"Незрівнянна Квітка" (сценарій літературно-музичного вечора про Квітку Цісик)

Про матеріал

Квітка Цісик - незрівнянна українська співачка, про яку, на жаль, дуже мало знають в Україні. Щоб заповнити цю "прогалину", написала свій сценарій про неї. Можна проводити до річниці з дня народження співачки, або під час тижнів мистецтва у школі. Творчість Квітки Цісик заслуговує на популяризацію і увагу.

Перегляд файлу

Сценарій літературно-музичного вечора

«Незрівнянна Квітка» (присвячений Квітці Цісик)

(автор сценарію та віршів – Демків Марія Василівна, Жовківська ЗОШ №1)

 

Мета і завдання заходу:  знайомство із життям і творчістю української співачки

                        (з української діаспори) Квітки Цісик; популяризація української

                        народної  та  авторської  пісні ;  розвиток   музично - естетичного

                        смаку учнів;  розвиток  вокально-хорових  навичок  і  ритмічного

                       чуття школярів; виховувати  любов  до  рідної  культури і почуття

                       гордості за неї; знати імена відомих митців України.

 

Обладнання : великий портрет К. Цісик і її фотографії, відео файли, саундтреки           

                        до фільмів з озвученням К. Цісик, квіти, вишиті рушники, свічка,

                        конкурсні завдання для учнів (кросворди, пазли, тести ), ПК і СD.

 

Хід заходу:  звучить аудіо запис  пісні  у виконанні  К. Цісик, поступово музика

                      затихає, і на її фоні починає промову вчитель.

 

Вчитель:  Доброго дня  усім  шанувальникам  української  пісні. Цей  вечір  ми

                 хочемо присвятити  видатній  співачці,  українці за походженням і за

                 станом душі, Квітославі-Орисі Цісик. Тож учні нашої  школи  хочуть

                 продовжувати її справу та розповісти всім охочим про саму співачку

                 та її неповторну творчість. І я із задоволенням надаю їм слово :

 

Учениця: В просторі плину століть

D:\фото музика\квітка цісик\P5081182.JPG       Часом з’являються постаті,

       Якими пишається світ,

       Які, мов посланці із космосу…

      У цьому житті їм судилося,

      Як зірка нова, загорітися…

      Ділами своїми у пам’яті

      Мільйонів людей залишитися.

      В буденне «радянське» життя

                Увірвалась, як вихор, пісня

      Мелодіями майбуття -

       Співала її Квітка Цісик…

      Та ні, не співала. Вона ними жила,

      Піснями її України.

      Любов і натхнення-усе віддала

      Для пісні і для Батьківщини.

      І хворою вперто ішла до мрії.

      Якою ціною? Нам важко сказати.

     Безцінний залишила слід на землі.

     Ми будемо, Квітко, як ти, співати.

 

D:\фото музика\квітка цісик\P5081184.JPGУчень: Квітка Цісик народилася 4 квітня 1953 року в Нью-Йоркському  районі Квінзі, у сім'ї Іванни та Володимира  Цісиків, післявоєнних емігрантів із Західної України. Володимир Цісик, ще з дитинства навчав своїх доньок грати на скрипці та фортепіано. Так Квітка пізнала скрипку, коли їй було лише чотири роки. Марія, врешті, стала відомою піаністкою, була директором консерваторії у Сан-Франциско, вела майстер-класи у Карнегі-холі. Квітка ж, крім  гри  на  скрипці  в акомпануванні сестри

Марії, опановувала сценічне мистецтво в Балетній Школі відомої балерини Роми Прийми-Богачевської (головна роль у балеті-казці «Попелюшка», 1967 рік; балетна сцена опери «Анна Ярославна» у Карнегі-Холі, 1969 рік), співала в хорі, займалася вокалом . У хорі Квітка часто співала з маленьким Майклом Джексоном, майбутнім королем поп-музики. Крім того, займалась кінним спортом .

 

D:\фото музика\квітка цісик\P5081183.JPGУчениця:  Дитячі й юнацькі роки Квітки Цісик проходили за звичними для української емігрантської родини школярсько-вишкільними заняттями. В буденні дні Квітка Цісик навчалася в американській стандартній школі, а по суботах прямувала до школи українознавства, куди її записали батьки, намагаючись зберегти зв'язок з батьківщиною та українським людом. Крім того, більшість українського емігрантського юнацтва, мала за честь перебувати в рядах пластунів, де їх наставники продовжували виховувати та спрямовувати в любові до України. Які б заробітки не мала українська родина в еміграції, справою честі було відкласти кошти на літній табір для своєї дитини. Не була винятком й родина Цісиків. З 7 до 16 років юна пластунка Квітка відвідувала ці тритижневі табори в горах — жили в наметах, щовечора збиралися довкола великої ватри, вчили українські пісні, пізнавали українські обряди та звичаї.

 

Учениця: У «Пласті» здобула ступінь пластуна-розвідувача. 1967 року організувала з одинадцяти дівчат 30-го куреня імені Софії Галечко в Нью-Йорку Уладу пластунів юнаків та юначок (УПЮ) та протягом трьох років керувала співочим гуртом «Соловейки». Квітка Цісик виступала з гуртом на пластових таборах, на різноманітних великих культурних заходах української громади — юнацька Орликіада та Свято Весни; оселя «Вовча тропа» в Іст-Чатемі під час приїзду Верховного Архієпископа Кардинала Йосипа Сліпого; вишивані вечорниці; вечір самодіяльності з нагоди 20-річчя Пластової Станиці в Нью-Йорку (на плівку були зроблені записи українських народних пісень, але їх доля невідома); вечір молодих талантів у Літературно-мистецькому клубі в Нью-Йорку. Але через свою постійну музичну зайнятість Квітка потроху залишає «Пласт». Згодом, у зрілому віці, закладений в дитинстві вишкільний український фундамент відіграв чималу роль у творчій натурі співачки.

 

1.Звучить пісня «При ватрі» (із відеодоповненням - презентація про пласт)

 

D:\фото музика\квітка цісик\P5081187.JPGУчениця: Після закінчення 1970 року Вищої школи музики і мистецтва у Нью-Йорку Квітка Цісик навчалася протягом одного року в Харпер-коледжі — складовій частиніУніверситету штату Нью-Йорк у Бінгемтоні (англ. State University of New York at Binghamton, SUNY at Binghamton), де в той час її старша сестра Марія викладала гру на фортепіано. Тоді вже мала декілька записаних власних пісень. В січні 1971 року ініціативним комітетом (голова — Любомир Зобнів), який  складався  переважно  зі  студентів Харпер-коледжу,

до Дня соборності України була створена телевізійна програма «Думки про Україну» (англ. «Thoughts of Ukraine»). Сценарій підготували Марія Цісик (викладач музики) та Марія («Міма») Коропій (аспірант з французької мови; ведуча української програми на радіо). В програмі була представлена серія українських народних танців; прозвучали поеми Тараса Шевченка, пісні у виконанні Квітки Цісик під гітарний супровід Богдана Соханя (студент з Нью-Йорка) та Юрія Турчина (студент Ратгерського університету), пісні під супровід фортепіано Марії Цісик. Окремі виступи були гармонійно об'єднані фотографічним матеріалом з України та фоновою музикою, яку вибрала та відтворила для програми Марія Цісик. Ввечері 22 січня програма «Думки про Україну» вийшла в ефір WINR-TV.

 

Учениця: Липень-серпень 1971 року Квітка провела в Бельгії на шеститижневому семінарі «Європейська опера» (англ. European Opera Seminar), вигравши стипендію SUNY на стажування в Гентській консерваторії за ролі в студентських оперних постановках. В Генті вона студіювала оперний спів поруч з такими зірками нью-йоркськоїМетрополітен-опера, як тенор Вільям Льюїс (директор семінару), диригент Мартін Ріх, сопрано Марія Дорньє та мецо-сопрано Мерилін Хорн; співала в оперній постановці «Ріголетто» Верді. Це дало молодій співачці можливість під час студій безпосередньо спостерігати за роботою професіоналів. В кінці навчального семестру відбувся сольний виступ Квітки Цісик, за який вона отримала схвальні відгуки у свідоцтві, виданому після стажування.

 

D:\фото музика\квітка цісик\P5081190.JPGD:\фото музика\квітка цісик\P5081189.JPGУчень: Повернувшись з Бельгії, продовжила навчання в Маннес-коледжі у Нью-Йорку по класу скрипки. Але, зрештою, пісня переважила. Через рік Квітка покинула скрипку та перейшла на навчання по класу академічного співу. Згодом, віддавши шану батькові, Квітка Цісик в одному з інтерв'ю так прокоментувала свій вчинок: «Я мала його пальці й техніку, але мріяла співати, і досі почуваюся винною, що покинула скрипку…». Вчилась у відомого хранителя та популяризатора віденської оперної традиції Себастьяна Енгельберга. 1974 року закінчила Маннес-коледж. За час навчання декілька разів була стипендіатом братсько-допомогового Українського Народного Союзу, як членкиня 457 відділу.Співачка мала рідкісне колоратурне сопрано. За оцінками музикознавців, голос Квітки мав неймовірний вокальний тембр, у якому виділявся особливий, дзвінковий обертон, притаманний лише сопрановій колоратурі; рідкісний вокальний тембр Цісик містив у собі очевидні  скрипкові  тони. До того ж, Квітка вміла співати так званим «білим голосом» — своєрідною  манерою жіночого фольклорного співу, яку можна почути в карпатських селах. У Квітки є кілька пісень в альбомі «Пісні України», заспіваних «білим голосом».

 

2. Звучить пісня «Коло млина ясенина» (підчас звучання пісні діти виконують хореографічну композицію, а на екрані відеоряд слайдів на укр.. тему.)

 

Учениця:  Талант, мов джерельна водиця,

                  Мов птаха, тріпоче у серці,

        Його не зламає і криця,

        його не спіймати, не стерти.

       Вся творчість Квітки - ніби промінь світла,

       Це ніби крик душі, палкий вогонь.

       І кожна пісня, мов маля тендітне,

       Черпає силу духу і тепло долонь.

 

Учениця:  Після смерті батька (Володимир Цісик помер від  інсульту  в  1971  році,  коли Квітці було сімнадцять) потреба заробляти на життя звернула молоду співачку з оперного шляху в світ джинґлу. Певний час вона виступала в клубах Нью-Йорку та не втомлювалась надавати свої записи продюсерам і рекламним агенціям для прослуховування; багато разів співала оригінальні мелодії Юрія Турчина для Радіо «Свобода» — записи робились під егідою D:\фото музика\квітка цісик\P5081191.JPGЮрія Денисенка, який на той час працював ді-джеєм на радіостанції. Це, зрештою, принесло позитивні результати. В середині 1970-х Квітка відчайдушно увірвалася в світ реклами на телебаченні та радіо, де її чекала справжня американська слава. Ще студенткою Квітка, взявши собі псевдонім Кейсі, не відчувала жодних труднощів у різних музичних стилях. Її почали запрошувати джазові, поп- і рок-зірки. Цісик допомагала Роберті Флек, Бобу Джеймсу, Дейвіду Сенборну, Майклу Болтону,Карлі Саймон, Лінді Ронстадт та іншим, а також Квінсі Джонсу — відомому продюсеру-аранжувальнику  Америки,  котрий відкрив феномен Майкла Джексона.

Працювала над записом саундтреків до художніх фільмів та брала в них участь як акторка.

 

3.Перегляд відеокліпу з саундтреком до фільму «You Light Up My Life».

 

D:\фото музика\квітка цісик\P5081192.JPGУчениця: Неодноразово брала участь у комерційних проектах. За допомогою її витонченого співу свій імідж створювали корпорації ABC,NBC, CBS, Burger King, McDonald's, American Airlines та Delta Air Lines, Coca-Cola, Pepsi-Cola та інші. З початку 1980-х вона стала однією з найдорожчих і найпопулярніших виконавиць джинґлів у США — рекламних мотивів для радіо й  телебачення.  1981 року Квітка записала для компанії «Ford Motor» рекламну пісню «Have You Driven a Ford Lately?». Відтоді й аж до смерті вона залишалася єдиним голосом цієї автомобільної компанії. 1987 року в компанії «Ford» підрахували, що загальна аудиторія Квітки склала понад 20 мільярдів слухачів — майже в чотири рази більше ніж населення Землі на той час. Це світовий рекорд для корпоративного соліста. Також виконувала джинґли для  Chevrolet,  Cadillac,  Toyota.

 

4.Перегляд відео кліпу «Youre Winning The World Over».

 

D:\фото музика\квітка цісик\P5081194.JPGУчениця: 1983 року Квітка разом з матір'ю відвідала Україну. Це був неафішований і перший (як і останній) раз, коли Квітка побувала в історичній батьківщині. На той час її пісні були в Україні заборонені. Цей візит обмежився гостюванням у приватних помешканнях. Відтак і жодних концертів, жодних творчих зустрічей (лише пізніше, в жовтні1996 року, сестра Марія відвідала Україну з фортепіанними виступами та презентувала родину Цісиків на Міжнародному музичному фестивалі «Київ Музик Фест’96».

 

D:\фото музика\квітка цісик\P5081195.JPGУчень: Перший диск з українськими піснями «Kvitka» або «Songs of Ukraine» («Пісні України») був записаний 1980 року, другий «Two colors» («Два кольори»)  1989 року. У період між записами сталося розлучення з першим чоловіком композитором-аранжувальником Джеком Кортнером і одруження 11 червня 1983 року з інженером звукозапису Едвардом Раковічем. Однак усі троє працювали над обома українськими альбомами, у створенні яких особливо посприяв її другий чоловік Едвард. Завдяки своїй професійності, душевній натурі та щедрості (на запис обох альбомів витратила 200000 $) Квітка зібрала для запису альбомів 40 найкращих студійних інструменталістів Нью-Йорка, тих, кого собі не могли дозволити відомі поп-зірки США. Партію рояля виконувала старша сестра Марічка. Як наслідок — два альбоми української легкої музики. За словами самої Квітки, ці альбоми не були бізнес-проектами, а скоріше родинною справою, це був подарунок для всіх українців, хоч би в якій частині світу вони жили, музика для душі, пам'ять про свою батьківщину. Співачка та її перший диск зібрали 1988 року багато нагород на фестивалі в Канаді, а 1990року обидва альбоми були номіновані на премію «Греммі» в категорії «Contemporary folk».

 

5.Звучить пісня «Два кольори»(із виконанням хореографічної композиції  із українськими рушничками, виконують дівчата в укр. костюмах)

 

Учениця: 1989 року Квітку хотіли запросити для участі в концерті діаспори в рамках фестивалю «Червона рута»; 1992 року — в концерті з нагоди 2-ї річниці незалежності України з піснею «Я піду в далекі гори»; пізніше  були перемовини  про серію концертів на батьківщині. Як зазначала двоюрідна сестра Квітки Цісик, вона мала певну засторогу перед виступами на надто людних концертах, відтак це, та її постійне студійне навантаження ставали перепонами в запланованих гастрольних турах, і по Україні в тому числі. Співачка планувала випустити третій український альбом з колисковими, але цьому, на жаль, не судилося статися — життя Квітки передчасно обірвалося. Останньою піснею, записаною Квіткою Цісик, були «Журавлі» на слова Богдана Лепкого. Згодом пісня стала символом трагічної долі самої співачки:

 «

Чути кру-­кру­-кру
В чужині помру,
Заки море перелечу —
Крилонька зітру…

 

 

 

 

 

Учениця: 1992 року у Квітки Цісик був діагностований рак . Щоб надихнути дружину та підняти їй настрій, Ед Раковіч розіслав через інтернет-спільноту  Ukesзапит з проханням написати Квітці. Цю ініціативу підтримала українська програма на радіо CKJS у Вінніпезі, яке повідомило слухачів, аби  вони писали  безпосередньо Квітці або відправляли листівки та листи до станції, які згодом будуть передані співачці.Почався довгий, болючий семирічний шлях терапії, а Квітка продовжила наполегливо працювати. Останній професійний джинґл вона наспівала за декілька місяців до смерті.

 

Учень: 29 березня 1998 року, не доживши 5 днів до свого 45-річчя, Квітка згасла. Поминальні служби пройшли по обидві сторони Атлантики  30 березня була проведена невелика приватна служба у Верхньому Вест-Сайді Мангеттена, 2 квітня панахида відбулася в каплиці на Аскольдовій могилі в Києві. Слова подяки та суму пролунали від багатьох українських об'єднань, організацій з Канади та США:

 

*Ти відродила в нас справжню любов до нашої української пісні.
*Ти принесла нам радість, сум, спогади про наше дитинство та свою любов до України.
*Ти торкнулася серця та душі українців у всьому світі.

Оригінальний текст (англ.)

*You rekindled in us true love of our Ukrainian song.
*You brought us joy, sadness, memories of our childhood and your love for Ukraine.
*You touched the hearts and souls of Ukrainians throughout the world.

Від цієї хвороби померли також її мама та сестра. Спочатку, 1994 року, мама Іванна, а 2003 року — старша сестра Марія.

 

Учениця: Притихло сонце, небо обірвалось

                І заридало жалібним дощем.

                Не стало Квітки. Лиш пісні зостались.

                І огортає душу слізний щем.

                Ще стільки справ і мрій, що не здійснились!

                І скільки недоспіваних пісень!

                ще вчора – в очі синові дивилась –

                А вже настав новий без тебе день…

                Та ти жива! І в пісні будеш жити

                Від покоління в покоління сотні літ!

                Пишатись буде Україна й дорожити,

                Пісні твої співатиме весь світ!

 

Учень: Творчий доробок співачки дуже великий. Серед англомовних робіт Кейсі : «You Light Up My Life (Original Sound Track)» (1977)- Вінілова платівка, збірка саундтреків до однойменного фільму Джозефа Брукса. В цьому ж році вийшов сингл з титульною піснею.

D:\фото музика\квітка цісик\P5081199.JPG1978 року пісня «You Light Up My Life» з однойменного кінофільму отримала «Оскар» у категорії «Найкраща музика, оригінальна пісня» (англ. Academy Award for Best Music, Original Song), а також «Золотий глобус» у категорії «Найкраща оригінальна пісня до кінофільму» (англ. Golden Globe Award for Best Original Song — Motion Picture). Збірка саундтреків номінувалася на премію «Греммі» в категорії «Найкращий альбом саундтреків, записаний спеціально для кінофільму або телебачення» (англ. Grammy Award for Best Album of Original Score written for a Motion Picture or Television Special). Вперше цю пісню виконала Квітка Цісик, але вся подальша слава й успіх дісталися співачці Дебі Бун[35], батько якої перекупив у Джо Брукса права на цю композицію.

 

Учень: 1987 року титульна пісня отримала нагороду «Американського товариства композиторів, авторів і видавців» у категорії «Кінокомпозиція, що виконувалася на телебаченні найбільше» (англ. ASCAP Award for Most Performed Feature Film Standards on TV).

Вініловий сингл «A Woman In Love / Come To Me» (1978 рік).

В іншому варіанті платівки була записана пісня «Come To Me» у стерео- та монозвучанні.

Учениця: «The One and Only» (1978 рік) — саундтрек до однойменного кінофільму Карла Райнера. Був виданий вініловий альбом з п'ятнадцятьма записами (титульна пісня у виконанні Квітки Цісик) та сингл у двох варіантах — в Італії та США:

A «The One and Only» (у США — «The One And Only (mono)») — 3:58

B «The One And Only (instrumental)» (у США — «The One And Only (stereo)») — 3:24

«When You've Got What It Takes» (1979 рік) — пісня з вінілової платівки Kodak «Times Of Your Life / Up With People — A 100-Year Start On Tomorrow», присвяченої сторіччю діяльності компанії.

Учениця: «Circle of Two» (1980 рік) — саундтрек до однойменного кінофільму Жуля Дассена.

D:\фото музика\квітка цісик\P5081200.JPG«You're Winning The World Over» (1992 рік) — реклама для компанії «Ford Motor».

 

Учениця: Українські альбоми:

1990 року були номіновані на премію «Греммі» в категорії «Найкращий альбом сучасної народної музики» (англ. Grammy Award for Best Contemporary Folk Album) «Пісні України / Songs of Ukraine» (1980).

 

Учениця:    Живе у серці пісня нездоланна,

                    Лунає вільною на увесь світ.

Її співала Квітка Полум’яна, 

Дала їй крила, вивела в політ.

Співачка Кейсі чи Орися-Квітослава?

Біографи старанно все вивчають.

Тебе чекає невмируща слава

І в Україні тебе знають й пам’ятають.

Любила щиро землю цю далеку,

Де сон-трава, пшениця й солов’ї…

Де відлетять до вирію лелеки,                              

Де ніч колише зірочки свої.

Комфортно почувалася усюди:

Фольклор і опера, рок, блюз-підвладні Квітці.

Тому любили Квітку щиро люди,

Малі й дорослі, в будь-якому віці.

Ти народилась і жила за океаном,

Та Україну понад все ти полюбила,

І за тонким, дівочим, ніжним станом

Ховалась мужність, віра, дивна сила.

І, хоч підступною була життя дорога,

Важка хвороба вперто дошкуляла…

Ти-йшла вперед, ти йшла до перемоги.

 І, незважаючи на все, ти все ж СПІВАЛА!

 

6.Звучить пісня «На городі керниченька»

 

Вчитель: А тепер, дорогі слухачі, я пропоную вам взяти участь у вікторині та

                дізнатися, наскільки уважними ви були на цьому святі. Тож вперед,

                бажаю вам успіху!

 

  « ВІКТОРИНА»:

1.  Яке справжнє ім’я Квітки Цісик?

2. Яким був її американський псевдонім?

3. На якому інструменті грала Квітка Цісик?

4. Яким мистецтвом ще вона займалася?

5. Який вид спорту був «хобі» співачки?

6. В якому фільмі знялася Квітка Цісик?

7. Які нагороди отримала співачка в кіно і музиці?

8. Хто в сім’ї Цісик був ще музикантом?

9. Скільки разів співачка відвідувала Україну?

10. Як вкладала спати Квітка свого сина?

11.Який альбом (з якими піснями) не встигла записати співачка через хворобу ?

12. В яких стилях співала квітка Цісик?

 

 

Вчитель: Дякую, молодці всі учасники вікторини. Ще я пропоную вам скласти

                пазли - портрет Квітки Цісик. Хто це зробить швидше-отримає приз.

                                «ПАЗЛИ»

Вчитель: А тепер-найцікавіше і наймузичніше завдання. КАРАОКЕ! Зараз

               звучатиме фонограма пісні з альбому Квітки Цісик, а ми будемо в

               мікрофон по черзі співати, як у грі караоке. Розпочинаємо, всім удачі!

                            «КАРАОКЕ»

Вчитель: Дякую всім учасникам цього дійства. Я переконана, що багато нового

               дізналися сьогодні про українську пісню та видатну співачку-українку

              Квітку Цісик. Бажаю вам ніколи не розлучатися із піснею, співати та

              бути патріотами-українцями. Нехай щастить!

7. Звучить пісня «Черемшина».

1

 

docx
Пов’язані теми
Музичне мистецтво, Сценарії
Додано
28 березня 2018
Переглядів
3303
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку