КАХОВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРОТЕХНІЧНИЙ КОЛЕДЖ
ДЛЯ НАВЧАЛЬНОЇ ПРАКТИКИ
СТУДЕНТ__ ___ ГРУПИ СПЕЦІАЛЬНОСТІ
______________________________________________________________«ВЕТЕРИНАРНА МЕДИЦИНА»
( ПІП студента)
ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ № 1
ТЕМА: АНАЛІЗ ВИРОБНИЧИХ І ЕКОНОМІЧНИХ ПОКАЗНИКІВ
РОБОТИ ФЕРМ
Мета: Засвоєння методики проведення аналізу виробничих і економічних показників.
Завдання 1. Проаналізувати виконання плана продуктивності і виробництва валової продукції.
Повинні знати: Методику розрахунку показників виробничої діяльності.
Повинні вміти: Розраховувати показники виробничої діяльності, користуватись методами аналізу, робити висновки та пропозиції.
ТАБЛИЦЯ 1
АНАЛІЗ ПРОДУКТИВНОСТІ ХУДОБИ І ПТИЦІ
Показники |
Минулий рік |
|
Звітній рік |
||
План |
Звіт |
В % до |
|||
плану |
минулого року |
||||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
1 .Надій на корову |
3125 |
3290 |
3320 |
|
|
2.Одержано телят на 100 корів і нетелів. |
83,5 |
92,8 |
90,9 |
|
|
3 .Середньодобовий приріст живої маси ВРХ, гол. |
491 |
455 |
502 |
|
|
Продуктивність худоби і птиці вимірюють середнім виходом основної продукції одержаної за певний період в розрахунку на тварину /на 100 гол/ маточного поголів’я. Від рівня продуктивності тварин залежить вихід валової продукції, її собівартість, продуктивність праці доходність продукції і галузі тваринництва в цілому, ефективність використання робочої сили, засобів виробництва, кормів.
Методика розрахунку: грф 5 і грф 6 визначають послідовним діленням даних грф 4 на грф 3 і грф 2 і множенням на 100%.
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________ __________________________________________________________________
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________ __________________________________________________________________ __________________________________________________________________
__________________________________________________________________ Таблиця 2.
ВИКОНАННЯ ПЛАНУ ВИРОБНИЦТВА ВАЛОВОЇ ПРОДУКЦІЇ
ТВАРИННИЦТВА ПО ГОСПОДАРСТВУ
Показника |
Мину лий рік |
Звітній рік |
Відхилення звітного року |
||||
план |
звіт |
від мину лого |
від плану |
до минулого % |
до плану % |
||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
1. Вартість валової продукції тваринництва в співставних цінах 1983 р. тис. крб. |
6234
|
6195 |
6381 |
|
|
|
|
2. Вихід валової продукції ц., молока |
90027 |
93000 |
94620 |
|
|
|
|
Грф 5 і грф 6 визначаються послідовними відніманням з даних грф 4 даних які розташовані в 2 і 3 графі.
Розрахунок грф 7 і грф 8 такий само як грф 5 і грф 6 таблиці 1.
Мета завдання: засвоїти методику застосування ланцюгових підставок для визначення ступеня впливу факторів на виконання плану виробництва продукції тваринництва.
Таблиця 3
ВПЛИВ ЗМІН СЕРЕДНЬОРІЧНОГО ПОГОЛІВ’Я І
ПРОДУКТИВНОСТІ ТВАРИН НА ВИКОНАННЯ ПЛАНУ
ВИРОБНИЦТВА ПРОДУКЦІЇ ТВАРИННИЦТВА
Продукція |
Середньорічне поголів’я |
Продук тивні кг |
Вихід валової продукції, ц |
Відхилення + - |
||||||
всь ого |
в тому ч. за рахунок |
|||||||||
план |
звіт |
план |
звіт |
план 4x2 |
звіт 5x3 |
умо вна 4x3 |
7-6 |
пого лів’я 8-6 |
про дукт. 7x8 |
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
Молоко |
3050 |
3025 |
3290 |
3320 |
|
|
|
|
|
|
Приріст живої маси ВРХ |
2466 |
2685 |
455 |
502 |
|
|
|
|
|
|
Завдання 3.
Таблиця 4.
ВПЛИВ НА ВИКОНАННЯ ПЛАНУ ПО СОБІВАРТОСТІ ПРОДУКЦІЇ ТВАРИННИЦТВА ЗАТРАТ НА ОБСЛУГОВУВАННЯ ОДНІЄЇ ТВАРИНИ І РІВНЯ ЇЇ ПРОДУКТИВНОСТІ.
Показники |
Молоко |
Приріст |
1.Фактично вироблено продукції, ц. |
94620 |
4922 |
2. Вироблено продукції в середньому на тварину за рік, ц. а) за планом б) фактично |
32,90 93,520 |
1,83 1,66 |
3. Затрати на одну тварину за рік, грн. а) за планом б) фактично |
883 935 |
421 517 |
4. Собівартість 1 ц., продукції, грн. а) за планом (За:2а) б) фактично (зб:2б) в) при фактичній продуктивності і планових затрат на одну тварину |
|
|
5. Відхилення в затратах на 1 ц., продукції, грн. а) всього (4б-4а) в тому числі за рахунок зміни б) продуктивність тварин (4в-4а) в) затрат на утримання однієї голови (4б-4в) |
|
|
6. Відхилення в затратах на валову продукції, грн. всього (5а х 1) в тому числі за рахунок зміни продуктивності тварин (56 х 1) в) затрат на утримання однієї голови тварин (5в х 1) |
|
|
Завдання 4.
Зробити висновки і пропозиції щодо покращення наслідків роботи тваринницьких підрозділів.
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ № 2.
ТЕМА: РОЗРАХУНОК ЕКОНОМІЧНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ
ЛІКУВАЛЬНИХ ТА ОЗДОРОВЧИХ МІРОПРИЄМСТВ ПРИ ЗАРАЗНИХ ЗАХВОРЮВАННЯХ.
Мета: Навчитись розраховувати збитки від зниження продуктивності внаслідок захворювання, падіжу, погіршення якості продукції, розрахувати.
Повинні знати: Методику розрахунку показників.
Повинні вміти: Розраховувати збитки від зниження продуктивності праці, розрахувати ефективність міроприємств по профілактиці і лікуванню захворювання збитки від загибелі тварин, погіршення якості продукції.
Завдання 1. В племінному господарстві виявлено туберкульоз ВРХ. По діючим інструкціям продаж племінних тварин припиняється. До виявлення захворювання господарство щорічно продавало 1000 бичків з середньою живою масою 350 кг по середній ціні реалізації 9500 грн., за 1 голову, і 1000 телиці з середньою живою масою 300 кг. Гол., по ціні 8800 грн., за 1 голову. На протязі 2 років(період наявності захворювання), господарство реалізувало на м’ясо 4000 гол тварин по ціні 950 грн., за 1 ц.
Визначити економічний збиток, від зниження племінної цінності тварин. У3= Му (Цп - Цу), де
Цп, Цу - середня ціна реалізації відповідно племінних і втративши племінну цінність тварин.
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
Завдання 2. В господарстві зареєстровано ящур ВРХ. Захворіло 100 корів, карантин було знято через 30 днів після початку захворювання. Середньодобова продуктивність неблагополучного стада корів в період епізоотології ящуру склала 5 кг, відповідно благополучного стада тварин - 12 кг, закупівельна ціна 1 кг молока - 0грн.
Визначити економічний збиток від зниження молочної продуктивності.
У1= Мз • (Вз - Вхв) Т Ц, де
Мз - кількість тварин, що захворіли,
Вз, Вхв - середньодобова продуктивність хворих і здорових тварин.
Т - тривалість карантину, днів. Ц - ціна 1 кг молока.
Завдання 3. В господарстві було встановлено захворювання відгодівельного поголів’я аскаридоз. В одному свинарнику з поголів’ям 500 підсвинків захворіло 70% поголів’я, а в другому свині були здорові. При 2- ох місячному спостереженні за тваринами, середньодобовий приріст живої маси хворих свиней дорівнював 0,22 кг, а здорових - 0,45 кг. Закупівельна ціна 1 ц живої маси свиней – 945,64 грн.
_______________________________________________________________________
_______________________________________________________________________
_______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________
Завдання 4. В господарстві 700 корів і нетелів 300 свиноматок, 5000 вівцематок в наслідок захворювання тварин бруцельозом недодержано значну кількість приплоду. За рік одержано 450 телят, 3800 поросят, 4200 ягнят , коефіцієнти народжуваності: молочне скотарство - 1;
свинарство - 18; вівчарство —1,2.
Визначити економічний збиток від зниження продуктивності. Вартість 1 гол. при народженні: теля - 327,85 грн. порося — 82,73 грн. ягня – 25,20 грн.
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________ __________________________________________________________________
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
Завдання 5. При ветеринарному дослідженні шкіряної сировини було виявлено дефекти (пошкодження) в наслідок чого було вибракувано 150 кг сировини і знижена собівартість 16 т сировини. Знайти І. Економічний збиток від вибраковки сировини
У1 = Вв.Ц - СФ., де
Вв - кількість вибракуваної сировини.
Ц — ціна 1 кг.
Сф - вартість продукції, або сировини, одержаної після переробки. Ціна І кг шкіряної сировини І сорту 5 грн., II сорту 2,50 грн.
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________ Завдання 6. В господарстві 6 тис. гол. свиней, з них захворіло Ауескі
800 гол. (15 свиноматок, 3 хряка,182 підсвинки, 200 поросят - відлучників і 400 поросят - сисунів). Пало 350 гол. ( 1 свиноматка, 58 поросят — від лучників і 291 поросят - сисунів), вимушено забито 73 голови ( 4 свиноматки, 18 підсвинків і 51 поросят відлучників). 11 свиноматок перехворіло і недодержано 100 поросят від основних і 28 поросят від перевірених свиноматок. Середня жива маса свиноматок - 150 кг, підсвинків - 60, поросят відлучників - 28 кг, поросят сисунів - 5 кг.
Середньодобові прирости здорових підсвинків - 0,45кг, поросят відлучників - 0,35 кг і поросят-сисунів - 0,2кг хворих підсвинків - 0,2, поросят - відлучників - 0,18, поросят - сисунів - 0,11.
Середня тривалість захворювання - 30 днів. Середній вік загиблих та вимушено забитих поросят -відлучників - 80 днів, поросят сисунів - 20 днів.
Закупівельна ціна 1 ц живої маси свиней І категорії ^/3,14 грн.
Визначити збитки, від падіжу, зниження продуктивності, вимушеного забою.
__________________________________________________________________ __________________________________________________________________
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________ __________________________________________________________________
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________ __________________________________________________________________
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________ __________________________________________________________________
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________ __________________________________________________________________
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________ __________________________________________________________________ __________________________________________________________________
__________________________________________________________________ ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ № З
ТЕМА: РОЗРАХУНОК ЕКОНОМІЧНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ
ЛІКУВАЛЬНИХ ТА ОЗДОРОВЧИХ МІРОПРИЄМСТВ ПРИ НЕЗАРАЗНИХ ЗАХВОРЮВАННЯХ.
Мета: Навчитись розрахувати збитки від зниження продуктивності внаслідок захворювання, погіршення якості продукції показники продуктивності праці, розраховувати ефективність профілактичних міроприємств.
Повинні знати: Методику розрахунку показників.
Повинні вміти: Розраховувати збитки зниження продуктивності тварин, погіршення якості продукції внаслідок захворювання, показники економічної ефективності профілактичних міроприємств.
Завдання 1. Визначити економічну ефективність лікувально - профілактичних міроприємств при бронхопневмонії телят.
В господарстві було 650 телят у віці до 6-ти місяців, з них на бронхопневмонію захворіло 120 гол., з яких 5 загинуло.
Середньодобовий приріст здорових телят складає 0,7 кг, хворих 0,127 кг.
Середня жива маса 1 гол - 90кг
Тривалість захворювання - 10 днів.
Грошова виручка реалізації шкір загиблих тварин складає 310, 35 грн. На проведення профілактичних міроприємств витрачено праці та коштів на суму
2236 грн., а лікувальних міроприємств 3278 грн; Розрахувати:
1. Економічні збитки від
а) від падіжу телят: У1=М х Ж х Ц - СФ., де
М- кількість загиблих тварин,
Ж- жива маса тварин Ц - ціна 1 кг живої маси,
СФ - грошова виручка від реалізації продуктів забою або трупної сировини, __________________________________________________________________
__________________________________________________________________ б) від зниження приросту маси телят:
У2 = М з ( В з - В б )х Тх Ц, де
Мз - кількість захворівши тварин,
(Вз,Вб) - середньодобові прирости здорових і хворих тварин.
Т- середня тривалість спостереження (період захворювання). Ц- ціна 1 кг живої маси.
2. Розрахунок збитків, виникнення яких попередила профілактикою захворювання: Пу = Мо х Кз хКу - у, де
Мо - загальна кількість тварин гол.
Кз - коефіцієнт захворювання при бронхопневмонії =0,17.
Ку - питома вага розміру збитків на одну тварину при бронхопневмонії, —140,28 грн у - загальний збиток ( У і + У2).
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________ __________________________________________________________________
__________________________________________________________________
3. Розрахунок збитків; виникнення яких попередили лікувальними м іроприємствами. Пу2 = Мл *Кл • Ж • Ц - у, де
Мл - кількість захворілих тварин.
Кл - коефіцієнт літальності при бронхопневмонії =0,15. Ж - жива вага.
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________ __________________________________________________________________
__________________________________________________________________
4. Фактичний коефіцієнт захворювання:
Кзф= кількість хворих тварин загальна кількість тварин
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
5. Фактичний коефіцієнт летальності:
Кл = кількість загиблих тварин кількість захворілих тварин
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________ __________________________________________________________________
__________________________________________________________________ Завдання 2. Визначити економічну ефективність способів лікування телят хворих на бронхопневмонію.
120 телят лікували наступними способами.
1. Блокада зірчастого вузла по методиці H.A. Уразаєва та інфрачервоним опромінюванням грудної клітки.
2. Блокада зірчастого вузла і внутрішньом’язевого введення біциліну -3.
3. Інтратрательне введення норсульфазолу і пеніциліну.
4. Інстиляцією 50%-ного розчину новарсенолу в коньюктивальний міхур по методиці М.П. Говорова і введенням три вітаміну.
1.
Показники |
Показник по групах в залежності від способів лікування. |
|||
1 |
2 |
3 |
4 |
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1. Кількість телят, що лікували гол. |
30 |
зо |
30 |
зо |
2. Перехворіли, гол. |
29 |
зо |
28 |
27 |
3. Загинули, гол. |
1 |
0 |
2 |
3 |
4. Тривалість лікування, дні |
8 |
8 |
9 |
15 |
5. Витрати на лікування, грн. |
510 |
540 |
913 |
- |
6. В т.ч. на одну голову, грн. |
17 |
18 |
30 |
- |
7. Середньодобові прирости телят, кг. |
0,127 |
0,125 |
0,071 |
0,185 |
8. Середньодобові прирости здорових |
0.7 |
0.7 |
0.7 |
0.7 |
телят, кг. |
|
|
|
|
2. Розрахунок показників ефективності способів лікування:
Показники |
Показник по групах в залежності від способів лікування. |
|||
1 |
2 |
3 |
4 |
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1. Економічний збиток, грн. а) від падіжу б) від зниження приростів |
|
|
|
|
2. Всього (а+б) а) в т.ч. на одну голову, грн. |
|
|
|
|
3. Можливий економічний збиток, грн. а) від падіжу б) від зниження приростів |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
4. Економічний ефект, одержаний в наслідок лікування телят, грн. ( 3 всього-2) |
|
|
|
|
5. Економічний ефект в розрахунку на 1 грн, затрат, грн. (ряд 4:ряд 5т1) |
|
|
|
|
Написати висновки: _______________________________________________ Завдання 3. Ветеринарний лікар з одним помічником та двома підсобниками провів хірургічну операцію корови при патологічних родах, на що було витрачено 2 год., робочого часу. Встановити витрати на оплату праці всіх працівників зайнятих на операції.
Посадовий оклад ветеринарного лікаря 2350 грн., помічника - 1850грн, підсобних працівників по 1400 грн. Середня кількість робочих днів за місяць
- 25,6, тривалість робочого дня - 7 год.
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________ __________________________________________________________________
__________________________________________________________________