ОЦІНКА ВПЛИВУ КЛІМАТИЧНИХ ЗМІН НА СТРУКТУРУ АГРОВИРОБНИЦТВА ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Про матеріал
На сьогоднішній день глобальні зміни клімату відчувають усі живі організми. Рослинність теж залежить від температури. Раніше в наших широтах неможливо було вирощувати деякі культури, а тепер клімат це дозволяє. А саме вирощування культур теплого поясу.
Перегляд файлу

УДК: 551.583+502

 

А.В. ШАПОВАЛ, учен., І. М. ЛОГВІНЕНКО, учитель

Харківська спеціалізована школа І–ІІІ ступенів № 66

Науковий консультант Максименко Н. В., д.геогр.н., проф.

Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна

 

ОЦІНКА ВПЛИВУ КЛІМАТИЧНИХ ЗМІН НА СТРУКТУРУ АГРОВИРОБНИЦТВА ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

За результатами досліджень було проведено аналіз вирощуваних культур та температурний режим області. Було наведено приклад субтропічних культур, які можна вирощувати в Харківській області та розроблено рекомендації щодо проблематики заданої теми.

Ключові слова:  зміна клімату, агрокліматичне районування, температурний режим, субтропічні рослини.

 

По результатам исследований был проведен анализ выращиваемых культур и температурного режима области. Был приведен пример субтропических культур, которые можно выращивать в Харьковской области и разработаны рекомендации по проблематике данной темы.

Ключевые слова: изменение климата, агроклиматическое районирование, температурный режим, субтропические растения.

 

According to the results of the research, the analysis of cultivated crops and the temperature regime of the region were carried out. An example of subtropical crops that can be grown in the Kharkiv region was given and recommendations were developed on the issues of this topic.

 

Keywords: climate change, agricultural distribution, temperature regime, subtropic plants.

 

 

Актуальність теми заключається в тому, що на сьогодні зміна клімату є однією з головних глобальних проблем людства, що постійно привертає до себе увагу. Постійне підвищення температури має тривожні прогнози. Через глобальні зміни клімату відбуваються зсуви кліматичних зон, і, як наслідок, зміни сумарно активних температур. Тому потрібно адаптувати сільське господарство до нових умов.

Завданням цієї роботи є ознайомлення з літературними джерелами щодо визначеної тематики досліджень; аналіз вирощуваних культур Харківської області; вивчення температурного режиму області; дослідження субтропічних культур, які можуть вирощуватися в Харківській області; розробка рекомендацій щодо пристосування агровиробництва до кліматичних змін.

Об`єктом дослідження у роботі стало агровиробництво Харківської області.

Предметом дослідження є вплив кліматичних змін на перспективи агровиробництва Харківської області

     Результати дослідження. На сьогоднішній день глобальні зміни клімату відчувають усі живі організми. Рослинність теж залежить від температури. Раніше в наших широтах неможливо було вирощувати деякі культури, а тепер клімат це дозволяє. А саме вирощування культур теплого поясу можливе за наявності достатньої кількості днів для вегетаційного періоду. Зачасту, це мають бути температури не нижче 100С. За проведеними дослідженнями, було виявлено, активні температури з квітня до вересня та жовтня. Зазвичай це не повністю перший та останній місяці, тому загальна кількість днів – близько 200.

На сьогодні на території області можна вже вирощувати бавовник. В період з квітня по жовтень в нас немає температур нижче 0°С, а сума активних температур дає можливість вирощувати ранньоспілі сорти, яким потрібно 3000°С. Рослина особливо вимоглива до вологи під час цвітіння і утворення коробочок, а взагалі вона досить посухостійка. Вегетаційний період – 130 – 150 днів. Врожайність – 10 – 13 ц/га.

В сівозміні використовують люцерну, бо при її використанні  збільшується запас органічної речовини і різних елементів живлення, також, поліпшуються водно-фізичні властивості ґрунту, знижується засоленість, ґрунт звільняється від бур'янів і збудників інфекції бавовнику, особливо вілта. Також, можна сказати, що люцерна вважається високоякісної кормової культурою її врожайність становить близько 200 – 350 ц/га.

Досить продуктивно вже може рости табак. Сума біологічно активних температур за період вегетації становить не менше 2000 – 3000 °С з тривалістю періоду близько 120-140 днів. Середня врожайність - 28 – 30 ц/га.

На приватних садибах вже частіше можна спостерігати нові «південні» культури. Опитування населення сільської місцевості Харківського району, та частково області, що розташований у лісостеповій зоні, показало, що понад 60% садиб мають на своїй території волоський горіх (грецький) (лат. Juglansregia L.). Для визрівання горіха достатній рівень активних температур від цвітіння у квітні-травні до визрівання – у вересні-жовтні, вегетаційний період близько 120 – 200 днів. Сума активних температур має бути близько 900 – 1200, що спостерігається у багатьох регіонах України. Майже 40% опитаних вирощують персики (лат. Prunuspersica), які до недавна вважались південною культурою. Більше половини опитаних вирощують столові сорти винограду, який також вважався субтропічною культурою і вирощувався лише на півдні України.

Таким чином, при теперішніх змінах температур, вже можна вирощувати ті рослини, які притаманні субтропічному поясу. Також тепер у сівозміну можна додавати сою, вона є непоганим попередником для пшениці, ячменю або соняшника. Наприклад, сорт «Делі» має ранній вегетаційний період – 85– 90 днів, а висадка має відбуватися у квітні – травні. У свій аграрний сектор ми можемо додати мигдаль. Орієнтовна кількість опадів – 400 мм., сума активних температур має бути близько 3200, а висаджувати його потрібно після зернобобових або багаторічних трав. Період цвітіння починається у квітні, коли температура 8 – 10°С, рослина може витримувати температури – 25°С. Врожайність культури – 18 – 22 ц/га.

Є варіант вирощування рису. Він потребує температури від 13 до максимальної 37 (це крайня межа). Вегетаційний період для ранньостиглих – 90 – 100 днів, пізньостиглих – 130 – 140 днів [24]. Середня врожайність рису становить близько 60 ц/га.

Актидинія аргута "ківі" (лат. Actinidiaceae). Для визрівання плодів потребує 150 днів без заморозків. Може витримувати холодні температури до - 23 – 35 оС, сума активних температур від почутку вегетації до визрівання плодів – 1800 оС. Саме цей сорт є не досить теплолюбним, тому початок вегетаційного періоду з 5 градусів, зачасту, в Україні це період з березня по вересень.

Гранат звичайний (лат. Punica granatum). Досить теплолюбива рослина, може переносити температури до +30 та вище оС. Суми активних температур мають бути не нижче 3000 оС. Деякі види можуть переносити заморозки – 15 – 20 оС. Урожайність з одного дерева 60 кг. Вегетаційний період тривати 6-8 місяців (120-150 днів). Період цвітіння та дозрівання плодів з кінця квітня до початку жовтня [26].

Хурма (Diospyros). Найбільш придатною може бути хурма вінгірська, бо вона найбільш морозостійка. Цей вид може витримувати температури до – 25 оС, у період вегетації температура має бути близько 20 – 30 оС, вегетаційний період – 160 – 180 днів. Сума активних температур має бути 3000 – 3500 оС. Вага плоду може бути від 100 до 500 гр [27].

Висновки. Після проведених досліджень стосовно агрокліматичного районування можна сказати, що Україна, навіть Харківська область все ближче наближається до субтропічного поясу.

Стосовно вирощуваних культур в Харківській області:

  1.  культури зернових та зернобобових та соняшник стали займати більшу площу, в той час, як інші культури зменшилися;
  2. обсяг виробництва зернових та зернобобових, соняшнику, та овочевих культур збільшився, а обсяги буряка та плодових і ягідних впали, виробництво картоплі знизилося, але не так помітно, як інші культури;
  3. відбувається збільшення урожайність усіх культур;

Щодо опадів можна сказати, що кількість днів з дощами та снігом зменшилася.

На території Харківської області відбулося підвищення середньорічних температур.

Сума активних температур має тенденцію до збільшення.

Прослідковується тенденція до збільшення днів з температурою, вище 10 0С.

Рекомендовано переходити на вирощування інших культур, які на даному етапі будуть більш доцільними. При цьому потрібно звернути увагу на кліматичні зміни території та стійкість насіння та рослин до певних кліматичних факторів території:

  • змінювати культуру повністю – відмовитися від того, що вирощували зазвичай і перейти до більш субтропічних культур
  • використовувати інші сорти тих культур, що вирощують зараз
  • використовувати селекційні рослини
  • комбінувати на полі кукурудзу та люцерну. Вони є гарними сусідами і цей спосіб може підвищити врожайність, знизити ризик втрати врожаю та зменшити затрати на азотні добрива.

 

 

docx
Додано
28 лютого 2023
Переглядів
180
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку