Нестандартний урок-гра з теми: «Множення і ділення раціональних" ШЕВЧЕНКОВА СПАДЩИНА У ЦИФРАХ І ФАКТАХ

Про матеріал
ШЕВЧЕНКОВА СПАДЩИНА У ЦИФРАХ І ФАКТАХ Нестандартний урок-гра з теми: «Множення і ділення раціональних чисел». 6 клас {до дня народження Тараса Шевченка) Мета: формувати вміння учнів розв'язувати рівняння, задачі, приклади, спрощувати вирази, застосовуючи правила множення, ділення раці¬ональних чисел, розкриття дужок, зведення по¬дібних доданків, повторюючи і закріплюючи ві¬домості про життя та творчість великого поета Т. Г. Шевченка; розвивати математичну мову учнів, логічне мислення, обчислювальні навички, вміння пояснювати, удосконалювати навички ви¬конання тестових завдань; виховувати увагу, само¬стійність, активність, наполегливість, любов і по¬вагу до спадщини, яку залишив поет. Обладнання: назви конкурсів, указка, підруч¬ники, цифри від 1 до 5, таблиця з відповідями, знаки « + » і «—», піктограми, ноутбук, проектор, екран, презентація про Т. Г. Шевченка. Тип уроку: урок застосування умінь і навичок.
Перегляд файлу

ШЕВЧЕНКОВА СПАДЩИНА У ЦИФРАХ І ФАКТАХ

Нестандартний урок-гра з теми: «Множення і ділення раціональних чисел». 6 клас {до дня народження Тараса Шевченка)

Мета: формувати вміння учнів розв'язувати рівняння, задачі, приклади, спрощувати вирази, застосовуючи правила множення, ділення раці­ональних чисел, розкриття дужок, зведення по­дібних доданків, повторюючи і закріплюючи ві­домості про життя та творчість великого поета Т. Г. Шевченка; розвивати математичну мову учнів, логічне мислення, обчислювальні навички, вміння пояснювати, удосконалювати навички ви­конання тестових завдань; виховувати увагу, само­стійність, активність, наполегливість, любов і по­вагу до спадщини, яку залишив поет.

Обладнання: назви конкурсів, указка, підруч­ники, цифри від 1 до 5, таблиця з відповідями, знаки « + » і «—», піктограми, ноутбук, проектор, екран, презентація про Т. Г. Шевченка.

Тип уроку: урок застосування умінь і навичок.

І. Організаційний момент.

Учитель. Виходячи сьогодні на роботу, я у своїй поштовій скриньці знайшла листівку. Вона адресована учням 6 класу Пасічнянського НВК і вчителю математики Сьомик С.В. Хто ж наді­слав нам листівку? Давайте подивимося.

Учитель дістає з конверта і зачитує листа.

Текст листа.

Шановні шестикласники! 14 березня 2014 року в місті Хмельницькому відбудеться математична гра «Шевченківський мільйон», між учнями 6-х класів шкіл області. Запрошуємо вас взяти участь у грі. Ми знаємо, що ви любите математику, вам подобається розв'язувати цікаві задачі, приклади, ребуси, рівняння. Пропонуємо вам виконати конкурсні завдання з теми: «Множення і ділення раціональних чисел». Хто виконає всі завдання і набере найбільшу кількість балів — візьме участь у грі. Під час виконання завдань на вас чекають сюрпризи, несподіванки, цікаві завдання. Чекаємо від вас листівок з відповідями. Бажаємо успіхів.

Оргкомітет гри.

Сьогодні незвичайний урок, це урок-гра.

Ми будемо вчитися розв'язувати рівняння, за­дачі, спрощувати вирази, застосовуючи правила множення і ділення раціональних чисел, прави­ла розкриття дужок, зведення подібних доданків. Уміння спрощувати вирази, розв'язувати рівнян­ня, приклади, які містять додатні та від'ємні чис­ла, будуть потрібні для розв'язування задач з фізи­ки, хімії у старших класах.

Учні протягом уроку заробляють бали і запису­ють їх собі у зошит.

Конкурс «Розминка».

Учні по черзі розв'язують приклади і знаходять відповіді в таблиці відповідей. Потім відгадують слово.

Приклади. 1

1)-120∙1/2,     2) -3.6꞉(-0.2),    3) │-7│∙(-11),    4) -1/4∙ (-4)     5) -15꞉1/3

-60

18

-77

1

-45

А

С

Т

Р

А

Учитель. В історії назавжди залишаються іме­на, які з гордістю вимовляє людство. До них на­лежить і ім'я великого українського поета Тараса Григоровича Шевченка. Увесь свій могутній та­лант він присвятив служінню народові. Тому й не дивно, що поет писав: «Історія мого життя стано­вить частину історії моєї Батьківщини».

Шевченко вийшов з народу, жив з народом, і не тільки думкою, а й усім життям був з ним міцно й кровно пов'язаний. У своєму «Заповіті» він писав:

І мене в сімї великій

В сімї вольній, новій

Не забудьте пом’янути

Незлим , тихим словом.

9 — 10 березня — дні пам'яті Тараса Григоро­вича Шевченка — славного сина українського на­роду, великого поета, художника, провісника долі України. І наш урок присвячений йому.

Учень-літературознавець (нагадує учням осно­вні факти із життя та творчості Т. Г. Шевченка) де­монструє презентацію

«Тарас Шевченко 1814-1861».

Учитель. Сьогодні на уроці засобами математи­ки, розв'язуючи різні завдання, ви дізнаєтеся про цікаві факти із життя Т. Г. Шевченка, його твор­чості та про вшанування пам'яті.

Конкурс «Помилка»

Учитель пропонує учням знайти помилки в при­кладах. Учні відповідають за допомогою цифр 1 — 5 (показують номер прикладу, в якому є помилка, а потім пояснюють свою відповідь).

Приклади.

1.-2,3 ∙0,2 = -0,46

2. -4,8: (-0,6) = 0,8

3.-7-(-1,2) = 8,4

4. -4,8: 0,2 = -24

5.0,5:0,01 = 5

Відповідь: цифри 2; 5; числа 8; 50.

Учитель. «Кобзар» Шевченка — це Біблія українського народу, це книга, якій судилося бути безсмертною. Перше видання «Кобзаря» містило лише 8 поезій, а його видано 50 мовами світу.

Учитель:

Конкурс «Знаки»

Учитель ставить запитання учням. Вони відпо­відають за допомогою знаків « + » і « — », а потім пояснюють свою відповідь.

Запитання.

Який знак загублено?

  1.              * - 2) = + 2;
  2.              *(115 + 4х) = 115 + 4х;
  3.              * (-1256 - х) = 1256 + х.

Відповідь: 1. «-» ; 2. «+» ; 3. «—».

Учитель: Як повязані з Т. Г. Шевченком числа 2, 115, 10?

До   нас   дійшло   2   драматургічних   твори Т. Г. Шевченка.

 

  •                115 сторінок мала перша книга Т. Г. Шевченка «Кобзар» (1840 р.).
  •                1256 — кількість пам’ятників в Україні Т. Шевченку

Конкурс «Коментуй»

Учням потрібно прокоментувати розв'язування рівнянь, застосовуючи метод «Прес».

1. 57+х= 104

х = 104-57

 х = 47

3.-30=-3

 х = -30 : (-3)

 х=10

2. -0,2 ∙х =-4,8 х=-4,8 : (-0,2)

 х=24

4.x: (-2) = -6,5

х=-6,5∙(-2)

х=13

 

Учитель. Тарас Шевченко із 47 років життя, відпущених долею, 24 роки був у кріпацтві, 10 ро­ків солдатчини і лише 13 років був на волі.

Конкурс «Рівняння» «Міні-карусель» дошки працює 3 учні). Завдання учням: розв'яжи сам рівняння і пере­вір сусіда.

перевіряє

Рівняння, які розв'язують три учні біля дошки.

I учень       - 2 + 260) = 450;

II учень     2 + 2 - 102) = 24;

III учень    50 + 2 - 100) = 150.

Інші учні класу працюють в парах, розв'язують рівняння.

50 - 2 - 100) + = 550.

Розв'язавши рівняння, ви дізналися що слова Бог, Божий і Господь згадано в «Кобзарі» 485 ра­зів, а звертання «Боже» — 113 разів, а молитві Та­рас Григорович присвячує місце 150 разів.

Фізкультхви линка.

Станьте діти, посміхніться,

Землі нашій уклоніться,

За щасливий день вчорашній.

Всі до сонця потягніться.

Вліво, вправо нахиліться,

Веретенцем покрутіться,

Раз присядьте, два присядьте

І за парти тихо сядьте.

Конкурс «Задача»

Робота по варіантам, за дошкою працює два учні — хто швидше.

Задача. Тарасик вирішив привітати матусю з 8 березня. Троянда коштує в 10 разів дорожче, ніж вітальна листівка. За свою покупку Тарасик запла­тив 6 грн 60 к. Скільки коштує вітальна листівка з 8 березня?

Відповідь. 0,6 грн.

Учитель наочно показує, що означає 0,6 см2; 0,6 м2; 0,6 грн.; 0,6 дм2, приводить приклад, що 0,6 мм2 — це площа макового зернятка.

Як число 0,6 пов'язано з Шевченком?

Умільці багатьох країн створили цілий ряд над-мініатюрних книжок. Мікромініатюрна книж­ка «Кобзар», яку було представлено на виставці «Сама найменша книжка у світі» (1963 р.). її пло­ща — 0,6 мм2. Це взагалі в 19 разів менше самої найменшої японської книжки. Не дивлячись на мікроскопічні розміри, на сторінках «Кобзаря» ніде не порушено архітектоники віршів, немає жодного переносу рядка. Товщина букв у середньо­му 0,0035 мм. В книжці 12 сторінок, на кожній 8 віршованих рядків. Дві сторінки з ілюстраціями: портрет Т. Г. Шевченка і копія малюнка «Батькова хата», в якій він народився. Сторінки дуже тонкі — перелистувати їх можна лише кінчиком загостре­ного людського волосся. Книжка зшита павути­ною товщиною 0,002 мм. Обкладинку виготовлено з пелюстків безсмертника. І створив цю мікроміні­атюрну книжку «Кобзар» наш земляк (народився у 1937 р. на Куп'янщині, навчався у Сеньківській школі) заслужений майстер народної творчості України Сядристий Микола Сергійович. Книжка знаходиться в Політехнічному музеї Москви.

Конкурс «Тест»

Учням потрібно виконати самостійну роботу за 6 хв. У зошитах виконують розв'язання, а у блан­ках відповідей записують букву. Кожній букві від­повідає число. Розв'язавши самостійну роботу, ми дізнаємося цікаві факти про Шевченка.

Завдання самостійної роботи.

І.  рівень

Обчисліть: (-2)2 + (-4,5): (-1,5)

А. 7.        Б. — 5.      В. 5. Г. 1.

ІІ. рівень

Розв'яжіть рівняння: —5,4 : х = -0,6

А.— 9.    Б. 9. В.— 3,24.     Г. 3,24.

ІІІ. рівень

Спростіть вираз: 2 (а + 5) + 3 (а + 10) - 5 (а + 2).

А.-ЗО.     Б.25.        В.ЗО. Г. 20.

IV рівень 

Розв'яжіть рівняння: 4.  1/3∙/(3x+3/26)-3x=5,5,

 

Як числа 7, 9, ЗО, 5,5 пов'язані з Т. Г. Шевченком?

«7» — зі 1256 пам'ятників Шевченка в Україні найвищим вважається бронзова статуя поета, за­ввишки 7 м. Пам'ятник вартістю в 4,6 млн грн. Від­крили в 2005 році в м. Ковель Волинської області.

«9» — майстер мікромініатюр Микола Сядрис­тий помістив портрет поета на тернову кісточку розміром 3x3 = 9 мм.

«30» та «5,5» — найважчим пам'ятником Шевченка є монумент поета в Харкові. Його маса становить ЗО тонн. На момент відкриття він був найвищою бронзовою композицією в усьому Ра­дянському Союзі. Загалом висота монумента — 16 м, а самої статуї, виготовленої з магматичної по­роди лабрадориту — 5,5 м.

Учні передають бланки відповідей на першу парту свого ряду, їх збирають помічники вчителя і перевіряють разом з учителем. У цей час учні кла­су самостійно розв'язують приклад.а «Хто швидше» 1) Хто швидше розв'яже приклад (-9 : (-3) + 2 + (-7) • (-1) -4 • (-2) - 10 + О2 + 10) х х ((-500): (-4))? Відповідь. 2500

Як число «2500» пов'язане з Т. Г. Шевченком?

Петербурзькі друзі Шевченка розробили план викупу з кріпацтва молодого талановитого худож­ника. У 1838 р. розіграли у лотерею портрет Жу­ковського, написаний Карлом Брюлловим і за ви­ручені 2500 карбованців викупили Т. Г. Шевченка з кріпацтва у Енгельгардта.

 

Підсумки уроку.

На сьогоднішньому уроці розв’язуючи вирази та задачі ми з вами дізнались багато цікавих фактів , що стосуються Т.Г. Шевченка. Що вам Запам’яталось?

Домашнє завдання. Варіант 4 Повторити вивчене

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Мандражи Наталія Віталіївна
    Вчитель математики створив цікаву та змістовну розробку! з таким уроком можно приймати участь у тижні укр. мови !Дякуємо!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
22 березня 2022
Переглядів
533
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку