ВШП – 3.1.3 №9 Нарізання внутрішноьї й зовнішньої однозахідної прямокутної різьби різцем

Про матеріал
Ціль завдання. Навчити готувати поверхню отвору та налаштовувати верстат при нарізуванні внутрішнього прямокутного різьблення; встановлювати різьбовий різець; нарізати та перевіряти різьблення.
Перегляд файлу

ВШП – 3.1.3 №9  image Нарізання внутрішноьї й зовнішньої однозахідної  прямокутної різьби різцем

ІНСТРУКЦІЙНА КАРТА

Навчально-виробниче завдання

 I -нарізання внутрішнього прямокутного різьблення різцями.

Ціль завдання. Навчити готувати поверхню отвору та налаштовувати верстат при нарізуванні внутрішнього прямокутного різьблення; встановлювати різьбовий різець; нарізати та перевіряти різьблення.

Оснащення робочого місця. Заготівля деталей із попередньо просвердленими отворами; різьбові внутрішні різці з швидкорізальної сталі та твердих сплавів; штангенциркуль з ціною розподілу по ноніуса 0,1-0,05 мм; шаблон для заточування та встановлення різьбового різця; шаблон для перевірки різьблення.

I. НАРІЗАННЯ ВНУТРІШНЬОГО ПРЯМОКУТНОГО ЗІЗЬБЛЕННЯ РІЗЦЯМИ

1.   imageОбробити отвір заготовки для нарізування внутрішнього прямокутного різьблення (рис. 1). Встановити та закріпити заготовку та різці розточувальні - прохідний упорний та канавковий, підрізати та росточити попередньо просвердлений отвір; виточити кільцеву канавку для виходу різця .

2.   Налаштувати верстат на крок різьби, що нарізається, і необхідну частоту обертання шпинделя. Перевірити налаштування.

3.   imageВстановити та закріпити різьбовий різець для нарізування внутрішнього прямокутного різьблення (рис. 1). Різьбовий різець 2 встановити попередньо. Шаблон / поставити до торця заготовки 1. Різець повинен вільно входити в канавку шаблону, без перекосу головки. Остаточно закріпити різець. На стрижні різця провести крейдову мітку А відповідно до довжини різьблення.

4.   Нарізати внутрішнє прямокутне різьблення.

4.1.   Здійснити поперечне врізання різця на необхідну глибину різання для першого робочого ходу (рис. 2).

4.2.   Зробити перший робочий хід при нарізанні внутрішнього прямокутного різьблення

(рис. 3 і 4).

4.3.   Нарізати внутрішнє прямокутне різьблення. Виконати другий, потім третій робочі ходи (рис. 5) і так продовжувати до остаточного нарізування різьблення. Проводити поперечне врізання різця від 0,2 до 0,02 мм. Застосовувати мастильно-охолоджувальну рідину.

4.4.   Проконтролювати нарізане різьблення. Контролювати різьблення калібром- пробкою або шаблоном II (рис. 6), який заплечиками а повинен спиратися на вершини витків різьблення заготовки 1, а прямокутним виступом б увійти впритул у западину різьблення на повну глибину профілю різьблення. При перевірці різьблення різьбовий різець відводити не до задньої бабці, а на себе, щоб уникнути поранення руки про різець.

 

 

 

 

image

 

 

Питання до виробничого завдання І

1.     Навіщо на  стрижні різця провести крейдову мітку?

2.     Чим контролювати нарізане різьблення

3.     Скільки робочіх ходів треба зробити щоб нарізати різблення?

4.     Чим контролюють нарізане різьблення

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Навчально-виробниче завдання.

 ІІ  -нарізування зовнішнього прямокутного різьблення.

Ціль завдання. Навчити налагоджувати верстат при нарізанні зовнішньої прямокутної різьби; встановлювати різьбові різці при чорновому та чистовому нарізанні різьби:

користуватися державкою з повороту ної головкою; нарізати та перевіряти різьблення.

imageОснащення робочого місця. Заготівлі деталей для нарізування прямокутного наружного різьблення; різьбові різці, чернові та чистові з швидкорізальної сталі та твердих сплавів: спеціальна державка з поворотною головкою; шаблон для встановлення різьбових різців; шаблон для перевірки різьблення; штангенциркуль із ціною поділу по ноніусу 0,1-0,05 мм.

I. НАРІЗАННЯ ЗОВНІШНЬОГО ПРЯМОКУТНОГО РІЗЬБЛЕННЯ

1.   Нарізати різьблення з кроком до 5 мм.

1.1.   Встановити заготівлю до центрів.

1.2.   Встановити різьбовий різець для нарізання різьблення з кроком до 5 мм (рис. 1). Різьблення з кроком до 5 мм нарізати одним різцем попередньо та остаточно. Встановлювати різець строго по осі центрів та паралельно ріжучою кромкою аб осі заготовки (позиція І). Звернути увагу ніє на витримування бічного лівого кута (при нарізанні правого різьблення), що дорівнює куту µ + 2°. Бічний правий кут у цьому випадку має дорівнювати 2—3°. Ширина ріжучої кромки аб повинна дорівнювати половині кроку різьблення. Передній кут γ = 0 °.

1.3.   Налаштувати верстат на крок нарізаного різьблення (перевірити налаштування) і на необхідну частоту обертання шпинделя.

1.4.   Нарізати різьбу. Нарізати різьблення прийомами, які застосовуються при нарізуванні трикутного різьблення.

2.   imageНарізати різьблення з кроком понад 5 мм.

2.1.   Встановити різьбові різці: прорізний (канавковий) і чистовий (різьбовий) для нарізування прямокутної різьби з кроком більше 5 мм. Різьблення з кроком більше 5 мм нарізати двома різцями: прорізним попередньо і чистовим остаточно. Чистовий різець встановлювати, як і в попередньому випадку, а прорізний - з поворотом на кут д підйому витків різьблення (рис. 1, позиція ІІ) tg µ =Р/πdср.

Для повороту різця використовувати спеціальну державку (рис. 2). Закріплений гвинтом

3 різець І повернути на необхідний кут за допомогою поворотної головки 2}

image

використавши для цієї мети ризику 4 і граду шкалу 5. Ширина ріжучої кромки а'б' різця повинна бути на 0,5 - 1,0 мм менше половини кроку різьблення. Передній кут γ = 4÷6°. 2.2. Налаштувати верстат на крок різьби (перевірити налаштування) і на необхідну частоту обертання шпинделя.

2.3. Встановити різець на необхідну глибину різання першого робочого ходу (рис. 3). Підвести різець до торкання з поверхнею заготовки, потім відвести його вправо так, щоб він відстояв від торця заготовки на 10-15 мм. Провести поперечне врізання різця на 0,50,3 мм для першого робочого ходу. Поставити лімб на нуль.

image2.4. Виконати перший робочий хід для нарізання зовнішнього прямокутного різьблення (рис. 4).

2.5. Вивести різець із проточеної кільцевої канавки.

2.6. Повернути різець у вихідне положення, поставивши лімб на нульове розподіл (рис. 5).

2.7. Нарізати прямокутне різьблення попередньо (рис. 6). Виконати другий, третій і т.д. робочі ходи різця. Величина поперечного врізання різця при другому та наступних робочих ходах від 0,4 до 0,2 мм. Відлік величини врізання різця вести по лімбу гвинта поперечних санок, встановлюючи щоразу лімб на нульовий поділ. Нарізати різьблення до неповної глибини западини, залишаючи припуск 0,2-0.3 мм на чистове нарізування.

2.8. Проконтролювати розміри впадини прямокутної різьби, що виточується. Вимірювати глибину та ширину западини штангенциркулем або спеціальним шаблоном. Глибина канавки різьблення повинна бути меншою на 0,2-0,3 мм, а ширина менше половини кроку різьблення на 0,5-1,0 мм. Застосовувати мастильноохолоджувальну рідину.

3. Остаточно нарізати зовнішнє прямокутне різьблення.

imageВиробляти поперічне врізання різця на величину від 02 до 002 мм. Перевірити різьбу, що нарізується, 1 калібромвтулкою або шаблоном / (рис. 7), який заплічками а повинен спиратися на вершини витків, а виступом б увійти впритул у западину на повну глибину профілю різьблення.

Питання до виробничого завдання ІІ

1.     Яким чином встановити різьбовий різець для нарізання різьблення?

2.     Які різці встановлюють для нарізування прямокутної різьби з кроком більше 5 мм?

3.     Навіщо в роботі потрібна проточена кільцева канавка?

4.     В пункті 2.3.  Написано…Встановити різець на необхідну глибину різання першого робочого ходу (рис. 3). Підвести різець до торкання з поверхнею заготовки, потім відвести його вправо так, щоб він стояв від торця заготовки на 10-15 мм. Питання – в якому випадку різець відводять вліво до кулачків?

5.     Чим вимірюють глибину та ширину западини готової різьби?

 

 

 

pdf
Додано
24 березня
Переглядів
13
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку