Небезпечні ситуації. Підбірка диктантів для 5 - 9 класів

Про матеріал
Матеріал може бути використаний як учителями української мови (написання диктантів з попередження дитячого травматизму у 5 - 9 класах), так і класними керівниками у виховній роботі
Перегляд файлу

Підбірка диктантів про небезпечні ситуації

для  учнів 5 - 9 класів

5 клас

«Дорожня» мова

 

        З появою транспорту  вулиці  розмовляють з нами на  «дорожньою» мовою.

        Щоб навчитися читати, дитина вивчає  букви. У дорожньої мови також є букви – знаки. Одна дорожня буква означає цілу фразу – дорожній сигнал. Ці сигнали бувають різними. Одні попереджають водія або пішохода про небезпеку, інші – забороняють рух. Є знаки, за допомогою яких можна дізнатися, де отримати якусь послугу.  Отже, саме дорожні сигнали забезпечують  безпеку руху  транспорту та пішоходів.

        Основними причинами вуличного травматизму є порушення правил дорожнього руху пішоходами: перехід вулиці в недозволеному місці, гра на дорозі,  перехід дороги на близькій відстані від автомобіля.

        Пам’ятайте: безпека руху на дорозі – запорука життя і здоров’я!  (100 слів)

 

Пожежа

 

       Пожежа – це неконтрольоване горіння поза спеціальним вогнищем, що розповсюджується. Щорічно від пожеж стається безліч нещасних випадків, завдаються значні матеріальні втрати.

       Будь-яка пожежа починається із загорання, яке інколи може ліквідувати одна людина, якщо має відповідні навички та знає правила поведінки під час пожежі.  У разі виникнення пожежі необхідно заздалегідь знати, де і які засоби пожежогасіння розміщуються та як ними користуватися.

        Під час пожежі необхідно остерігатися високої температури, задимленості та загазованості, обвалу конструкцій будинків і споруд, вибухів технологічного обладнання і приладів, падіння обгорілих дерев, а також провалів.

       Небезпечно входити в зону задимлення.

       Ні в якому разі не слід панікувати.  (97 слів)

 

Безпечна поведінка на воді

 

       Перш ніж купатися в річці, озері чи морі, навчиться плавати та вивчіть правила поведінки на воді.

        Купатись можна у спеціально відведених місцях, де немає ям та водоворотів Ніколи не запливайте далеко від берега. Втомившись, ви можете запанікувати і втратити від страху свідомість. Ні в якому разі не плавайте на шляху руху катерів, пароплавів, човнів.

      Не пересвідчившись, що достатньо глибоко і на дні немає твердих предметів, не пірнайте.

       Не пустуйте на воді. Такі розваги нерідко закінчуються трагічно. Ніколи не плавайте під час недуг, навіть найлегших. Під час купання пильнуйте за тим, що роблять ваші товариші. Якщо необхідно, надайте  їм посильну допомогу. (100 слів)

 

Небезпека синтетичних та легкозаймистих речовин

 

       Бурхливий розвиток хімічної промисловості викликав появу різноманітних речовин. Щоденно людство користується нафтою і нафтопродуктами, природним та штучним газом.

      Предмети, які оточують нас у побуті, часто виготовлені із легкозаймистих матеріалів. Для надання привабливого зовнішнього вигляду деревяні поверхні меблів вкривають нітролаками. У диванах і кріслах під обшивкою прокладено поролон. Усе частіше застосовують полімерні матеріали, вироби із пластмас, одяг та килими із синтетичних волокон. Усе це легко займається і добре горить, виділяючи у процесі горіння токсичний дим, небезпечний для життя людини.

      Отже, щоб уникнути небезпечних для життя ситуацій, треба обовзково дотримуватися правил,  працюючи з синтетичними та легкозаймистими речовинами  (95 слів)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6 клас

 

Увага на дорозі! 

 

       З появою транспорту виникла проблема, як забезпечити безпеку їх руху та безпеку пішоходів. В усіх країнах світу найвищий показник трагічних випадків пов’язаний саме   з   дорожньо-транспортним рухом.

      Правила дорожнього руху  забезпечують безпеку на дорогах і  є обов’язковими  для всіх  учасників  дорожнього руху. Їх виконання – запорука у збереженні людського життя на дорозі.

      Перехід вулиці в недозволеному місці, гра на дорозі, перехід дороги на близькій відстані від автомобіля – типові порушення правил дорожнього руху пішоходами. 

     Запам’ятайте, що необхідно  бути обережними та уважними в будь-яких ситуаціях на дорогах. Дотримуйтеся правил дорожнього руху: переходьте дорогу у місцях, позначених знаком «Пішохідний перехід», на зелене світло.( 98 слів)

      

 

Правила протипожежної безпеки

 

      Щорічно внаслідок пожеж у  дим і  попіл перетворюються за лічені хвилини матеріальні цінності людей. Але найстрашніше, коли пожежа завдає великої шкоди здоров’ю людей або

забирає життя. 26

      Щоб не стати причиною пожежі, запамятай, дитино, наступні правила. По- перше, не грайся із сірниками та запальничками. Не запалюй свічки та бенгальські вогні без нагляду. Не залишай іграшки, книжки, одяг біля увімкнених обігрівачів, не суши речі над газовою плитою.

     По-друге, не пали багать у сараях, підвалах, на горищах,

     По-третє,  обовязково вимикай електроприлади, коли йдеш із дому. Але не тягни

за дріт руками, обережно вийми штепсель із розетки. Також не вмикай багато електроприладів одночасно, бо електромережа може згоріти..

   Обережна поведінка з вогнем – запоруку життя! (110 слів)

 

Купайтеся  з обержністю!

 

       Свіже повітря, сонячні промені, купання зміцнюють здоров’я, роблять нас бадьорими  і загартованими.

       Вправи у воді цілюще впливають на фізичний розвиток людини. Під час занурення у воду активізується робота серцево-судинної та дихальної систем, зміцнюється нервова система, формується правильна постава.

      Але необережне поводження на воді призводить до трагічних випадків. Чому так відбувається? Часто  людина не вміє діяти в доволі нескладних ситуаціях. І це стосується всіх,  хто нехтує  правилами безпеки на воді. 

     У житті діє сувора закономірність: найчастіше потерпають у ньому невмійки і незнайки. Прикро дивитися на дітей, які легковажать  власним  життям і здоров’ям.

Не переоцінюйте своїх сил, не запливайте без страхування далеко від берега, на швидку течію,  хоч як би ви добре не плавали (112 слів)

 

Небезпека піротехнічних засобів

 

       Людство завжди полюбляло різні забави та яскраві видовища. Сьогодні жодне свято з не обходиться без використання різноманітних піротехнічних засобів.

       Продавці таких засобів часом не задумуються над тим, що цей вогненний асортимент в руках дітей або дорослих може бути небезпечним. Наприклад, бенгальський вогонь при горінні досягає тисячі градусів, його іскри на відстані  близько метра охолоджуються лише на 60 градусів, а викид полум’я  хлопавки досягає декількох десятків сантиметрів. Уявіть собі, що станеться, коли ця іскорка потрапить на папір, тканину чи легкозаймисту речовину!

       Зараз діти полюбляють підпалювати петарди. Але петарда при попаданні на шкіру може спричинити серйозний опік або пошкодити око. Хіба ж про це думають, коли дозволяють собі такі іграшки! А шкода… ( 110 слів)

 

 

 

7 клас

Поведінки дітей на воді

        У спекотні літні дні найкращим відпочинком для доросли і дітей залишається відпочинок біля водойм. Щоб не трапилося неприємних ситуацій, слід правильно обирати місце для купання та дотримуватися правил поведінки на воді.

       Місце для купання вибирається біля похилого піщаного берега за 500 м від причалів, пристаней та інших споруд. Воно має бути позначене поплавковою огорожею.

       У місці купання не повинно бути джерел із низькою температурою, забруднення води, вирів.

       Дно водойми для купання не повинно мати ям, обривів і небезпечних предметів (підводного каміння, коріння, скла тощо).

Не можна пірнати із перил, подавати сигнали про необхідність допомоги заради жарту, без супроводу дорослих користуватися човном дітям до 16 років. Також  без нагляду не можна купатися дітям, які не вміють плавати.  (116 слів)

 

Увага на дорозі! 

 

        Найчастіше людина  страждає від небезпек, які сама ж  і  створила. З появою транспорту виникло питання, як забезпечити безпеку їх руху та безпеку пішоходів. Статистичні дані свідчать про те, що найвищий показник трагічних випадків пов’язаний саме   з   дорожньо-транспортним рухом.

       Щоб забезпечити безпеку на дорогах,  були створені правила дорожнього руху, які  є обов’язковими  для всіх  учасників  дорожнього руху. Їх виконання – запорука у збереженні людського життя на дорозі.

        Причинами вуличного травматизму є порушення правил дорожнього руху пішоходами: перехід вулиці в недозволеному місці, гра на дорозі, тротуарі, перехід дороги на близькій відстані від автомобіля.

       Запам’ятайте, що необхідно  бути обережними та уважними в будь-яких ситуаціях на дорогах. Також  слід  дотримуватися правил дорожнього руху: переходити дорогу у місцях, позначених знаком «Пішохідний перехід», на зелене світло. (119 слів)

      

Поведінка під час пожежі

 

      Пожежа приносить величезні матеріальні збитки як особистого, так і державного характеру. Але найстрашніше – це втрата життя.

      Під час пожежі часто гинуть від диму, насиченого отруйними продуктами згорання звичних і корисних в побуті речей. Тому перш за все треба захистити органи дихання від чадного диму та розпеченого повітря вологою ганчіркою або маскою. Не можна ховатися в шторах, під ліжком, в туалетах, на балконах, лоджіях і чекати на порятунок. Треба швидко покинути будівлю, пересуваючись підлогою низько схиленим і прикривши обличчя вологою ганчіркою.

      Якщо вогонь тільки зайнявся, його можна пригасити вологим покривалом, але не можна ні в якому разі , вибігаючи з приміщень, залишати відкритими двері. І найголовніше – не піддаватися паніці, бо саме через неї людина втрачає дорогоцінні хвилини, необхідні  їй для порятунку. (120  слів)

 

Бережи  своє життя

 

         Нерідко в юні роки ми не вміємо зберегти  найдорожчий скарб – здоровя. Думаємо, що погане з нами особисто не може статися,  бо ми  – особливі. Але це, на жаль, не так. Тому нещасні випадки на воді трапляються доволі часто.

         Дійсно, вода не страшна тим, хто вміє добре плавати. Гарні пловці  почувають себе на воді спокійно, впевнено і, в разі необхідності, зможуть допомогти іншому. Ось чому першою умовою безпечного відпочинку на воді є  вміння добре плавати. Але, навчившись плавати, не треба забувати про

обережність і дисципліну на воді.

         Часто доводиться чути, що один потонув тому, що заплив далеко, а плавав погано. Інший – купався в незнайомому місці, де купатися заборонено. Але якби всі виконували правила поведінки на воді, таких би випадків не сталося б . (120 слів)


8 клас

 

Обережно: отруйні гриби!

       З настанням грибного сезону  у медичних закладах традиційно починають реєструвати випадки отруєнь грибами.

      Аналіз випадків отруєнь грибами в Україні свідчить, що більшість отруєнь обумовлені вживанням пластинчатих отруйних грибів (насамперед, блідої поганки). Отруєння також можуть спричинити їстівні гриби, які не пройшли належної термічної обробки (важливе  не тривале варіння, а кількаразове  злиття  відвару) або виросли на забруднених територіях чи уздовж швидкісних трас.

      Нерідко отруюються грибами, коли  збирають  дуже молоді плодові тіла, в яких ще не проявилися морфологічні ознаки.

      Характерні ознаки отруєння - нудота, блювота, біль у животі, розлад шлунку, підвищення температури тіла - з'являються протягом години  після вживання неїстівних грибів.

      У разі отруєння грибами треба швиденько промити шлунок., а для абсорбції шкідливих речовин можна випити активоване вугілля.

      Пам’ятайте: за будь-яких симптомів, що з’явилися після вживання в їжу грибів, необхідно відразу ж викликати «швидку»  (131 слова)

Прогулянка у ліс

 Збираючись на прогулянку в ліс,  повідомте про те, куди вирушаєте. Одягніть зручний одяг та взуття, які відповідатимуть  місцевості та погодним умовам.

Пам’ятайте: збирати можна тільки ті гриби та ягоди, котрі ви добре знаєте. Щоб уникнути отруєння  ними, ніколи не куштуйте сирих грибів та ягід поблизу транспортних магістралей, навіть їстівні гриби в тих місцях отруйні.

 Уникайте диких тварин. Тварини нападають на людину, якщо вони поранені, перелякані несподіванкою або захищають своє потомство. Агресивно налаштованих  тварин можна налякати вогнем  або стуканням палицею об дерево.

Будьте обережні під час зустрічі зі зміями. У випадку зміїного укусу терміново видавіть з ранки краплі крові з отрутою та висмоктуйте кров  впродовж півгодини, весь час спльовуючи. Цього не можна робити за наявності ранок на губах та у роті. накладіть щільну пов’язку вище від місця укусу,  негайно йдіть до лікарні. Не наражайтесь на небезпеку!  (135 слів)

 

Терористична загроза

          У XXI ст. тероризм став не лише невід'ємною частиною полі­тичних і економічних про­цесів у світі, а й реальною  загрозою громадській і національній безпеці. Поодинокі прояви у минуло переросли у масове явище сьогодні.

         Терористичний акт – це агресивний прояв із застосуванням зброї, вчиненням вибуху, підпалу чи інших дій, що має на меті  порушення громадської безпеки, залякування населення, провокації воєнного конфлікту, міжнародного ускладнення.

         Заручником можна стати будь-де, але завжди  предметом торгу ставатиме  ваше життя.       

       Якщо ви опинилися в заручниках, зберігайте самоконтроль і спокій. Основне завдання -  пристосуватися і вижити. Ставши заручником, дотримуйтесь відповідних правил поведінки. Не робіть несподіваних рухів, не реагуйте на образи й приниження, не дивіться терористам в очі, не вступайте з ними в суперечки, виконуйте всі їхні. У випадку, коли вам необхідна медична допомога, говоріть спокійно й коротко, не нервуючи правопорушників.

         Запам’ятайте: ваша мета – залишитися живим! (135 слів)

 

Радіаційна безпека

         Життя, яким би складним воно не було, чудове. Недаремно ми всі так цінуємо його. Однак існує чимало небезпек, які не тільки псують все навколо, а й забирають життя.

        Одна з найстрашніших небезпек, яка може трапитися в реальному житті, радіаційна.

 Основним фактором радіації є забруднення навколишнього середовища, яка стає небезпечним для всього живого, що опинилося у цій місцевості.

        При оголошенні небезпечного стану не панікуйте, уважно слухайте повідомлення. Попередьте сусідів, надайте допомогу інвалідам, дітям та людям похилого віку.  Зменшіть проникнення радіаційних речовин у квартиру чи будинок: щільно закрийте вікна та двері, заклейте щілини.

        Підготуйтеся до можливої евакуації: упакуйте у герметичні пакети документи, цінності, гроші, предмети першої необхідності: ліки, одяг, питну воду, консервовані продукти на 2-3 доби.

        По можливості негайно залишіть зону радіоактивного забруднення, використовуючи наявні засоби захисту: респіратор, ватно-марлеву пов’язку, гумові рукавиці та чоботи. (132)


Транспортний травматизм

       Транспортний травматизм залишається особливо небезпечним ,бо часто призводить до надзвичайно важких ушкоджень, а в кожному десятому випадку  -  до загибелі.  У США, приміром, щороку в катастрофах гине більше людей, ніж в американській армії за часи Другої світової війни. Два із п’яти мільйонів щорічних випадків на планеті – від зіткнення з транспортом. А оскільки потоки автомобілів, як і їх швидкості на вулицях, продовжують збільшуватись, небезпека щодень зростає. Отже,  знання та дотримання правил вуличного руху, обережність на вулиці  зовсім не дрібниця, як дехто вважає.

    Основними причинами  нещасних випадків на дорозі є незнання правил дорожнього руху пішоходами або водіями, неуважність на проїжджій частині, нетверезий стан водія, несправність автомобіля та інші.

    У житті діє сувора закономірність: найчастіше нещасні випадки трапляються з невмійками та незнайками як у молоді літа, так і за пори дорослої.

    Завжди будьте уважними на дорозі, ставтеся з  повагою як до свого життя, так і до життя інших людей. (146 слів)


Молодість – то скарб, що містить усе. Цієї пори в руках  людини – її майбутнє. Які ідеали оберете, якими знаннями, силою, здоров’ям запасетеся, на скільки загартуєте волю – таким і буде ваше подальше життя.

9 клас

 

 

Обережно: отруйні гриби!

 

      З  настанням грибного сезону  у медичних закладах традиційно починають реєструвати випадки отруєнь грибами, бо люди забувають, що гриби – їжа важка. 

      Кожен гриб містить у собі речовини, які можуть не перетравлюватися людським організмом. Якщо речовини виявляться сильнішими ферменту, що виробляється в травному тракті людини, то розгорається справжня “війна”. Отруйні речовини атакують найважливіші органи людини: печінку, нирки, кишечник, шлунок. Ті, беззахисні перед хімічною атакою, починають або втрачати клітини, або руйнуватися,  що небезпечно для життя і здоров’я людини.

       Смертельно небезпечною для людини є бліда поганка. Для того щоб відправити людину на той світ, достатньо одного маленького грибочка. Решта грибів заряджені отрутою в значно меншій мірі.

      Симптоми небезпечного отруєння грибами різні і можуть проявитися протягом дванадцяти годин. Можуть розширитися або звузитися зіниці, з’явитися слинотеча або почне коливатися тиск. Під час отруєння буде нудити, а також з’явиться діарея.

      У разі отруєння грибами треба швиденько промити шлунок., а для абсорбції шкідливих речовин можна випити активоване вугілля.

      Пам’ятайте: за будь-яких симптомів  необхідно відразу ж викликати «швидку». (159 слів)

 

 

Повінь

 

       Від біблійного потопу і до наших днів вода залишається непередбачуваною стихією.

       Найбільшої шкоди від повеней і паводків зазнають гірські та передгірські райони Карпат, але значних збитків зазнає  економіка країни в цілому.

      Через вихід із русла річок, руйнування гребель водосховищ і виникнення катастрофічного затоплення   виникає надзвичайна ситуація, під час якої  слід дотримуватися встановлених правил.

       Найперше – без зволікання вийти в безпечні та підвищені місця. Під час рятувальних робіт необхідно поводитися спокійно, мати витримку, а головне – суворо дотримуватися вимог рятувальників. Не можна переповнювати рятувальні засоби (катери, човни, плоти), оскільки це загрожує безпеці рятувальників і тих, хто підлягає врятуванню.
       Потрапивши у воду, слід скинути важкий одяг і взуття, відшукати поблизу плаваючі чи підвищені над водою предмети, скористатися ними до отримання допомоги. Якщо є час, то необхідно вжити заходів щодо рятування майна і матеріальних цінностей: перенести їх у безпечні місця, а самим зайняти верхні поверхи чи дахи будинків.

      Памятайте: уважність, зібраність та дотримання правил поведінки – запорука не лише вашого порятунку, збереження життя інших. (158 слів)

 

 

Надзвичайні ситуації

 

       Надзвичайна ситуація – це ситуація, яка склалася в результаті аварії, природного явища чи іншого лиха, що супроводжуються людськими жертвами, матеріальними втратами або збитком для природного середовища. Кожен у випадку аварій  або стихійного лиха повинен уміти захистити себе, сім’ю, надати допомогу потерпілим. Цього вимагає саме життя.

      Науково-технічний прогрес, значно збільшивши можливості виробництва, приніс із собою небезпеку для людини й довкілля. Стихійні лиха, пожежі, аварії… По-різному можна зустріти їх. Розгублено, навіть приречено, як століттями зустрічали люди різні лиха, або спокійно, із вірою у власні сили і надією  їх приборкати. Але впевнено прийняти виклик лиха може той, хто знає, як діяти у будь-яких  обставинах. Така людина врятує себе, надасть допомогу іншим, попередить, наскільки зуміє, руйнівну дію стихійних сил.

      Пам’ятайте: своєчасне виконання найпростіших прийомів медичної допомоги при травматичних пошкодженнях, опіках, обмороженнях і нещасних випадках дозволить зберегти здоров’я та життя потерпілому. Від знань і навичок щодо надання само –  і взаємодопомоги у надзвичайних ситуаціях залежить не тільки здоров’я і життя членів сім’ї, а й інших  громадян. (159 слів)

 

 

Правила безпечної поведінки у лісі

 

Під час прогулянки лісом  не заходь занадто далеко, подавай сигнали , щоб не загубитися: перегукуйся, плескай у долоні.

Тримайся подалі від диких тварин, особливо від їхніх дитинчат — поруч із ними обов'язково будуть дорослі тварини. Небезпечним може виявитися будь-хто з них.

 Уважно дивися під ноги, обдивляйся впалі дерева та колоди — там можуть бути змії. Якщо тебе або товариша вкусила змія, одразу видави з ранки краплю крові з отрутою і висмоктуй  з неї кров впродовж пів години, весь час спльовуючи.  Потім щільно перев'яжи руку чи ногу вище за місце укусу, щоб вона не заніміла. І негайно до лікарні.

Якщо ти заблукав, пригадай останню прикмету, на яку ти звернув увагу (повалене дерево, зламана гілка) і спробуй знайти до неї дорогу. Прислухайся — можливо, твої друзі або батьки зовсім поруч.

Пам'ятай, що мурашники завжди розташовуються з південного боку дерева, пенька або куща, а моху найбільше з північного боку. Але щоб скористатися цими прикметами, треба звернути увагу, у якому напрямі ти йшов із самого початку. ( 159 слів)

 

Дії під час пожежі

 

         Треба завжди пам'ятати, що необережне поводження з вогнем може призвести до найбільшої серед бід –пожежі!

        Якщо у квартирі або будинку почалася пожежа, найголовніше - не панікувати!  Необхідно негайно повідомити про це пожежну частину за номером  сто один,  чітко і ясно назватии адресу і місце виникнення пожежі.

        Якщо є можливість, то спробуй погасити вогонь засобами, що є під рукою. Невеликі джерела пожежі можна гасити мокрою ганчіркою, ударяючи  зверху,  або мокрим віником, розмазуючи воду по палаючій поверхні.

       Не витягай з вогню предмети, що горять, бо це сприяє поширенню пожежі. Гаси вогонь водою або піском із країв до центру. При гасінні пожежі намагайся не відчиняти вікна і двері, бо доступ повітря підсилить вогонь.

         Якщо погасити пожежу неможливо, необхідно з іншими мешканцями будинку, не створюючи паніки, вийти на вулицю, використовуючи сходи  або пожежні драбини.

      Покидай приміщення, пригнувшись, прикриваючи  ніс і рот тканиною, змоченою у воді.

 Під час переходів через задимлені ділянки затримуй дихання, щоб не знепритомніти через отруєння чадним газом, що призведе до загибелі. ( 160 слів)

 

docx
Додано
29 березня 2020
Переглядів
2965
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку