О.Генрі "Останній листок"

Про матеріал
Дана презентація містить теоретичні поняття, характеристики образів героїв художнього твору, проблемні запитання, інтерактивні вправи та завдання для роботи учнів під час вивчення новели.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

О. Генрі «Останній листок»

Номер слайду 2

Вільям Сідні Портер

Номер слайду 3

Новела «Останній листок» - гімн людині, котра здатна на самопожертву заради ближнього«Треба бути Людиною, незважаючи на всю жорстокість навколишнього світу, і це можливо.» О. Генрі

Номер слайду 4

Проблемне питання: «ЧОМУ НОВЕЛА МАЄ НАЗВУ «ОСТАННІЙ ЛИСТОК І ЧИ ЗДАТНЕ МИСТЕЦТВО ВРЯТУВАТИ ЖИТТЯ ЛЮДИНІ?»

Номер слайду 5

Новела (італ. Novella - новина) – невеликий за обсягом прозовий твір про незвичайну життєву подію з несподіваним фіналом. Новелі властиві лаконізм, яскравість і влучність художніх засобів, напружений сюжет. Наявність чіткої композиції, зведення до мінімуму персонажів, несподівана розв’язка.

Номер слайду 6

І група-  Що таке тема? Сформулюйте тему новели. Що таке гуманізм?Тема – це те, про що розповідається в творі. Розповідь про хворобу Джонсі і її одужання. Гуманізм – чуйне ставлення до людини, пройняте турботою про її благо,повагою до її гідності

Номер слайду 7

ІІ група. Що таке сюжет твору? Встановіть послідовність подій в творі. Сюжет – це послідовність подій у творі. А) Останній листок залишився. Б) Холодний невидимий пришелець. В) Джонсі щодня рахує листки плюща. Г) Шедевр Бермана. Д) Розмова Сью з лікарем. Е) Турботлива Сью. Є) Перемога над хворобою. Ж) Сью розповідає Берману про хворобу подруги.

Номер слайду 8

ІІІ група Словникова робота. Пневмонія – гостре запалення легень. Плющ – лямоподібна рослина, дикий виноград. Шедевр – винятково досконалий майстерний твір мистецтва. Мольберт – це дерев’яний верстат для живопису,на якому встановлюють підрамок з полотном.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

«…Старий Берман був художником, йому вже перевалило за шістдесят. В мистецтві він був невдахою. Сорок років він тримав у руках пензель, але й на крок не наблизився до своєї Музи. Він весь час збирався створити шедевр, але навіть не почав над ним роботи. Уже кілька років як він не малював нічого, крім якоїсь мазанини – вивісок та реклам. Він занадто багато пив і ще не облишив балачок про свій майбутній шедевр…»

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Розповідь двірника «…Позавчора вранці я знайшов старого в його кімнаті безпорадного від страждань. Його черевики й одяг геть промокли й були холодні як лід. Я не міг збагнути, куди він ходив такої жахливої ночі. Потім знайшов ліхтар, який ще горів, драбину, кілька розкиданих пензлів і палітру, на якій було змішано зелену та жовту фарби…»

Номер слайду 15

Завдання: дайте оцінку вчинку Бермана за технологією «Вибери позицію»

Номер слайду 16

Висновок Людина живе доти, доки про щось мріє. Як це гарно – подарувати людині  надію, віру в себе, в свої сили. Гріх втрачати надію. За життя треба боротися. У людини відкриваються найкращі якості, коли вона робить щось для іншої людини.

Номер слайду 17

Домашнє завдання:І (високий рівень) – написати історію,як склалися долі Сью та ДжонсіІІ (достатній рівень)– написати лист до автораІІІ (середній рівень)– намалювати ілюстрації

pptx
Додано
27 червня 2023
Переглядів
475
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку