Образ Будимира – патріота рідної землі. Особливості мови історичного оповідання С.Плачинди "Богатирська застава"

Про матеріал
Матеріали до уроку української літератури в 5 класі НУШ з теми "Образ Будимира – патріота рідної землі. Особливості мови історичного оповідання С.Плачинди "Богатирська застава". За підручником Калинич О., Дячок С.Українська література : підручник для 5 класу закладів загальної середньої освіти. / О. Калинич, C. Дячок // За редакцією проф.Ю. Ковбасенка. Тернопіль : Астон, 2022. 288 с. : іл
Перегляд файлу

 

Білгород-Дністровський, Аккерманська фортеця | Travel Ukraine & WorldОбраз Будимира – патріота рідної землі. Особливості мови історичного оповідання

 

«Богатирська застава»це оповідь про мужнє протистояння білгородців печенігам і мудрість воїна Будимира. Він пригадує, як військо князя Святослава зазнало поразки від печенігів і над його містом нависла загроза. Навіть не міг уявити, що його доведеться здати ворогам. Завдяки кмітливості, розуму й мужності білгородці вистояли і змусили печенігів зняти облогу й відступити. Адже перемогти ворогів можна не тільки силою, а й мудрістю.

    Історичне оповідання — це оповідання на історичну тему.

Часто в історичних творах вживаються застарілі слова — слова, що вийшли з активного вжитку, для підкреслення і передання того історичного періоду, про який ідеться.

Історичне оповідання «Богатирська застава»

Тема: розповідь про облогу Білгорода (передмістя Києва) печенігами за часів князя Володимира Святославовича.

Ідея: уславлення мужності і кмітливості наших предків у боротьбі з ворогом.

    Відшукай в оповіданні «Богатирська застава» історичні факти

 (князі Святослав та Володимир, місто Новгород, історична назва Білгород сучасного села Білгородка (це село знаходиться в Київській області), печеніги, застарілі слова).

     Святослав – великий князь Київської Русі, відважний полководець, син князя Ігоря і княгині Ольги, батько київського князя Володимира Великого. Святослав Ігорович прославився тим, що розширив територію Київської Русі за рахунок приєднання до Києва земель в'ятичів (сучасні Смоленська, Московська, Тульська, Воронезька області РФ). Він також воював проти численних ворогів. Коли войовничий князь Святослав Хоробрий йшов на ворога, він ніколи не нападав на нього зненацька. Перед боєм завжди заздалегідь попереджав своєю знаменитою фразою: «Іду на Ви!» За 10 років у походах і боях Святослав пройшов зі своїми воїнами 8 тисяч кілометрів і створив найбільшу імперію в Європі. Все своє життя він провів не в київських палатах за банкетним столом, а в бойових походах. Через сотні років Нестор Літописець буде порівнювати київського князя з барсом, який безжалісно та стрімко нападав на ворога своєї землі.

 

    Володимир Великий – онук київської княгині Ольги, батько київського князя Ярослава Мудрого. Розширив межі столиці Києва, збудував Десятинну церкву (996). Першим із руських князів розпочав карбувати власну монету. Використовував особистий знак «тризуб», що став гербом України. Володимир Великий охрестив Русь у 988 році.

 

  • Чому Білгород названо богатирською заставою Києва?

 

Виразне  коментоване  читання уривків оповідання вчителем та учнями за запитаннями.

  1. Про які події йде мова у творі? (Облога печенігами Білгорода - київської застави, у Х ст.)
  2. В який момент автор знайомить читача з головним героєм?
  3. Як ставляться до Будимира молодші захисники? Зачитайте.
  4. Чому Будимир не хотів йти на віче? Який у нього був настрій?
  5. Відколи ненависть до ворогів стала особливо запеклою в душі героя? Який епізод він пригадав?
  6. Чому білгородцям було важко вистояти перед ворогом? Як про не сказано у творі?
  7. Що порадив Будимир старійшинам? Як допомагав білгородцям?
  8. Як приймали захисники застави печенізьких послів?
  9. Чим закінчилася облога Білгорода?

Характеристика образу головного героя

Образ Будимира - патріота рідної землі. Особливості мови історичного  оповідання | Урок на 4 завдання. Українська літератураБудимир - стародавнє слов'янське та українське чоловіче ім'я. Походить від слів "будує мир"; той, хто сприяє миру.

  1. Чи відповідає це ім’я головному персонажу оповідання «Богатирська застава? Чому?
  2. Хто такий Будимир? Що ви знаєте про нього? Знайдіть у тексті твору опис його зовнішності.
  3. Як ставиться головний герой до печенігів?
  4. Чому послухали його земляки?
  5. Як поводив себе Будимир під час підготовки до прийому послів?
  6. Що турбує Будимира після облоги Білгорода?
  7. Чи можна назвати його патріотом?

Орієнтовний план характеристики образу Будимира

1.Будимир - громадський чередник, правнук Щека.

2.Портрет героя.

3.Риси характеру:

а) безстрашний оборонець; 

б) тривога за долю обложених;

в) ненависть до печенігів;

г) кмітливість, мудрість, далекоглядність;

д) чесно служить громаді, дбає про її інтереси;

е) мас авторитет серед білгородців.

4. Будимир - патріот, оборонець рідної землі.

Це цікаво!

Богатирі́ – вояки з надлюдськими силами та здібностями, княжі посланці, прикордонники й оборонці Київської Русі від степовиків, змієборці.

Чи знаєш ти богатирів Київської Русі?

Ілля Муромець - походить із Чернігівщини. Українські дослідники називають його Муровцем, бо Ілько походив із села Морівськ, чи постарому Муромськ під Черніговом. Ці назви, до речі, згадують у літописах. Прототипів богатиря Ілька може бути кілька. Серед них називають Іллю на прізвисько Чобітько. Він був ченцем Києво-Печерської лаври й там донині спочиває. У писемних згадках у XVI столітті цього чоловіка називають Іллею Моровлянином.

  Добриня - ще один богатир. Про нього значно більше записів у письмових джерелах Русі. Історичний Добриня був воєводою, дядьком князя Володимира Великого, рідним братом Малуші – Володимирової мами.

  Олексій Попович, його називають Олешком. Він теж історичний персонаж Київської Русі. Кілька літописів розповідає, що Олексій Попович походив із міста Пирятин на Полтавщині, був лицарем і бився проти печенігів та половців.

 

Чи повторюється історія?

Чи знаєш ти, хто такі українські кіборги?

«Кі́боргами» називають українських військових — учасників оборони Донецького аеропорту імені Сергія Прокоф'єва та учасників проривів для надання допомоги захисникам у ході війни з РФ, що почалася у 2014 році. Усі вони були добровольцями. Слово кіборги в значенні «захисники Донецького аеропорту» вперше вжив у вересні 2014 року невідомий проросійський бойовик. Тоді він намагався пояснити, чому передові загони російсько-терористичних військ у всеозброєнні не можуть взяти Донецький аеропорт, який захищає кілька десятків українських військових зі стрілецькою зброєю. Донецький аеропорт завдяки кіборгам став сучасною богатирською заставою.  Про захисників Донецького аеропорту знято фільм «Кіборги».

 

У 2017 році в прокат вийшов фільм для підлітків за однойменним романом українського письменника Володимира Рутківського «Сторожова застава». Це український пригодницький фільм-фентезі, який розповідає про сучасного школяра Вітька, що через загадковий портал часу потрапляє в минуле — на тисячу років назад. Там воїни, майбутні богатирі, охороняють заставу, здолати яку прагнуть половці, і допомога Вітька виявляється дуже слушною.

 

 

Домашнє задання:

 

  1. Опрацювати матеріали уроку.
  2. Підготуватися до контрольної роботи з теми «Минуле українського народу: легенди, перекази, літописні оповідання»,  повторити вивчені твори на стор. 88-129.

 

docx
Додано
11 лютого 2023
Переглядів
7954
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку