Однорідні члени речення. Звертання. Вставні слова

Про матеріал
Презентація " Звертання, вставні слова, однорідні члени речення. Повторення виченого у 5-му класі" до уроку української мови в 6 -му класі. Презентація містить вправи відповідні до підручника під редакцією О.Заболотний 6 кл.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Повторення та узагальнення вивченого. Однорідні члени речення. Звертання. Вставні слова

Номер слайду 2

Емоційне налаштування «Екран настрою»

Номер слайду 3

Перевірка домашнього завдання

Номер слайду 4

Повідомлення теми уроку

Номер слайду 5

Запишіть сьогоднішню дату

Номер слайду 6

Вправа «Мікрофон»

Номер слайду 7

Вправа «Мікрофон»

Номер слайду 8

Вправа «Мікрофон»

Номер слайду 9

Робота із підручником «Українська мова»О. Заболотний,с. 9-11.

Номер слайду 10

Завдання 1. Прочитайте текст. Доберіть заголовок. Випишіть речення з однорідними членами. Як тільки проходить осінь, усі птахи відлітають у теплі краї. Ті краї лежать за горами, лісами, ріками, морями. Там ніколи не буває зими. Туди восени відлітають дикі гуси, лебеді, ластівки, лелеки. Важко їм покидати рідні місця, довго вони кружляють над своїми гніздами. Потім злітають високо в небо, повільно махають крилами. Прощаються… (Із журналу)

Номер слайду 11

Підручник. Вправа13

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Завдання 2. Виконайте синтаксичний розбір, поясніть розділові знаки. Вересень перебрав собі ключі в серпня, буйно зеленів отавами на луках, заплітав павутиння в повітрі (І. Цюпа). Шумить, і шепче, і тривожить зрадливий дощ із-за куща (М. Рильський)Скриплять і ридають дерева під вітром (П. Тичина).

Номер слайду 14

Завдання 3 (усно). Прочитайте речення, правильно їх інтонуючи. Назвіть у кожному реченні слова, які вказують того, до кого звертаються. Учись, людино, в рідної добра святого, щедрості й любові (І. Савич). Люди, в радості, в горі ми такі подібні одне до одного… (М. Томенко). Поля мої! Сьогодні я до вас прийшов у гості (Р. Юзва). Україно! Ти моя молитва… (В. Симоненко). Ти в моєму серці, Україно, думою Шевченка гомониш (Б. Олійник). Як тебе не любити, Києве мій! (Д. Луценко).

Номер слайду 15

Підручник. Вправа15

Номер слайду 16

Перевір себе!

Номер слайду 17

Підручник. Вправа16 Прочитайте текст. Обґрунтуйте вживання розділових знаків. ОБЕРИ ХОБІ ДЛЯ СЕБЕ Хобі — це улюблене заняття або розвага. На мою думку, воно потрібне кожному. Це і відпочинок для душі, і спосіб самовираження. Таке захоплення є джерелом позитивних емоцій. Колекціонування, спорт, туризм, музика, кулінарія, риболовля, фотографування, рукоділля, різьблення — усе це робить ваше життя яскравим і неповторним. З розвитком інноваційних технологій з’явилося багато нових видів занять: програмування, вебдизайн, ведення сайтів і блогів тощо. Обирай, що тобі до душі! (З інтернету).

Номер слайду 18

Підручник. Вправа18 Доповніть подані речення звертаннями або вставними словами. Запишіть, розставте пропущені розділові знаки.1. Надвечір ... буде сильна злива. 2. Тварини ... передчувають зміни погоди. 3. Заходьте ... до мене на гостину. 4. ... я не забуду тебе ніколи. 5. Крізь хащі ... ніхто не пробереться.

Номер слайду 19

Завдання 4 (усно). Доберіть заголовок. Вкажіть вставні слова В українській народній творчості не менше, мабуть, ніж про калину, складено пісень про вербу. По-перше, верба була символом родинного вогнища. По-друге, вона має цілющі властивості. Нарешті, з вербою пов’язані уявлення про світове дерево, що єднає людину з небом… (За В. Скуратівським).

Номер слайду 20

Завдання 5. Запишіть слова, укажіть вставні слова. Потік, напевне, пам’ятає, що був і кригою, і снігом (О. Шугай). У калині, кажуть, живе материнська любов і мудрість (З підруч.). Здається, папороті цвіт я в темну нічку відшукала (Л. Забашта). Кажуть, у степу є такі криниці, у яких навіть удень відбиваються зорі (В. Яринич).

Номер слайду 21

Підручник, с.11, вправа 21.

Номер слайду 22

pptx
Додано
18 вересня
Переглядів
5
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку