Неперевершений світ поетичної творчості Ліни Костенко. «Поезія - завжди неповторність, якийсь безсмертний дотик до душі».

Про матеріал
Матеріал можна використати під час вивчення поетичної творчості Ліни Костенко (11 клас).
Перегляд файлу

Неперевершений світ поетичної творчості  Ліни Костенко.

image «Поезія - завжди неповторність, якийсь безсмертний дотик до душі». 

       

Не кожному дано творити поезію, проте кожен може навчитися відчувати й розуміти її. І той, хто читає вірш, вслухається в його мелодію, замислюється над значенням слів, стає його співавтором, співтворцем. Бо всяке мистецтво - це поштовх до нової творчості, яка розвиває душу людини, робить її багатою і красивою.

        Поезія народилася разом з мовою. Вигадуючи слова для називання предметів, ознак, дій, людина передавала в них власне бачення світу. Сприймаючи довкілля в повноті відтінків, барв, тонів, людина прагнула передати їх у красі слова. Поєднавши музичний ритм із красивим добірним словом, людство дістало змогу проявити свій духовний світ у поезії. Кожне слово, мовлене митцем, стає образом, набуває нових смислів, звучить особливо гарно, закарбовується в пам'яті  й у серці.

      Поезія – чи не єдиний спосіб сказати: «Хвилино, спинись!» Читач, поринаючи у хвилі «поетичного часу», саме за допомогою подиву, очуднення дистанціюється від життєвої конкретики й потрапляє у царину гармоній крізь  « тугу дисонансів».

        Людина не може існувати постійно в системі, яка змушує її зациклено бігати по колу. Життя як марафон втомлює. Людський мозок увесь час потребує нового пізнання, нових емоцій. Лише поезія - володарка емоційного простору - може принести людині омріяну свободу. Такою постає поезія Ліни Костенко - лірика гранично точних формулювань думки і неперевершених естетичних вібрацій. Поезія окреслює простір естетичного думання, подібно до того, якою простою є сама природа в усіх можливих проявах: сонце і гроза, дощ і вітер. Одне слово, природа – як своєрідна психологічна основа поезії.

                                   Буває, часом сліпну від краси.

                                   Спинюсь, не тямлю, що воно за диво,                                    оці степи, це небо, ці ліси,                                    усе так гарно, чисто, незрадливо.

Ліна Костенко - один із митців, для яких тема природи завжди на чільному місці. 

Уже багато написано і сказано про втрату сучасною людиною гармонійного співіснування з природою. Поезії Ліни Костенко з екологічної тематики змушують кожного українця пройнятися тривогою за долю рідної природи. 

Вона – це не просто степ, трава, річка, ліс, сосни, туман, дощ і вітер, а дарований Богом дивосвіт, у якому людина знаходить красу, спокій, черпає сили.   Та маючи цей життєвий простір, людина повинна пам'ятати, що не можна по – споживацькому ставитися до природи, слід увесь час дбати про її відновлення, бо й сама людина- її невід'ємна часточка. У довкіллі все живе своїм неповторним життям, яке ніхто, хоч би тобі й цар природи, не має права перервати. У спілкуванні з травами й деревами, птахами й небом, сонцем і вітром лірична героїня  більш відкрита й  органічна, ніж у розмові з людьми.

                                            Я вам цей борг ніколи не залишу.

                                            Ви й так уже, як прокляті, в боргах.

                                             Віддайте мені дощ. Віддайте мені тишу.

                                             Віддайте мені ліс і річечку в лугах.

Тільки наодинці з природою можна  до кінця бути самим собою, нікого не боятися, не лицемірити, не шукати компромісів.

                                              Віддайте мені сад і зірку вечорову.

                                              І в полі сіяча, і вдячну щедрість нив.                                               Віддайте мені все. Віддайте мені мову,                                              Якою мій народ мене благословить.

І в цьому єднанні з природою людина одухотворює її: « І вся природа схожа на циганку - вродливу, темнооку, напівголу, в червоному намисті з горобини. З горіховими бубнами  в руках…»

Часто в пейзажній ліриці Ліни Костенко ідейною домінантою стає філософський мотив: осінь у природі-це підсумок життя. Коли час пожинати плоди свого труда, озирнутись й оцінити пройдений шлях: «Оце і є усі мої права. Уже  й зникає сонце за горбами- сад шепотів пошерхлими губами якісь прощальні золоті слова…».

pdf
Додано
31 січня 2021
Переглядів
705
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку