Однорідні члени речення.

Про матеріал
Однорідні члени речення часто зустрічаються в текстах. Учням необхідно вирізняти їх і вміти знаходити в реченнях. Дана презентація і для самостійного опрацювання учнями.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Однорідні члени речення зі сполучниковим, безсполучниковим та змішаним зв҆язком. Підготувала вчитель української мови та літератури Одеської ЗОШ №5 Нетребенко Жанна Ігоріна

Номер слайду 2

МЕТА УРОКУ: повторити й поглибити знання учнів про однорідні члени речення; формувати загальнопізнавальні вміння знаходити однорідні члени речення і визначати їх вид, аналізувати зв’язок між ними (сполучниковий, безсполучниковий чи змішаний), правильно розставляти розділові знаки у реченнях з однорідними членами; розвивати вміння використовувати вивчене у власних висловлюваннях.

Номер слайду 3

Епіграф: Віками народ витворював цю мову, вивтворив її, одну з найбагатших мов слов҆янства, триста тисяч пісень склала Україна цією мовою… Зажило українське слово шани й визнання серед народів близьких і далеких. Олесь Гончар

Номер слайду 4

Мозковий штурм Синтаксис – це… Пунктуація – наука … Назвіть другорядні члени речення… Назвіть головні члени речення … Які члени речення бувають однорідними?

Номер слайду 5

Синтаксис – це розділ науки про мову, що вивчає будову словосполучень та речень. Пунктуація – наука, що вивчає правила вживання розділовиз знаків. Назвіть другорядні члени речення: додаток, означення, обставина. Назвіть головні члени речення: підмет, присудок. Які члени речення бувають однорідними? Підмет, присудок, додаток, означення, обставина.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Однорідні члени речення зв҆язок ↓ Сполучниковий Відшелестіли лебеді і трави. О і О ↓ Безсполучниковий Повітря було чисте, прозоре. О, О ↓ Змішаний Пролітають над ними віки , лихоліття і хмарки. О, О і О

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Не є однорідними членами речення: Повторювальні слова: Плавай, плавай, лебедонько, по синьому морю… Два однакових чи подібних слова, обʼєднаних частками не або та: дивишся, не надивишся; їсти так їсти; фразеологізми з повторювальними сполучниками: і сміх і гріх; Однакові за формою дієслова, що означають ускладнену дію: піду подивлюся.

Номер слайду 10

Розділові знаки при однорідних членах речення

ppt
До підручника
Українська мова 8 клас (Ющук І.П.)
Додано
7 грудня 2020
Переглядів
1716
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку