ВШП – 3.1.3 Нарізання трапецеїдальних різьб. Контроль якості виконання різьб.
Навчально-виробниче завдання. I - нарізування зовнішньої трапецеїдальної різьби з кутом профілю 30°.
Ціль завдання. Навчити встановлювати трапецеїдальні різці; нарізати дрібне трапецеїдальне різьблення одним, а велике — двома і трьома різцями; проводити контроль нарізаного різьблення.
Оснащення робочого місця. Заготівлі для нарізування різьблення; різьбові трапецеїдальні різці; чернові (2 шт.) і чистові (2 шт.) із швидкорізальної сталі та з пластинками із твердих сплавів; прорізні різці (2 шт.), Штангенциркуль з ціною поділу по ноніусу 0,1-0,05 мм; шаблони для заточування різців (1 шт.) та контролю різьблення
(1 шт.) .
I. НАРІЗАННЯ ЗОВНІШНЬОЇ ТРАПЕЦЕЇДАЛЬНОХ РІЗЬБИ З КУТОМ ПРОФІЛЮ
30°
1. Встановити заготовку $ центри. Заготовка повинна бути оброблена по зовнішньому діаметру з виточеною канавкою для виходу різьбового різця згідно з розмірами креслення.
2. Нарізати трапецеїдальне різьблення з кроком до 5 мм одним різцем.
2.1. Встановити і закріпити трапеціальний різець для нарізування різьблення з кроком до 5 мм (рис. 1). Попередньо встановити та закріпити різець 2 по осі центрів. Підставити до циліндричної поверхні заготовки 1 шаблон I. Різець ввести в канавку шаблону поперечної і поздовжньої подачами. Встановити його ріжучими кромками за профілем шаблону без просвіту.
Остаточно закріпити різець.
2.2. Налаштувати верстат: на крок різьби, що нарізається (перевірити налаштування); на потрібну частоту обертання шпинделя (див.
карти 54, 55) .
2.3. Виконати перший робочий хід для нарізання трапецеїдальної різьби з кроком до 5 мм (рис. 2). Включити верстат і провести поперечне врізання різця на необхідну глибину різання першого робочого ходу (див. карту 55).
2.4. Вивести різець із проточеної кільцевої канавки і повернути у вихідне положення, поставивши лімб на колишній нульовий поділ (див.
карту 55).
2.5. Нарізати трапецеїдальне різьблення остаточно. Виконати другий, третій і т.д.
робочі ходи різця. Величина поперечного врізання різця при другому проході від 0,4 до
0,2 мм, при третьому - від 0,3 до 0,1 мм, четвертому -від 0,1 до 0,02 мм і т.д. до остаточного нарізування різьблення. Врізання різця на необхідну глибину різання проводити по лімбу гвинта поперечної подачі, встановлюючи щоразу лімб на нульовий поділ. Застосовувати мастильно-охолоджувальну рідину.
2.6. Проконтролювати нарізане різьблення (рис. 3). Контроль різьблення здійснювати калібром-кільцем або шаблоном II. Шаблон повинен трапецеїдальним виступом б щільно увійти в западину різьблення 1 і спертися заплечиками а на вершини витків різьблення.
3. Нарізати трапецеїдальне різьблення з кроком більше 5 мм двома різцями.
3.1. Встановити та закріпити прорізний (канавковий) різець. Прорізний канавковий різець 2 (рис. 4) повинен мати ріжучу кромку шириною, що дорівнює ширині впадини по внутрішньому діаметру різьби 1.
3.2. Встановити та закріпити профільний трапецеїдальний різець. Різець встановити точно по осі центрів і шаблону / (див. рис. 1).
3.3. Налаштувати верстат на крок нарізаного різьблення (перевірити налаштування); на потрібну частоту обертання шпинделя.
3.4. Здійснити поперечне врізання прорізного (канавочного) різця на необхідну глибину різання для першого робочого ходу.
3.5. Виконати перший робочий хід, вивести різець з кільцевої канавки та повернути у вихідне робоче положення.
3.6. Виточити гвинтову западину остаточно. Зробити другий, третій і т.д. робочі ходи різця. Розмір поперечного врізання різця 2 (див. рис. 4) при другому та наступних проходах від 0,4 до 0,1 мм.
Після поперечного врізання різця встановлювати щоразу лімб на нульовий поділ.
Виточити западину на повну глибину різьблення.
3.7. Налаштувати верстат нарізання трапецеїдальної різьби.
3.8. Ввести трапецеїдальний різець у гвинтову западину комбінованою подачею, одночасно обертаючи рукоятки гвинтів верхніх та поперечних санок.
3.9. Вивести різець із западини та повернути його у вихідне положення.
3.10. Зробити перший робочий хід при чистовому нарізанні трапецоїдальної різьби з кроком більше 5 мм. Виробляти поперечне врізання різця на глибину різання при першому та наступних робочих ходах від 0,2 до 0,02 мм прямою поперечною подачею.
3.11. Нарізати трапецеїдальне різьблення 1 остаточно. Виконати другий, третій і т.д.
робочі ходи різця (рис. 5). Врізання різця 3 на необхідну глибину різання робити при кожному робочому ході тільки в поперечному напрямку. Застосовувати мастильноохолодні рідини (див. карту 55).
3.12. Проконтролювати нарізане трапецеїдальне різьблення. Контроль різьблення робити калібром-втулкою або шаблоном.
4. Нарізати трапецеїдальне різьблення з великим кроком (понад 12 мм) трьома різцями.
4.1. Встановити та закріпити заготівлю в центри.
4.2. Встановити та закріпити широкий та вузький прорізні (канавкові) різці. Широкий прорізний (канавковий) різець (рис. 6) повинен мати ріжучу кромку, що дорівнює ширині западини різьблення по середньому діаметру мінус 0,2—0,3 мм, а вузький — ріжучу кромку, рівну ширині западини різьблення по внутрішньому діаметру (по ”дну) ” западини). Різці встановлювати точно по осі центрів, головка різця повинна бути розташована перпендикулярно осі заготовки.
4.3. Встановити та закріпити профільний трапецеїдальний різець. Різець встановити точно по осі центрів і шаблону.
4.4. Налаштувати верстат для виточування гвинтової западини різьблення.
4.5. Встановити широкий прорізний (канавковий) різець на необхідну глибину різання першого робочого ходу.
4.6. Виконати перший робочий хід, вивести різець із проточеної кільцевої канавки та повернути у вихідне положення.
4.7. Виточити широку гвинтову впадину на глибині різьблення по середньому діаметру.
Глибину западини (див. рис. 6) вимірювати стрижнем глибиноміру штангенціркуля або спеціальним шаблоном.
4.8. Ввести вузький прорізний різець 3 (рис. 7) у середину виточеної широкої гвинтової западини.
4.9. Виконати перший, другий, третій тощо. робочі ходи різця до неповної глибини гвинтової западини, що виточується, на 0,1—0,2 мм за внутрішнім діаметром різьблення.
4.10. Нарізати різьбу трапецеїдальним профільним трапецоїдальним різцем 4 (рис. 8). Вправи 3.7-3.11 цієї
карти.
4.11. Проконтролювати нарізане різьблення. Контроль різьблення виконувати калібром-втулкою або шаблоном.
Запитання по темі
1.Навіщо на заготівлі виточено канавку?
2. Різець встановлюють – вище чи нижче центру?
3. Навіщо потрібен шаблон?
4. Щоб не помилитися в глибині нарізаємої різьби, що перше необхідно зробити перед першим робочим проходом різця?
5. Назвіть яку величину поперечного врізання різця при першому, другому, третьому та четвертому робочих проходах і чому така умова?
6. Опишіть, як проводиться контроль різьблення і чим?