Обчислення собівартості виробу

Про матеріал
Обчислення собівартості виробу. Розробка економічного обґрунтування пов'язана з визначенням витрат, що здійснюються на всіх стадіях процесу «дослідження – виробництво - експлуатація». Витрати бувають одноразові і поточні. У даній роботі розраховуються поточні витрати, тобто собівартість виробу.
Перегляд файлу

Економічне обґрунтування виробу.

Проектна діяльність – це вид інтелектуальної діяльності, характерними рисами якої є самостійний пошук необхідної інформації,  її творче перетворення  в матеріалізований продукт (виріб, сценарій, плакат, реферат, мультимедійну презентацію).

Проектну діяльність можна подати у вигляді піраміди. 

Дана піраміда складається з чотирьох етапів проектної діяльності.

Перший етап має назву: організаційно-підготовчий, який включає – пошук проблеми, усвідомлення проблемної сфери, вироблення варіантів, формування вимог, вибір оптимального варіанту та аналіз майбутньої діяльності.

Другий – конструктивний етап складається з: створення ескізу; добір матеріалів; вибір інструментів, обладнання; вибір технології обробки деталей, їх з’єднання, оздоблення; організація робочого місця; економічне та екологічне обґрунтування; маркетингові дослідження.

Третій етап – технологічний. До даного етапу входить виконання  технологічних операцій, передбачених технологічним процесом; самоконтроль своєї діяльності; дотримування технології, трудової дисципліни, культури праці; контроль якості.

І останній етап є заключний. Роботою якого є: аналіз виконаного виробу в порівнянні з прогнозованим; оформлення проекту; захист проекту; самооцінка якості та аналіз результатів проекту; оцінка проекту за категоріями.

Проектна діяльність не лише дає учням знання і вміння, але й формує у них найважливіші людські риси: віру в себе,  самостійність, відповідальність, рішучість, комунікабельність, вміння себе презентувати .

Виготовивши виріб потрібно виконати економічне обґрунтування виробу, для того, щоб дати відповіді на питання, які запропоновані мотивацією навчальної діяльності учнів. Мотивація складається із з’ясування таких питань:  чи є даний проект економічно вигідним, чи є потреба в заміні окремих конструктивних елементів, технології виготовлення виробу в цілому, використаних матеріалів.

Розробка економічного обґрунтування пов'язана з визначенням витрат, що здійснюються на всіх стадіях процесу «дослідження – виробництво - експлуатація». Витрати бувають одноразові і поточні. У даній роботі розраховуються поточні витрати, тобто собівартість виробу.

Собівартість - це сума витрат на виробництво і реалізацію одиниці продукції.

Собівартість - зовнішній показник, тому що від неї залежить прибуток і рентабельність.
Розрахунок собівартості може вироблятися декількома способами:

- калькулювання;

- укрупнені методи (параметричний, питомих ваг, агрегатний і інші).

Найбільш точний і прогресивний метод - калькулювання. На підставі нормативів прямих статей витрат (матеріали, покупні вироби, зарплата) визначається собівартість продукції.

Для подальшого розрахунку показників, нам потрібно виконати розрахунок основних матеріалів. Розрахунок основних матеріалів виконуємо у вигляді таблиці. Складовими даної таблиці є: найменування матеріалу; норма витрат, яка вимірюється  в штуках, пакетах; ціна за одиницю матеріалу в гривнях; і сума в гривнях.

Найменування

матеріалу

Норма витрат,

шт. пакетів

Ціна за одиницю матеріалу, грн.

Сума, грн.

Бісер

6

4,00

24,00

Дріт

2

12,00

24,00

Флористична тасьма

1

12,00

12,00

Горщик

1

3,00

3,00

Гіпс

125 г

0,30

0,40

Нитки

1

2,50

2,50

Разом

65,90

Витрати на працю

60

Собівартість з урахуванням праці

125,90

Визначивши матеріали, підраховується загальна сума витрат на матеріали, складається витрата на працю і визначається собівартість з урахуванням праці.

Розрахувавши витрати основних матеріалів і собівартість виробу, переходимо до розрахунку наступних показників, до яких входять: прибуток, ціна, податок на додану вартість і ціна реалізації.

Прибуток (П) - сума, на яку доходи перевищують пов'язані з ними витрати. Прибуток складає – 20-25% від повної собівартості. Нами було взято прибуток 22%.

Прибуток визначається за формулою П=0,22 x Сп;  П=0,22 х 125,90=28 грн.

де Сп – це собівартість з урахуванням праці.  

Ціна (Цвир) – визначається як сума повної собівартості і прибутку. Ціна виробу визначається за формулою: Цвир=Сп + П;  Цвир=125,90 + 28=153,90 грн.

де Сп – це собівартість з урахуванням праці, П – прибуток.

Податок на додану вартість (ПДВ) розраховується за формулою: ПДВ=Цвир х 0,2,   ПДВ=153,90 х 0,2=30,8 грн.

де Цвир – ціна виробу.

Ціна реалізації (Цр) – визначається за формулою: Цр=Цвир + ПДВ,  Цр=153,90 + 30,80=184,70 грн.

де Цвир – ціна виробу, ПДВ – податок на додану вартість.

Розрахувавши вище зазначені показники, занесемо дані в таблицю під назвою «Калькуляція собівартості», яка містить пункти: повна собівартість, прибуток, ціна виробу, податок на додану вартість (ПДВ) і ціна реалізації.

№ п/п

Найменування статті

Сума, грн.

1

Повна собівартість

125,90

2

Прибуток

28,00

3

Ціна виробу

153,90

4

ПДВ

30,80

5

Ціна реалізації

184,70

Дані були розраховані на прикладі одного з виробів.

отже, можна зробити висновки, що працюючи над проектом, було виготовлено виріб.  Зроблено розрахунок собівартості продукції з метою повного й достовірного визначення фактичних витрат, пов'язаних з розробкою, виробництвом і збутом продукції. Розрахунок собівартості зроблений методом калькулювання. На основі даних з каталогів цін була визначена вартість покупних комплектуючих виробів, за допомогою якої були визначені статті витрат на виробництво. Аналізуючи показники, даний виріб є економічно вигідним.

 

doc
Пов’язані теми
Технології, 9 клас, Матеріали до уроків
Інкл
Додано
10 лютого 2022
Переглядів
11011
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку