Небезпечні ситуації, аварії, катастрофи та захист від наслідків.

Про матеріал
Метою виховного заходу є: поглибити знання учнів з питань цивільного захисту, повторити правила поведінки на дорогах зимою, виховувати почуття співпричетності до долі та проблем інших.
Перегляд файлу

Мета: поглибити знання учнів з питань цивільного захисту, повторити правила поведінки на дорогах зимою, виховувати почуття співпричетності до долі та проблем інших.
Обладнення: презентація, відео матеріали, картки.
                                                     Хід заходу:
       Дорогі діти! Життя, як бачимо, не завжди протікає спокійно. Щодня ми з вами слухаємо новини. Серед них багато прикрих, про нещасні випадки, які зненацька спіткали мирних громадян. І дуже важливо у таких ситуаціях, щоб людина не розгубилась, взяла себе в руки і пригадала, як поводитися за таких обставин, як врятуватися самій і допомогти іншим.
        Наша сьогоднішня зустріч має назву «Твоє життя – твій вибір».
       Небезпеки бувають різні. Деякі з них можна поділити на групи. Так, одні небезпеки трапляються лише влітку, інші – тільки взимку. Є такі, що загрожують жителям гір, і такі, що виникають лише на морі. А ще небезпеки можна поділити на такі, що не залежать від людини, і такі, що залежать від неї. Наприклад, стихійне лихо – це небезпека, яка не залежить від людини. А ось дорожньо – транспортна пригода найчастіше трапляється з вини водія або пішохода.
      I. Отож, сьогоднішню розмову ми присвятимо тому, як знаходити вихід із скрутних життєвих ситуацій.
Які ви знаєте небезпечні ситуації?
(Аварії катастрофи
       Аварія - це порушення нормальної роботи певного механізму, що призводить до значних ушкоджень, знищення матеріальних цінностей, ураження і загибелі людей. Катастрофа - це аварія значних масштабів з трагічними наслідками.

       Небезпечними наслідками великих аварій є пожежі та вибухи. Вибухають під великим тиском котли, балони, трубопроводи на промислових підприємствах, вугільний пил і газ у шахтах, пара лакофарбових речовин на меблевих і деревообробних підприємствах. На об'єктах нафтової, хімічної і газової промисловості аварію спричинюють загазованість атмосфери, розливання нафтопродуктів, агресивних рідин та сильнодіючих отруйних речовин (СДОР).
      Найнебезпечніші аварії можуть виникнути на підприємствах, які виробляють, використовують або зберігають сильнодіючі отруйні, вибухо- і вогненебезпечні речовини і матеріали. Це підприємства хімічної, нафтопереробної, нафтохімічної та інших споріднених галузей промисловості; підприємства, що мають холодильні установки, в яких використовується аміак; це також залізничні станції, на яких є колії відстою рухомого складу зі СДОР; це склади і бази із запасами отрутохімікатів.
      Здебільшого аварії виникають через: порушення технологи виробництва, правил експлуатації обладнання, машин і механізмів; низьку трудову і технологічну дисципліну; недотримання заходів безпеки; незадовільне впровадження прогресивних систем пожежогасіння: відсутність належного нагляду за станом обладнання, а також через стихійні лиха.
       Сильнодіючі отруйні речовини (СДОР)

       Нині у світі нараховується до 6 млн хімічних речовин; 90% з них - це органічні сполуки, більшість яких токсичні. У промисловій технології щодо токсичних хімікатів вживається поняття "шкідлива речовина"; при контакті з організмом людини вона може викликати травми, отруєння, захворювання, інші відхилення у стані здоров'я.
       Цивільна оборона до групи сильнодіючих отруйних речовин (СДОР) відносить не всі шкідливі речовини, а тільки ті, що заражають повітря в небезпечних концентраціях, здатних викликати масові ураження людей, тварин і рослин.
       Стихійні лиха

       Стихійне лихо - це надзвичайне природне явище, що діє з великою руйнівною силою, завдає значної шкоди району, в якому відбувається, порушує нормальну життєдіяльність населення, знищує матеріальні цінності. Розглянемо основні види стихійних лих.

       Пожежі - це стихійне поширення вогню, що вийшов з-під контролю людини. Пожежі трапляються у лісах і на торф'яниках, у житлових і виробничих приміщеннях, в енергетичних мережах і на транспорті. Пожежі завдають величезних матеріальних збитків і нерідко призводять до загибелі людей.

       Повені - значні затоплення суходолу, коли вода у річках піднімається вище звичайного рівня внаслідок рясних опадів, швидкого танення снігів, утворення льодових заторів або коли вітер жене воду з боку моря в гирла річок.

       Землетруси - явища, що проходять у певних ділянках земної кори. Це одне із жахливих стихійних лих. Воно виникає зненацька. І хоча тривалість основного поштовху не перевищує кількох секунд, його наслідки сягають величезних масштабів. Попередити землетрус, зупинити його чи уникнути неможливо. Люди не вміють точно передбачити його початок.

На земній кулі щороку відбувається понад 100 тис землетрусів; більшість з них призводять до загибелі тисяч людей і до різноманітних руйнувань.
       Селеві потоки - це стрімкий рух з гір селю - суміші води, каміння, щебеню, піску і глини; вони затоплюють, знищують усе на своєму шляху.
       Зсуви відбуваються частіше по берегах річок і водоймищ. Основною причиною їх виникнення є надлишкове насичення підземними водами глинистих порід до текучого стану, внаслідок чого вниз по схилах зсовуються величезні маси ґрунту, а разом з ним - усі споруди.
       Снігові замети утворюються взимку під час снігопадів і можуть бути настільки великими, що набувають характеру стихійного лиха.
       Ураган - це посилення вітру до 35 м/с і більше (12 балів за шкалою Бофорта).
        Шквал - різке короткочасне посилення вітру (від кількох хвилин до кількох десятків хвилин), іноді до 30-70 м/с зі зміною його напрямку, частіше під час грози. Ширина шквалу 2-3 км.

Оповіщення населення в надзвичайних ситуаціях у мирний і воєнний час

       З-поміж комплексу заходів щодо захисту населення під час надзвичайних ситуацій важливе місце належить організації своєчасного оповіщення. Це - завдання органів цивільної оборони.
       Завивання сирени, переривчасті гудки підприємств і сигнали транспортних засобів означають попереджувальний сигнал "Увага всім!". За цим сигналом потрібно увімкнути радіо, радіотрансляційні і. телевізійні приймачі для прослуховування термінових повідомлень.
       У мирний час передається інформація про аварії на атомній електростанції чи на хімічно небезпечній ділянці, повідомлення про можливий землетрус чи повінь, штормове попередження.
       Тексти інформації можуть бути такими:

       Увага! Говорить штаб цивільної оборони. Громадяни! Трапилась аварія на заводі "Оболонь" з виливанням СДОР - аміаку. Хмара отруєного повітря поширюється в напрямі житлового масиву Оболонь. Населенню, яке проживає чи працює на вулицях Маршала Малиновського, Північній, проспекті Оборонському, залишатися у своїх приміщеннях і провести додаткову герметизацію. Населенню, яке проживає чи працює на вулицях Приозерній, Мате Залки і майдані Дружби Народів, негайно покинути житлові будинки, приміщення підприємств, організацій, установ і вийти в район станції Петрівка. Про почуту інформацію повідомте сусідів. Надалі діяти за вказівкою штабу цивільної оборони.

       Увага! Говорить штаб цивільної оборони. Громадяни! У зв'язку з підвищенням рівня води у річці Дніпро очікується підтоплення будинків у районі вулиць... Населенню, яке проживає на цих вулицях, зібрати необхідні речі, продукти харчування, воду, відключити газ, електроенергію і вийти... Про почуту інформацію повідомте сусідів, допоможіть вийти літнім і хворим людям. У разі раптового підвищення рівня води зайняти місце на узвишші (верхні поверхи будинків, дахи, дерева) і чекати на допомогу. Будьте уважні до повідомлень штабу цивільної оборони.

       Коли виникає загроза нападу противника, місцеві органи влади і штаб ЦО через засоби масової інформації передають постанови і розпорядження про порядок дій населення. З цього часу радіоточки, телевізори повинні бути постійно увімкнені для прийому нових повідомлень.

       Якщо існує безпосередня небезпека ударів ворога з повітря або загроза хімічного чи радіоактивного зараження, спочатку подається сигнал "Увага всім!", а потім по радіо і телебаченню передається коротке повідомлення про порядок дій і правила поведінки. Наприклад:

        Увага! Говорить штаб цивільної оборони. Громадяни! Повітряна тривога! Відключіть світло, газ, воду, погасіть вогонь у печах. Візьміть засоби індивідуального захисту, документи, запас продуктів і води. Попередьте сусідів, допоможіть хворим і літнім людям. Якнайшвидше йдіть до захисної споруди або сховайтеся за нерівностями на місцевості, зберігайте спокій і порядок. Будьте уважні до повідомлень штабу цивільної оборони).
Що чи хто є створює названі вами ситуації? (природа, люди).
     II. Зупинимось на найголовніших:
Послухайте як діяти, якщо виникла пожежа. Якщо виникла пожежа і вогонь маленький, його треба негайно залити водою, накрити ковдрою (слід знати, що потрібно накривати пожежним покривалом, замість якого можна використати килим, ковдру, пальто), засипати піском. Не можна нікуди ховатися, із задимленого приміщення до виходу слід пробиратися повзком. Коли виникла пожежа, а дорослі відсутні, - викликати пожежних, набравши «101».  Щоб викликати службу допомоги слід назвати адресу, прізвище, чому ви телефонуєте. Виклик є безкоштовним.
       Також слід розуміти, що жарти по телефону із номерами служб допомоги неприпустимі. Це зашкодить іншим людям, які чекають на допомогу, і вам, бо ваших батьків можуть оштрафувати. На пожежі люди гинуть не лише від вогню, але й від газів, які виділяються під час горіння.
       Особливо небезпечним є чадний газ, тому найперше, що ви повинні зробити відчувши запах диму, це захистити рот і ніс. Потрібно затулити їх будь – якою тканиною (рушником, хустиною, серветкою).
        Уяви ситуацію: ти сидиш вдома, дивишся телевізор. Несподівано з нього повалив дим і вогонь.
       Як ти маєш вчинити? (Діяти дуже швидко і обережно. Знай, на електроприлади, увімкнені в розетку, лити воду дуже небезпечно. Можна отримати ураження електричним струмом. Тому треба обгорнути руку неодмінно сухою тканиною і висмикнути вилку з розетки. Лише знеструмивши електроприлад, його можна гасити як звичайний осередок вогню).
       Як бачите, вогонь може бути не тільки добрим другом, а й завдати шкоди, горя, страждання тим, хто порушує правила пожежної безпеки.
Діти, коли вогонь є нашим другом?(обігріває, ми готуємо їжу на вогні).
А ворогом? (спричиняє пожежі, знищує урожай, ліси, будинки, може стати причиною смерті людей). (Фільм) «Пожежа».
       А ще слід знати, як користуватися електроприладами вдома, особливо коли ви залишилися самі. У кожного в квартирі є багато помічників, які роблять наше життя комфортним: праска, тостер, мікрохвильова піч, електрочайник та ін.. Про те, як ними користуватись нам розповість лисичка, яку звати ФОКС (мультфільм про побутові прилади).
        А хто знає, що слід робити , відчувши запах газу ? (терміново перекрити кран газопроводу і зателефонувати за номером «104»).
В разі витікання газу не можна вмикати електрики, не слід користуватися сірниками, треба провітрити приміщення.
      III. А зараз завдання на уважність: я даю вам шкідливі поради з правил пожежної безпеки, а ви, при потребі, мене виправляєте:
Залишай без догляду увімкнені електроприлади;
Вмикай в одну розетку кілька приладів;
Завжди накривай електричні лампи та світильники папером або тканиною; Використовуй бенгальські вогні, хлопавки та інші піротехнічні засоби у квартирі навіть у новорічні свята;
Влаштовуй ігри із сірниками і легкозаймистими матеріалами.
        IV. А зараз створюємо ситуацію на тему: « Де гратися безпечно?» Якщо безпечно – ви аплодуєте :
Дитячий майданчик;
Шкільний стадіон;
Дорога;
Будівельний майданчик;
Спортивний майданчик;
Звалище;
Пустир;
Підвал;
Горище;
Парк.
        V. На завершення нашої зустрічі пропоную пограти гру «Продовж речення», щоб підсумувати сказане:
Якщо у квартирі виникла пожежа, я телефоную…..(101).
Якщо я відчуваю запах газу, я телефоную… (104).
Якщо я відчуваю переохолодження, не можна…(присідати і відпочивати).
Якщо влучили в око сніжкою…
Коли чекаю на зупинці громадський транспорт, ніколи не ставатиму…(на край тротуару).
Я ніколи не розтиратиму обморожене місце…..(снігом).
«Особиста безпека вдома».
         Висновок: Залишаючись вдома наодинці, ти повинен вести себе особливо обережно. Адже небезпечними можуть бути не тільки речі, а й люди. Таких людей називають злочинцями. Вони можуть нанести великої шкоди твоїй оселі або тобі.
Отож, якщо ти вдома сам.
ЗАПАМ’ЯТАЙ:
1. НІКОЛИ НЕ ВІДЧИНЯЙ ДВЕРІ НЕЗНАЙОМЦЯМ.
2. НА ВСІ ПИТАННЯ НЕЗНАЙОМЦЯ ВІДПОВІДАЙ «НІ» Пригадуєш казку про котика й півника? Через свою необачність півник декілька разів потрапляв до лап хитрої лисиці. І лише спритність котика рятувала його від неминучої смерті. Мама з татом на роботі, Вдома ти лишився сам. Зачиняй міцніше двері — Не супереч своїм батькам!
3.ТАКОЖ ТИ НЕ ПОВИНЕН ВІДЧИНЯТИ ДВЕРІ ЛІКАРЮ, СЛЮСАРУ, ЛИСТОНОШІ АБО НАВІТЬ ПОЛІЦІЇ, ЯКЩО ТИ ОСОБИСТО НЕ ЗНАЄШ ЦИХ ЛЮДЕЙ. Злочинці дуже хитрі і можуть перевдягнутися в кого завгодно.
4. ЯКЩО НЕЗНАЙОМЕЦЬ НАМАГАЄТЬСЯ ВІДЧИНИТИ ТВОЇ ДВЕРІ, ОДРАЗУ ЗАТЕЛЕФОНУЙ В ПОЛІЦІЮ ЗА ТЕЛЕФОНОМ 102 ТА НАЗВИ СВОЮ ТОЧНУ АДРЕСУ. Якщо хтось в твою квартиру Хоче вдертись як ведмідь, Ти одразу клич на поміч – Не вагайся ні на мить.
5. ЯКЩО ВДОМА НЕМАЄ ТЕЛЕФОНУ, КЛИЧ НА ДОПОМОГУ З ВІКНА АБО З БАЛКОНУ.
6. НІКОЛИ НЕ ВІР ТИМ ЛЮДЯМ, КОТРІ ГОВОРЯТЬ, ЩО ПРИЙШЛИ ЗА ТОБОЮ НА ПРОХАННЯ БАТЬКІВ, ЯКЩО БАТЬКИ САМІ НЕ ПОПЕРЕДИЛИ ТЕБЕ ПРО ЦЕ. Якщо дядько незнайомий скаже: «Тато повелів, щоб тебе я в день погожий у кінотеатр повів». Ти не вір йому одразу, Подзвони скоріш батькам, розпитай у них, чи можна вірити таким дядькам.         Запам’ятай, а краще запиши на аркуші паперу номери телефонів сусідів та номери робочих телефонів батьків. Коли незнайомці по телефону тебе запитають, чи батьки вдома, кажи, що вони відпочивають або зайняті.

docx
Додано
20 квітня 2021
Переглядів
1111
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку