 % припадає на острови. На півночі через Канадський Арктичний архіпелаг країна майже на 1800 км простягається за Північним полярним колом. Канада – одна з небагатьох країн світу, яка має вихід до трьох океанів, а також найдовшу берегову лінію. Вихід до трьох океанів, відкриває Канаді можливості для інтенсивного транспортного сполучення з країнами Європи та Східної Азії.

Номер слайду 7

Найдовший у світі підвісний міст Капіла, Канада. Спочатку побудований в 1889 році, висячий міст Капіла є однією з головних визначних пам'яток Ванкувера. З моста відкривається чудовий вид на річку і вічнозелений ліс. Подолавши 137 метрів над ущелиною, глибина якого 70 метрів, туристи потрапляють у великій тінистий парк. Там їх чекають дивовижні атракціони і незабутні враження. Міст Капіла був побудований в 1889 році шотландським інженером Джорджем Грант Маккеем. Первинна підвісна конструкція складалася з кедрових дощок і конопляного каната.

Номер слайду 8

Історичний чинник. Протягом кількох століть територія сучасної Канади перебувала під владою європейських країн. У ХVІІ – ХVІІІ ст. вона стала ареною запеклої боротьби між Великою Британією та Францією. У 1763 р. після тривалої війни Франція втратила всі свої володіння, і Канада стала британською колонією. У 1867 р. вона одержала статус домініону. Повна незалежність країни було визнано у 1931 р. На відміну від більшості розвинутих країн у Канаді на сировинні виробництва припадає понад 25% вартості матеріальної сфери. Інша особливість національної економіка Канади – її велика залежність від іноземних капіталовкладень, особливо США. Так, капітал США нині контролює 100 % виробництва автомобілів і літаків, 99 % видобутку нафти та вугілля, 82 % хімічних виробництв, 70 % транспорту, 67 % видобутку корисних копалин, 52 % виробництва сільгоспмашин тощо.

Номер слайду 9

Музей “Світ науки” у Ванкувері

Номер слайду 10

Природно-ресурсний потенціал. Природні умови Канади дуже різноманітні. У рельєфі переважають рівнини. На заході тягнуться високі сейсмічно активні гори Кордильєри, на сході – давні низькі Аппалачі. Клімат країни суворий. Більшу частину займають арктичний та субарктичний пояси. Відносно вузька південна частина Канади розташована в помірному кліматичному поясі. З просуванням вглиб материка зменшується зволоження та зростають річні амплітуди коливань температур повітря. Зими в центральній частині суворі, літо спекотне. Це головний район землеробства Канади. Канада багата на мінеральні ресурси. З паливних корисних копалин країна має великі поклади нафти та природного газу, що зосереджено у Західноканадському басейні в межах передгірського прогину Кордильєр. За запасами нафти Канада посідає 3-тє місце в світі, поступаючись лише Венесуелі та Саудівській Аравії. На її території сконцентровано понад 10 % світових запасів нафти. Є великі поклади т. зв. бітумінозних (нафтових) пісків, що являють собою суміш глини, піску, води та нафти. Запаси газу менші: 19-те місце в світі та 3-тє в Америці (після США та Венесуели). Значні запаси кам’яного вугілля містяться в Західному басейні та сильно виснажені – у Східному.

Номер слайду 11

Канада багата на різноманітні рудні корисні копалини, особливо руди кольорових металів. Їх поклади зосереджено або в межах Канадського щита Північноамериканської платформи (залізні, нікелеві, мідні, уранові, цинкові, кобальтові руди, золото, платина), або у провінції Британська Колумбія в межах сейсмічного поясу Кордильєр (мідні, поліметалічні, вольфрамові, молібденові, срібні руди). З нерудних корисних копалин у Канаді є світового значення поклади калійної солі у провінції Саскачеван. У країні сконцентровано 58,4 % світових запасів цієї хімічної сировини (1-ше місце у світі). Водні ресурси Канади дуже великі: на країну припадає 15 % прісної води світу. Річки порожисті, мають великий гідроенергопотенціал. У країні гідроелектроенергія – одна з найдешевших у світі. Через те Канада є другою країною в світі за обсягом виробництва гідроелектроенергії, на яку припадає близько 60 % енергобалансу країни. Канада має значні площі, вкриті родючими ґрунтами. Найкращі з них – чорноземи – розміщені в центральній степовій частині Канади. На сході та крайньому заході переважають родючі бурі та сірі лісові ґрунти. Сільськогосподарські землі займають лише близько 7 % території Канади. Канада має надзвичайно багаті лісові ресурси. За запасами деревини на душу населення країна не має собі рівних. Найбільші площі під лісом зайнято в провінціях Британська Колумбія, Квебек та Онтаріо.

Номер слайду 12

Монреальський ботанічний сад

Номер слайду 13

Працересурсний потенціал. Канада має значний працересурсний потенціал. Протягом XX ст. кількість населення країни зросла майже в шість разів. Причому аж до 90-х років XX ст. половину приросту забезпечувала імміграція. Канада відчуває потребу в трудових ресурсах. Основну економічну «віддачу» дають незалежні кваліфіковані іммігранти. Водночас частина канадців емігрує до США. Це переважно трудові міграції кваліфікованої робочої сили (інженерів, медичних працівників, дизайнерів), а також випускників канадських вишів у пошуках роботи. Починаючи із 70-х років XX ст. темпи зростання кількості населення сповільнилися також і внаслідок зменшення природного приросту. Для демографічної ситуації в Канаді характерний І тип відтворення населення. Показники народжуваності та смертності низькі: відповідно 10,3 осіб/тис. та 8,5 осіб/тис. Як результат – низький показник природного приросту населення: 1,8 осіб/тис., що удвічі менше, ніж у США. Як наслідок природного та механічного руху населення змінилася його статево-вікова структура: зростає частка осіб літнього віку («старіння населення») та жінок. Середня тривалість життя становить 81,76 року. Це найвищий показник в Америці та один з найвищих у світі.

Номер слайду 14

Особливості сучасного розвитку країни. Канада – одна з найбільш високорозвинутих постіндустріальних країн світу. 73,6 % її населення зайнято у сфері послуг. Провідним промисловим виробництвом залишається видобування мінеральних ресурсів; країна експортує до 80 % видобутої сировини. Канада – одна з небагатьох країн-експортерів енергоносіїв у світі. Особливе значення має вивезення нікелю, свинцю, урану, цинку, золота. Крім того, Канада – один з найбільших у світі виробників сільськогосподарської продукції. Національна економіка Канади інтегрована зі світовою й залежить від міжнародної торгівлі, особливо зі своїм найбільшим торговельним партнером США. Будучи прихильником «вільної торгівлі», створюючи спеціальні механізми державної підтримки експортних можливостей, Канада водночас робить чимало для захисту національного ринку і національних виробників.

Номер слайду 15

CN Tower в Торонто. Сі-Ен-Тауер — оглядова і телекомунікаційна вежа висотою 553,3 метра у центрі міста Торонто. Вежа була найвищою будівлею планети впродовж 31 року від 1976 до 2007 Сі-Ен Тауер залишається найвищою будівлею Західної півкулі. Вежа є визначальною будівлею панорами Торонто, та є одним із найупізнаваніших символів Канади.

Номер слайду 16

Домінуючі складові третинного сектору. Небувалого зростання в постіндустріальній економіці Канади зазнала сфера послуг. Найуспішніше розвиваються такі її види: фінанси, страхування і нерухомість, освіта і наука, транспорт, гуртова та роздрібна торгівля, туризм, громадське харчування, охорона здоров’я, телекомунікації, готельні послуги, сфера розваг тощо. Фінансові послуги – важливе джерело державних прибутків. Головними фінансовими центрами є Торонто та Монреаль. У Торонто розміщується головна фондова біржа країни Toronto Stock Exchange. Вона є другою за активністю в Америці та шостою в світі. Великі фондові біржі також є у Монреалі та Ванкувері. Важливе значення має наукова діяльність. Учені Канади активно займаються дослідженнями у сфері космічних інновацій. Компанії Канади розробили концепцію дистанційного спостереження, геофізичних аналізів, мають успіхи в галузі біоінженерії та медицини. Колосальний успіх країні принесли дослідження в сфері лазерної хірургії, генетики, пересадки органів.

Номер слайду 17

Підготовку фахівців для національної економіки забезпечує освіта. Велику популярність мають коледжі та технічні інститути. Їх основна функція – підготовка фахівців для ділового, промислового та державного секторів. Вищу освіту в Канаді надають університети, більшість з яких фінансується державою. Дипломи канадських університетів еквівалентні дипломам США та країн Європи. У топ-200 найкращих вишів світу є 10 університетів з Канади, у т. ч. університети Торонто, Британської Колумбії, Монреаля, Альберти. Важливою статтею прибутків Канади стає міжнародний туризм. За кількістю туристичних відвідувань країна в Америці поступається лише США та Мексиці. Найчастіше туристи відвідують Торонто, Монреаль, Ванкувер, національні парки, Ніагарський водоспад, Скелясті гори. Ванкувер є найкращим курортом Канади. Найгустіша транспортна мережа сформувалася поблизу кордону із США, де проходять майже всі магістралі. Головну роль у вантажопотоках у межах країни виконують залізниці. За їх протяжністю Канада посідає 5-те місце в світі та 2-ге (після США) в Америці. Найбільшими залізничними вузлами в країні є Монреаль, Калгарі та Торонто. У пасажиропотоках найважливішим є автомобільний транспорт. Головні міста країни сполучені між собою автострадами. Серед них найдовша - Трансканадська автомагістраль, що простягається на 8 тис. км від Тихого до Атлантичного океану. За протяжністю автомобільних доріг Канада посідає 8-ме місце у світі, а в Америці поступається лише США та Бразилії. В Канаді розвинутий трубопровідний транспорт.

Номер слайду 18

Дякую за увагу!

pptx
Додав(-ла)
Паскаль Василь
Додано
29 січня 2022
Переглядів
605
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку