НП Економіка. Робочий зошит

Про матеріал
Робочий зошит для практичних занять з дисципліни "Економіка": завдання, вправи, табличний матеріал
Перегляд файлу

КАХОВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРОТЕХНІЧНИЙ КОЛЕДЖ


 

 

 

                                   РОБОЧИЙ ЗОШИТ       

  

ДЛЯ НАВЧАЛЬНОЇ ПРАКТИКИ

    

 СТУДЕНТ__ ___ ГРУПИ СПЕЦІАЛЬНОСТІ

______________________________________________________________«ВЕТЕРИНАРНА МЕДИЦИНА»                      

( ПІП студента)

 

 

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ № 1

 

ТЕМА: АНАЛІЗ ВИРОБНИЧИХ І ЕКОНОМІЧНИХ ПОКАЗНИКІВ

РОБОТИ ФЕРМ

 

      Мета: Засвоєння методики  проведення аналізу виробничих і економічних показників.

Завдання 1. Проаналізувати виконання плана продуктивності і виробництва валової продукції.

Повинні знати: Методику розрахунку показників виробничої діяльності.

Повинні вміти: Розраховувати показники виробничої діяльності, користуватись методами аналізу, робити висновки та пропозиції.

ТАБЛИЦЯ 1

АНАЛІЗ ПРОДУКТИВНОСТІ ХУДОБИ І ПТИЦІ

Показники

Минулий рік

 

Звітній рік

План

Звіт

В % до

плану

минулого року

1

2

3

4

5

6

1 .Надій на корову

3125

3290

3320

 

 

2.Одержано телят на 100 корів і нетелів.

83,5

92,8

90,9

 

 

3 .Середньодобовий приріст живої маси ВРХ, гол.

491

455

502

 

 

 

Продуктивність худоби і птиці вимірюють середнім виходом основної продукції одержаної за певний період в розрахунку на тварину /на 100 гол/ маточного поголів’я. Від рівня продуктивності тварин залежить вихід валової продукції, її собівартість, продуктивність праці доходність продукції і галузі тваринництва в цілому, ефективність використання робочої сили, засобів виробництва, кормів.

Методика розрахунку: грф 5 і грф 6 визначають послідовним діленням даних грф 4 на грф 3 і грф 2 і множенням на 100%.

__________________________________________________________________

__________________________________________________________________ __________________________________________________________________

__________________________________________________________________

__________________________________________________________________

__________________________________________________________________ __________________________________________________________________ __________________________________________________________________

__________________________________________________________________ Таблиця  2.

ВИКОНАННЯ ПЛАНУ ВИРОБНИЦТВА ВАЛОВОЇ ПРОДУКЦІЇ

ТВАРИННИЦТВА ПО ГОСПОДАРСТВУ

Показника

Мину лий рік

Звітній рік

Відхилення звітного року

план

звіт

від

мину лого

від плану

до

минулого %

до

плану

%

1

2

3

4

5

6

7

8

1. Вартість валової продукції тваринництва в співставних цінах 1983 р. тис. крб.

    6234

 

6195

6381

 

 

 

 

2.      Вихід    валової

продукції ц., молока

 90027

93000

94620

 

 

 

 

 

Грф 5 і грф 6 визначаються послідовними відніманням з даних грф 4 даних які розташовані в 2 і 3 графі.

Розрахунок грф 7 і грф 8 такий само як грф 5 і грф 6 таблиці 1.

 


Завдання - 2. Проаналізувати вплив чисельності поголів’я і продуктивності худоби і птиці на виконання плану виробництва продукції.

Мета завдання: засвоїти методику застосування ланцюгових підставок для визначення ступеня впливу факторів на виконання плану виробництва продукції тваринництва.

Таблиця 3

ВПЛИВ ЗМІН СЕРЕДНЬОРІЧНОГО ПОГОЛІВ’Я І

ПРОДУКТИВНОСТІ ТВАРИН НА ВИКОНАННЯ ПЛАНУ

ВИРОБНИЦТВА ПРОДУКЦІЇ ТВАРИННИЦТВА

Продукція

Середньорічне поголів’я

Продук тивні кг

Вихід валової продукції, ц

Відхилення + -

всь ого

в тому ч. за

рахунок

план

звіт

план

звіт

план 4x2

звіт 5x3

умо вна

4x3

7-6

пого

лів’я

8-6

про

дукт.

7x8

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

Молоко

3050

3025

3290

3320

 

 

 

 

 

 

Приріст живої маси ВРХ

 

2466

 

2685

 

455

 

502

 

 

 

 

 

 

 

 

Завдання 3. 

Таблиця 4.

ВПЛИВ НА ВИКОНАННЯ ПЛАНУ ПО СОБІВАРТОСТІ ПРОДУКЦІЇ ТВАРИННИЦТВА ЗАТРАТ НА ОБСЛУГОВУВАННЯ ОДНІЄЇ ТВАРИНИ І РІВНЯ ЇЇ ПРОДУКТИВНОСТІ.

 

Показники

Молоко

Приріст

1.Фактично вироблено продукції, ц.

94620

4922

2. Вироблено продукції в середньому на тварину за рік, ц.

         а)       за планом

         б)       фактично

32,90

93,520

1,83

1,66

3. Затрати на одну тварину за рік, грн.

      а)       за планом

      б)       фактично

883

935

421

517

4. Собівартість 1 ц., продукції, грн.

          а)       за планом (За:2а)

         б)       фактично (зб:2б)

в)          при фактичній продуктивності і планових затрат на одну тварину

 

 

5. Відхилення в затратах на 1 ц., продукції, грн.

а) всього (4б-4а)

в тому числі за рахунок зміни

б) продуктивність тварин (4в-4а)

      в) затрат на утримання однієї голови (4б-4в)

 

 

6. Відхилення в затратах на валову продукції, грн.

всього (5а х 1) в тому числі за рахунок зміни продуктивності тварин (56 х 1)

в) затрат на утримання однієї голови тварин (5в х 1)

 

 

 

 

Завдання 4.

Зробити висновки і пропозиції щодо покращення наслідків роботи тваринницьких підрозділів.

______________________________________________________________________

______________________________________________________________________

______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________

______________________________________________________________________

______________________________________________________________________

______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________

______________________________________________________________________

______________________________________________________________________

______________________________________________________________________


 

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ № 2.

 

ТЕМА: РОЗРАХУНОК ЕКОНОМІЧНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ

ЛІКУВАЛЬНИХ ТА ОЗДОРОВЧИХ МІРОПРИЄМСТВ ПРИ ЗАРАЗНИХ ЗАХВОРЮВАННЯХ.

 

Мета: Навчитись розраховувати збитки від зниження продуктивності внаслідок захворювання, падіжу, погіршення якості продукції, розрахувати.

Повинні знати: Методику розрахунку показників.

Повинні вміти: Розраховувати збитки від зниження продуктивності праці, розрахувати ефективність міроприємств по профілактиці і лікуванню захворювання збитки від загибелі тварин, погіршення якості продукції.

Завдання 1. В племінному господарстві виявлено туберкульоз ВРХ. По діючим інструкціям продаж племінних тварин припиняється. До виявлення захворювання господарство щорічно продавало 1000 бичків з середньою живою масою 350 кг по середній ціні реалізації  9500 грн., за 1 голову, і 1000 телиці з середньою живою масою 300 кг. Гол., по ціні 8800 грн., за 1 голову. На протязі 2 років(період наявності захворювання), господарство реалізувало на м’ясо 4000 гол тварин по ціні 950 грн., за 1 ц.

Визначити економічний збиток, від зниження племінної цінності тварин. У3= Му (Цп - Цу), де


Му - кількість тварин, які втратили племінну цінність.

Цп, Цу - середня ціна реалізації відповідно племінних і втративши племінну цінність тварин.

__________________________________________________________________

__________________________________________________________________

__________________________________________________________________

__________________________________________________________________

 

Завдання 2. В господарстві зареєстровано ящур ВРХ. Захворіло 100 корів, карантин було знято через 30 днів після початку захворювання. Середньодобова продуктивність неблагополучного стада корів в період епізоотології ящуру склала 5 кг, відповідно благополучного стада тварин - 12 кг, закупівельна ціна 1 кг молока - 0грн.

Визначити економічний збиток від зниження молочної продуктивності.

 

У1= Мз • (Вз - Вхв) Т Ц, де

 

Мз - кількість тварин, що захворіли, 

Вз, Вхв - середньодобова продуктивність хворих і здорових тварин.

Т - тривалість карантину, днів. Ц - ціна 1 кг молока.

 

Завдання 3. В господарстві було встановлено захворювання відгодівельного поголів’я аскаридоз. В одному свинарнику з поголів’ям 500 підсвинків захворіло 70% поголів’я, а в другому свині були здорові. При 2- ох місячному спостереженні за тваринами, середньодобовий приріст живої маси хворих свиней дорівнював 0,22 кг, а здорових - 0,45 кг. Закупівельна ціна 1 ц живої маси свиней – 945,64 грн.

_______________________________________________________________________

_______________________________________________________________________

_______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________

 

Завдання 4. В господарстві 700 корів і нетелів 300 свиноматок, 5000 вівцематок в наслідок захворювання тварин бруцельозом недодержано значну кількість приплоду. За рік одержано 450 телят, 3800 поросят, 4200 ягнят , коефіцієнти народжуваності: молочне скотарство - 1;

                                                                свинарство - 18;                                                                   вівчарство —1,2.

Визначити економічний збиток від зниження продуктивності. Вартість 1 гол. при народженні:                                                                  теля - 327,85 грн.                                                                   порося — 82,73 грн.                                                                   ягня 25,20 грн.


__________________________________________________________________

__________________________________________________________________

__________________________________________________________________ __________________________________________________________________

__________________________________________________________________

__________________________________________________________________

__________________________________________________________________

Завдання 5. При ветеринарному дослідженні шкіряної сировини було виявлено дефекти (пошкодження) в наслідок чого було вибракувано 150 кг сировини і знижена собівартість 16 т сировини. Знайти І. Економічний збиток від вибраковки сировини 

 

                         У1 = Вв.Ц - СФ., де

 

       Вв - кількість вибракуваної сировини.

Ц — ціна 1 кг.

Сф - вартість продукції, або сировини, одержаної після переробки. Ціна І кг шкіряної сировини І сорту 5 грн., II сорту 2,50 грн.

__________________________________________________________________

__________________________________________________________________

__________________________________________________________________ Завдання 6. В господарстві 6 тис. гол. свиней, з них захворіло Ауескі

800 гол. (15 свиноматок, 3 хряка,182 підсвинки, 200 поросят - відлучників і 400 поросят - сисунів). Пало 350 гол. ( 1 свиноматка, 58 поросят — від лучників і 291 поросят - сисунів), вимушено забито 73 голови ( 4 свиноматки, 18 підсвинків і 51 поросят відлучників). 11 свиноматок перехворіло і недодержано 100 поросят від основних і 28 поросят від перевірених свиноматок. Середня жива маса свиноматок - 150 кг, підсвинків - 60, поросят відлучників - 28 кг, поросят сисунів - 5 кг.

Середньодобові прирости здорових підсвинків - 0,45кг, поросят відлучників - 0,35 кг і поросят-сисунів - 0,2кг хворих підсвинків - 0,2, поросят - відлучників - 0,18, поросят - сисунів - 0,11.

Середня тривалість захворювання - 30 днів. Середній вік загиблих та вимушено забитих поросят -відлучників - 80 днів, поросят сисунів - 20 днів.

Закупівельна ціна 1 ц живої маси свиней І категорії ^/3,14 грн.

Визначити збитки, від падіжу, зниження продуктивності, вимушеного забою.

 

__________________________________________________________________ __________________________________________________________________

__________________________________________________________________


__________________________________________________________________ __________________________________________________________________ __________________________________________________________________

__________________________________________________________________ __________________________________________________________________

__________________________________________________________________

__________________________________________________________________

__________________________________________________________________ __________________________________________________________________

__________________________________________________________________

__________________________________________________________________

__________________________________________________________________ __________________________________________________________________

__________________________________________________________________

__________________________________________________________________

__________________________________________________________________ __________________________________________________________________

__________________________________________________________________

__________________________________________________________________

__________________________________________________________________ __________________________________________________________________ __________________________________________________________________

__________________________________________________________________ ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ № З 

 

ТЕМА: РОЗРАХУНОК ЕКОНОМІЧНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ

ЛІКУВАЛЬНИХ ТА ОЗДОРОВЧИХ МІРОПРИЄМСТВ ПРИ НЕЗАРАЗНИХ ЗАХВОРЮВАННЯХ.

 

Мета: Навчитись розрахувати збитки від зниження продуктивності внаслідок захворювання, погіршення якості продукції показники продуктивності праці, розраховувати ефективність профілактичних міроприємств.

Повинні знати: Методику розрахунку показників.

Повинні вміти: Розраховувати збитки зниження продуктивності тварин, погіршення якості продукції внаслідок захворювання, показники економічної ефективності профілактичних міроприємств.

Завдання 1. Визначити економічну ефективність лікувально - профілактичних міроприємств при бронхопневмонії телят.

В господарстві було 650 телят у віці до 6-ти місяців, з них на бронхопневмонію захворіло 120 гол., з яких 5 загинуло.

Середньодобовий приріст здорових телят складає 0,7 кг, хворих 0,127 кг.

Середня жива маса 1 гол - 90кг

Тривалість захворювання - 10 днів.


Закупівельна ціна 1 кг живої маси ВРХ дорівнює 9,40 грн.

Грошова виручка реалізації шкір загиблих тварин складає 310, 35 грн. На проведення профілактичних міроприємств витрачено праці та коштів на суму

2236 грн., а лікувальних міроприємств 3278 грн; Розрахувати:

1. Економічні збитки від 

а) від падіжу телят: У1=М х Ж х Ц - СФ., де

 

М- кількість загиблих тварин,

Ж- жива маса тварин Ц - ціна 1 кг живої маси,

СФ - грошова виручка від реалізації продуктів забою або трупної сировини,  __________________________________________________________________

__________________________________________________________________ б) від зниження приросту маси телят:

 

У2 = М з ( В з - В б )х Тх Ц, де

Мз - кількість захворівши тварин,

(Вз,Вб) - середньодобові прирости здорових і хворих тварин.

Т- середня тривалість спостереження (період захворювання). Ц- ціна 1 кг живої маси.

 


 

2.   Розрахунок      збитків,     виникнення         яких попередила       профілактикою захворювання: Пу = Мо х Кз хКу - у, де

 

Мо - загальна кількість тварин гол.

Кз - коефіцієнт захворювання при бронхопневмонії =0,17.

Ку - питома вага розміру збитків на одну тварину при бронхопневмонії, 140,28 грн  у - загальний збиток ( У і + У2).

__________________________________________________________________

__________________________________________________________________ __________________________________________________________________

__________________________________________________________________

 

3.   Розрахунок збитків; виникнення яких попередили лікувальними м іроприємствами. Пу2 = Мл *Кл • Ж • Ц - у, де

 

Мл - кількість захворілих тварин.

Кл - коефіцієнт літальності при бронхопневмонії =0,15. Ж -  жива вага.

__________________________________________________________________

__________________________________________________________________ __________________________________________________________________

__________________________________________________________________

 

4.   Фактичний коефіцієнт захворювання:

 

Кзф= кількість хворих тварин            загальна кількість тварин

__________________________________________________________________

__________________________________________________________________

__________________________________________________________________

__________________________________________________________________

 

5.   Фактичний коефіцієнт летальності:

 

Кл = кількість загиблих тварин            кількість захворілих тварин

__________________________________________________________________

__________________________________________________________________

__________________________________________________________________ __________________________________________________________________

__________________________________________________________________ Завдання 2. Визначити економічну ефективність способів лікування телят хворих на бронхопневмонію.

 120 телят лікували наступними способами.

1.     Блокада зірчастого вузла по методиці H.A. Уразаєва та інфрачервоним опромінюванням грудної клітки.

2.     Блокада зірчастого вузла і внутрішньом’язевого введення біциліну -3.

3.     Інтратрательне введення норсульфазолу і пеніциліну.

4.     Інстиляцією 50%-ного розчину новарсенолу в коньюктивальний міхур по методиці М.П. Говорова і введенням три вітаміну.

1.    


Вихідні данні:

Показники

Показник по групах в залежності від способів лікування.

1

2

3

4

1

2

3

4

5

1. Кількість телят, що лікували гол.

30

зо

30

зо

2. Перехворіли, гол.

29

зо

28

27

3. Загинули, гол.

1

0

2

3

4. Тривалість лікування, дні

8

8

9

15

5. Витрати на лікування, грн.

510

540

913

-

6. В т.ч. на одну голову, грн.

17

18

30

-

7. Середньодобові прирости телят, кг.

0,127

0,125

0,071

0,185

8. Середньодобові прирости здорових

0.7

0.7

0.7

0.7

телят, кг.      

 

 

 

 

2.     Розрахунок показників ефективності способів лікування:

Показники

Показник по групах в залежності від способів лікування.

1

2

3

4

1

2

3

4

5

1. Економічний збиток, грн.

а)       від падіжу

б)       від зниження приростів

 

 

 

 

2. Всього (а+б)

а) в т.ч. на одну голову, грн.

 

 

 

 

3. Можливий економічний збиток, грн.

а) від падіжу 

б) від зниження приростів

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Економічний ефект, одержаний в наслідок лікування телят, грн. ( 3 всього-2)

 

 

 

 

5. Економічний ефект в розрахунку на 1 грн, затрат, грн. (ряд 4:ряд 5т1)

 

 

 

 

Написати висновки: _______________________________________________ Завдання 3. Ветеринарний лікар з одним помічником та двома підсобниками провів хірургічну операцію корови при патологічних родах, на що було витрачено 2 год., робочого часу. Встановити витрати на оплату праці всіх працівників зайнятих на операції.

Посадовий оклад ветеринарного лікаря 2350 грн., помічника - 1850грн, підсобних працівників по 1400 грн. Середня кількість робочих днів за місяць

- 25,6, тривалість робочого дня - 7 год.


__________________________________________________________________ __________________________________________________________________ __________________________________________________________________

__________________________________________________________________

__________________________________________________________________ __________________________________________________________________

__________________________________________________________________

 

pdf
Пов’язані теми
Економіка, Розробки уроків
Додано
16 січня 2020
Переглядів
1248
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку