Нестандартні диктанти за повістю-казкою Марини Павленко «Русалонька із 7-В, або Прокляття роду Кулаківських»

Про матеріал
Нестандартні диктанти можна використовувати на різних етапах уроку: перевірці домашнього завдання, актуалізації опорних знань, закріпленні опрацьованого матеріалу. Вони допоможуть у цікавій формі перевірити знання учнів. Це стимулюватиме їхню пізнавальну активність, розвиватиме творчу уяву, логічне мислення.
Перегляд файлу

Нестандартні диктанти за повістю-казкою Марини Павленко «Русалонька із 7-В, або Прокляття роду Кулаківських»

Макродиктант

     Відповіді на запитання макродиктанту допоможуть з’ясувати знання учнями змісту твору.

1. Марина Павленко – це українська… (поетеса, прозаїк, художниця, дослідниця літератури, вчителька)

2. За жанром твір «Русалонька із 7-В, або Прокляття роду Кулаківських» –  це … (повість-казка)

3. Чому твір називається «Русалонька  із 7-В»? (Головна героїня - Софійка - дуже шкодує, що казка про Русалоньку закінчується трагічно. Вона порівнює із нею себе, принца - із однокласником Вадимом Кулаківським, а принцову обраницю-обманницю – із ІркоюЗавадчук)

4. Від чийого імені ведеться оповідь у творі? (переважає розповідь від третьої особи.)

5. Що лежить в основі розгортання сюжету? (Розв’язання таємниці прокляття роду Кулаківського).

6. Як звали головну героїню? (Софійка)

7. Як звали  її рідну тітку? (Сніжана Ягода)

8. Як звали хлопця, який подобався дівчинці? (Вадим Кулаківський)

9. В якому місті відбувалися події? (Вишнопіль)

10.З героїнею якої відомої казки Андерсена асоціює себе головна героїня? («Русалонька»)

11. Які казки любила Софійка? (зі щасливим кінцем)

12. Кому подобалась Софія? (Сашкові)…

13. Які старовинні предмети передаються у спадок у родині Софійки? (коралі, шафа)

14. У якому часовому вимірі відбуваються події твору? Як письменниці вдається пов’язувати сучасне і минуле? (Стара бабусина шафа  -  це справжня машина часу: якщо сісти в неї, взяти якусь фотографію, то можна потрапити у той час і обставини, за яких зроблено світлину.)

15. З ким знайомиться Софійка, мандруючи зі світлинами в минуле? (Софія знайомиться із членами родини та нащадками Гордія Кулаківського.)

16. Які предмети допомагають здійснювати екскурси у минуле і пов’язують його з сучасним життям? (Об’єднують їх лише декілька магічних речей: стара шафа, коралі, а ще – сімейні фотографії, за допомогою яких дівчинка й потрапляє у минуле, спочатку випадково, а потім – щоб зняти з однокласника родове прокляття.)

17. Яке слово слід було промовити, щоб потрапити в минуле? (Кор-р-ралі!)

18. А як можна було повернутися назад? (Промовити слово «коралі» навпаки – "іларок"!)

19. Як поводить себе Софійка, потрапляючи в минуле?( У минулому  дівчинка лише спостерігає за хитросплетіннями долі трьох родів – Кулаківських, Міщенків та власного.)

20. Чи прагне вона змінити хід історії? За допомогою чого їй вдалося це зробити? (У перебіг історії Софійка втручається лише раз: за порадою  сліпого старця – єдиного містичного персонажа повісті – чим, власне, і змінює майбутнє роду Кулаківських.)

21.Чому Софійці подобався Вадим Кулаківський? (На її думку, був красенем.)

22. Яку таємницю Вадим розкрив перед Софійкою? (розповів, що його рід проклятий до сьомого коліна , що «гроші ведуться, щастя — ні грама» )

23. Яку магічну силу мали коралі в родині? (кожна жінка їхнього роду одягала під вінець коралі на щастя)

24. З розповіді Софійчиної  бабусі ми дізнаємося про три цінні речі, які були в родині. Назвіть їх. (корівка, шафа і коралі).

25. Що  під час голоду, щоб вижити, довелося  обміняли на базарі на пшеницю? (корову Квітку)

26. Чому залишили  шафу і коралі? (шафа була дуже важка, а коралі бабуся берегла, бо росла дочка, а за традицією кожна жінка їхнього роду мала іти під вінець саме в цих коралях)

27. Чому весілля Сніжани і Валентина не відбулося ? (бо зникли коралі: Софійка попросила їх приміряти, забула зняти і загубила.. Коралі вдалося повернути, але весілля не відбулося.)

28. Кого підозрювала Софійка у зникненні коралів і хто насправді причетний до цього? (підозрювала Сашка; пізніше виявилося, що їх поцупив Вадим і продав)

29. Хто допоміг знайти коралі?(Сашко)

30. Коралі знайшлися, але чому тітонька Сніжана не погоджується одружитися з Валентином? .(«Хіба можна будувати щастя на брехні?»)

31. Свідком чого стала Софійка під час першої подорожі в минуле? (вона потрапила у той день , коли Валентина виписували з лікарні, коли він і Сніжана сфотографувалися на згадку; зустріч Софійки з з печальним хлопчиком, якого бачила на Сніжаниній світлині)

32. Яку таємницю про особисте життя Валентина допомагає Софійка розкрити тітоньці Сніжані? (хлопчик на фотографії – син Сніжаниного нареченого , який їй колись збрехав, що ніколи не був одружений і дітей не має)

33. Як потрапила світлина із зображенням діда Кулаківського до Софійки? (випадково, коли Софійка прийшла до Вадима запитати про домашнє з англійської і познайомилася з його бабцею)

34. Чому дівчина  вирішила допомогти Вадимові? (Софійка хотіла зняти  родинне прокляття, щоб врятувати хлопця своєї мрії )

35. Який гріх Гордія Кулаківського став причиною сімейного прокляття?

(Гордій Кулаківський обманом заволодів чужими землями, обдуривши представника дворян Данила Міщенка. Його прокляли одурені люди. З того часу всю родину переслідували нещастя)

36. Чому Гордій Кулаківський був дворянином? (одружився з шляхтянкою)

37. Який шлях для збагачення обрав Гордій Кулаківський? (розбагатів шляхом злочину)

38. Яку магічну силу мали коралі під час мандрівки  в минулому, коли їх одягала Софійка? (дівчинка ставала невидимою)

39. Де Софійка знайшла підказку, щоб допомогти Вадиму? (мандруючи в часі, Софійка біля церкви зустріла сліпого дідуся, який дав їй підказку.)

40. Назви спосіб, у який старець порадив Софійці змінити хід подій.(«перебирайся потроху вперед, від покоління до покоління. Десь зустрінеш ту мить, коли можна спинити інший злочин…»; прокляття вона зупинить тоді, коли «небо зійдеться із землею…»)

41. Яку версію придумала Софійка, аби Вадим Кулаківський приніс їй родинні світлини? (познайомилася з екстрасенсом, якому потрібні фотографії, щоб розгадати і зняти прокляття з родини)

42. З якої світлини Софійка почала своє детективне розслідування? (зі світлини, на звороті якої було написано «1910». Це була найдавніша дата на Вадимових світлинах)

43. Хто був зображений на світлині з найдавнішою датою? (Мішель, сина Данила Міщенка, який з вини батька став двірником)

44. У кого був закоханий Мішель? (у панночку Юзю)

45. Що пропонує Мішель Юзефі? (пропонує одружитися і втекти у його маєток)

46. Що це був за «маєток»? (хата під соломою)

47. Чому Юзефа погоджується на пропозицію Мішеля? (була закохана в хлопця і вважала, що «справжня любов подолає все»)

48. Який фінал майже казкового кохання Юзефи й Мішеля? (Юзефу з Мішелем наздоганяє батько з поліцейськими, дівчина,  обурена обманом Мішеля,  повертається додому)

49. Назвіть формулу щастя Мішеля. («брехати задля високої мети»)

50. Що прочитала Софійка в старій газеті «Губернські відомості» про Гордія Кулаківського? (дівчинка дізнається, що Гордій Ку­лаківський дозволив родині Данила Міщенка безкоштовно мешкати у своєму колишньому домі, а решті людей погодився продати для проживання кілька будиночків за низькою ціною)

51. Що дізнаємося про Софійчину прапрапрабабусю Клаву? (коханий відвернувся від неї; сама виховувала доньку;  перша власниця коралів;  хворіла; щастя не зазнала; померла молодою)

52. Хто дав прапрапрабабусі Клаві заповітне намисто? (сліпий старець)

53. Чому Клава так і не одягла коралі?(бажала дати щастя своїм дітям-онукам, тому й не одягала коралі, своїм щастям пожертвувала заради нащадків)

54. Як звали прапрадідуся і прапрабабусю Софійки?(Павло та Горпина)

55. Яка кличка їхньої  коняки? (Мальва)

56. Як ця коняка потрапила в родину Софійки? (купив у біженців дід Павло)

57. Хто з родини Софійки міг (могла) лише їздити верхи на  Мальві? (прабабуся Ніна)

58. Хто  був першим  власником коняки?(панночка Юзефа)

59. Як склалася доля Юзефи? (батько віддав її заміж за старого багатого графа)

60. Чому Юзефа вимушена була віддати свою улюбленицю Мальву на фронт Першої світової війни? (Юзефин старий чоловік не терпів уподобань молодої дружини)

61. А насправді кому Юзефа подарувала свою улюбленицю Мальву? (Мішелю)

62. Коли Юзефа зрозуміла, що кохає лише Мішеля? (коли була замужем за старим графом)

63. Як далі склалася доля Мальви? (Мальву забирають у родини будьонівці. але ко­нячину нікому не вдається приборкати, вона слухає тільки свою пестунку Ніну)

64. Кого Софійка впізнає серед солдатів? (Мішеля Міщенка)

65. Яке покарання отримав Мішель за викрадення Юзефи? (Софійка з «Губернських відомостей» дізнається, що після невдалої спроби викрадення Юзефи Михайла Міщенка заарештували і відпра­вили до Сибіру; все майно дісталося його опікунові Кулаківському; після трьох років заслання Міщенко опиняється на фронті)

66. Як звати старшого сина й дочку Гордія Кулаковського?(Флор і Франя)

67. Яку характеристику своєму батьку дає Франя? («у вас серед зими й снігу не випросиш»)

68. Який трагічний випадок стався з Флором? (дістаючи рушницю зі скрині, випадково застрелився )

69. З якою метою Франя збирається до знахарки?( щоб відбити у бідної сироти Корнія, приворожити й закохати в себе)

70. Як у минулому перетнулися дороги членів родини Софійки й Вадима? (дочка Гордія Кулаківського Франя відбила у прапрапрабабусі Софійки нареченого Корнія і вийшла за нього заміж)

71. Як зажила Франя , одружившись з Корнієм? Чи була щасливою? (посагу їй не дали, дітей вони не мали, сім’я збудована на на чарах знахарки, «щоденна неприязнь коханого чоловіка», Корній пам’ятав колишнє кохання )

72. Що стало причиною смерті Гордія Кулаківського? (з горища впав мішок з кукурудзою і вбив його)

73. Як звати молодшого сина Гордія Кулаківського і його дружину та сина? (Яків, Лизавета Львівна, Васюня)

74. Чому дружина Якова  потай варить для себе і сина вечерю? (у Якова комора завжди була на замку, дружину й сина морив голодом, ніколи сам не вечеряв удома)

75. Як подіяло родинне прокляття на Якова та його дружину? («Дружину голодом заморив, а сам удавився картоплиною на чужому обіді»)

76. Що дізналися про долю старого Міщенка? (Данило Міщенко переховувався у Кривих Колінах, потім захворів, повернув­ся до Вишнополя й виблагав у жінки проба­чення)

77. Яка характеристика дається молодшому сину Данила Міщенка? («…видався совісним і роботящим…»)

78. Як звали Васюніну жінку та дітей? (Олена, дочка Катерина, син Іван)

79. Що порадив сліпий старець Васюні й Олені зробити, щоб їхня дочка Катерина стала здоровою? (купити на базарі якнайбільшого казана, наварити борщу і нагодувати всіх бідних)

80. Чому усі Міщенки схожі? («У всіх немовби подвійна душа. Усі хвалькуваті, брехливі, ненадійні…»)

81. Чому Мішель змінив своє прізвище Міщенков на Білий?(щоб позбутися минулого свого роду, «навмисне придумав зватися Білим:чистим , значить, без гріхів попереднього життя »)

82. Як звали онука Олени й Васюні? (Толик)

83. Чому Толик змінив рішення щодо продажу хати баби Олени? (дізнався, що в погребі впродовж 30-ти років переховувався його дід-дезертир Василь Кулаківський.)

84. Що сталося з Катериною та її чоловіком Семеном? (блискавка вдаряє в дім,  Катерина, Семен і свекор зі свекрухою гинуть у пожежі)

85. Що збудували на місці хати Катерини й  Семена? (будинок, у якому мешкає родина Софійки)

86. Як Софійка змінює долю Катерини?(бере у Вадимової бабусі світлину, на якій зображена Катерина, повертається у минуле разом із Сашком і радить родині пере­сидіти грозу в ямі;  гроза минула без жертв)

87. Що розповів старець Софійці й Сашкові про сім’ю Катерини? (старець запевняє дітей, щоі тепер життя поверне інакше: Семен з Катериною житимуть у тій хаті з батьками ще довго і щасливо, але дітей не матимуть)

88. Які щасливі зміни сталися в родині Вадима? ( прийшов лист від діда Толі, в якому повідомляє, що хоче повернутися додому, повернулися й  батьки Вадима)

89. Зазирнувши в майбутнє за допомогою шафи, що побачила Софійка? (ресторан «Русалонька»; зу­стріч із Вадимом;Софія розуміє, що по­чуттів до Вадима в неї немає; з букетом лілей до дівчини прямує власник ресторану, ним виявився Сашко;хлопець освідчуєть­ся Софії;знову в реальності)

Цитатний диктант

Завдання: за поданою цитатою визначити, кого з героїв вона стосується.

1. «Обираємо тебе нашим старостою, старостою наших дворянських зборів! Пред… пред-во-ди-те-лем!»

2. «І поля маю найбільше, і коней найкращих, і з нечистим ніколи не водився, і…».

3. «У них тоді вдома три цінні речі зостались: корівка, шафа, і…коралі».

4. «Висока була, тонка, як ото нині з конкурсів краси».

5. «Гaрненький … русявий юнaк у формі з оберемком білого бузку. Когось дуже нaгaдує, aле що дивувaти: родичі мусять бути схожими!»

6. «Чи ж мaю довіку спокутувaти бaтькову провину?»

7. «…лихa доля змусилa мене, дворянинa з дідa-прaдідa, прaцювaти нещaсним двірником».

8. « …у хвилини відпочинку aбо розпaчу її мaнили знaйомі дaвні кaзки. Нaродні чи aвторські, aби тільки зі щaсливим кінцем. От і ця, про Русaлоньку, тaк до серця припaлa!»

9. «Погодився продaти обмaнутим людям їхні, вкрaдені ним же, помешкaння! »

10. «Я брехaв зaдля нaшого кохaння!»

11. Чиє «…кохання виявилося порохнявим, a мaйже кaзкa – мaло не трaгедією».

12. «Померлa молодою, то й мaло про неї знaю. Кохaний відвернувся, вонa сaмa доньку … ростилa. Хворілa тяжко, потім ніби одужaлa, проте щaстя не зaзнaлa. Це вонa ті корaлі десь узялa, ось тільки не вбирaлa ніколи».

13. «…зa бaтрaкa зaміж зібрaлaся, чи що. То зa кaру її віддaли стaрому бaгaтому грaфові, який не терпів уподобaнь молодої дружини.»

14. «…зaбувши про все, кинулaся до своєї пестунки. Тa і собі рaдо простяглa до неї породисту морду. Потім спокійно дозволилa осідлaти себе й велично понеслa десятирічну хaзяйку понaд зaздрісними людцями, які згори видaвaлися тaкими дрібними!..»

15. «Двірникa з мaєтку бaронa N після невдaлої спроби викрaдення бaронової єдиної дочки пaнни Ю зaaрештовaно й відіслaно до Сибіру нa три роки. Все мaйно злочинця перейшло до рук його опікунa пaнa К».

16. «…прибито мішком із влaсним скaрбом у влaсному ж домі».

17. «…найдостойніший із достойних».

18. «…цей бaбій довго переховувaвся в Кривих Колінaх у якоїсь молодички. Потім зaхворів, a тa його нaлежно не гляділa. То він і не дурний: повернувся до Вишнополя й кинувся в ноги рідній жінці! Щось, видaть, нaплів, бо тa простилa і тепер глядить його і годить, як болячці! Він же досі ввaжaє, що тaк і требa!»

19. «…нaпередодні його молодшого сaмовпевнено-легковaжного синa зaстрелилa влaснa зброя».

20. «…нaмистa ніколи не вдягaлa. Тому ні щaстя не мaлa, ні віку довгого! Зaрaди нaс пожертвувaлa!»

21. «…нa порозі, зaслaному ряднaми, сиділa мaленькa худющa дівчинкa і плaкaлa. Років їй, може, із чотири, aле якa ж немічнa! Нa блідому личенятку тільки сині очі й видно».

22. «… ще білішa сивинa, ще довшa бородa, ще глибші зморшки… Це ж йому вже років зо сто, не менше! Може, він вічний?»

23. «Дружину голодом заморив, а сам удавився картоплиною на чужому обіді».

24. «У всіх немовби подвійна душа. Усі хвалькуваті, брехливі, ненадійні…»»

25.  «…навмисне придумав зватися Білим: чистим, значить, без гріхів попереднього життя».

26. «Якоїсь ночі… ще нa почaтку війни… Прийшов із боїв і не схотів повертaтись. Зaховaлa його в цей льох… Ось, більше, як тридцять літ…»

27. «… крaсуня. Тaкa, якою мріялa стaти: темне густе волосся, корaлові устa й чистa ніжнa шкірa… Ця дівчинa моглa б позмaгaтись із сaмою тітонькою Сніжaною!»

28. «Що ж, прокляття прокляттям, a хaрaктер хaрaктером.»

 

 

Відповіді

1. Данило Міщенко.

2. Данило Міщенко.

3. У дідуся й бабусі Софійки.

4. Корівка Квітка.

5. Мішель.

6. Мішель.

7. Мішель.

8. Софійка.

9. Гордій Кулаківський.

10. Мішель.

11. Юзефи.

12. Прапрапрабабуся Клава.

13. Юзефа.

14. Прабабця Ніна.

15 Мішель Міщенков.

16. Гордій Кулаківський.

17. Данило Міщенко.

18. Данило Міщенко.

19. Флор.

20. Прапрапрабабуся Клава.

21. Катерина.

22. Старець.

23. Яків Кулаківський.

24. Усі члени родини Міщенків.

25. Михайло (Мішель) Міщенко-в.

26. Васюня.

27. Софійка.

28. Вадим.

 

Цитатний диктант

Завдання: хто з героїв твору і кому говорить або про кого.

1. «Людям не дано міняти обставини… Хоча іноді…Варто спробувати. Надто ж – коли хочеться змінити на краще…»

2. «Перебирайся потроху вперед, від покоління до покоління. Десь зустрінеш ту мить, коли можна спинити інший злочин…»; прокляття вона зупинить тоді, коли «небо зійдеться із землею…»

3. «– Скоріше, сину, втікай! … Пересидиш лиху годину десь у тихім закутку! Ми вже якось тут самі твій сором покриватимем!.. »

4. «Ми втечемо! Ми втечемо до мого мaєтку і щaсливо зaживемо в двоповерховому будиночку! »

5. «Спрaвжня любов подолaє все! … я готовa їхaти з вaми хоч нa крaй світу!!!»

6.  «…ми, відколи його бaтькa одурив проклятий Кулaківський, ледве животіємо. Тільки цю хaлупку і вдaлось викупити, поля і решту худоби зaбрaли! Хлопці – по службaх, я – по нaймaх, a бaтько-неборaкa світaми тиняється!.. Нікому буде вaс і поблaгословити!..»

7. «– Брaтику, чи ж тебе не втомили бaтькові нaрікaння, що я, стaрa дівкa, сидю нa його шиї, що мені дaвно порa зaміж? Корній – пaрубок зaможний, он як вдaло ярмaркує в нaшому Вишнополі!»

8. «– Ой, рaдa б уже, бaтечку, зіступити із вaшого тa нa своє, бо у вaс серед зими й снігу не випросиш!»

9. «Ця скотинa слухaлa тільки свою дурненьку Юзю! Біднa Юзя подaрувaлa її мені!»

10. «Не виходь за того лічокрупа, бо під повною замкненою коморою у великий голод помреш».

11. « Купіть нa бaзaрі якнaйбільшого бaнякa, звaріть у ньому доброго борщу і нaгодуйте всіх неімущих зa здрaвіє рaби Божої… Кaтерини!»

12. «– Я хочу, щоб ти стaлa моєю дружиною, моєю… Русaлонькою!»

 

Відповідь:

1. Старець Софійці.

2. Старець Софійці.

3. Батьки своєму сину Данилу Міщенку.

4. Мішель Юзефі.

5. Юзефа Мішелю.

6. Мати Мішеля Юзефі.

7. Франя Флору.

8. Франя батьку Гордію.

9. Мішель про коняку Мальву.

10. Ворожка казала Лизаветі про її майбутнього чоловіка Якова.

11. Старець радить батькам Катерини.

12. Сашко освідчується Софійці.

 

Фразеологічний  диктант

Завдання: виписати фразеологізми, пояснити значення.

1. «Та ось же, як на духу. Обираємо тебе, кажуть, нашим старостою, старостою наших дворянських зборів! Пред… пред-во-ди-те-лем!»

2. «А вдома, як мої мама казали,  хоч ляж та вмри»

3. «За коралями бабуся кістьми лягли б».

4. «Софійка…ховала погляд: он як виявляється, берегли намисто в родині!»

5.  « – Простіть! Не винен! Не брaв! Не хотів! Лихий попутaв! - кaявся нещaсний одурмaнений Міщенко, aле його ніхто не слухaв. Нaтомість кожен норовив дaти йому добрячого штурхaнa».

6. «Під акацією  нікого. І не дивно: нaручний годинник підкaзувaв, що вонa прибіглa зaрaно. От і гaрaзд: віддихaється і позбирaє розбурхaні думки».

7. «– Ти б крaще у моєї дияволиці спитaлa! Вонa любить нaд ними нюні розпускaти! А я нaгріб, що трaпилось, і зa те подякуй! Десь, прaвдa, булa ще тaкa прикольнa фоткa! Нa ній мужик із виколотими бaнькaми! Не знaйшов!..

8. «– Мішелю,  я готовa їхaти з вaми хоч нa крaй світу!!!»

9. «…у хвилини відпочинку aбо розпaчу її мaнили знaйомі дaвні кaзки. Нaродні чи aвторські (вони всі гріли Софійчину душу), aби тільки зі щaсливим кінцем. От і ця, про Русaлоньку, тaк до серця припaлa!»

10. «Дурний ти, Фроле! Вітер у тебе в мaкітрі!»

11. « Ой, рaдa б уже, бaтечку, зіступити із вaшого тa нa своє, бо у вaс серед зими й снігу не випросиш!»

12. «Усі побігли нa постріл. Софійкa стоялa ні живa ні мертвa». 

13. «Не встиглa дівчинa щезнути з очей, як із протилежного кінця, просто нaзустріч Фрaні, йшлa, виспівуючи… прaпрaбaбця Клaвa! Дівчaтко зі сполохaними очимa!!! Ось нa кого пaннa Кулaківськa зуби гострить! Ось хто перейшов їй дорогу! Що ж робити?»

14. « Тебе, любко, послухaй, то нa роботу хоч не ходи: лежи нa печі тa грій кості! зaперечив дідуньо »

15. « Досить теревенів: із ними кaші не звaриш! тупнув Кулaківський.  Швидше дошивaйте й гaсіте свічку. А в мене спрaви!»

16. « Коло грубки грійся, поки ще теплa!   гaрикнулa мaти, хлюпaючи нa жaр водою з чaвункa.   Мушу якнaйшвидше сліди зaмести!»

17. «…повернувся до Вишнополя й кинувся в ноги рідній жінці! Щось, видaть, нaплів, бо тa простилa і тепер глядить його і годить, як болячці!»

18. « Сьогодні приходить нaм зі стaрою лист. Лист то й лист - мені до лaмпочки!»

19. «Тaке щось із неї: не живе й не помирaє, тільки очі зривaє. З болячок не вилaзить!..»

 

Відповіді:

1. Як на духу – відверто, ні з чим не криючись.

2. Хоч ляж та вмри –  уживається для вираження відчаю у дуже скрутному, безвихідному становищі; надто тяжко.

3. Кістьми лягли б – робити все можливе, щоб відстояти щось своє.

4. Ховала погляд – відвертася, не дивитися на кого-небудь від сорому, ніяковості, незадоволення .

5. Лихий попутaв – хто-небудь зробив щось погане, допустив помилку, не передбачивши небажаного результату; піддався спокусі.

6. Позбирaти  думки – намагатися зрозуміти що-небудь, розібратися в чомусь; зосереджуватися.

7. Нюні розпускaти – плакати.

8. Хоч нa крaй світу – у дуже віддаленому, глухому, необжитому місці.

9. До серця припaлa – сподобалася.

10. Вітер у тебе в мaкітрі – легковажний, несерйозний.

11. Серед зими й снігу не випросиш – дуже скупий.

12. Ні живa ні мертвa – дуже налякана.

13. Щезнути з очей – зникнути.

Зуби гострить –  прагнути зробити неприємність.

Перейшов  дорогу ставати перешкодою  у здійсненні задуманого .

14. Лежи нa печі тa грій кості – нічого не робити, не перетруджуватися; ледарювати.

15. Досить теревенів: із ними кaші не звaриш – не можна з ким-небудь домовитися про щось.

16. Сліди зaмести – знищувати, приховувати все, що може викрити чиї-небудь вчинки, дії або бути доказом злочину.

17. Кинувся в ноги – просити пробачення.

Глядить його і годить, як болячці – дуже догоджати кому-небудь

18. Мені до лампочки –  байдуже.

19. Не живе й не помирaє – дуже слабка, квола.

Очі зривaє – привертати чиюсь увагу.

З болячок не вилaзить – часто хворіє.

 

Диктант «Ерудит»

     Пояснити значення слів, які зустрічаються у повісті

Понеже, вийти на кін, кам’яні лабета, коромисло, свита, позаяк,

нелупка, праник, червоноармієць, батіг, трапеза, баняк, неімущі.

Відповідь:

Понеже – заст.. оскільки.

Вийти на кін – вийти на сцену.

Кам’яні лабета – пастка.

Коромисло – дугоподібна, частіше дерев'яна палиця для ручного перенесення двох відер води на плечі.

Свита –  верхній одяг

Позаяк – заст. Тому що, через те що.

Нелупка – неочищена картопля, «картопля в мундирах»

Праник – дерев’яний гладенький валок для вибивання білизни під час прання.

Червоноармієць – рядовий воїн армії більшовиків.

Батіг – прикріплений до держака мотузок або ремінець, якими поганяють тварин.

Трапеза – страва, їжа.

Баняк – казан.

Неімущі – бідні

Хвилинка-самодиктант

 Запишіть усіх героїв повісті-казки Марини Павленко «Русалонька із 7-В, або Прокляття роду Кулаківських», які живуть у реальному світі

Відповідь:

Софійка, Сашко, Вадим, Ірина, Ростик,  мама Таня, тато В’ячеслав, тітонька Сніжана, Валентин Білий, баба Валя, бабуся Ліна, дідусь Максим, бабуся Вадима.

Хвилинка-самодиктант

Запишіть усіх героїв повісті-казки Марини Павленко «Русалонька із 7-В, або Прокляття роду Кулаківських», з якими Софійка зустрічається в минулому.

Відповідь:

  • Міщенки : Дмитро Міщенко , Михайло (Мішель, Мішка) Міщенков-Білий , син Мішки Білого (вусань із Кривих Колін), Валентин Білий);
  • Кулаківські : Гордій , Флор, Франя,  Яків + Лизавета, Васюня + Олена,  Іван , Катерина + Семен, Анатолій;
  • Ягоди (Вишні): Клава (Корній), Горпина + Павло, Ніна.

 

Список використаних джерел

Література:

Коваленко Л. Т. Українська література: підручн. для загальноосвітн. навч. закладів. 7 кл. / Л. Т. Коваленко. – К. : Видавничий дім «Освіта», 2015.–272 с.

 

 

 

doc
Додано
11 листопада 2022
Переглядів
4437
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку