Невідкладна домедична допомога.  Перша допомога у надзвичайних ситуаціях. Види і наслідки кровотеч. Невідкладна допомога при кровотечах.

Про матеріал
Невідкладна домедична допомога.  Перша допомога у надзвичайних ситуаціях. Види і наслідки кровотеч. Невідкладна допомога при кровотечах. Презентація була підготовлена із сучаних та оновленних рекомендацій з такмеду.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Невідкладна домедична допомога. Перша допомога у надзвичайних ситуаціях. Види і наслідки кровотеч. Невідкладна допомога при кровотечах.

Номер слайду 2

Невідкладна домедична допомога. Домедична допомога — це найпростіші невідкладні медичні дії, що виконуються безпосередньо на місці пригоди терміново після травми. Алгоритм дій. Оглянути місце події та впевнитися у тому, що воно безпечне;Оцінити стан постраждалого;Викликати бригаду швидкої допомоги та інші екстрені служби;Оцінити наявність критичних кровотеч, та зупинити їх;Забезпечити прохідність дихальних шляхів;При необхідності розпочати серцево-легеневу реанімацію;Перевести постраждалого у стабільне положення;Не залишати постраждалого та контролювати його становища до прибуття екстрених служб.

Номер слайду 3

Правила надання домедичної допомоги: Завжди перевіряти наявність небезпек, які можуть поставити під загрозу вашу безпеку, перш ніж наблизитися до хворої чи пораненої людини;Перевіряйте основні ознаки життя потерпілого: пульс, дихання, свідомість;Уникайте прямого контакту з кров’ю, блювотними масами та іншими біологічними речовинами;Перед наданням першої допомоги при кровотечі – використовуйте вінілові, гумові рукавички;Вимити руки водою з милом або обробіть антисептиком перед і відразу після надання першої допомоги.

Номер слайду 4

Види і наслідки кровотеч

Номер слайду 5

Наслідки артеріальної та венозної кровотечі: Гостра крововтрата;Ризик зараження інфекцією;Виникнення пульсуючої гематоми;Загибель.

Номер слайду 6

Невідкладна допомога при кровотечах. При капілярній кровотечі: Обробити рану антисептиком;Заклеїти пластиром або перев’язати стерильним бинтом

Номер слайду 7

Артеріальна та венозна кровотеча – це кровотеча, внаслідок якої за короткий проміжок часу з орга­нізму може витекти значна кількість крові. Перша допомога: Накладання турнікету, медичного джута (вище кровотечі)Накладання стерильної давлячої пов’язки (на поранення);Накладання ізраільського бандажа;Тампонада поранення.

Номер слайду 8

Техніка накладання турнікету. Краще накладати на оголену кінцівку;Вище рани на 7-10 см;Фіксування;Максимальне натяжіння. Турнікет на кінцівці може бути до 8-10 год. Запис часу накладання турнікету. Техніка накладання джгута. Краще накладати поверх одягу;Вище рани на 7-10 см;Максимальне натяжіння;Джгут на кінцівці може бути до 1 год;Запис часу накладання джгута. Час накладання турнікету чи джгута краще писати на тіліПри триманні на кінцівці турнікету чи джгута більше часу ніж це прописано – може призвести до втрати кінцівки, але врятувати життя від втрати кровотечі!!!

Номер слайду 9

Паренхіматозна кровотеча. Блідість шкіри потерпілого, холодний піт, запаморочення, слабкий пульс, непритомність, відсутність зовнішньої кровотечі. Якщо кровотеча локалізується в області легенів, спостерігається посиніння шкіри і слизових, часте та/або утруднене дихання, кашель з кров'ю. Кровотеча в область черевної порожнини може додатково проявлятися блюванням з кров'ю, тахікардією, зниженням тиску. Гематоми виникають у разі крововиливи у великі м'язи. Паренхіматозна кровотеча виникає в разі пошкодження печінки, нирок, селезінки і завжди небезпечна для життя. Ознаки:

Номер слайду 10

Допомога: Забезпечити нерухомість потерпілого;При крововиливі в грудну область влаштуйте потерпілого в положення напівсидячи і покладіть валик під коліна;При крововиливі в черевну порожнину переведіть в положення лежачи;Дещо послабити кровотечу допоможе холод, який потрібно докласти на передбачуване місце локалізації кровотечі.

Номер слайду 11

Навіть тимчасова зупинка крові, до того як хворий буде доставлений на лікування в лікарню, може стати вирішальною. Класифікації крововтрати Легка – крововтрата становить до 700 мл. Середня – до 1400 мл. Важка – від 1500 до 2000 мл. Масивна –  понад 2000 мл

pptx
До підручника
Основи здоров`я 8 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В.)
Додано
4 жовтня 2023
Переглядів
1592
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку