"Найцікавіші факти з історії України"

Про матеріал

Даний посібник створено для вчителів і вихователів ГПД з метою використання поданої інформації з історії України під час проведення виховних заходів. Знайомство з поданими фактами з історії України сприятиме формуванню пізнавальних інтересів молодших школярів.

Перегляд файлу

Емблема2Емблема2КЗ «Нікольська ЗОШ І-ІІІ ступенів №1 імені Якименка А.Д.              Нікольської районної ради Донецької області»

опорна школа

 

 

 

Найцікавіші факти

 з історії України

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2017р.

 

Затверджено                                                                                Затверджено

методичною радою                                                                     на засіданні

КЗ «Нікольська ЗОШ  методичної ради

IIII ступенів №1

імені Якименка А.Д.                                                                   протокол № ____

Нікольської районної ради  

Донецької області»                                                                     від _________2017р.

опорна школа 

Директор школи                                                                          Голова ради

_____________ Г.І.Качекан                                                        ________С.М.Антикало

 

 

 

 

 

 

Найцікавіші факти з історії України

 

 

                                                                       

 

 

 

 

                                                                                 Укладачі:

                                                          Ушуллу Тетяна Іванівна

                                             вихователь ГПД                                              

                                                                  (І кваліфікаційна категорія),

                                                                                 Мілтих Марія Харлампіївна

                                                                                 вихователь ГПД

                                                                                 (вища кваліфікаційна категорія)

 

 

 

 

 

2017

Найцікавіші факти з історії України

 

Вперше назва "Україна" з'явилася наприкінці XII ст. в Іпатіївському літописі у 1187 році у зв'язку зі смертю в Переяславі князя Володимира Глібовича. У літописі говориться: "...и плакашася по нем всі переяславци... бе бо князь добр и крепок на рати... и о нем же Украина много постона...". За часів Галицько-Волинського князівства його землі одержали назву "Україна", яка пізніше, з XVI ст., вживалася в документах в межах більшості заселених українцями земель, що увійшли до Польщі.

В містечку Заліщики (Тернопільська область), після нападу Німеччини на Польщу в 1939 році, деякий час перебував польський уряд. А вже після вступу у війну Радянського Союзу, цей уряд через Румунію евакуюється в Англію, й до 1945 року вважався легітимним урядом Польщі...

В селі Лемеші (Чернігівська область) на початку XVIII століття народився хлопчик Олексій Розум. У вільний від випасу корів час, він співав у сільскому церковному хорі, де був помічений, відправлений до Петербургу й згодом став графом Розумовським й вінчаним чоловіком імператриці Елизавети (щоправда без права престолонаслідування). Брат графа Кирило у 18 років (!) очолив петербургську академію наук, а згодом ще й став гетьманом Лівобережної України...

В містечку Бердичів (Житомирська область) в костьлі Святої Варвари 14 березня 1850 року місцева красуня Евеліна Ганська була повінчана з Оноре де Бальзаком. В цьому ж містечку тривалий час жив Фредерік Шопен, крім написання музики він також керував роботами по реставраціїї тамтешнього органу...

Води річки Тетерів оберігає кам'яний вартовий

http://www.geograf.com.ua/images/news_images/chatskiy.jpgТихо несе свої води до Дніпра його права притока Тетерів. Там, де поблизу Житомира річка перетинає давні кристалічні породи, над її стрімким правим берегом височить велика кам'яна брила, що нагадує голову древнього лицаря, який вдивляється у блакить річки. Скеля Голова Чацького не є спеціально зробленою скульптурною композицією. Це – пам’ятка природи, що утворилася в результаті вивітрювання гранітних порід. Вона існує значно більше років, навіть тисячоліть, аніж саме місто Житомир.

В селищі Гоща (Рівненська область) вотчині князів Острозських в місцевій арианській школі в 1601 році зявляється новий учень Григорий(Юрий) Отрепьев. Через деякий час, чи то з власної амбітності, чи то з авантюрства своїх польських покровителів він стає царем Всея Руси - Лжедмитрием І. Об`єктивности ради,потрібно відзначити - досить прогресивним царем, але ...

В містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, рознислася вістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини його згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонніх справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російської армії в І світовій війні...

Під час англо-бурської війни (Південна Африка) в 1899-1902 роках, командир одного з загонів бурів українець Юрій Будяк, врятував від розстрілу одного молодого англійського журналіста. Згодом останній допоміг Ю.Будяку вступити до Оксфордського університету. В 1917 році Ю.Будяк працює в уряді Української Народної Республіки. В 1943 році Юрій Будяк помирає в радянському концтаборі. Англійського журналіста звали .... Уїнстон Черчілль....

Гетьман Петро Дорошенко останні двадцять років свого довгого й бурхливого життя прожив у почесному засланні в Росії. Був Вятським воєводою. Отримав від російського царя в маленькому містечку Яропольче (Волоколамський повіт біля Москви) помістя, 1000 дворів і пенсію в 1000 карбованців. Там же він і помер 9 листопада 1698 року. Там же і був похований. Був тричі одружений, мав двох дочок і трьох синів. Його правнучкою, по лінії останнього шлюбу з Агафією Єропкиною, була .... дружина Олександра Пушкіна - Наталя Гончарова. 

В місті Батурин (Чернігівська область) 5 листопада 1702 року у генерального писаря Пилипа Орлика народився син Григор. Згодом вони будуть змушені покинути Україну. Пилип Орлик буде гетьманувати понад тридцять років, але більша частина його гетьманства пройде в еміграції. Григор Орлик стане визначним державним і військовим діячем Франції, генералом і довіреною особою короля Людовіка XV, отримає графський титул і велику кількість європейський нагород. В 1747 році Г.Орлик одружиться на Луїзі-Олені де Брюн де Дентельвіль і стане володарем значних земель у Франції. Під Парижем він буде мати замок. В середині ХХ ст. на землях, що колись належали Григору Орлику буде побудований міжнародний аеропорт “Орлі”...

Найдавнішими українськими поетесами, імена яких відомі й про яких збереглися документальні свідчення, є інокиня Анисія Парфенівна і Анна Любовичівна; жили вони, очевидно, в кінці XVI - на початку XVIII ст. і залишили акровірші, де вписано їхні імена.

Найдавніша згадка про "руську" (тобто українську) мову на території сучасної України належить до 858 року. Вперше українську народну мову було піднесено до рівня літературної наприкінці XVIII ст. з виходом у 1798 році першого видання "Енеїди" І. Котляревського, який вважається зачинателем нової української літературної мови.

Найстарішою українською піснею, запис якої зберігся до наших днів, вважається пісня "Дунаю, Дунаю, чому смутен течеш?"

Найдавнішою скульптурою, знайденою в Україні, є кам’яна баба з кургану поблизу с. Нововасилівки Миколаївської області, яка належить до V-ІV ст. до н.е.

Найбільше перекладений літературний твір - "Заповіт" Тараса Григоровича Шевченка. Його перекладали на 147 мов народів світу.

Найдовший псевдонім мав, мабуть, Григорій Квітка-Основ’яненко: "Любопытный Аверьян, состоящий не у дел колежский протоколист, имеющий хождения по тяжебным делам и по денежным взысканиям".

Найпершим фаховим продавцем книжкової продукції вважається друкар М. Сльозка. За старих часів, тобто в XVII-XVIII ст., книги продавалися насамперед у друкарнях. М. Сльозка винайшов нову форму розповсюдження друкованого слова: продавав видання Львівського братства, роз’їжджаючи по ярмарках.

Найчастіше вживаною літерою з українського алфавіту є "п", із якої починається найбільша кількість слів. "Найпасивнішою", тобто найрідше вживаною буквою українського алфавіту, є "ф". В українській мові звук, що починається цією літерою, зустрічається тільки у небагатьох запозичених словах.

Найпершим вищим навчальним закладом в Україні була Острозька колегія, заснована в 1576 р. у м. Острог князем Костянтином Острозьким. Другий вищий навчальний заклад - Києво-Могилянська академія, заснована у 1623 р. шляхом об’єднання Київської братської і Лаврської шкіл. Це були на той час єдині вищі школи у східнослов’янському світі.

Найдавніший міст знаходиться у м. Феодосії. Цей грецький міст, що функціонує ще й сьогодні, збудований генуезцями в XIII ст. Довжина його 10 м. Дещо молодшим від нього є "Турецький міст" над рікою Смотрич біля фортеці у Кам’янці-Подільському, його було побудовано у XVI ст.

Найвидатнішою архітектурної спорудою Київської Русі, що збереглася до нашого часу, є Софійський собор у Києві, "руська митрополія", зведена у 1037 році в центрі верхнього міста. Він має змінений зовнішній вигляд - був добудований у XVIII ст. За величчю художнього образу, досконалістю архітектурних форм, внутрішнім оздобленням собор належить до видатних пам’яток світу доби феодалізму.

Найзнаменітішими дітьми можна вважати трьох дочок Ярослава Мудрого, які стали королевами в різних країнах. Дочка Анна стала дружиною французького короля Генріха І, а після його смерті управляла Францією як регентша до повноліття свого сина, короля Філіпа. Про це свідчить багатомовний напис на її пам’ятнику неподалік від Парижа: "Анна руська - королева французька". Друга дочка Я. Мудрого була одружена з норвезьким королем Геральдом Сміливим, а третя - з угорським королем Андрієм.

Цікаві факти з географії України

Розглянем цікаві факти про географію України. Площа України включає в себе 603 549 км², протяжність материкового кордону — 5643,982 км. А довжина морьських границь — 1355 км (Чорне море — 1056,5 км,  Азовске море — 249,5 км, Керченский пролив — 49 км). Довжина території з заходу на схід — 1316 км, з півночі на південь — 740 км. Крайня точка на півночі — село Гремяч, її координати — 52°22’46» пн. ш. і 33°11’28» сх. д. На півдні — Форос(м. Ніколая) на Кримському півострові і має координати 44°23’11 пн. ш. і 33°46’38» сх. д. На сході — село Червона Зірка, координати 49°15’38» пн. ш. і 40°13’40» сх. д. На заході — м. Чоп. Координати цієї точки — 48°25’06» пн. ш. і 22°08’13» сх. д. Кордон України межує з наступними державами: Румунія, Молдавія, Угорщина, Словакія, Польща, Білорусія, Росія.

   Географічний центр Європи знаходиться в карпатському містечку Рахові.

    Протяжність річки Дніпро по Україні — 981 км, вся довжина досягає 2201 км. На території України знаходиться 65% площі басейну річки.

   Найвищі вершини Карпат досягають слідуючих висот:  Говерла — найвища гора України, висота — 2060,8 м; Бребенескуль — 2035,8 м, Чорна Гора — 2020,2 м; Петрос майже двійник Говерли — 2020,2 м, розташована дана гора поруч з Говерлою; Гутін Томнатєк — 2016,4 м; Ребра — 2001,1 м.

   На сьогодні в Україні знайдено вісім кратерів, які утворились внаслідок падіння метеорів. Всі окрім Ільїнецького кратери, знаходяться глибоко під грунтами. Досліджувались за допомогою буріння скважин. Болтиський кратер — діаметр 25 км, знаходиться в Кіровоградській обдасті, його вік досягає 100 млн. років. Західний — діаметр 4 км, вік 115 млн. років. Ільїнецький кратер — розташований у Віницькій області, діаметр 300 м, вік 400 млн. років. Зеленогайський кратер — діаметр 2,5 км, вік 120 млн. років. Оболоньський кратер (Полтавська область) — діаметр 20 км, вік 169 ± 7 млн. років. Ротмістровський — діаметр 2,7 км, вік 140 млн років. Терновський кратер — діаметр 12 км, вік 280 млн. років. Беліловський кратер — діаметр 6,2 км, вік 166 ± 10 млн. років.

   Головна вулиця столиці — Хрещатик, являється найкоротшою головною вулицею. Довжина досягає 1225 метрів.

   На Поділлі знаходиться найдовша печера України — Оптимістична. Протяжність її 216 км, на глибині 20 метрів. Дана печера найдовша гіпсова печера в світі. 11% від всього світового запасу марганцевої руди — в Україні. Обсяги сягають 2,3 мільярда тон.

   У селі Межирічча Рівенської області знайдено найстаріше поселення Homo Sapiens. Також знайдена найстародавніша мапа, яка вибита на кістці мамонта 14,5 — 15 тисяч років тому.     1/4 всіх запасів чорнозему на планеті зосереджено на Україні.

   Також в Україні вчені виявили  єдину в світі підводну річку, знаходиться в Чорному морі. Вона утворилась внаслідок проникнення солоної води з Мармурового моря в менш солоне середовище Чорного моря.

    Україна входить до сімки передових виробників рослинної олії, каптоплі, цукру та свинини. В Україні на косі біля р. Лапінки, можна почути «спів» пісків. Звуки виникають при ходьбі по піску після дощу.

   26 червня 1945 Україна(УРСР) взяла активну участь у розробці статуту ООН.

   Асканія-Нова — біосферний заповідник імені Ф. Э. Фальц-Фейна НААНУ. Знаходиться в Херсонській області, 60  км від Каховки. Заповідник заснований в 1828 році герцогом Фердінандом Фрідріхом Ангальт-Кьотенским. Загальна площа складає 33 307,6 га, з них 11 054 га степова зона, яку ніколи не обробляли. У 2008 році заповідник переміг в акції «Сім природніх чудес України».

    Українські надра багаті на унікальні мінеральні сировини. Територія має особливу геологічну будову, включає в себе всі основні геоструктурні зони земної кори: платформні, геосинклінальні і перехідні між ними області — крайові прогини. Завдяки цьому сформовано практично всі види корисних копалин, в тому числі цілий ряд великих і дуже великих по запасам родовищ вуглеводневої сировини і твердих корисних копалин. Серед металевих корисних копалин відомі залізорудні басейни, комплексні корінні родовища ільменіт-апатитових руд, родовища інших кольорових, шляхетних і рідкісних металів. В платформному чохлі, що перекриває кристалічний фундамент, розміщені великі поклади марганцевих руд Нікопольского басейну, комплексні ільменіт-рутил-цирконієвих руд Середнього Придніпров’я, а також родовища урану, унікальні за якістю і запасам родовища каолінів, бентонітових, вогнетривких і тугоплавких глин, бурого вугілля і багатьох інших видів корисних копалин.

  В Дніпровсько-Донецькій металогенічній провінції залягають родовища газу, нафти, газоконденсату, кам’яної солі, гіпсу. В південній частині провінції знаходиться Донецька складчаста споруда з найбільшим однойменнім кам’яновугільним басейном, а також родовища ртуті, кам’яної солі, вогнетривких і тугоплавких глин. У вугіллях Донбасу зосереджені трильйони кубічних метрів метану. На шельфі Азовського і Чорного морів розвідані родовища вуглеводневої сировини і ведеться активний пошук нових їх покладів.

   В межах Українського щиту, Донецької складчастої споруди і Карпатської складчастої області виявлені 6 золоторудних районів з ресурсним потенціалом в декілька тисяч тон золота при середньому змісті 6-8 г/т.

Україна — це країна тисячі мальовничих та загадкових куточків, які можна знайти всюди. Багато з них мають свою історію і сповнені містичних загадок.

Бушанський скельний храм

https://imagecdn3.luxnet.ua/tv24/resources/photos/news/620_DIR/201508/599945_1308939.jpg?201508224115Де: Вінницька область, Ямпільський район.Барельєф на стіні скелі у заповіднику "Буша" з моменту відкриття у 1824 році є темою дискусій вчених. На гіллястому дереві без листя сидить птах, схожий на півня. Під деревом зображено людину, яка молиться на колінах, а позаду людини на невеликому узвишші стоїть олень. Між ними, у верхній частині твору, розташована прямокутна рамка, надпис у цій рамці лише недавно вдалось відновити: "Азм єсмь Миробог, жрець Ольгов".

Оконські джерела

https://imagecdn3.luxnet.ua/tv24/resources/photos/news/620_DIR/201508/599945_1307677.jpg?201508142146

Де: Волинська область, Маневицький район.

Майже в центрі озерця Окнище розташовані два потужні джерела карстових вод. Вода виходить з-під землі зі значним тиском, утворюючи на поверхні озера два куполоподібні фонтани. Температура води цілий рік однакова — майже 9°С, навіть у суворі зими озеро не замерзало. Особливістю води є те, що вона не піддається газуванню. З часом джерела утворили невелике озеро завглибшки 3 м і площею 0,5 га.

Мавринський майдан

https://imagecdn3.luxnet.ua/tv24/resources/photos/news/620_DIR/201508/599945_1307633.jpg?201508130555

Де: Дніпропетровська область, Павлоградський район.

Мавринський майдан є комплексом валів, що мають правильну рельєфну форму. З висоти пташиного польоту майдан нагадує форму павука. У центрі цієї споруди розташоване насипне коло, в середину якого ведуть три "входи" та довгі хвилясті вали на зовнішній межі кола.                                                                                                          Деякі вчені припускають, що степовий майдан є прадавньою обсерваторією.

 

Соледарське озеро

https://imagecdn3.luxnet.ua/tv24/resources/photos/news/620_DIR/201508/599945_1307683.jpg?201508143707

Де: Донецька область, м. Соледар.

Маленьке озеро на місці соляної шахти є джерелом аномальних явищ. Місцеві дайвери встановили, що чим глибше спускатися на дно озера, тим більше піднімається температура його води. На поверхні вода зазвичай не прогрівається більше 20-25 °С, але на глибині 4-6 метрів температура піднімається до 30-40 °С, а ще глибше вода стає схожою на "рідке скло" і практично непрохідною для аквалангістів.

Камінне Село

https://imagecdn3.luxnet.ua/tv24/resources/photos/news/620_DIR/201508/599945_1309016.jpg?201508010900

Де: Житомирська область, Олевський район.

Урочище є скупченням великих валунів, які займають близько 15 гектарів лісу, та є одним з найзагадковіших місць України. Існують дві гіпотези виникнення урочища. Згідно з однією, 20 тисяч років тому валуни були принесені льодовиком, за іншою — вони є залишками підніжжя древніх повністю зниклих гір, оголені льодовиком від ґрунтових нашарувань.

Багато каменів обрисами нагадують сільські будинки, тут є свій "майдан" зі "школою", і навіть "церква".

 

Синє озеро

https://imagecdn3.luxnet.ua/tv24/resources/photos/news/620_DIR/201508/599945_1309456.jpg?201508103120

Де: Закарпатська область, Мукачівський район. Розташоване глибоко в лісі на відстані чотирьох кілометрів від села Синяк.

Озеро вулканічного походження, в ньому є 2 вирви — вважається, що це кратери давнього вулкана, заповнені водою. Його живить сірчане джерело. На плаваючих стеблах очерету осідає сірка. Вона надає синювато-блакитного відтінку воді, від чого й пішла назва. Вода в Синьому озері насичена сірководнем, тож у ній не водяться ні риби, ні земноводні, ні комахи.

Кам'яна могила

https://imagecdn3.luxnet.ua/tv24/resources/photos/news/620_DIR/201508/599945_1307658.jpg?201508140215

Де: Запорізька область, Мелітопольський район.

Світова пам'ятка давньої культури, містить декілька тисяч унікальних стародавніх наскельних зображень — петрогліфів.

https://imagecdn3.luxnet.ua/tv24/resources/photos/news/620_DIR/201508/599945_1307657.jpg?201508140215

Великий кам'яний пагорб у степу приваблював давніх людей як явище надзвичайне, фантастичне; його виникнення залишалося для них таємницею. Первісні люди і перетворили його на місце поклоніння своїм богам та здійснення культових обрядів.

Манявський водоспад

https://imagecdn3.luxnet.ua/tv24/resources/photos/news/620_DIR/201508/599945_1309018.jpg?201508012020

Де: Івано-Франківська область, Богородчанський район.

Манявський водоспад — це один з найвищих водоспадів української частини Карпат. Вода річки Манявка струмує каскадами відразу з трьох водоспадів, разом вони досягають висоти близько 18 метрів. Зверху водоспаду є кілька невеликих уступів (1,5-2м), які нагадують зручні ванни.Біля підніжжя Манявського водоспаду розташоване невеличке озерце. Ходять легенди, що вода в цьому озері має здатність омолодити будь-який організм.

 

 

Відслонення богуславських гранітів

https://imagecdn3.luxnet.ua/tv24/resources/photos/news/620_DIR/201508/599945_1309020.jpg?201508014446

Де: Київська область, Богуславський район.

Це диво природи розташувалося вздовж річки Рось. На схилах її берегів стоять могутні, висотою близько 10-12 метрів, гранітні брили. Ці скелі дуже старі, що надає їм ще більшої цінності і таємничості.

 

Чорне Озеро

https://imagecdn3.luxnet.ua/tv24/resources/photos/news/620_DIR/201508/599945_1307680.jpg?201508142900

Де: Кіровоградська область, Знам'янський район.

Озеро оточене болотом "Чорний ліс", разом з яким є гідрологічною пам'яткою природи України. Його глибину досі достеменно не встановлено — існує версія про подвійне дно, перше з яких утворено гілками та опалим листям. Що цікаво, рослинність навкруги характерна для Полісся, але не для регіону, де зустрічається лісостеп і степ.

Мергелева гряда

https://imagecdn3.luxnet.ua/tv24/resources/photos/news/620_DIR/201508/599945_1309049.jpg?201508102454

Де: Луганська область, Перевальський район.

Археологічна пам'ятка бронзового віку, розташована неподалік села Степанівка. Основу пам'ятки становить кам'яниста гряда, яка простягається з південного заходу на північний схід. Комплекс, ймовірно, слугував для різних племен цього регіону протягом декількох тисяч років як святилища та поховальні споруди. За попередніми даними, пам'ятник датується IV - II тисячоліттям до нашої ери, тобто належить до періоду пізнього неоліту — бронзи.

Стільське городище

https://imagecdn3.luxnet.ua/tv24/resources/photos/news/620_DIR/201508/599945_1307712.jpg?201508145018

Де: Львівська область, Миколаївський район.

Городище датується VIII-Х століттям і було одним з центрів білих хорватів. "Велика Хорватія" згадується у книзі візантійського імператора Костянтина Багрянородного "Про управління імперією". Місто на той час було просто велетенським: укріплена площа сягала понад 250 га, а довжина валів і оборонних стін — близько 10 км. Наприклад, Київ в епоху князя Ярослава Мудрого розташовувався на площі 60 га. Давнє місто було з'єднане з Дністром водним шляхом завдовжки 11 км.

Урочище Протіч

https://imagecdn3.luxnet.ua/tv24/resources/photos/news/620_DIR/201508/599945_1308945.jpg?201508225836

Де: Миколаївська область, Первомайський район.

Майже упродовж 40 км Південний Буг тече Миколаївською областю у крутих кам'янистих берегах, утворюючи вузьку каньйоноподібну долину з величними гранітними скелями, порожнистим руслом, водоспадами та островами. Гранітно-степове Побужжя — це справжня гірська країна серед Українського степу.  Пороги Південного Бугу стали Меккою водних туристів. В урочищі Протіч розташована одна з найкращих в Європі природних трас водного слалому.

Вилкове

https://imagecdn3.luxnet.ua/tv24/resources/photos/news/620_DIR/201508/599945_1308951.jpg?201508230712

Де: Одеська область, Кілійський район.

Останній населений пункт на берегах Дунаю перед його впаданням у Чорне море, який отримав назву "Українська Венеція". Вилкове було засноване три століття тому старообрядцями, незгідними з церковною реформою. Визнаний туристичний центр: будинки на палях, тротуарів практично немає, замість вулиць — канали, особистий і громадський транспорт — човни та катамарани.

 

Базальтові Стовпи

https://imagecdn3.luxnet.ua/tv24/resources/photos/news/620_DIR/201508/599945_1307624.jpg?201508125423

Де: Рівненська область, Костопільський район.

Геологічна пам'ятка природи — кам’яні стовпи, які місцями мають висоту у кількадесят метрів, каскадом спускаються до чаші, заповненої прозорою і від того неймовірно синьою водою.

Печера Оптимістична

https://imagecdn3.luxnet.ua/tv24/resources/photos/news/620_DIR/201508/599945_1308966.jpg?201508001510

Де: Тернопільська область, Борщівський район.

На території Тернопільщини розташована найбільша печера Євразії та найбільша у світі гіпсова печера. Свою назву Оптимістична печера, відкрита у 1966 році, отримала через те, що скептично налаштовані колеги-спелеологи прозвали першовідкривачів "оптимістами", оскільки не вірили у її розміри. Зараз фахівці нанесли на карту понад 240 км підземних ходів, однак печера досі до кінця не розвідана.Вторинні мінеральні утворення в Оптимістичній мають велику не лише естетичну, але й наукову цінність. Деякі з них є дуже рідкісними, а деякі — унікальними і неповторними.

 

Крейдяні гори

https://imagecdn3.luxnet.ua/tv24/resources/photos/news/620_DIR/201508/599945_1309069.jpg?201508112348

Де: Харківська область, Дворічанський район.

"Крейдяні гори" — довга гряда крейдяних пагорбів, що простягнулася на кілька десятків кілометрів у національному природному парку "Дворічанський". Гори не дуже високі, і на них можна піднятися, тим паче, що краєвид тут відкривається неймовірний — долина річки Оскіл. Кожна гора має свій образ: одна нагадує вулкан, інша — голову індійця. Є навіть такі, що мають печери з довгими коридорами. Цим Дворічанські висоти нагадують Слов’яногірськ.

Джарилгач

https://imagecdn3.luxnet.ua/tv24/resources/photos/news/620_DIR/201508/599945_1308971.jpg?201508003230

Де: Херсонська область, Скадовський район.

Найбільший острів України, який розташований неподалік курортних центрів Скадовськ та Лазурне — заповідна зона, велика кількість місцевої флори та фауни занесена в Червону Книгу України. На острові можна побачити благородних оленів, в прибережних чагарниках рогозу й очерету ховаються муфлони. На острові багато лисиць, оскільки на них ніхто спеціально не полює, і вони бігають навіть удень.

 

 

Бакота

https://imagecdn3.luxnet.ua/tv24/resources/photos/news/620_DIR/201508/599945_1307750.jpg?201508152822

Де: Хмельницька область, Кам'янець-Подільський район.

Бакота — затоплене містечко. Вперше згадується в літописі 1024 року. Перша згадка про скельний чоловічий монастир зафіксована у київській Книзі 1362 року, де той згадується як "давно існуючий" — у монастирських печерах люди ховались під час набігів татар.    Історія Бакоти закінчилася в 1981 році, коли під час будівництва Новодністровської ГЕС населення було виселене в сусідні міста, а сам населений пункт повністю затоплений водою.

Буцький каньйон

https://imagecdn3.luxnet.ua/tv24/resources/photos/news/620_DIR/201508/599945_1309010.jpg?201508005225

Де: Черкаська область, Маньківський район.

Живописний каньйон на річці Гірський Тікич. За красиві краєвиди це місце ще називають "Маленькою Швейцарією". Саме тут була розташована перша гідроелектростанція, побудована на території України. Наразі залишились лише руїни ГЕС. Неподалік є і рукотворний водоспад Вир.

 

Буковинські водоспади

https://imagecdn3.luxnet.ua/tv24/resources/photos/news/620_DIR/201508/599945_1309052.jpg?201508104643

Де: Чернівецька область, Путильський район.

У районі села Розтоки розташована одна з перлин Карпат — ландшафтний заказник "Буковинські водоспади". Тут, трохи вбік від річки Черемош, за течією її притоки Смугарів, розташований цілий каскад водоспадів. Уздовж 2-х кілометрів змінюють один одного відразу сім водоспадів з різною потужністю і висотою — від 3 до 19 метрів.

Деснянська оболонь

https://imagecdn3.luxnet.ua/tv24/resources/photos/news/620_DIR/201508/599945_1309055.jpg?201508110448

Де: Чернігівська область.

Деснянська Оболонь — унікальний заповідний об’єкт із більш ніж трьома десятками річок. Деснянська Оболонь — це справжня знахідка для любителів риболовлі, адже тут налічується близько 35 видів риб, серед яких є і вельми цінні: сазани, соми, вугри, стерляді і марени.

25 цікавих фактів про Україну, яких ви досі не знали

 

https://ckp.in.ua/wp-content/uploads/2016/08/kMKuobZUdkI.jpg

Факт №1

1

   Хоч наша країна й розташована у Східній Європі, європейський центр знаходиться саме в Україні! На ділянці звивистої гірської траси Рахів-Ужгород встановлений двометровий знак, що засвідчує географічний центр Європи. 1887 року (тоді Закарпаття належало Австро-Угорщині) з метою побудови залізної дороги інженери дізналися, що десь у цій місцині має бути центр Європи. Запрошені віденські вчені підтвердили здогадки та встановили геодезичний знак у вигляді бетонної плити, що засвідчував їхню знахідку.

Варто зазначити, однак, що наш центр Європи зовсім не єдиний. Гіпотетичний центр залежить від способу вимірювання. Так, за сучасними вимірами, Угорщина, Естонія та Білорусь повноправно можуть стверджувати, що серце Європи знаходиться й в їхніх країнах. За більш давніми вимірами, але не менш повноправно, про це можуть заявляти Польща та Словаччина.

 

 

 

 

Факт №2

2

    Найбільший та найпотужніший у світі літак було збудовано в Україні. Велетень Ан-225, також відомий як «Мрія», побудований у 1988 році на заводі імені Антонова. Літак внесено до Книги рекордів Гінесса за його 240 рекордів! Зараз Ан-225 орендують чимало країн світу задля вантажних перевезень, які не під силу жодному з існуючих наразі авіалайнерів, адже перевозить «Мрія» ні що інше, як пасажирські літаки! Декілька крил, хвости та фьюзеляжі — лише найменка частка вантажів, що їх транспортує Ан-225.

Факт №3

3

    Станція метро «Арсенальна» — найглибша в світі. Її глибина становить 105, 5 м. Конструкція цієї станції так званого англійського типу – всередині станція має короткий зал, тобто відстань від ескалаторів до стіни невелика. Це єдина станція в українській столиці такого типу.

Факт №4

4

    Видатний австрійський композитор Людвіг ван Бетховен присвятив дві симфонії українцеві. Ім’я щасливчика, на честь якого було створено два твори, – Андрій Розумовський, син останнього українського гетьмана. Андрій Кирилович Розумовський був гарним дипломатом і меценатом Бетховена. Майже все життя він провів у Відні, де й познайомився з композитором. Дружба між чоловіками стала причиною присвяти Андрієві Розумовському 5-ї та 6-ї симфоній.

 

 

 

Факт №5

5

    В Україні є пустеля. І ця пустеля займає 210 000 га. Здивовані? Виявляється, що справжнісінька пустеля із височенними бахранами розташовується на Херсонщині, біля узбережжя Чорного моря. Піщаний масив має назву Олешківські піски. Потрапити туди можна проїхавши 30 км на схід від Херсону.

Факт №6

6

    Український «Южмаш» (Дніпропетровск) виробляє найекологічніші ракетоносії в усьому світі! З їхньою допомогою до косомосу відправляють комерційні рейси.

Факт №7

7  

   Перший університет Східної Європи – Острозька академія  на Рівненщині. Академія була заснована 1576 року князем Василем Костянтиновичем Острозьким. Серед випускників академії —Гетьман Петро Конашевич Сагайдачний.

Факт №8

8

    Українська трембіта — це гуцульський духовий інструмент, що входить до Книги рекордів Гінесса. Спершу трембіту використовували зовсім не для музики, а як засіб зв’язку чабана із селом. Також за допомогою трембіти попереджали про небезпеку: особливі комбінації звуків попереджали гуцулів про лихо.

Факт №9

9

    Чули про шлях «із варяг у греки»? Він проходив Україною і був одним із найбільших торгових водних шляхів. Мав протяжність 3 000 км, поєднував північ Київської Русі та Візантію.Цей шлях пролягав від Варязького (Балтійського) моря Фінською затокою по ріці Неві Ладозьким озером, далі річкою Волховом, озером Ільмень, рікою Ловаттю, потім волоком човнами до Дніпра, вплав на р. Дніпрі, потім Руським (Чорним) морем уздовж західного берега до Царгороду (тепер Стамбул). Також маршрут ними мінявся — уздовж Одри до Кракова в Галичину через Звенигород, Пліснеськ, Галич.

Факт №10

10

    Оноре де Бальзак одружився в Україні. Свою кохану, Евеліну Ганську, видатний письменник повів до вівтаря у місті Бердичів 1850 року. Весілля – не єдина подія, що пов’язувала французького письменника з Україною. У листі до Лори де Сюрвіль Бальзак поділився враженнями про Київ: «…Ось я й побачив цей Північний Рим, це татарське місто з трьомастами церквами, з багатствами Лаври і Святої Софії українських степів. Добре поглянути на це ще раз…».

Факт №11

11

    Хрещатик – одна з найкоротших головних вулиць країн у світі. Її довжина становить лише 1,3 кілометра. Простягається вздовж сходів, що сполучають Володимирський узвіз та Набережне шосе (біля пам’ятника Хрещенню Русі). За доби Київської Русі у струмку, що протікав через Хрещатий яр, хрестили дітей київського князя Володимира Святославича, а в 988 році біля місця впадіння цього струмка в річку Почайну відбулося історичне хрещення киян. Відтоді вся довколишня місцевість, включаючи Поштову площу і частину Михайлівської гори, стала відома як Хрещатицьке урочище. Назву «Xрещатик» або Велика Хрещатицька вулиця до 1869 року мала сучасна Набережно-Хрещатицька вулиця, тому що саме нею, за переказом, кияни в 988 році йшли на хрещення.

Факт №12

12

    Новорічну пісню українського композитора Леотовича співають на всій планеті. Мова йде про «Щедрик» Леонтовича – одну з найпопулярніших новорічних пісень. Уперше виконана в 1916 році у Києві, мелодія рознеслася світом і вже 1921 року лунала в нью-йоркському Карнегі-Холлі.

Факт №13

13

    Хто не ризикує, той, самі знаєте чого, не п’є. Українці створили найбільший у світі келих шампанського: його вага становить 23 кілограми, а його місткість – 56 літрів 250 мілілітрів.

 

Факт №14

14

    Гасову лампу винайшли в Україні. Бориславські аптекарі Ян Зег та Ігнатій Лукасевич у 1853 році зробили всесвітньо відомий винахід.

 

 

 

 

 

 

Факт №15

15

    Українець Юрій Бурдяк врятував життя Вінстону Черчіллю. За матеріалами Історичної правди, під час англо-бурської війни в Африці Черчілль потрапив у полон. Тоді він іще був просто журналістом. Бурдяк, який був командиром одного з загонів бурів, врятував майбутнього лідера Англії від розстрілу. На знак подяки останній забезпечив українцеві навчання в Оксфорді.

Факт №16

16

    Найдовша печера України носить назву «Оптимістична» та знаходиться на Поділлі. Це гіпсова печера на глибині 20 м довжиною 216 км. Найдовша гіпсова печера у світі і друга за довжиною взагалі, вона поступається лише Мамонтовій печері у США.

Факт №17

17

    В Україні можна почути, як «співають» піски. Серед піщаної коси на одному з рукавів Дніпра, біля річки Лапінки поблизу Нікополя, можна спостерігати природне явище, що називається співучими пісками. Унаслідок руху вітрового потоку над пустелею чи піщаним пляжем виникає своєрідний звук, схожий на свист автомобільних шин.

Факт №18

18

    Вчені свідчать, що найдавніше поселення людини розумної знайдено на Межиріцькій стоянці. Там же знайдено карту, яка є однією з найдавніших карт, коли-небудь знайдених. Її вік – 15 000 років.

Факт №19

19

    Україна має найбільшу кількість фахівців у галузі IT в Європі. Наразі 100 тисяч українських IT-працівників заробляють на життя програмуванням.

Факт №20

20

    Одну з найвідоміших пісень у світі – Summertime у виконанні неймовірної американської співачки Елли Фіцджеральд – Джордж Гершвін написав під враженням від колискової «Ой ходить сон коло вікон» у виконанні Українського Національного хору.

Факт №21

21

    Вважається, що українець Пилип Орлик створив одну з перших у світі конституцій. Документ створювався як договір гетьмана Війська Запорізького Пилипа Орлика зі старшиною та козацтвом війська і мав назву “Конституція прав і свобод Запорозького війська”.

Факт №22

22

    Тарас Шевченко – діяч культури, який має найбільшу кількість пам’ятників у світі. Українському Кобзареві встановлено 1384 пам’ятники по всіх куточках світу.Тарас Григорович у вигляді римського патриція проголошує промову в Римі, у Бразилії його зображено молодим та з книжкою в руках, а в Польщі – зовсім юним хлопчиком зі свічкою.

Факт №23

23

    Уперше на письмі слово «Україна» було вжито ще у 1187 році. «Країна, Вкраїна та Україна» було вжито в Іпатієвському літописі і набуло широкого вжитку серед українського народу в його живій і письмовій мові.За словами історика Сергія Шелухіна, перша згадка в літописі назви «Україна» пов’язана зі смертю переяславського князя Володимира Глібовича, який проявив себе наполегливим оборонцем не тільки Переяславщини, а й Київщини, Чернігівщини і українських земель взагалі від нападів половців. Таким чином, перша згадка назви «Україна» у Київському літописі відноситься до Південної Русі, тобто до Київщини, Переяславщини та Чернігівщини.

Факт №24

24

    Державний Гімн України складається всього з шести рядків. До нього входять лише перший куплет та два рядки приспіву, адже решту тексту із закликами до «встати браттям в бій кривавий» було визнано Верховною Радою некоректними.

Факт №25

25

   Неймовірно! На думку багатьох, море на заповідному острові Джарилгач — таке ж, що й на Мальдивах. Цей райський куточок розташований у 30 хвилинах морем від Скадовська, що на Херсонщині. Дивовижні пляжі з білим піском та прозорим блакитним морем, чисте повітря. Джарилгач — єдиний європейський заповідник, де мешкали мустанги, а нині — багата флора й фауна, занесена до Червоної книги. Кажуть, ще якихось пару віків тому барханами Джарилгачу мандрували верблюди. Назва острова походить від тюркського “обпалені дерева”, а в грецьких джерелах Джарилгач відомий під назвою “остров Ахілла”. В 1904 році на східному узбережжі острова було встановлено маяк за проектом французького архітектора.

Найстаріші дерева в Україні

https://life.pravda.com.ua/images/doc/b/d/bd21107-yalivets-sarych.jpg  Серед цих дерев – і чотири дуби з Черкаської області, один дуб із Рівненської області, два дуби зі Львівської області, два дуби з Закарпатської області.

https://life.pravda.com.ua/images/doc/e/0/e07971c-verba-chernigivshyna.jpgНайстаріше дерево України – ялівець віком 2000 років, який росте на мисі Сарич біля колишнього кордону лісника "Сарич". Його обхват становить 4,90 м, а висота – 15 м.

Найстаріша верба в Україні – обхват стовбура 7,50 м, висота 20 м, вік близько 200 років. Росте у селі Малинівка Чернігівського району Чернігівської області на вул. 1 Травня біля буд. 2.

 

Найстаріший дуб – Дуб-чемпіон, вік 1300 років, росте в селі Стужиця, Великоберезнянського району Закарпатської області. Обхват стовбура 9,60 м

 

https://life.pravda.com.ua/images/doc/3/4/34948b4-dub---chempion--600-.jpg

 

 

 

 

.

 

 

Кочубеївські дуби

https://imagecdn3.luxnet.ua/tv24/resources/photos/news/620_DIR/201508/599945_1309051.jpg?201508103602

Де: Полтавська область, Диканьский район.

https://life.pravda.com.ua/images/doc/9/e/9ecabdc-lypa-bogdana-hmelnytskogo--600-.jpg   Кілька вікових дерев, що збереглися від старовинної діброви, яка оточувала родовий маєток Кочубеїв у Диканьці, мають вік 600-800 років. Зараз залишилось лише 4 дуби, з яких один, незважаючи на лікування, поступово гине. У 1861 році налічувалось 68 дерев, однак до 1940-х років залишилось лише 5. В одне з дерев, яке виділялося найбільшими розмірами (так званий Маріїн дуб, або дуб Мазепи), у 1934 році влучила блискавка і воно згоріло. За народною легендою, саме під цим дубом юна Маруся-Мотря Кочубеївна чекала свого коханого — гетьмана Івана Мазепу.

 

Найстаріша липа росте в Золочівському районі Львівської області на трасі Сасів-Колтів. Обхват 7.25 м., висота 15 м, вік понад 500 років. За легендою, під цією липою відпочивав гетьман Богдан Хмельницький.

Найстаріший платан, вік близько 200 років, росте в Нікітському ботсаду, Крим. Обхват стовбура 6,70 м.

 

 

 

 

 

 

 

Найстаріший клен – клен Казакова віком понад 150 років, росте в Центральному ботсаду, м. Київ. Обхват стовбура 4,50 м.

https://life.pravda.com.ua/images/doc/7/3/737dd6a-klen-kazakova.jpg

https://life.pravda.com.ua/images/doc/6/9/690a9b1-grab--300-.jpgНайстаріший граб, вік 300 років, росте в Магерівському лісництві Яворівського району Львівської області. Обхват подвійного стовбура – 8,79 м.

 

 

     

 

 

    Найстаріший клен-явір віком близько 300 років росте в с. Тухолька Сколівського району Львівської області. Обхват стовбура – 5,10 м.

https://life.pravda.com.ua/images/doc/e/1/e1a5e0a-klen-yavir--300-.jpg

Найстаріший клен-явір, Львівська область

https://life.pravda.com.ua/images/doc/0/8/08685ac-kedr-alushta.jpg Найстаріший кедр росте в Алушті, у парку Алуштинського палацу дитячої творчості. Обхват 4,45 м. Висота 28 м. Вік 200 років.

https://life.pravda.com.ua/images/doc/8/6/8608a68-topolya-rivnenska-obl--600-.jpgНайстаріша тополя віком понад 200 років росте неподалік від села Угольці, над дорогою до села Бугрин Гощанського району, Рівненська область.

 

 

Яблуня-колонія

https://imagecdn3.luxnet.ua/tv24/resources/photos/news/620_DIR/201508/599945_1308955.jpg?201508231939

Де: Сумська область, Кролевецький район.

        На околиці міста Кролевець є унікальний об'єкт природно-заповідного фонду України — ботанічна пам'ятка природи "Яблуня-колонія". Яблуня зростає у вигляді куща, який за площею займає близько 10 арів. У яблуні давно вже немає її первісного материнського стовбура, оскільки її вік — понад 200 років. Особливістю яблуні є її здатність до самостійного вкорінення гілками — коли один зі стовбурів відмирає, гілля нахиляється до землі і пускає коріння.

 

https://life.pravda.com.ua/images/doc/f/4/f42c4b9-kashtan-mogyly.jpg   Найстаріший каштан - каштан Петра Могили віком 300 років, росте в Києві. Обхват стола 4, 15 м.

Найстаріший ясен росте в смт. Лужани Кицьманського району Чернівецької області. Обхват 7,30 м., висота понад 25 м., вік 350 років.

https://life.pravda.com.ua/images/doc/8/8/88e3a51-grusha-kryvyj-rig--600-.jpgНайстаріша груша віком 300 років росте в м. Кривій Ріг Дніпропетровської області. Обхват стовбура 3,89 м.

 

 

 

 

 

          Найстаріша шовковиця – Шовковиця Шевченка, росте у Києві, у Центральному ботанічному саду НАН України. Обхват стовбура 3,40 м., висота 10 м., вік близько 500 років. За легендою, цю шовковицю посадили ченці Видубецького монастиря, які привезли насіння шовковиць із Середньої Азії.

https://life.pravda.com.ua/images/doc/d/3/d34ff0d-shovkovytsya-shevchenka.jpg

Шовковиця Шевченка, Київ

https://life.pravda.com.ua/images/doc/3/3/3314db6-osyka-poltavshyna--600-.jpg    Найстаріша осика віком близько 300 років росте в Миргородському районі Полтавської області. Обхват стовбура 7,40 м.

https://life.pravda.com.ua/images/doc/c/f/cfd349c-chereshni-burdzynskogo---kyiv.jpg     Найстаріша черешня має обхват стовбура 2,70 м., висоту 10 м., вік понад 120 років. Заповідана в 2009 році. Росте в Києві на території Київського зоопарку біля Колеса огляду.

 

 

 

https://life.pravda.com.ua/images/doc/8/b/8bc07d4-knyazheska-yablunya-sumshyna.jpgНайстаріша яблуня віком 200-300 років росте у м. Кролевець Сумської області. Має безліч стовбурів.

 

 

 

 

https://life.pravda.com.ua/images/doc/9/6/96d2111-buzyna.jpgНайстаріша бузина має обхват близько 3 м, висоту близько 4 м., вік не відомий, росте в Дніпропетровську.

 

 

 

 

 

 

 

https://life.pravda.com.ua/images/doc/4/a/4a10f3a-buzok.jpgНайстаріший бузок - обхват стовбура на рівні 0,5 м. від землі становить 1,40 м, висота 4 м., вік близько 100 років. Росте в центрі Саду бузку в Центральному ботанічному саду НАН України в Києві.

 

https://life.pravda.com.ua/images/doc/7/f/7f26ae1-ginkgo-ternopilshyna.jpgНайстаріше гінкго - обхват 3,65 м, висота 20 м, вік 180 років, росте в м. Залещики Тернопільської області.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
27 січня 2018
Переглядів
1823
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку