Презентація до уроку музичного мистецтва "Етюд"

Про матеріал

До вашої уваги запропоновано презентаційний супровід до уроку музичного мистецтва у шостому класі за підручником Л.Г.Кондратова на тему "Етюд у мистецтві".

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Етюд у музиціМета. Ознайомити з особливостями жанру етюду та його характерними ознаками, ознайомити учнів з особливостями етюдів О. Скрябіна, розглянути різницю між технічними та художніми етюдами, розглянути жанр етюду та його особливості в інших видах мистецтва — кіно, театрі, літературі, образотворчому мистецтві, ознайомити учнів з авторами та виконавцями етюдів. Розвивати вміння учнів уважно слухати жанри камерно-інструментальної музики — етюди та давати характеристику особливостям музичного образу творів, розвивати вміння висловлювати власні музичні враження від прослуханого твору, розвивати вміння виразного виконувати пісні під супровід інструмента і фонограми. Виховувати інтерес до слухання класичної камерно-інструментальної музики й творчості композитора О. Скрябіна та виконання дитячих пісень українських композиторів.

Номер слайду 2

Музичне привітання

Номер слайду 3

Слово «етюд» має декілька значень:— в образотворчому мистецтві — твір допоміжного характеру, виконаний з натури з метою її вивчення у процесі роботи над картиною, скульптурою тощо;— у літературі — невеликий твір, присвячений якому-небудь окремому питанню; невелика одноактна п'єса, події якої мають драматичний характер;— у музиці — твір віртуозного характеру; п'єса навчального характеру, в якій застосовується певний технічний прийом гри;— у театрі — вправа, яка служить для розвитку та вдосконалення акторської техніки і складається з різних сценічних дій, імпровізованих чи заздалегідь розроблених викладачем;— у фотографії — художній знімок, епізод із життя та ін.

Номер слайду 4

Музичний словничок. Етюд — п ’єса навчального характеру, в якій застосовується певний технічний прийом гри, або невеликий музичний твір віртуозного характеру. Бувають технічні етюди (в творчості М. Клементі, Р. Крейцера, К. Черні та ін.); високохудожні концертні етюди-п’єси (в творчості Б. Бартока, Й. Брамса, М. Лисенка, Ф. Ліста, Н. ГІаганіні, О. Скрябіна, Ф. Шопена та ін.); етюди-картини С. Рахманінова, симфонічні етюди Р. Шумана та ін.

Номер слайду 5

Музичне сприймання. О. Скрябін «Революційний етюд»

Номер слайду 6

Фрідеріх Бергмюллер «Арабески»

Номер слайду 7

Розспівування

Номер слайду 8

Олександр Миколайович СКРЯБІН (1871-1915)Російський композитор, піаніст, педагог. У творчості Скрябіна представлені фортепіанні й симфонічні жанри. Серед інструментальних творів — прелюдії, мазурки, етюди, експромти, поеми, сонати для фортепіано, а також жанри великої форми — концерт для фортепіано з оркестром, 3 симфонії. Музика Скрябіна — це вольовий порив, напружена динамічна експресія, героїчна радість, особлива «політність» і витончена лірика. Серед етюдів композитора особливою популярністю користується етюд до-дієз-мінор №12 («Патетичний»), написаний 1893 року.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Виконання пісні

Номер слайду 11

Проект «Етюди митців»Мета: навчитися створювати власні етюди в різних видах мистецтва. Очікуваний результат: конкурс на найкращий етюд. План створення: Пригадайте, в яких видах мистецтва існує жанр етюду. Чи хочете створити власний етюд та взяти участь у конкурсі на найкращий твір? Тоді за справу!1. Створіть власний етюд, обравши якийсь із пропонованих варіантів: фотоетюд з картин природи виконайте за допомогою фотоапарата або мобільного телефону, живописнийетюд — на аркуші паперу аквареллю або олівцем, театральний та балетний ____________— зніміть на відео, літературний — запишіть у зошиті, а музичний етюд — запишіть надиктофон.2. Влаштуйте на уроці конкурс на найкращий етюд, ро зробивши критерії оцінювання: якість виконання, зміст,творчість, оригінальність, оформлення тощо. Оберіть журі.3. Після цього конкурсу влаштуйте з друзями виставку етюдів класу.__

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Єрмак Марина Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
29 березня 2018
Переглядів
4577
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку