Навчально-пізнавальна гра "Поле чудес"

Про матеріал

Навчально-пізнавальна гра допоможе розвинути інтерес до хімії, проходить ця гра без особливого напруження, відбірковий етап проводиться різними способами: складання кросвордів чи їх відгадування.

Перегляд файлу

                                           СЦЕНАРІЙ

 НАВЧАЛЬНО-ПІЗНАВАЛЬНОГО ЗАХОДУ «ПОЛЕ ЧУДЕС»

Увага! Розпочинаємо навально-пізнавальну гру «Поле чудес», яка буде проводитися на зразок однойменної телевізійної гри.

1 тур. Дайте назву органічної речовини, що входить до складу харчових продуктів.

( 7  літер)                                                                          Відповідь : глюкоза.

Увага ! Реклама : пийте фруктові соки! Вони є джерелом глюкози й мікроелементів. У винограді знайдено йод, бор, бром, арсен, силіцій, алюміній, манган, цинк, ванадій. Всі вони є дуже важливими для людини.

2 тур. Бог торгівлі, назва небесного тіла, хімічний елемент.

( 8 літер).                                                                        Відповідь : меркурій.

Увага ! цікаве повідомлення. Елемент називається Меркурій, а проста речовина – ртуть. Її з давніх давен за рухливість та сріблястий колір називають «живим сріблом». Цю назву вперше почав вживати давньогрецький філософ Арістотель. В англійській та французькій мовах назва ртуті пов’язана з Меркурієм – планетою найближчою до Сонця. Крім того ртуть дістала цю назву за те що швидко «бігала» по гладенькій поверхні, подібно до Меркурія (Гермеса)- непосидючого бога торгівлі.

3 тур. Це мистецтво зародилося в античні часи, але найбільшого розквіту досягло в арабських країнах, де до назви давньої науки і був доданий префікс. Дайте назву

(7 літер)                                                                             Відповідь : алхімія

Увага! Це варто знати. Вчені алхіміки займалися пошуком «філософського каменю» та еліксиру вічної молодості, шукали способи перетворення металів на золото та срібло. Останні алхіміки зникли у 18столітті, але завдяки їм ми отримали методи розділення сумішей та очищення речовин, описи властивостей кислот та багатьох солей. Алхіміки не знайшли «філософського каменю» чи еліксиру молодості, проте виникла нова наука – ятрохімія. Ця  наука займалася виготовленням ліків.

Фінальне завдання.  Алхімік Йоган Фрідріх Бетгер займався перетворенням металів. Він був ув’язнений саксонським князем Августом ІІ Сильним. Князь наказав добувати золото для королівської скарбниці. Звичайно нещасний в’язень не зміг добути золота, проте він зробив відкриття, яке озолотило короля Саксонії. З допомогою німецького фізика Чирнгауза Бетгер винайшов спосіб виготовлення «білого золота». Що називається «білим золотом»?

( 6 літер )                                                                      Відповідь : фарфор

Увага! Історична довідка!

Фарфор у  Європу ввозили з  Китаю  та  Японії. В місті Мейсен (Німеччина) було збудовано мануфактуру, що випускала чудові фарфорові вироби. За ці вироби всі мешканці Європи платили золотом. За це золото Август ІІ Сильний скуповував шедеври живопису  і власне тоді започаткував славнозвісну Дрезденську галерею.

Переможцю пропоную супер-гру.

Завдання супер-гри:

Ми знаємо, що у звичайній лампі розжарювання є металева нитка, яка виготовлена з вольфраму. Температура плавлення цього металу близько трьох з половиною тисяч градусів за Цельсієм. Увага запитання : який метал плавиться на людській долоні , а саме при температурі 19, 70С?

(5 літер, дозволяємо назвати будь-які 3 літери).          Відповідь : галій

Підведення підсумків гри, нагородження переможця, відзначення півфі-налістів.

На цьому наша навчально-пізнавальна гра завершилася. Пам’ятайте, що довкола нас ще багато цікавого та непізнаного. Бажаю всім успіхів!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Хімія, Сценарії
Додано
30 липня 2018
Переглядів
915
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку