Навчальний проект з фізики "Дивовижний світ лампочок: від історії до сьогодення"

Про матеріал

Актуальність даної роботи полягає в аналізі основних видів сучасних ламп освітлення, а також у визначенні нестандартних методів використання ламп освітлення, зокрема їх декорування та виготовлення фізичноїмоделі барометра із електролампочки.

Предметом дослідження даної роботи є дослідження переваг та недоліків сучасних ламп освітлення, декорування лампочок для подальшого їх використання в приміщеннях, а також виготовлення фізичної моделі барометра із електролампочки.

Об'єктом дослідження є:

  • лампи розжарювання;
  • газорозрядні лампи;
  • світлодіодні лампи.

Метою роботи є аналіз і характеристика сучасних ламп освітлення, з'ясування їх переваг та недоліків у роботі, а також дослідження споживання електроенергії сучасними лампами освітлення, можливість використання декорованих ламп освітлення в інтер'єрі сучасних приміщень, а також у виготовленні фізичних моделей.

Перегляд файлу

Міністерство освіти і науки України

Департамент освіти і науки Полтавської облдержадміністрації

Полтавський професійний ліцей

 

 

Навчальний проект з фізики

 

 

 

Дивовижний світ лампочок: від історії до сьогодення

H:\ЛАМПИ\805846_w_300.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

Гайтан Людмила Василівна,

викладач фізики

Полтавського професійного ліцею

 

 

 

 

 

 

 

Полтава – 2018

 

ЗМІСТ

ВСТУП…………………………………………………………………………………….3

РОЗДІЛ І. ОПИС ЛАМП ОСВІТЛЕННЯ…………………………………………….5

1.1. Історія винайдення ламп освітлення………………………………………………...5

1.2. Види і принцип дії сучасних електричних побутових ламп освітлення………….6

РОЗДІЛ ІІ. ДОСЛІДЖЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИКОРИСТАННЯ СУЧАСНИХ ЛАМП ОСВІТЛЕННЯ………………………………………………..10

2.1. Переваги і недоліки сучасних ламп освітлення…………………………………...10

2.2. Дослідження споживання електроенергії сучасними лампами освітлення……..13

РОЗДІЛ ІІІ. НЕСТАНДАРТНЕ ВИКОРИСТАННЯ ЛАМП ОСВІТЛЕННЯ У ПОБУТІ…………………………………………………………………………………14

3.1. Декорування ламп освітлення……………………………………………………...15

3.2. Виготовлення моделі барометра із лампочки……………………………………..17

ВИСНОВОК……………………………………………………………………………..19

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ……………………………………….21

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВСТУП

Освітлення відіграє ключову роль у нашому щоденному житті, особливо в осінньо-зимовий період, коли більшу частину нашого часу вдома ми проводимо під увімкненою люстрою. Раніше все було зрозуміло – вкрутив лампочку – і світить, а зараз, заходиш в магазин – а там лампочки різні. Як же в них розібратися?

Все більше українців у своїх домівках змінюють лампи розжарювання на економні люмінесцентні або світлодіодні. Таким чином скорочуються щомісячні витрати на комунальні послуги та зменшується енергозалежність країни вцілому. Тому, одним з пріоритетних напрямків економії в умовах нових тарифів є перехід домогосподарств на енергозберігаючі світлодіодні джерела світла.

Актуальність даної роботи полягає в аналізі основних видів сучасних ламп освітлення, а також у визначенні нестандартних методів використання ламп освітлення, зокрема їх декорування та виготовлення фізичноїмоделі барометра із електролампочки.

Предметом дослідження даної роботи є дослідження переваг та недоліків сучасних ламп освітлення, декорування лампочок для подальшого їх використання в приміщеннях, а також виготовлення фізичної моделі барометра із електролампочки.

Об’єктом дослідження є:

  •                 лампи розжарювання;
  •                 газорозрядні лампи;
  •                 світлодіодні лампи.

Метою роботи є аналіз і характеристика сучасних ламп освітлення, з’ясування їх переваг та недоліків у роботі, а також дослідження споживання електроенергії сучасними лампами освітлення, можливість використання декорованих ламп освітлення в інтер’єрі  сучасних приміщень, а також у виготовленні фізичних моделей.

 Для досягнення мети роботи були поставлені такі завдання:

1.Ознайомлення з історією винайдення ламп освітлення.

2.Аналіз основних видів ламп освітлення, їх переваг та недоліків.

3.Дослідження споживання електроенергії сучасними лампами освітлення.

4.Ознайомлення з основними методами декорування лампочок та подальше використання їх у побуті.

5.Виготовлення фізичної моделі барометра із лампочки.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РОЗДІЛ І. ОПИС ЛАМП ОСВІТЛЕННЯ

1.1. Історія винайдення ламп освітлення

Сучасний світ неможливо уявити без різноманітних зручностей. Електрика, тепло, енергія, Інтернет — відбери все це у людства, і навряд чи воно виживе. Але, як відомо, будь-який розвиток вимагає свого часу і своїх героїв. Розглянемо питання про винахід лампи денного світла, без якої не обходиться, сьогодні, ні одна кімната.

Ще в античності люди робили перші спроби створити прилади, які могли освітлювати темну кімнату вночі або кімнату, що знаходиться під землею. Достеменно відомо, що ще в Давньому Єгипті та в Середземномор’ї використовували оливкову олію, яку поміщали в глиняний посуд з Ґнотами з бавовняної тканини. А, наприклад, жителі узбережжя Каспійського моря використовували в подібних судинах нафту.

На зміну глиняним судинах прийшли перші свічки. Вони були придумані ще в Середні століття. До їх складу входив бджолиний віск і яловиче сало. Багато століть найвизначніші генії Землі трудилися над створенням першої гасової лампи. У їх числі, до речі, був і Леонардо да Вінчі.

H:\ЛАМПИ\d0d1b8aee8a00cc2a7de05b7dd7617ef.jpgНе дивлячись на всі зусилля винахідників, конструкція, яка була безпечна і придатна для масового виробництва з’явилася лише в середині ХІХ століття. У зв’язку з бурхливим технічним прогресом, вже через чверть століття з’явилася перша електрична лампочка.

Першу електричну свічку, яка поступово перетворилася на лампочку, винайшов Яблочков Павло Миколайович. Первісне вуличне освітлення здійснювалася за допомогою його приладу. Однак, свічки були не дуже економічними, а отже, зовсім невигідними. Вартість однієї свічки становила 20 копійок, а міняти їх доводилося кожні півтори години. Пізніше, були придумані ліхтарі, які могли самостійно змінювати свічку. Не дивлячись на

 

недовговічність і неекономічність електричної свічки, цей винахід внесло істотний внесок у розвиток індустрії освітлення. Уже тоді, ця технологія застосовувалася в магазинах і театрах, в ресторанах і готелях.

У період з 1840 по 1860 року багато винахідники намагалися створити лампу розжарювання. Протягом усіх цих років жодна зі спроб не увінчалася успіхом. Всі були готові махнути рукою на цю ідею. Проте, в 1873 році відбувся прорив у цій галузі. Лодигін Олександр Миколайович винайшов таку лампочку, яка змогла витримати всі випробування. Перші лампи горіли пів години, не довше. Потім придумали відкачувати повітря зі скляної колби — це збільшило термін служби лампочки. У 1873 році дві перші лампи Лодигіна загорілися на вулицях Санкт-Петербурга.

H:\ЛАМПИ\images (1).jpgТакож, винахід лампи приписують американському винахіднику Томасу Едісону. Він створив лампу, яка була здатна горіти сотні годин, не втрачаючи своєї енергії. Едісон знав про досліди Лодигіна і знав про недоліки його винаходу, тому він задався метою створити більш надійну лампу. Він провів 6000 експериментів і, в підсумку, в кінцевій конструкції лампи він використовував вугільну нитку, зроблену з міцного бамбукового волоска. Проводячи свої досліди, Едісон випробував майже всі сорти бамбука. Головне, що було зроблено Едісоном — це відкриття виробництва лампочок, що дозволило поставити технологію на потік.

1.2. Види і принцип дії сучасних електричних побутових ламп освітлення

Сучасні види ламп, які застосовуються для освітлення житлових, офісних, господарсько-побутових приміщень, на сьогоднішній день вражають своєю різноманітністю. Відрізняються вони один від одного не тільки потужністю

освітлення, але і принципом дії, як наслідок – різноманітністю відтінків світла, довговічністю і споживаною кількістю електроенергії.

Відповідно, бувають види ламп освітлення, які споживають невелику кількість електроенергії і при цьому випромінюють яскраве освітлення і мінімум тепла – ці лампи класифікуються, як енергозберігаючі лампи, види їх по конструкції також різноманітні.

Нового покоління види електричних ламп бувають стійкими до перепадів напруги в мережі і мають більшу кількість годин роботи і циклів вмикання/вимикання, що в поєднанні з низьким енергоспоживанням значно відрізняє їх від традиційних ламп розжарювання.

Однак, сучасні лампи освітлення не обмежуються цим, вони мають не тільки високі показники світловіддачі,  низький рівень споживання електроенергії та значну кількість годин роботи, існує і безліч інших нюансів, якими вони відрізняються, наприклад частота мерехтіння, екологічність, наявність/відсутність вбудованих випрямлячів струму, і багато іншого.

H:\ЛАМПИ\df011fecd7a5aba4ff31ff335a7ec6c8.jpgТому розглянемо, які бувають види ламп на сьогоднішній день, в першу чергу – основні положення, потім розглянемо принцип дії електричних ламп освітлення з такого існуючого їх переліку:

  • лампи розжарювання;
  • газорозрядні лампи;
  • світлодіодні лампи.

Лампи розжарювання є найбільш поширеними на території країн СНД, і, мабуть, найдавнішим видом ламп. Вони не мають ні яких особливих переваг, виділяють багато тепла, споживають багато електрики, не мають захисту від

перепадів напруги.

Єдина перевага – тепле, подібне натуральному, сонячне освітлення, яке, на думку багатьох, не зрівняється з явно штучним освітленням інших видів ламп. Крім

того, вони є екологічно чистими на відміну від наступного виду ламп.

Газорозрядні лампи, а також їх різновид – люмінесцентні лампи хороші тим,

що мають безліч різновидів, кожен з яких має певну кращу якість.

Види сучасних газорозрядних ламп застосовуються не тільки як звичайні джерела електричного освітлення в побуті; вони мають декоративні різновиди, прийнятні для підсвічування стель, ніш і т. д.H:\ЛАМПИ\03.png

Світлодіодні лампи є нічим іншим, як сучасною альтернативою попередніх двох видів ламп. Ці лампи нового покоління енергозберігаючі, екологічні і довговічні (стійкі до перепадів напруги) освітлювальні електричні елементи.

Вони мають явну перевагу перед іншими видами ламп, але єдиний недолік – вартість, так як технологія їх виробництва на сьогодні нова і досить дорога. Але їх довговічність і економічність, на думку виробників, окупить разові витрати на їх придбання.

Принцип дії лампи розжарювання заснований на нагріванні металевої спіралі, що знаходиться у вакуумі (лампи потужністю до 25Вт) або газ + аргон або аргон+азот (середньої потужності і високопотужні лампи) у герметично запаяній скляній колбі.

При проходженні через спіраль, струм розігріває її до температури, що дорівнює надалі до 3000 градусів за Цельсієм, разом з цим відбувається і випромінювання світла, інфрачервоних променів.

Сама спіраль виконана з особливо міцного і вельми тугоплавкого металу – вольфраму, а ступінь яскравості освітлення прямо пропорційно залежить від температури нагріву; крім того, газове середовище, в якому знаходиться спіраль, може містити в собі частинки галогенів.

Сучасні лампи розжарювання виробляються зі скла з металевим плафоном, що мають різьбу, за рахунок якої відбувається фіксація в патроні, але є різновиди з

контактно-затискними і штировими типами з’єднань. 

H:\ЛАМПИ\03.pngВиди ламп розжарювання можуть мати чотири модифікації, чотири умовні позначення, що вказують на тип спіралі та її довкілля в лампі розжарювання: В (вакуумна), Б (біспіральна з аргоновим напиленням), БО (біспіральна з аргоновим

наповненням опалової колбі), Г (моноспіральна з аргоновим напиленням).

Що стосується побутового призначення ламп розжарювання, то вони є лампи загального призначення і позначаються абревіатурою ЛОН.

Принцип роботи сучасних газорозрядних ламп полягає в тому, що видиме випромінювання світла відбувається внаслідок виникнення розряду електрики в герметичному середовищі газу (неон, аргон, криптон, ксенон) або пара металів (натрій, ртуть).

Таким чином, середовище газу/пару металу – це і є провідник струму, який від вольфрамового електрода з великим потенціалом (фази, «+») проводить його до вольфрамового електрода з меншим потенціалом (нуля, «-»), випромінюючи мінімум тепла при високій мірі світловіддачі.

Існує також і газорозрядні люмінесцентні лампи, у яких в результаті розряду в парах ртуті утворюється невидиме для людського ока ультрафіолетове випромінювання (теплове випромінювання), яке перетворюється у видиме світло за допомогою напилення люмінофора (сполук галофосфата), що є на внутрішніх стінках колби.

 

 

 

РОЗДІЛ ІІ. ДОСЛІДЖЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИКОРИСТАННЯ СУЧАСНИХ ЛАМП ОСВІТЛЕННЯ

2.1. Переваги і недоліки ламп освітлення

Оцінимо всі плюси і мінуси світлодіодних (LED) ламп, енергозберігаючих (люмінесцентних) і ламп розжарювання.

Лампи розжарення – дорого, неефективно, неекономічно і пожежонебезпечно. Перевагою можна було б назвати вартість лампи, але за нашими розрахунками цей показник впевнено переміщується в недоліки:

  • споживають багато електроенергії, при цьому працюH:\ЛАМПИ\images (1).jpgють тільки 1,5 тис. годин;
  • перепади струму і часте вмикання/вимикання призводить до зменшення терміну експлуатації;
  • мають низький світловий потік, тобто якість освітлення гірша, ніж у всіх інших ламп;
  • небезпека пожежі – поверхня нагрівається до 120 градусів. При експлуатації може призвести до опіків і стати причиною загоряння.

Енергозберігаючі – люмінесцентні лампи – цей тип освітлення вже досить давно з’явився на українському ринку і завоював своїх прихильників.

Переваги:

  • віддача світла люмінесцентної лампи в середньому в 5 разів більша, ніж лампи розжарювання. При цьому споживання електроенергії знижується приблизно на 80%, а звичний рівень освітлення приміщення залишається;
  • працює в 6-10 разів довше, ніж лампи розжарювання (6-12 тис. годин);H:\ЛАМПИ\images.jpg
  • енергозберігаючі лампи менше нагріваються (лампа розжарювання нагрівається до 120 градусів), тому їх можна використовувати в приладах з обмеженим рівнем температури;
  • енергозберігаюча лампа має велику площу поверхні. Завдяки цьому розподіл світла по приміщенню відбувається більш рівномірно і м’яко (очі 100% втомлюються менше).

Недоліки:

  • наявне мерехтіння, що протягом тривалого часу викликає втому очей і

роздратування;

  • присутній т. зв. ефект розігріву – при включенні лампи вона поступово

набирає яскравості;

  • вміст ртуті від 1 до 3 міліграмів. Цей показник не несе прямої загрози людському здоров’ю. Але якщо така лампа розіб’ється в помешканні, необхідно ретельно зібрати всі залишки, потім обробити місце падіння звичайним розчином марганцівки, а кімнату ретельно провітрити.

До речі, саме тому такі лампи не можна викидати у смітник. Більше того, робити це заборонено чинним законодавством України, за недотримання вимог щодо поводження з відходами на фізичних осіб накладається штраф у розмірі від 340 до 1360 грн, на посадових осіб та громадян – суб’єктів підприємницької діяльності – від 850 до 1700 грн.

H:\ЛАМПИ\kak-vybrat-led-lampu.jpgСвітлодіодні лампи – LED-лампи – поступово завойовують прихильність українських споживачів.

Переваги:

  • економічне й ефективне енергоспоживання, тривалий час експлуатації;
  • екологічність – не містять ртуті;
  • максимальний світловий потік досягається відразу після включення;
  • стійкість до удару і вібрації;
  • чистота і різноманітність кольорів, до кінцевого терміну експлуатації LED-лампа не втрачає температури кольору (в деяких випадках цей показник зростає) і високий рівень передачі кольору;
  • спрямованість випромінювання – нема втрати світлового потоку;
  • має можливість регулювання інтенсивності освітлення (відрізняються ціною від звичайних світлодіодних ламп), а це дозволяє їх використання в приладах з регуляторами яскравості, в датчиках руху, таймерах тощо;
  • протипожежна безпека – нагрівається лише до 40 градусів;
  • експлуатуються при низьких температурах;
  • спектр випромінювання більш близький до натурального, відсутнє мерехтіння

не викликають втоми очей;

  • не вимагає спеціальної утилізації.

Недоліки:

  • можна було б зарахувати вартість, але світові технології постійно змінюються, і незабаром такі лампи значно подешевшають, більше того, наш розрахунок показує, що ціна дуже швидко перекривається реальною економією;
  • світловий потік, вказаний на коробці, не завжди відповідає реальній світловіддачі і з часом може знижуватися до 20%;
  • погано переносять герметичність і високу вологість.

Практичні настанови:

  1. При купівлі звертайте увагу на потужність лампи і кількість годин роботи, гарантованих виробником;
  2. Зберігайте упаковку, якщо лампа швидко перегоріла, можна замінити у виробника або продавця;
  3. Пункти прийому та утилізації енергозберігаючих ламп є по всій Україні. Їхні адреси можна знайти за допомогою мережі Інтернет.

До речі, в Україні вже планують заборонити використання звичайних ламп розжарювання. Як повідомлялося, відповідний законопроект внесено на розгляд Верховної Ради. Зокрема, ним забороняється ввезення і виробництво освітлювальних приладів, які мають низький клас енергоефективності.Тому не відкладайте економію електроенергії на потім – вибирайте свій шлях заощадження

вже зараз.

 

http://eremurus.info/wp-content/uploads/2015/01/table-1.png

 

2.2.Дослідження споживання електроенергії сучасними лампами освітлення

H:\ЛАМПИ\sravnenie_rashod_00.jpgОснова споживання електроенергії в  умовах міста – це освітлення (без урахування домогосподарств, обладнаних електроплитами), тому, замінивши лампи розжарювання на економічні LED-лампи, можна значно скоротити своє електроспоживання і з економити кошти на його оплаті. Наприклад, при заміні звичайних лампочок на енергозберігаючі електроспоживання знижується в 5-7 разів (на 75-80%), оскільки їх світлова віддача в середньому в 5 разів більша. 100 Вт лампочку можна замінити на енергозберігаючу потужністю 12-20 Вт. Термін служби звичайної лампи розжарювання становить 1-1,5 тис. годин, енергозберігаюча лампа прослужить 10 тис. годин, LED-лампа – до 50 тис. годин.

Так, в залежності від кількості ламп, потужності і часу їх горіння, всередньому можна зекономити від 50 до 100 кВт-год електроенергії на місяць.

При цьому варто зауважити, що дуже часто пересічного споживача жахає вартість LED-ламп, але це якраз той випадок, коли мета виправдовує вкладені кошти. Вартість LED-лампи 12 Вт (з низьким світловим потоком – аналог 100 Вт) в середньому становить 60-100 грн, звичайна лампочка розжарювання коштує 11 грн. Отже, щоб перекрити термін служби LED-лампи, нам необхідно 50 штук звичайних

ламп, а це в свою чергу – 550 грн (11 х 50). Економія очевидна.

Скільки «їдять» електрики і грошей енергозберігаючі лампи?!

Для початку обчислимо споживання електроенергії за місяць у кабінеті фізики для обох типів ламп за умови, що лампи горять 5 годин на добу:

  1.      Лампа розжарювання 100 Вт: 0,10 кВт-год х 5 годин х 20 днів = 10 кВт-год за міс;
  2.      Світлодіодна лампа 12 Вт (з низьким світловим потоком): 0,012 кВт-год х 5годин х 20 днів = 1.2 кВт-год за міс.

Як бачимо, споживання електроенергії у світлодіодної лампи менше 8 разів зарахунок меншої споживаної потужності.

 

H:\ЛАМПИ\563223_1_w_590.jpg

 

 

 

 

 

РОЗДІЛ ІІІ. НЕСТАНДАРТНЕ ВИКОРИСТАННЯ ЛАМП ОСВІТЛЕННЯ У ПОБУТІ

3.1. Декорування ламп освітлення

У багатьох не піднімається рука викидати справно служатьдобрістарі «лампочки-груші», щобзамінитиїх на енергозберігаючі. Можливо, процес переходу на енергозберігаючі лампочки підешвидше, якщо ми підкажемо, щовикидати лампочки старого зразка не варто: з них можнаробитирізнісимпатичні й кориснівироби.

Перегоріла лампочка, здавалося б, абсолютно даремний предмет, пряма дорога до якого у відро для сміття. Але не поспішайте робити цей крок-в руках рукодільниць лампочка перетворюється в невпізнані вироби, гідні прикраси розкішного інтер’єру. Сьогодні дуже популярний такий напрямок в рукоділлі, як виготовлення виробів з непридатного матеріалу. Майстри навчилися пускати в діловсе: пластикові пляшки, упаковки від напівфабрикатів, контейнери з-підяєць і навіть старі лампочки. Такі вироби, як лампочки, можуть служити сувенірами або новорічними прикрасами. Якщо ви плануєте процесс виготовлення іграшки з лампочок своїми руками, то стежте за виконанням правил техніки безпеки, так як в роботі використовуєтьс якрихкий скляний предмет, клейові матеріали і ножиці.

Отже, що ж можна змайструвати зі старої лампочки? З лампочок виходять незрівнянні ялинкові прикраси, в яких складно дізнатися що віджили свій вік освітлювальні прилади. Для початку лампу покривають суцільним шаром акриловоїфарби, а вже потім використовують різні техніки розпису, декупаж, декорування маленькими гудзиками, паєтками та блискітками.

Готові іграшки прикрашають в’язаним «одягом», завершуючи образ обраного персонажа. Якщо шапочка буде служити петлею, то її приклеюють до основи.              Флораріуми-захоплюючев идовище, але ці вироби виготовити дещо складніше, тому що лампочку, перед тим як поміститивсередину декора, доведеться розібрати і звільнити від внутрішнього вмісту. Однак результат того вартий!

 

Створення флораріумов-дуже захоплюючез аняття, але воно подвійно захоплює,якщо розбивати міні-садочки в лампочках. Але якщо ви зовсім не хочете обтяжувати себе доглядом, можна придбати штучні рослини-зараз є такі, які складно відрізнити від справжніх.

Можна створювати і мініатюрні вази. Наливаємо в лампочку воду і ставимо в неї квітку. Виходить мініатюрна ваза. Її можна встановити на саморобній підставці з дерева, дроту або іншого матеріалу. А можна обмотати цоколь вазочки міцною ниткою або дротом і підвісити.

Декор з лампочок можна використовувати не тільки вдома, але і в саду. Якщо пофарбувати лампи люмінесцентною фарбою, то вони знову перетворяться на джерела світла і будуть світитися в темряві, набираючись  світла днем. З декількох ламп можна створити гірлянду абокомпозицію у вигляді розкішної люстри.

H:\ЛАМПИ\podelki-iz-lapochek-elochnie-igrushki-3.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.2. Виготовлення моделі барометра із лампочки

Візьмемо перегорілу електричну лампочку, і там, де починається цоколь з різьбовою частиною, акуратно просвердлюємо невеликий отвір діаметром 2-3 мм. Робити це слід дуже обережно, інакше балон може тріснути або розбитися.

Ось найпростіший спосіб свердління скла. На точку, де ви намітили отвір, нанесіть краплю машинного або соняшникової олії. Візьміть абразивний порошок від середньо наждачного паперу і підсипте його до масляної краплі, щоб вийшла густа паста, трохи рідший зубний. Потім затисніть в патроні дриля мідний дріт. Діаметр її повинен відповідати розміру отвору, який ви хочете просвердлити. Цоколь лампи акуратно затисніть в лещатах. А скляну колбу оберніть рушником або ганчіркою.

Свердлити треба дуже обережно, прикладаючи мінімальне зусилля.

В отвір заливаємо водопровідну воду, заповнивши скляну колбу до половини. Потім додайте в неї дві-три краплі чорнила або шматочок грифеля хімічного олівця і перемішайте. Барометр готовий.

Залишається почекати, поки внутрішня стінка колби просохне, і підвісити барометр між віконними рамами. Найкраще з північної сторони, де на нього не будуть потрапляти прямі сонячні промені. Якщо ж вікна виходять на південь, встановіть у верхній частині вікна. Через кілька годин можна знімати показання. Наш барометр може передбачати погоду за добу достатньо повно.

Результати спостережень:

Самодельный барометр из перегоревшей лампочки1.Внутрішні стінки лампочки вкрилися дрібними краплями сконденсованої води - завтра буде хмарно, але без опадів.

2. Змінна хмарність - стінки лампочки вкрилися краплями середньої величини, а між ними утворилися вертикальні сухі смуги.

 

 

 

  1. Самодельный барометр из перегоревшей лампочкиЯкщо стінки частково покриті великими краплями роси –слід чекати короткочасних опадів. А зверху донизу і краплі, укрупнюючись, що стікають вниз - буде гроза.
  2. Великі краплі тільки біля поверхні води, а горловина лампочки суха - дощ пройде стороною, у 30-60 км від ваших місць.
  3. За вікном дощ, а стінки лампочки стали абсолютно сухими, без крапельок туману і - завтра встановиться хороша погода.
  4. А якщо з'явилися краплі роси лише на північній стороні балона, чекайте завтра дощу у другій половині дня.

Самодельный барометр из перегоревшей лампочкиЗрозуміло, користуватися таким барометром можна лише в тому випадку, якщо температура повітря вище нуля, тобто навесні, влітку і ранньої осені.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВИСНОВОК

H:\ЛАМПИ\images.jpgОстаннім часом у всьому світі велику увагу приділяють енергозбереженню. Впровадження ресурсозберігаючих технологій виробництва, скорочення витрат на електроенергію, зниження навантаження на енергомережу позитивно впливають на стан економіки окремих підприємств та країни загалом. Для економії електроенергії важливо оптимізувати її витрати на освітлення. Їх можна скоротити за рахунок застосування енергоефективних джерел світла.

В науковій роботі на тему «Дослідження сучасних ламп освітлення» було описано історію виникнення ламп освітлення, зроблений аналіз їх принципу дії, розкриті переваги та недоліки ламп. Також було проведено дослідження споживання електроенергії сучасними лампами освітлення і визначені методи декорування ламп освітлення.

Були отримані наступні висновки:

1. Сучасні види ламп, які застосовуються для освітлення житлових, офісних, господарсько-побутових приміщень, на сьогоднішній день вражають своєю різноманітністю. Відрізняються вони один від одного не тільки потужністю освітлення, але і принципом дії і як наслідок – різноманітністю відтінків світла, довговічністю і споживаною кількістю електроенергії.

2. Існують види ламп освітлення, які споживають невелику кількість електроенергії і при цьому випромінюють яскраве освітлення і мінімум тепла – ці лампи класифікуються, як енергозберігаючі лампи, види їх по конструкції також різноманітні.

3. Лампи розжарювання є найбільш поширеними на території країн СНД, і, мабуть, найдавнішим видом ламп. Вони не мають ні яких особливих переваг, виділяють багато тепла, споживають багато електрики, не мають захисту від перепадів напруги.

Єдина їх перевага – тепле, подібне натуральному, сонячне освітлення, яке, на думку багатьох, не зрівняється з явно штучним освітленням інших видів ламп. Крімтого, вони є екологічно чистими на відміну від газорозрядних та світлодіодних ламп.

H:\ЛАМПИ\kak-vybrat-led-lampu.jpg4. Газорозрядні лампи, а також їх різновид – люмінесцентні лампи гарні тим, що мають безліч різновидів, кожен з яких має певну кращу якість.Види сучасних газорозрядних ламп застосовуються не тільки як звичайні джерела електричного освітлення в побуті; вони мають декоративні різновиди, прийнятні для підсвічування стель, ніш і т. д.

5. Світлодіодні лампи є нічим іншим, як сучасною альтернативою попередніх двох видів ламп. Ці лампи нового покоління енергозберігаючі, екологічні і довговічні (стійкі до перепадів напруги) освітлювальні електричні елементи.Вони мають явну перевагу перед іншими видами ламп, але єдиний недолік – вартість, так як технологія їх виробництва на сьогодні нова і досить дорога. Але їх довговічність і економічність, на думку виробників, окупить разові витрати на їх придбання.

6. Основа споживання електроенергії в  умовах міста – це освітлення (без урахування домогосподарств, обладнаних електроплитами), тому, замінивши лампи розжарювання на економічні LED-лампи, можна значно скоротити своє електроспоживання ізекономити кошти на його оплаті.

7. Викидати лампочки старого зразка не варто: з них можна робити різні симпатичні й корисні вироби.Такі вироби можуть стати сувенірами або новорічними прикрасами.

8. Із перегорілої лампочки можна сконструювати модель барометра, який дасть змогу дізнатися про погоду на день.

 Результати дослідження роботи будуть корисні для учнів і студентів, які цікавляться дослідженнями ефективності сучасних ламп освітлення, можуть зацікавити вчителів, керівників гуртків, викладачів.

 

 

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

 

 1. Айзенберг Ю.Б.  Энергозбережение – одна изважнейших проблем современнойсветотехники // Светотехника. – 2007. – №6. – С. 6-10.

2. Айзенберг Ю.Б.  Энергозбережение и техническая политика в области освещения // Светотехника. – 2005. – №6. – С. 4-9

3. Сорокин В.М., Светодиодное освещение разширяет границы // СвітлоЛюкс. – 2009. - №2. – С. 37-41.

4. Юнович А.Э. Светодиоды как основа освещение будущего. // Светотехника. – 2003. – С.2-6.

5. Бегеманн Т. Светоизлучающие диоды – тенденции развития и влияние на освещение // Светотехника. –  2001. –  №5. – С. 10-14.

6. Сабинин В.Е. Светоизлучающие диоды в глобальной економике // Светотехника. –2002. –  С9-10.

7. Хайнц Р., Вахтманн К. Неорганические светодиоды. Обзор // Светотехника. – 2003. - №3. – С. 7-13.

8. Хартман П. Технология изготовления белах светодиодов // Светотехника. – 2008. – №2. – С. 39-42.

9. Монастирский З.Я. Світлодіоди у світотехніці: вчора, сьогодні, завтра. // СвітлоЛюкс. –2009 . – №3. – С. 26-31.

10. Тараненко Е., Трофимец В. Энергоэффективные осветительные приборы на светодиодных источниках света – необходимость и реальность сегодняшнего дня // СвітлоЛюкс. – 2009. – №2. – С. 44-45.

        11. Берлиц Ш. Светодиоды сейчас, что дальше? // Светотехника. – 2008. – №5. – С.9-11.

12. Вейнерт Д. Светодиодное освещение: справочник / Д. Вейнерт. — Philips, 2010. – 156 с.

        13. Гладин Д. Светодиодное освещение: только преимущества / Д.Гладин // Животноводство России. – 2012. – №9. – С. 62-64.

 

docx
Пов’язані теми
Фізика, Матеріали до уроків
Додано
24 жовтня 2018
Переглядів
4026
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку