Найефективніша вправа для схуднення

Про матеріал
У статті розглядається техніка виконання та переваги фізичної вправи: "Берпі", що є вправою найбільш ефективною для схуднення та покращення самопочуття. Також вона має цілий ряд переваг, таких, як покращення фізичного стану та зміцнення серцевої м'язи. Важливо зауважити, що систематичне виконання цієї вправи призведе до покращення працездатності та витривалості.
Перегляд файлу

Лузанова Вікторія

 

Найефективніша вправа для схуднення

 

Отак, розпочнемо. Всі ми знаємо та чудово розуміємо, що фізичні вправи дуже корисно впливають на здоров’я та життя людини, також можна поділити їх усіх на декілька груп: це і кардіо вправи, які укріплюють наше серце, вправи на витривалість або силу, тощо. Також не треба забувати про окреме призначення спорту, таке, як схуднення, яке передбачає окремий вид занять, а відповідно, і вправ. Щодо останнього, хотілося б виділити одну вправу, назва якої Берпі (від англ. Berpee), яка прийшла до нас, з набуттям в Україні, популярності, такого виду спорту, як «Кроссфіт». 

Декілька слів про цей вид спорту, а саме, «Кроссфіт» ( від англ. Crossfit) – вид функціональних тренувань, який об’єднує в собі кардіонагрузки, гімнастичні та силові вправи. Вправи в цьому виді спорту, як правило відбувається за принципом «Коло», якє має на увазі в групу вправ, яку людина повинна виконати за певний проміжок часу.

Отже повернемося до вправи, яку сьогодні хотілося б розібрати.

Трохи звернемося до історії, щоб зрозуміти ідею походження, сенс виконання та познайомитися з автором цієї вправи. Наївно буде вважати, що ця вправа є новою, тільки через те що, поширилася в нашій країні зовсім нещодавно. Насправді історія берпі бере свій початок у 1939 році, коли її автору Роялу Берпі прийшла в голову ідея розробки вправи, яка зможе перевірити фізичну підготовку людини, задіявши максимальну кількість м'язів.  Відповідно, вправа носить його ім’я.

До речі, на початку вона була розроблена і обумовлена ​​своєю функціональністю, так як всі рухи, які входять до складу цієї вправи, обумовлені тим, що знаходять своє місце у більшості спортивних дисциплін. Також важливою особливістю цієї вправи є те, що займаючись вдома, можна отримати результати не гірше, чим займаючись в спортивному залі.

На перший погляд вправа виглядає дуже легкою і досить простою, але це оманливе перше враження і не варто завчасно розслаблятися. Адже варто лише спробувати зробити його хоча б 5-10 повторень, і людина вже зрозуміє, що починають горіти м'язи, збивається дихання, частішає пульс, і, в деяких випадках, стає неможливим виконання подальшого «кругу» без перерви. Пояснити таку реакцію організму досить легко, адже відбувається це лише тому, що ця вправа настільки ефективна, що задіє всі групи м'язів, а саме: біцепси, квадріцепси, стегна, груди, руки та сідниці, але найбільше навантаження на м'язи черевного преса, литкові, сідничні м'язи і м'язи верхнього плечового пояса.

Ця вправа вважається складовою, тому що вона є міні-комплексом з більш простих вправ (віджимання, присідання з вистрибуванням) яке виконується без перерви, а також розвиває витривалість, швидкість, вибухову і м'язову силу спортсмена.

 

Отже перейдемо до правильної техніки виконання класичного берпі:

  1. Рівно поставити ноги на ширині плечей;
  2. Із цього вихідного положення перейти в присід з руками на підлозі;
  3. Впертися руками у підлогу і витягнути ноги назад, зробивши це одним швидким рухом, і прийняти упор в позиції планки.

Головне - це те, що тіло повинно зберігати пряму лінію від стегна, а поперек не повинен  пригинатися до підлоги, долоні повинні знаходитися під плечовими суглобами;

  1. Далі, з цього положення, в стрибку, швидко підтягнути ноги до рук.

Дуже важливо не задирати в такому положенні сідниці вгору;

  1. Після цього слід встати на ноги, а потім швидко високо підстрибнути, і зробити один хлопок над головою.

Слід звернути увагу на свою голову, вона повинна бути пряма, а погляд спрямований вперед. Корпус і ноги повинні утворити пряму лінію, також не треба переносити вагу тіла на спину. Всі рухи виконуються легко і динамічно;

  1. Повторити вправу 4 – 5 разів.

 

Отже, варіант берпі, техніку якого ми зараз розглянули, є класичним, і виконується спортсменами середнього рівня підготовки. Із цього можна зробити висновок, що існують як полегшені варіанти виконання цієї вправи, які популярні серед новачків, так і ускладнені варіанти, направлені на більш підготовлених спортсменів.

Існує близько 20 видів виконання цієї вправи, яку можна модифікувати під свій фізичний стан. Це може бути, наприклад, як додавання ваги, що робить виконання важчим, так і навпаки, можна прибрати стрибок у кінці берпі, щоб полегшити собі завдання. Проте всі ці методики підібрані таким чином, щоб цю вправу була взмозі виконати людина будь-якого рівня підготовки, від новачка до професійного спортсмена, різниця лише тільки в техніці і в кількість повторень.

Як уже було згадано вище, через свою ефективність та залучення в роботі всіх груп м'язів, та спалювання великої кількості калорій під час тренування, ця вправа є дуже дійовою для схуднення, але слід зауважити, що схуднення – не єдиний приємний результат виконання цієї вправи, адже навіть через кілька тренувань, вже можна помітити в собі ряд змін в на краще.

А саме:

  • Ви будете відчувати прилив енергії через те, що вправи є вкрай інтенсивними, саме тому, виконуючи берпі зранку, можна отримати заряд енергії на весь день.
  • Також поліпшується координація рухів через те, що виконуючи цю вправу, людина навчається синхронізувати всі частини тіла, відповідно, тримаючи їх під контролем.
  • Поліпшується витривалість людини, через те, що навантаження покращує діяльність серцево-судинної системи, а також, виконуючи хоча б 20 вправ на добу, можна ефективно наситити своє тіло, а зокрема всі органи, киснем.
  • Також вправа зміцнює м'язовий корсет, що в майбутньому впливає на те, що людина починає менше сутулитися, а також постійно підтримуються м'язи спини, перебуваючи в тонусі.

 

Однак варто згадати що дана вправа, як і будь-яка інша спортивна вправа, має обмеження за протипоказаннями. До них відносять: проблеми з суглобами, різні захворювання серця, проблеми з ногами (наприклад, варикозне розширення вен), або велика зайва вага, а також вагітність. Однак слід зауважити, що звернувшись до лікаря за порадою, він може дозволити виконання вправи, але обравши для цього полегшений варіант виконання. Зрозуміло, що знадобиться більше часу на отримання бажаного результату, та це не є критичним. Адже берпі можна віднести до різновиду ЗФП, що, у будь-якому випадку, необхідно людини, хоча б в малій кількості, для гарного самопочуття.

docx
Додано
17 вересня 2019
Переглядів
652
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку