НЕНАГОЛОШЕНІ -Е -І В ПРЕФІКСАХ

Про матеріал
ПРЕЗЕНТАЦІЯ МОЖЕ БУТИ ВИКОРИСТАНА В 5 УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ КЛАСІ ПРИ ВИВЧЕННІ ТЕМИ " ПРАВОПИС ПРЕФІКСІВ"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ненаголошені е та и в префіксах

Номер слайду 2

В українській мові з е пишуться префікси без- ,не-, пере-, перед-, пред-, серед-, з и – ви-, при-, та іншомовний анти-. У кількох словах вживається префікс межи- . У написані е,и в більшості префіксів особливих труднощів не виникає. Можна сплутати лише префікси пре- і при- , які в ненаголошеній позиції звучать майже однаково.

Номер слайду 3

1. Префікс пре- пишемо в прикментиках (та присліаниках і деяких іменниках , що подходять від них), якщо він замінюється словом “дуже” : премудрий (дуже мудрий),препоганий(дуже поганий),прекрасний(дуже гарний), прекрасно (від прекрасний),премудрість(від премудрий). Цей префікс виступає також у запозичених зі старослов'янської мови словах презирство, преподобний,престол і похідних.

Номер слайду 4

2. В інших випадках пишемо префікс при- :природа, прикраса,признатися,примудритися,пристаркуватий,привільний. 3. Треба мати на увазі,що пре- виступає також на початку ряду іншомовних слів, у яких в українській мові префікс не виділяється: преамбула,превентивний, президент,президія, прелюдія,препарат, прерогатива,пресвітер, престиж,претендент, претензія,префект, преферанс, прецедент.

Номер слайду 5

Пр..мудрий,пр..зирство, пр..епоганий,пр..краса, пр..амбула,пр..мудрість, пр..красний,пр..поганий, пр..естол,пр..ивільний, пр..евентивний, пр..знатися,пр..зидент, пр..мудритися,пр..езидія, пр..людія,пр..епарат, пр..старкуватий,пр..світе, пр..вільний, пр..стиж,пр..тендент, пр..тензія,пр..фект, пр..феранс,пр..цедент.

pptx
Додано
16 червня 2022
Переглядів
833
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку