Обрядовий пратеатр (стародавні народні ігри, свята, ритуали). Княжий театр. Мистецтво скоморохів.

Про матеріал
висвітлити походження театрального мистецтва з народних об¬рядів та ігор; встановити особливості розвитку театрального мистецтва до періоду Київської Русі; показати багатогранність мистецтва скоморохів, їхнє культурне значення; розвивати здатність до аналізу, співставлень, узагальнень; виховувати спостережливість, здатність до аргументованих суд¬жень; сформувати уявлення про взаємозв'язки між давниною і сучас¬ністю у сценічних видах мистецтва; розвивати уміння бачити в сучасному мистецтві прояви стародавніх обрядів; виконувати елементи народних обрядів із піснями; порівнювати українську ' художню культуру минулого і сучасності.
Перегляд файлу

ТЕМА Обрядовий пратеатр (стародавні народні ігри, свята, ритуали). Княжий театр. Мистецтво скоморохів.

МЕТА: висвітлити походження театрального мистецтва з народних об­рядів та ігор; встановити особливості розвитку театрального мистецтва до періоду Київської Русі; показати багатогранність мистецтва скоморохів, їхнє культурне значення; розвивати здатність до аналізу, співставлень, узагальнень; виховувати спостережливість, здатність до аргументованих суд­жень;

сформувати уявлення про взаємозв'язки між давниною і сучас­ністю у сценічних видах мистецтва; розвивати уміння бачити в сучасному мистецтві прояви стародавніх обрядів; виконувати елементи народних обрядів із піснями; порівнювати українську ' художню культуру минулого і сучасності.

 

ТИП УРОКУ:    засвоєння нових знань з елементами навчання у грі та дискусії.

 

ХІД  УРОКУ

І.     ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

ІІ     АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ

Запитання до учнів

   Які види музичного мистецтва розвивалися в умовах Київської держави?

   Які були найдавніші жанри народних пісень?

   Чим відрізнялося ставлення до музичного мистецтва у греків і слов'ян?

   Якими були музичні інструменти?

   Чому вокальна та інструментальна музика довго не відділялися одна від од­ної?

 

Ш.   ПОДАННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

Завдання для учнів

Двом групам учнів (3—7 учнів) пропонується відтворити ритуальне дійство первісних людей, які збираються на полювання.

Слово вчителя

Наші пращури добре усвідомлювали свою залежність від сил природи. Існу­вання володарів лісу —  лісовиків, мавок, русалок — було для них безперечним. Давні слов'яни вважали природу живою, наділеною розумом та волею. Тому, ідучи до володінь духів природи, вони зверталися до них із про-ханням про до­помогу, дозвіл взяти у природи її частку у вигляді тварини чи рослин. Своє звер­нення вони супроводжували музикою і танцем.

Зараз дві групи, після невеличкої репетиції, спробують відтворити цей ри­туал. А щоб це дійство було більше схожим на першооснову, вам надається мож­ливість використати прикраси і грим, а також слова стародавніх пісень.

Через 5 хвилин учні представляють свою роботу. У цей час учитель запи­сує на дошці тему наступного дослідження: «Види сучасного мистецтва, які за­родилися в обрядах первісних людей». Учитель пропонує класу згадати ці види і записує пропозиції на дошці. Учні занотовують у зошитах:

 інструментальна та вокальна музика;

— танець;

  пантоміма;

— мистецтво гриму та театрального костюму.

Для ознайомлення з народними іграми і ритуалами слов'ян та їхнім впли­вом на формування сучасних видів сценічного мистецтва учні переглядають фрагмент із х/ф «Андрій Рубльов» — «Свято. 1408 рік».

Під керівництвом учителя проводиться аналіз подій переглянутого уривку. Учні пригадують описи народних свят у літературі, кіно чи театрі (наприклад, «Сибірський цирульник», «Тіні забутих предків»).

Учитель пропонує переглянути інформаційні матеріали (див. додаток до уроку), пригадати знання з курсу історії, мультиплікаційні і художні фільми-казки і самим скласти невелике оповідання до цієї теми. (Можлива робота у ма­лих групах на 2—3 хвилини.)

 

Слово вчителя

Скоморохи у давні часи були універсальними акторами. Для ознайомлен­ня з їхнім мистецтвом

пропоную вам переглянути фрагмент із х/ф «Андрій Рубльов» - «Скоморох», а також уривок із фільму «Садко».

Висновки учнів

   Скоморохи — це народні актори, які поєднували в одній особі майстерність співака, музиканта, акробата, танцюриста, дресирувальника.

   Князі утримували при собі хори, оркестри, танцювальні ансамблі, запрошу­вали мандрівних акторів.

   Ставлення до скоморохів було різним. З одного боку, їх любив народ; з іншого ж — переслідувала церква; влада стежила за змістом їхньої діяльності і жорстоко карала за критику.

 

IV.    ЗАКРІПЛЕННЯ МАТЕРІАЛУ

Запитання до учнів

   Із якого виду діяльності починається формування театрального мистецтва?

   Чи можна вважати, що народні свята, релігійні дійства стали основою су­часних сценічних видів мистецтва? (Навести приклади.)

   Скоморохи — це актори чи порушники державних та релігійних законів?

 

V.     ОЦІНЮВАННЯ

Учитель оцінює роботу учнів у класі та рівень їхньої підготовки до уроку.

VI.   ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

Звертати увагу на інформацію, що доповнить набуті на уроці знання, в кі­но, у книжках, на виставах.

Додаток до уроку

При дворі Київського князя Святослава (1073-1076) існував оркестр. Про це свідчить ігумен Феодосій, який, увійшовши у кімнату, де сидів князь, «по­бачив багатьох, що грали перед ним; одні гусляні голоси подавали, інші музикійськими звуками голосили, інші органними, — і так усі грали і веселилися, як є обичай перед князем». Він пише: «Як плясці або гудці, або хто інший закличе на ігрище або яке зборище ідольське, то всі біжать, радуючись...

Диявол обурював такими та іншими обичаями, всякими хитрощами переваблював нас від Бога: трубами і скоморохами, гуслями й русаліями» (І. Крип'якевич. Історія української культури).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
Пов’язані теми
Мистецтво, Розробки уроків
Додано
9 травня 2020
Переглядів
1018
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку