Незламність духу — в естафеті творчості !

Про матеріал
Відкритий урок у формі ігрового прес-клубу із символічною і водночас цілком реалістичною назвою, що відповідає реаліям сьогодення, відбувся в березні 2023 року в період декади педагогічної творчості під час воєнного стану. Ведучий Леонід Гапєєв, автор ідеї цього прес-клубу, керівник гуртків "Точка зору", "Школа успіху" ЦДЮТ № 5 м. Харкова, член НСЖУ, автор ідеї міжнародного фестивалю "Щастя у творчості" створив цю програму для морально-психологічної підтримки наших дорогих співвітчизників, присвятив її дітям, батькам і вчителям. Аби ті, хто опинився у вимушеній ситуації, коли перебуває Україна у пітьмі (не в переносному, а цілком реальному значенні слова) змогли знайти для себе цікаві сюжети, побачити й зрозуміти, як у цих непростих воєнних умовах життя, втілюється на практиці ідея щастя у творчості. У цьому і є прояв нашої незламності духом. Справжній діалог поколінь дітей та дорослих!
Перегляд файлу

Номінація «Позашкільна освіта»

Леонід Гапєєв

Незламність духу―в естафеті творчості!

 (Опис педагогічного досвіду у воєнний час)

Міжнародний дистанційний некомерційний фестиваль-огляд, що має символічну назву «Щастя у творчості», вперше започаткований в Україні саме в цей період воєнного стану (авторську ідею Леоніда Гапєєва підтримали в ГО «Психокультура»), стартував у рідному місті-герої Харкові. Отож усі бажаючі й охочі цілком безоплатно, без сплати організаційних внесків, змогли у ньому взяти участь, подумати про власні сюжети. До речі, ми цілком морально заохочуємо, ідейно підтримуємо таке явище, як співтворчість у діалозі поколінь. Це стосується спільного створення сюжетів у різних номінаціях, коли разом діти і батьки, діти і вчителі втілюють у життя свої креативні ідеї. Адже щастя у творчості надає нові можливості для кожного з нас.

Незважаючи на складні реалії українського життя, робимо усе можливе, аби впевнено сказати ці прості слова, що є новою реальністю: естафета творчості триває, і за словами Василя Сухомлинського, любов перемагає жорстокість. Війна не перешкода емоціям! У цьому переконані автор ідеї фестивалю Леонід Гапєєв та одна з його активних учасниць, 13-річна харківська авторка Наталка Зуєва, яка отримала диплом та спеціальні відзнаки у різних номінаціях, в т.ч. за активне втілення у життя ідеї щастя у творчості.

Незламність духу―в естафеті творчості!

(відкритий урок-прес-клуб)

Відкритий урок у формі ігрового прес-клубу із символічною і водночас цілком реалістичною назвою, що відповідає реаліям сьогодення, відбувся в березні 2023 року в період декади педагогічної творчості під час воєнного стану. Ведучий Леонід Гапєєв, автор ідеї цього прес-клубу, керівник гуртків "Точка зору", "Школа успіху" ЦДЮТ № 5 м. Харкова, член НСЖУ, автор ідеї міжнародного фестивалю "Щастя у творчості" створив цю програму для морально-психологічної підтримки наших дорогих співвітчизників, присвятив її дітям, батькам і вчителям. Аби ті, хто опинився у вимушеній ситуації, коли перебуває Україна у пітьмі (не в переносному, а цілком реальному значенні слова) змогли знайти для себе цікаві сюжети, побачити й зрозуміти, як у цих непростих воєнних умовах життя, втілюється на практиці ідея щастя у творчості. У цьому і є прояв нашої незламності духом. Справжній діалог поколінь дітей та дорослих! Через технічні труднощі, коли у багатьох дітей практично не було світла, ми використовували усі наявні творчо-технічні можливості для проведення ефіру. Звичайно, це нелегко, але перемогли бажання й мотивація! Бо ми тривалий час готували цей контент під час занять, і настав час ефіру! Найголовніший момент життя для юних громадських журналістів, коли для широкого загалу ми передаємо суспільно значимі сюжети, створене й пережите, те, що дійсно варте суспільної уваги! Під час цього ефіру ми змогли подивитися заздалегідь підготовлені нашими учасниками прес-клубу відеозаписи, оприлюднені в Ютубі (на цій творчій студії leonid gapeev щастя творчості). Це, серед іншого, вдалий дебют нашого нового учасника Данила Пальчука, його сюжет про щасливі сни, який вже набрав чималу кількість переглядів серед дітей та дорослих (https://www.youtube.com/shorts/RPrEh4Tp0l4). Привітаємо Данила нашими коментарями, вподобайками!

А ще ми почули в форматі радіо-ефіру коментарі від учасників новоствореної дитячої групи "Естафета творчості" (це Наталка Зуєва, Іван Базарний, Віка Хайло). Діти поділилися власними враженнями про їхній вдалий дебют на міжнародному фестивалі "Щастя у творчості", який проведено у Харкові протягом осені й зими 2022 року, а нині створено і діє нова рубрика, своєрідний громадський волонтерський проєкт "Естафета творчості триває"! Дякуємо митцям, меценатам, видавцям, які для цього проєкту дарують дітям Харківщини книжки, журнали, музичні записи. Це також прояв нашої незламності духу в естафеті творчості, у справжньому діалозі поколінь. Дякуємо також всесвітньо відомій вокальній формації зі Львова "Піккардійська терція" за чудовий музичний диск, із листівками й автографами музикантів, цей подарунок харківські діти залюбки слухають вдома, і тепер раніше проведена під час заняття наша екскурсія "Музичним трамваєм" суттєво розширила свій маршрут для охочих і бажаючих учасників гуртків, їх членів родин. І, до речі, такий діалог поколінь відбувся під час відкритого уроку-прес-клубу. Бо після фрагментів радіо-інтерв’ю із Наталкою, Іваном, Вікою, де ми почули про їхнє розуміння втілення у життя ідеї щастя у творчості, незламності духу і не тільки, ми змогли поспілкуватися також із сучасними українськими письменниками, нашими однодумцями! Це Анатолій Лапушен, художник, письменник, видавець журналів "На крильцях Ангола", "Малюк Котя". Там опублікована сучасна казка "Безцінні намистини" (авторка Ольга Лапушена). Наші діти в ефірі поділилися враженнями і думками про власну екранізацію цієї казки. На моє запитання ведучого ефіру, чи варто було прощати людей, які зрадили книжки, пролунала несподівана відповідь: люди мають право на помилку, і тому варто їм надати другий шанс. Видавець Анатолій Лапушен, незважаючи на реалії відсутності вдома, бо нині триває процес передплати, їх подорожі Україною з дружиною потребують спілкування з майбутніми читачами, знайшов кілька хвилин для нашого ефіру. Він теж переконаний у тому, що варто людям дати шанс виправити ситуацію у будь-яких випадках, і тому література повернулася до людей цілком виправдано. Діалог поколінь відбувається цілком логічно, а думки представників різних поколінь збігаються у гуманності висновків у процесі розвитку сюжету. Естафета творчості продовжилася незабаром і в форматі відео-ефіру. Коли змогли приєднатися у зумі Наталка Зуєва, Віка Хайло, Іван Базарний. Ми поспілкувалися на тему незламності духу, і ви, любі глядачі, можете самі переконатися у тому, які нелегкі часи переживає сучасна українська освіта. Це стосується усіх без винятку учасників освітнього процесу: дітей, батьків, вчителів, ведучих таких ефірів. Окремо дякуємо письменниці, яка створює чудові казки, Валентині Дергуновій, видавцям і благодійникам журналу "Джміль", який доволі подорослішав у своїх сюжетах для читачів різного молодіжного віку, усім іншим митцям, письменникам, редакціям, видавцям за подаровані призи дітям!

Наш учасник ефіру Вадим Харченко докладно показує і розповідає про улюблені прочитані сюжети... Наш ефір триває майже 60 хвилин, поступово фінішує. Естафета творчості триває, і в цьому є прояв нашої незламності духу!

leonid gapeev щастя творчості

(новітній медіа ресурс, що містить безліч можливостей для кожного

Сучасною інновацією позашкільного освітнього процесу є цей медіа ресурс, де засновником, автором і ведучим є педагог Леонід Гапєєв. Перші короткометражні програми побачили світ в лютому 2021 року. Водночас чимало сюжетів активно створюються саме зараз, у воєнний час. Креативність та творча ініціатива члена НСЖУ живо й неформально передається молоді та дітям. Наші гуртківці часто самі пропонують цікаві й навіть несподівані теми сюжетів, більшість з яких вдало втілюються у життя, стають загальнодоступними для широкого загалу співвітчизників. Багато сюжетів створено за участі педагога, дітей, груп дітей, у співавторстві за спільної участі Леоніда Гапєєва і учасників гуртків.

Усі сюжети є у відкритому доступі. На завершення, коротко наведу приклади деяких з короткометражних та більш тривалих програм.

** Незламність духу―в естафеті творчості! ведучий прес-клубу Леонід Гапєєв, справжній діалог поколінь! https://youtu.be/XzfS7T0qMEg                         ** https://www.youtube.com/shorts/RPrEh4Tp0l4 (файл Щасливі сни Данило) ** Незламність духу у книжках! https://youtu.be/6T9dGb8aK48                         ** Улюблені казки читаємо залюбки! https://youtu.be/AIxNsIBngds                 ** «Безцінні намистини»: екранізація сучасної казки Ольги Лапушена, дитяча група «Естафета творчості» https://youtu.be/l7GCyNxqUrc                                                         ** Щастя у творчості ...з солоного тіста ! https://youtu.be/8ijuWqfrzIc  та інші.

Підписуйтеся на канал leonid gapeev щастя творчості, інформаційно та ідейно підтримайте наших юних авторів та митців! Дякуємо за увагу.

doc
Додав(-ла)
гапєєв леонід
Додано
11 березня 2023
Переглядів
161
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку