Однорідні члени речення

Про матеріал
Урок-презентація для п'ятого чласу за темою "Однорідні члени речення. Розділові знаки при однорідних членах речення". Матеріал містить у собі теорія та практичні завдання. Буде дуже корисним для дистанційної форми навчання, а також його можна використати і для звичної форми уроку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Однорідні члени речення

Номер слайду 2

Що таке однорідні члени речення?Однорідні члени речення — це такі члени речення, що виконують одну синтаксичну роль, відносяться до одного й того самого члена речення і поєднуються між собою інтонацією, сполучниками. Однорідні члени речення рівноправні і не залежать одне від одного. Вони називають поняття, близькі за своєю сутністю.

Номер слайду 3

Однорідні члени речення

Номер слайду 4

Однорідними можуть бути і головні і другорядні члени речення{22838 BEF-8 BB2-4498-84 A7-C5851 F593 DF1}Однорідні підмети. Тягнуться до сонця і квіти, і трави, віти кучеряві, гори голубі. Однорідні присудки. Заспівали, защебетали пташки. Однорідні додатки. Вітер в гаї нагинає лозу і тополю. Однорідні означення. Тихі, ніжні зорі спадали з неба. Однорідні обставини. Життя, немов ріка, пливе в майбутнє, в завтрашнє, в безкрає.

Номер слайду 5

Доповніть речення однорідними членамиІде дощ. Вітерець колише. Учні вивчають. Сонечко всміхається. Листя опадає. Квіти розцвіли. Мама посадила.

Номер слайду 6

Кома при однорідних членах речення. Якщо однорідні члени речення з´єднані між собою інтонацією, то між ними ми ставимо кому: Голубі, сині, фіолетові пасма снувались над горами. (О, О, О). Якщо однорідні члени речення з´єднані між собою сполучниками а, але, та (у значенні але), то між ними ми ставимо кому: Тече вода в синє море, та не витікає. (О, та О). Якщо однорідні члени речення з´єднані між повторюваними сполучниками, то між ними ми ставимо кому:І небо, і земля, і гори були сірими. (і О, і О, і О).

Номер слайду 7

Кому при однорідних членах речення не ставимо. Якщо однорідні члени речення з´єднані між собою неповторюваними сполучниками і, й, чи, або, та (у значенні і): Серед яблунь і вишень біліє хатина. ( О і О). Але: Груші, яблуні і сливи висадили в садку. (О, О і О). Груші, і яблуні, і сливи висадили в садку. (О, і О, і О). Груші, яблуні, сливи висадили в садку. (О, О, О).

Номер слайду 8

Перепишіть, знайдіть однорідні члени речення, підкресліть їх як члени речення. Козаки завернули коней і погнали вихором до своїх. Місячне сяйво сріблило стіни, двері й образи. І вам згадається садок, високий ґанок, летючі зорі, тиха літня ніч. Широкою рікою плили по Русі пожежі, руїни та смерть. Одвага або мед п’є, або сльози ллє. І блідий місяць на ту пору із хмари де-де виглядав, неначе човен в синім морі, то виринав, то потопав. Мені однаково, чи буду я жить в Україні, чи ні, чи хто згадає, чи забуде мене в снігу на чужині — однаковісінько мені.

Номер слайду 9

Домашнє завдання. Прочитайте у підручнику с. 159-160. Виконайте вправи 429, 430.

pptx
Додав(-ла)
Вороняк Уляна
Додано
19 серпня 2021
Переглядів
5891
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку