Найнебезпечніші тварини світу

Про матеріал
Найнебезпечніші тварини Людину завжди манить незвідане і загадкове. Дика природа і світ тварин цікаві, але, до того ж, шалено небезпечні. Хижаки завжди на чеку, вони готові затіяти боротьбу з будь-яким живою істотою на Землі. Змії і комахи, з вигляду нешкідливі, деколи бувають дуже кровожерливі, а от мешканці морських просторів теж не завжди доброзичливі. Дика природа живе за своїми законами. Згідно з ними, виживає той, хто сильніший. І людина далеко не завжди виходить з поєдинків переможцем. Так з якими тваринами на зустріч краще не йти? Далі представлені найнебезпечніші тварини планети. Перевіряти, чи так це насправді не варто, краще прочитати і прийняти. Навчально-методичне видання
Перегляд файлу

Відділ освіти Павлоградської міської ради

КПНЗ «Станція юних натуралістів» м. Павлограда

 

Найнебезпечніші тварини світу

Паразити, які керують поведінкою господаря

http://static8.depositphotos.com/1000423/836/i/450/depositphotos_8361297-stock-photo-open-book-with-green-nature.jpg

 

Павлоград - 2017

 

 

Укладач – Мамотенко Юлія Олександрівна, заступник директора КПНЗ «Станція юних натуралістів» м. Павлограда

 

 

Найнебезпечніші тварини

Людину завжди манить незвідане і загадкове. Дика природа і світ тварин цікаві, але, до того ж, шалено небезпечні. Хижаки завжди на чеку, вони готові затіяти боротьбу з будь-яким живою істотою на Землі. Змії і комахи, з вигляду нешкідливі, деколи бувають дуже кровожерливі, а от мешканці морських просторів теж не завжди доброзичливі.

Дика природа живе за своїми законами. Згідно з ними, виживає той, хто сильніший. І людина далеко не завжди виходить з поєдинків переможцем. Так з якими тваринами на зустріч краще не йти? Далі представлені найнебезпечніші тварини планети. Перевіряти, чи так це насправді не варто, краще прочитати і прийняти.

 

Навчально-методичне видання

 

Найнебезпечніші тварини світу

Африканська отруйна жаба

Це жаба «Коко», принаймні, її так називають індіанці. Вона дуже маленька — її довжина всього 2-3 сантиметри. Тим не менш, особини — найнебезпечніші тварини у світі. Вони мешкають в Південній і Центральній Америці, а так само на Мадагаскарі. Південноамериканським індіанцям дуже складно зловити цю жабу.

Отруйна жаба

Отруйна жаба

І кожна — на вагу золота. Виявляється, цінність цих тварин в тому, що під дією високих температур (індіанці готують їх на вогнищі) жаби виділяють сильну отруту. Вона моментально вражає все живе і набагато небезпечніше тетродотоксина риби фугу, ціаністого калію і отрути середньоазіатської кобри. Втім, втішає одне, токсини отруйна жаба виробляє поступово і повільно.

Африканський буйвол або каффрський буйвол

Це гроза Савани і наймогутніший з диких биків. Індійський і африканський буйвол — вкрай небезпечна тварина. Не боїться ні звірів, ні людей. Самець досягає зростання в холці до 2 метрів, а його маса може перевищує  900 кілограмів. При цьому у нього загрозливо страшні роги.

Небезпечна тварина

Вони загинаються вгору або широко розходяться в сторони, при цьому утворюючи пологу дугу. Роги можуть досягати 195 сантиметрів. Буйвол чує сторонніх на своїй території і здатний напасти першим. Вкрай небезпечні буйволи, які захищають своїх телят. Свою жертву буйвол чіпляє рогами і закидає до себе на спину. У супротивника майже немає шансу вийти з битви живим. Тим більше, якщо на нього біжить стадо розлючених биків.

 

Білий ведмідь

Це в зоопарку ведмеді здаються «білими і пухнастими». Але коли на туриста на Шпіцбергені біжить ведмідь, то у людини немає жодного шансу. Тварина одразу наздоганяє, нападає і вбиває. Популяцію білого ведмедя на території Арктики майже півстоліття тому почали охороняти.

Білий і пухнастий, але дуже небезпечний

Білий і пухнастий, але дуже небезпечний

З тих пір чисельність повністю відновилася і більше того, стала вище допустимих меж. Звір став повноправним господарем скрізь, де мешкає. А на своїй території він не відчуває страху і поводиться зі сторонніми досить агресивно.

До того ж, білий ведмідь часто з’являється поблизу людських поселень. А от якщо випадково потрапити між ведмедицею і її дитям, то живим точно не піти. Вони спритні і швидкі, відмінно плавають у холодній воді. У звіра гострий слух, зір і нюх, до того ж він має величезну силу. Одного удару потужною лапою достатньо, щоб позбутися голови.

Африканський і індійський слон

Це досить розумна тварина. І саме на його совісті вбивства як мінімум 500 осіб на рік. Слон є найбільшим на землі, а отже, найнебезпечніша тварина в світі. До нього на територію краще не потрапляти, інакше зустріч може плачевно закінчитися.

Навчання дитинчати

Навчання дитинчати

Звір має величезну масу тіла і з легкістю може затоптати людину. До речі, слони дуже швидкі. У критичній ситуації вони можуть бігати зі швидкістю до 40 кілометрів на годину. Особливо небезпечний так званий слон-бродяга, тобто вигнаний з стада в шлюбний період. Він може кинутися на все, що рухається.

 

Австралійський крокодил

За своєю кровожерливістю він уже випередив слона. На його рахунку близько 2 тисяч людських смертей на рік.

У пошуках адреналінуСправжній хижак

У пошуках адреналіну

Крокодил є першокласним мисливцем. У місцях його проживання, його можна переплутати з колодою. Адже маскування — це основний коник хижака. Він може просто лежати і чекати свою жертву. І коли вона з’явиться, миттєво вискочить, нападе, утягне у воду, втопить і розчленує. Крокодили вважаються найнебезпечнішими тваринами в Австралії та деяких країнах Африки. На півночі Австралії, наприклад, живе близько ста тисяч рептилій.

І всі вони перебувають під охороною держави. При цьому за останні роки австралійські крокодили з’їли не одну жертву.

Африканський лев

Голодний лев — дуже небезпечний. У дикій природі леви на обід і вечерю поглинають в основному зебр і антилоп-гну.

Величний Цар звірів

Величний Цар звірів

Ну а якщо полювання деякий час було безуспішним, то зголоднілі тварини можуть напасти і на людину. За один присід доросла особина може з’їсти до 30 кілограмів м’яса. Лев вбиває близько 250 чоловік щорічно.

 

 

Біла акула

У найнебезпечніші тварини записана і біла акула. Неймовірне відчуття голоду у цих тварин може з’явитися через кров у воді. Тоді вона точно пустить у хід всі свої 3000 найгостріших зубів.

Кровожерний хижак

Кровожерний хижак

Біла акула живе в теплих водах абсолютно у всіх океанах, а крім того в Японському і Середземному морях. Часто особини виростають до 7-8 метрів, але зустрічаються і велетні — до 12 метрів в довжину. Саме біла акула вважається лютою, сильною і небезпечною з усіх акул.

Світлий окрас допомагає особинам в полюванні. Вони залишаються непоміченими на тлі підводних скель. Їдять акули в основному тюленів і китів, але не погребують і дайверами. Часто хижак приймає людину за тюленя. Але відчувши на своїх зубах кістку, відпускає жертву. Правда людині це мало чим допомагає. На рахунку білих акул від 30 до 100 людських смертей.

Мавпа

Несподівано в списку найбільш небезпечних тварин з’являється мавпа. У деяких тропічних країнах особини оселилися біля міських звалищ і шукають там собі прожиток.

Непередбачувана тварина

Непередбачувана тварина

Нерідко нападають на людей, дітей і навіть дорослих, віднімають їжу, а так само тягнуть продовольчі запаси селян і спустошують їх холодильники.

 

Отруйні медузи

Особливо небезпечні австралійські медузи. Вони відомі як морські оси. Такі особини досягають розміру салатниці, мають до 60-ти щупалець, кожне з яких по чотири метри.

Медузи загадкові і привабливі

Медузи загадкові і привабливі

На щупальцях 5000 осередків з отрутою і токсинів вистачить на вбивство 60-ти людей. Отруйних медуз можна зустріти в теплих водах субтропічних і тропічних країн. Чисельність особин постійно збільшується, вчені бачать причину в глобальному потеплінні.

 

Отруйні змії

За один тільки рік у всьому світі отруйні змії жалять людину близько 50 тисяч разів і найчастіше зустрічі закінчуються летальним результатом. За найбільшу частину людських смертей відповідальні азіатські кобри.

https://afw.nuv3.net/wp-content/uploads/2015/08/cobra.jpghttp://prirodaukraine.pp.ua/images/stories/slideshoy/toxic%20fauna/Vipera%20ursinii/Vipera%20ursiniii5.jpg

                     Азіатська кобра                                         Гадюка степова

 

 

 

 

Паразити, які керують поведінкою господаря

Ми звикли до того, що паразит — це істота, яка існує за рахунок господаря. Зустрічаються екземпляри, які в змозі вирішувати, коли господар повинен померти. Однак існують і такі паразити, які змінюють як фізіологію, так і поведінку господарів. Цей розділ познайомить Вас з паразитами — маніпуляторами.

Myrmeconema neotropicum

Нематоди Myrmeconema neotropicum існують за рахунок мурах виду Cephalotes atratus. Вони здатні на неймовірне — змушують мурах ставати схожими на ягоду. Ці мурашки живуть в тропічних лісах, в яких росте безліч ягід червоного кольору. Хитра нематода користується цим оточуючим фактором і змінює задню частину комахи, перетворюючи її в «ягоду». Природно, коли паразит поселяється в хазяїні, він робить його млявим і незграбним, що робить його легкою здобиччю для птахів, які харчуються ягодами.

    http://1.bp.blogspot.com/-nA6c2NC9Css/T6rfFkLwCVI/AAAAAAAAAIY/E0DYIsvFaHY/s1600/Myrmeconema+neotropicum+eggs.jpg                                              https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ru/thumb/4/4e/InfectedCephalotesAtratus.jpg/530px-InfectedCephalotesAtratus.jpg

Нематоди Myrmeconema neotropicum                       Мураха, заражена нематодом, піднімає

                                                                                             почервонівше черевце                                             

Leucochloridium paradoxum

Даний вид паразита воліє проводити час у тілі птахів. А вони ніби і не заперечують. Leucochloridium paradoxum — плоский черв’як, який проходить весь травний тракт птиці і виходить разом з яйцем. Далі відбувається наступне: пташеня вилуплюється, а шкарлупу з’їдає равлик. Личинка плоского черв’яка живе в тілі равлика і розвивається до спороциста (наступна стадія розвитку). Розмноження спороцисти тримають шлях в очні стебла равлики і перетворюють їх на щось, схоже на зелено-жовтих гусениць. Як відомо, такі ласощі подобаються пернатим.

http://img15.nnm.me/1/f/0/f/e/333d4f322794e99e40739a09c40.jpg http://img15.nnm.me/d/6/d/f/c/9834ae94256d16ceafaf05cc812_prev.jpg

 

Hymenoepimecis argyraphaga

Цей паразит мешкає в Коста-Ріці. Hymenoepimecis argyraphaga — це паразитична оса. Вона існує за рахунок павуків виду Plesiometa argyra. Коли паразитові потрібно відкладати яйця, вона паралізує павука і відкладає своє потомство йому на живіт. Личинка вилуплюється і начинає харчуватися павуком. А він, у свою чергу, продовжує жити своїм звичним і повсякденним життям. Так проходить кілька тижнів. Потім личинка починає виділяти в тіло павука певні речовини, які впливають на павутину. Павук починає плести таку павутину, яка абсолютно не характерна для його виду. На вигляд, звичайно, вона абсолютно не приваблива, зате дуже міцна і здатна витримати будь-які погодні умови. Після цього личинка просто вбиває павука і споруджує кокон всередині сплетеної господарем павутини.

http://smokejedi.com/wp-content/uploads/2015/07/Hymenoepimecis-wasp-Parasitic-Infection.jpg

 

Ланцетовидна двуустка

Дорослий паразит живе в печінці великої худоби. В органі паразит відкладає яйця, які виходять з фекаліями тварини. Їх поїдають равлики. Маленькі личинки вилуплюються вже в травній системі равлика. Коли настає час, ці личинки виходять на поверхню господаря, а равлик з переляку виділяє слиз, яка стікає на землю. Це саме те, що потрібно паразитові. Цей слиз поїдають мурашки. У тілі мурашок паразит тримає шлях до голови господаря. Коли настають сутінки, мурахою управляють личинки і змушують його не повертатися до мурашника. Замість цього комаха завмирає на травинці і покірно чекає світанку, щоб його з’їла разом з травою худоба на пасовищі. Якщо раптом мурашку не з’їли, то паразити «відпускають» його, тобто перестають на час контролювати, і дозволяють займатися повсякденними справами. А вночі знову під контроль. І так до тих пір, поки його не з’їдять.

                        https://classconnection.s3.amazonaws.com/183/flashcards/519183/jpg/dicroocoelium_dentrictium_adult1312734190265.jpgПаразити, які керують поведінкою господарів

Heterorhabditis bacteriophora

Поведінку цього паразита можна вважати унікальним. Він не змушує господаря йти прямо в пащу хижакам, а навпаки — хижаки відступають. Нематоди цього паразита вражають личинки комах. Тіло господаря змінює колір: з білого в червоний. Таке забарвлення несе в собі попередження «Увага! Небезпечно! ». Справа в тому, що паразит живе і харчується за рахунок личинки і йому не вигідно, щоб з господарем щось трапилося. Адже якщо загине господар — загине і паразит.

http://www.f-med.ru/sinece/img/12.jpg   http://www.myplanet-ua.com/wp-content/uploads/2016/05/5_result.jpg

 

 

 

Sacculina carcini

Ці паразити починають своє існування, як маленькі личинки у вільному плаванні. Але варто їм знайти господаря-краба, відразу збільшуються в розмірах. Краба починають колонізувати самки: вони прикріплюються до нижньої частини господаря і утворюють в його раковині опуклість. Після цього самка поширює уздовж тіла краба вусики, які призначені для поглинання поживних речовин. У міру зростання паразита опуклість зростає і незабаром нагадує велику шишку. Тільки тоді туди може підселитися самець паразита. А ось потім починається процес спарювання Sacculina carcini. Ракоподібний стає звичайним рабом і існує тільки для паразитів. Його ріст припиняється, і існування полягає в турботі про яйця паразитів так, ніби вони його власні. Треба сказати, що ці паразити захоплюють тільки самців ракоподібних. За весь той час, що в його тілі живуть паразити, тіло господаря змінюється неймовірним чином. Спочатку Sacculina carcini стерилізують самця, а потім змінюють тіло до параметрів самки: живіт вирівнюють і розширюють. Це призводить до того, що тіло виробляє якісь гормони, які змушують змінювати поведінку самця-господаря. Він починає поводитися в точності як самка його виду, і навіть виконує шлюбні танці перед іншими самцями.

http://molomo.com.ua/img/pra5.jpg https://classconnection.s3.amazonaws.com/741/flashcards/1127741/png/551351704189090.png

Toxoplasma gondii

Такі гризуни, як щури, добре розрізняють запах сечі котів і всіляко уникають місць, які нею пахнуть. Toxoplasma gondii — одноклітинний паразит, який заражає гризунів. У цьому випадку, щур геть втрачає свої інстинкти. Простіше кажучи, одноклітинне робить все, щоб кіт зловив зараженого щура. А все тому, що тіло кота — найкраще місце для розмноження Toxoplasma gondii.

http://www.popsci.com/sites/popsci.com/files/styles/medium_1x_/public/images/2015/04/toxoplasma_gondii.jpg?itok=HdNPW431

 

Spinochordodes tellinii

Даний вид віддає перевагу цвіркунам і коникам. Дорослі особини розмножуються у воді і там же і живуть. Личинки потрапляють в тіло комахи через воду під час пиття. Вже в тілі господаря вони ростуть до певного віку. А потім просто випорскують отруту в тіло комахи, який вражає нервову систему. Приміром, коник перестає контролювати свої рухи і  направляється паразитом, стрибає у воду, де і тоне. Після самогубства господаря, вже дорослий паразит спокійно залишає його тіло і все починається заново.

http://byaki.net/uploads/posts/2013-05/1368716441_0.jpg

 

 

Кордицепс однобокий

Є види мурашок, які будують мурашники на деревах. На землю вони спускаються тільки в пошуках їжі. Так триває до появи даного паразита. Потрапляючи в тіло комахи, цей грибок буквально управляє господарем. Під його впливом мураха йде з мурашника і, не досягаючи землі, зависає на листку чи гілці, чіпляючись тільки щелепою. І в такому положенні висить до самої смерті. А в цей час грибок-паразит спокійно розвивається, харчуючись тканинами господаря. Не знищує тільки м’язи, які відповідають за роботу щелепи. Ось так і живе в мертвому тілі господаря протягом декількох тижнів, після чого спори падають на землю і заражають нових мурах.

 

Паразити, які керують поведінкою господарів

 

 

Glyptapanteles

Це оси-паразити. Вони заражають гусениць виду Thyrinteina leucocerae. Все починається з того, що оси відкладають свої яйця в тіло новонародженої гусениці. Маленькі личинки починають своє життя вже в тілі господаря. Коли личинки паразита підростають, вони залишають тіло гусениці і заляльковуються поруч. Навіть не дивлячись на те, що паразит знаходиться поза тіла господаря, їх зв’язок якимось незбагненним чином все ще зберігається: гусениця не харчується і піклується про паразитів, укутуючи їх шовком. А якщо раптом на горизонті з’явиться хижак, то гусениця зробить все можливе, щоб захистити ос-паразитів.

http://cdn.foundily.com/assets/foundily-caterpillar-3.jpghttp://cdn.foundily.com/assets/foundily-caterpillar-1-360x240.jpg

docx
Додано
14 квітня 2020
Переглядів
2768
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку