Не потоком шумних і галасливих фраз, а тихою і невтомною працею любіть Україну любіть Україну

Про матеріал
Презентація про життя і діяльність митрополита Греко-Католицької церкви Андрея Шептицького. Людина, яка жила і працювала для України.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

“Не потоком шумних і галасливих фраз,а тихою і невтомною працею любіть Україну”. Митрополит Андрей Шептицький

Номер слайду 2

Діяльність Митрополита Андрей Шептицький – глава Української Церкви, Митрополит Галицький, Архиєпископ Львівський. Митрополит Андрей Шептицький у суспільно-політичному житті України та українського народу. Митрополит Андрей Шептицький – меценат, культурний діяч та сподвижник.

Номер слайду 3

“Щоб бути Великим – треба бути людиною великої ідеї та великого характеру…Коли людина великої ідеї живе на засадах цієї ідеї, для ідеї працює, для ідеї терпить…, то, обійнявши провідне становище, вона стає справжнім провідником. Митрополит Андрей Шептицький

Номер слайду 4

Шептицькі – давній боярський рід Галичини, один з найстаріших родів Європи. Чимало знаменитих громадських та церковних діячів вийшло з цієї родини. Варлаам Шептицький- Львівський єпископ (1710- 1715р.р.) Атаназій Шептицький -Київський митрополит (почав збирати кошти на собор Юра) Лев Шептицький – єпископ Львівський, Галицький і Камянецький з 1748р. (будівничий храму св.Юрія у Львові).

Номер слайду 5

Дитинство та юність 29 липня 1865р. в с. Прилбичі біля Яворова в родині графа Івана Шептицького та графині Софії з роду Фредрів народився син, якому при хрещенні було дано ім'я: Роман Олександр Марія. Великий вплив на Романа справила мати Софія, яка була високоосвіченою, талановитою, побожною жінкою. Софія знала українську, польську, німецьку, французьку, англійську мови; займалася живописом. На образочку, до якого молилась вся родина вона ще у 1872р. вписала такі слова:”…- радше смерть, ніж гріх, мої найдорожчі діти. Бог з Вами – Софія Шептицька”

Номер слайду 6

11 серпня 1892р. – Андрей склав вічні обіти у Кристинополі. 11 вересня 1892 р. – відслужив першу Божественну літургію у с. Прилбичі. 1896р. – ігумен монастиря св. Онуфрія у Львові. 1898 – 1899р.р. – викладач богослов'я в Кристинопільському монастирі. 2 лютого 1899 імператор Франц Йосиф I номінував Андрея Шептицького на Станіславського єпископа. 17 грудня 1900р., після смерті митрополита Юліана Сас-Куїловського,Шептицький був номінований Галицьким митрополитом. 17 січня 1901 відбулася інтронізація у соборі св. Юра у Львові.

Номер слайду 7

“Я хочу,щоб всі це знали і всі розуміли, коли я обіймаю становище Митрополита Руського, то ним я хочу бути і ним я буду.” Андрей Шептицький Андрей Шептицький – Митрополит Галицький (1900 – 1944р.р.) “…Тільки для Вас маю жити,- для Вас цілим серцем і душею працювати,- для Вас усе посвятити,- ба навіть за Вас, як цього треба буде, й життя своє віддати.”

Номер слайду 8

“Мета моєї праці – зібрати всіх під стяг Христа, якою я перейнятий,…- це мій прапор і дороговказ.” Андрей Шептицький Засновує Український католицький союз; Оновлює духовну освіту та реформує чини; Візитує всі куточки Єпархії, відвідує вірних у Канаді та Америці, Боснії та Герцеговині, Аргентині та Бразилії; Ініціює здвиг молоді “Українська молодь Христові”; Закладає приватну гімназію – Малу Духовну Семінарію; Скликає богословські зїзди та конгреси; Пастирське вчення Митрополита актуальне сьогодні.

Номер слайду 9

Церква – школа - держава “Тисячі дітей витягують руки по хліб катехизму, мільйони людей з жаждою очікують Божого слова і помочі. Щоб заспокоїти їх потреби, мусимо в першім ряді дбати про життя християнське, про аскезу, про святість в нас самих, без неї не зможемо нічого зробити.” Андрей Шептицький

Номер слайду 10

Митрополит Андрей Шептицький у розвитку національного мистецтва. “Не у зовнішніх обставинах, і не в політичній констеляції лежить розв'язка великих завдань народу, а тільки у внутрішній силі його культури… занепад культури якогось народу та її творчої сили – це більша трагедія, як упадок держави, яка є тільки найважливішим засобом для розвитку культури. Державу інколи легше відзискати, як відродити силу своєї культури. Андрей Шептицький.

Номер слайду 11

Заслуги Митрополита Науково-Мистецька Фундація Митрополита Андрея ШептицькогоНаціональний музей у Львові; - Церковний музей; - підтримка талановитих митців(Михайло Бойчук,Іван Северин, Юліан Панькевич,Олекса Новаківський, ); - Фінансування Мистецької школи О. Новаківського; - Збирання творів сакрального мистецтва та розвиток релігійного малярства;

Номер слайду 12

Розвиває народну та середню освіту,фінансуючи різні освітні заклади; - купляє будинки для народних шкіл; - за власний кошт вивчає науковців; - купив землю навколо плоші св.Юра для Українського університету; - віддав в оренду на 99р. за один золотий землі на г.Сокіл для організації “Пласт”; - будує Велику Бурсу Рідної школи на 120 учнів у Львові; - опікується Українською Дівочою гімназією і дарує їм землю під будинок; - щедро обдаровує школи, гімназії, бурси, читальні Просвіти.

Номер слайду 13

“До осягнення наших національних ідеалів треба нам єдности”. Андрей Шептицький. “Якщо Україна хоче жити вільним життям, то мусить відокремитися від Москви. Вона мусить стати незалежною державою, шукати собі союзників між іншими вільними народами і державами, які б піддержали її слушні вимоги та допомогли б в боротьбі проти московської агресії…” Андрей Шептицький Суспільно – політична діяльність Митрополита Андрея Шептицького

Номер слайду 14

“…я хочу, щоб всі це знали і розуміли, коли я обіймаю становище Митрополита Руського, то ним я хочу бути і ним буду.” 1914 – 1918р.р. – Перша світова війна. 1914р – 1917р.. – арештований російською царською владою. 1917р. – підтримував проголошення УНР, визнаний М.С.Грушевським Великим Митрополитом. 1919р.-1921р. – підтримував ЗУНР, протестував проти приєднання до Польщі. 1923р. - арештований польською владою. 1930р. – протестує проти пацифікації, але засуджує теракти ОУН.

Номер слайду 15

Це була Свята Людина,бо любила весь світ і виступала проти насильства. 1933р. – засуджує штучний голод в Україні, організовує збір коштів для голодуючих. 1936р. – послання, спрямоване проти комуністів; 1938р. – гострий протест проти руйнування православних храмів польською владою; 1939р. – Митрополит висловив протест проти тоталітарного поділу Європи між Гітлером і Сталіном. 1942 р.- лист до Папи Пія XII, в якому Митрополит негативно охарактеризував нацизм: 1942 р.- послання «Не убий», спрямоване проти винищення євреїв.

Номер слайду 16

«Всемогучий Боже і Царю всесвіту, спасителю наш, Ісусе Христе, що всім серцем любиш увесь людський рід і своїм безмежним промислом опікуєшся кожним народом зосібна! Споглянь милосердно і на наш український нарід… Дай йому волю, щоб міг свобідно розвивати свої природні, Тобою дані, сили…Провідникам нашого народу дай світло Твоєї премудрости з неба…Заопікуйся молоддю.., Благослови всі наші родини…, Просвіти всіх нас… А Ти, Пресвята Богородице, Мати і Царице України, святий Архангеле Михаїле і ви всі, покровителі українського народу, опікуйтеся завжди цим народом, щоб він став народом святим, щоб сповнив своє Боже післанництво, щоб навернув увесь Схід до світла віри, щоб причинився до світлого добра людського роду…» З молитви А.Шептицького«За Україну і український народ»

ppt
До підручника
Історія України (рівень стандарту, академічний) 10 клас (Кульчицький С.В., Лебедєва Ю.Г.)
Додано
16 березня 2021
Переглядів
1135
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку