Новела І.Франка «Сойчине крило» - жіноча доля в новітній інтерпретації

Про матеріал
Мета: розглянути композицію новели; розкрити образ Марії, його неоднозначність, визначити основний морально-етичний пафос новели; розвивати зв’язне мовлення, навички роботи над змістом прозового твору; виховувати в учнів позитивні морально-пси­хологічні якості.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Новела І.Франка «Сойчине крило» - жіноча доля в новітній інтерпретації

Номер слайду 3

«Що таке чоловік для чоловіка? І кат, і бог! З ним живеш — мучишся, а без нього ще гірше! Жорстока, безвихідна загадка!»

Номер слайду 4

1. Чому твір має ще одну назву «Із записок відлюдька?» 2. Чому автор обрав форму листа для розкриття подальшого сюжету твору? 3. Як Франкові вдалося уникнути одноманітності та монологічності щоденникових записів? 4. Які форми викладу поєднує автор у творі? 5. Визначте особливість композиційної будови твору?

Номер слайду 5

7. Яку роль виконують ліричні відступи, роздуми героя над листом, його коментарі в композиційному плані? На основі даних таблиці визначте, до якого жанру належить твір «Сойчине крило»

Номер слайду 6

Прозовий жанр описово - оповідного типу, в якому подається ряд епізодів з життя героя. Середня епічна форма, яка показує етап життя героя. На відміну від оповідання, ширше охоплює людське життя; має більше подій і дійових осіб. Вирізняється хронологічним розвитком сюжету та відповідною побудовою композиції. Близька до оповідання жанрова форма, яка відзначається чіткістю зображуваних подій, несподіваністю їх розвитку та розв’язки. Тип малої форми оповіді, який характеризується динамічною інтригою та увагою до особистості героя, його індивідуальної свідомості та вчинків. Прозовий жанр, в якому подається ряд епізодів з життя героя. На відміну від оповідання, ширше охоплює людське життя; має більше подій і дійових осіб. Прозовий твір малого обсягу з динамічним розвитком сюжету. Як правило, зображається один епізод або подія з життя героя, тому діючих осіб небагато, а описувані події протікають на невеликому, обмеженому проміжку часу Повість Новела Оповідання

Номер слайду 7

у драматичній напрузі у музиці мови й акордових почувань у широкій часовій протяжності «Сойчине крило» Епос Лірика Драма

Номер слайду 8

Композиційний аналіз Експозиція Зав’язка Розвиток дії Кульмінація Розв’язка

Номер слайду 9

Символічне значення сойчиного крила «Я заховала її крильця, поклала їх між обложки і картки свойого молитовника і не розставалася з ними ніколи... А тепер посилаю тобі одно з них. Здається мені, що се летить до тебе половина моєї душі».

Номер слайду 10

«Чи тямиш ту сукню, що я в ній була вбрана того вечора? Червону в круглі білі цятки. Вона в мене досі. Я бережу її, як святість, як найдорожчу пам'ятку. Вона нагадує мені ті остатні хвилі, пробуті з тобою. Буває так, що, дивлячися сама на себе, згадуючи свої пригоди, я починаю сумніватися, чи се я сама, чи, може, моя душа ввійшла в якесь інше, чуже тіло. В таких хвилях та сукня дає мені живий доказ моєї тотожності. Я цілую її і мочу сльозами. А знаєш чому? У мене в голові повстала і, мов цвях, сидить думка, що в тій самій сукні я маю знов появитися перед тобою. Ось чому я бережу її, як святість. Вона для мене жива запорука кращої будущини.

Номер слайду 11

“ Які прекрасні сходи дає в наші дні те насіння, що його разом з іншими сіяв і наш І.Франко ” О.Гончар

Номер слайду 12

Домашнє завдання Письмовий твір на тему «Поки живий, я хочу справді жити» (роздуми про життєве покликання людини за творчістю І.Франка)

ppt
Додано
20 січня 2019
Переглядів
1551
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку