Однорідні члени речення. Презентація.

Про матеріал
Речення з однорідними членами (без сполучників і зі сполучниками а, але, і). Кома між однорідними членами".Однорідні члени в одному плані стосуються того самого слова в реченні, відповідають на те саме питання і вимовляються з інтонацією переліку або протиставлення. Однорідними можуть бути лише слова одного плану як за смислом, так і за граматичним оформленням.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

ТЕСТ

Номер слайду 11

Однорідні члени речення – це а) усі члени речення, крім головних;б) члени речення, які відповідають на одне і те питання, відносяться до одного й того члена речення;в) члени речення, що складають граматичну основу речення.

Номер слайду 12

2. Слова із загальним значенням щодо перелічуваних однорідних членів називаютьсяа) узагальнюючими;б) вставними; в) допоміжними.

Номер слайду 13

3. Після узагальнюючого слова перед однорідними членами речення ставитьсяа) кома; б) тире; в) двокрапка.

Номер слайду 14

4. Між однорідними членами речення, що не поєднуються сполучниками, ставитьсяа) тире; б) двокрапка; в) кома.

Номер слайду 15

5. Однорідними у реченні Природа, час і терпеливість – найкращі лікарі. (Нар.творч.)єа) підмети; б) означення; в) обставини.

Номер слайду 16

6. Узагальнююче слово у реченні: Я знаю українських художників: Тараса Шевченка, Олександра Мурашка, Катерину Білокур єа) додатком; б) підметом; в) присудком.

Номер слайду 17

Скласти й записати речення із узагальнюючим словом-обставиною (напр.: скрізь, завжди,завтра,минулого місяця).

Номер слайду 18

Укажіть речення, де неправильно вжито розділові знаки. А  На моє щастя серед тих речей траплялися й старовинні рушники, на яких миготіла червона калина з темними листками, красувався буйним пломенем хміль. Б  На щастя, краса не щезла з лиця нашої планети. В  Мабуть, тому, що душа наша приростає до рідної землі, до рідного її куточка. Г  Та це не допомогло вгамувати скорботу, і нарешті хлопець кинувся у воду, немов в обійми сестрички. Укажіть речення, у яких наявні пунктуаційні помилки. А  Стара підсліпуватими очима розглядала своє давнє шитво і, мабуть нічого не бачила окрім плямистого мережива. Б  Мабуть, уже не чекав ніякої неприємної несподіванки. В  Читачу, чи не буває тобі нудно часом? Тоді розгорни сторінки поеми життя і пошукай той розділ, де змальована людина, схожа на тебе… Г  Вітчизно наша! Яка ж ти мальовнича, яка різнобарвна і яка привітна…

Номер слайду 19

У якому реченні вжито звертання?    (Розділові знаки пропущено)   А)  Я люблю тебе зимонько!   Б)  Зимонька одягла ялинки в теплі шуби.   В)  Сніг-сніжок укриває землю ковдрою.   Г)  Мороз розмалював вікна химерними візерунками. Позначте речення, у якому перед виділеним сполучником потрібно поставити кому:а) Осінь стояла напрочуд погожа й тепла.б) Степові волошки дивляться на нас із трави, похитують своїми голівками і манять до себе.в) Я люблю і вітер і сніг.г) Налетів сильний і холодний вітер і зірвав останні листочки.

Номер слайду 20

Установіть відповідність між поданими реченнями та їх характеристиками (одне речення є зайвим). У таблиці поруч із буквою напишіть відповідну цифру: А речення 1 Вітер дме постійно, далеко із звертанням; розносить стигле насіння дерев і трав. Б речення з однорідними 2 Люби, мій брате, край свій присудками; рідний, широкий, пишний, гарний край. В речення із вставним словом; 3 І радість, і смуток, і срібний передзвін огортають мене. Г речення з 4 У танок химерний вітер водить вишні. однорідними підметами. 5 Молоденькі гіллясті берізки, може, тільки вночі покрились листям (Ю. Збанацький).

Номер слайду 21

10. Напишіть невеликий текст на одну із запропонованих тем: «Земля найкраще пахне навесні», «Весна на подвір'ї школи», «Сміється день весняний за вікном».

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Підлужна Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Воробйова Олена Миколаївна
    Дякую! Чудово структурований матеріал!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
17 квітня 2020
Переглядів
13362
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку