Презентація "Звуки і букви української мови"

Про матеріал
Ця презентація допоможе учням пригадати, за яким принципом розрізняють звуки і букви української мови, скільки букв і скільки звуків вона налічує. Практичні завдання розраховані на закріплення цього матеріалу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Звуки і букви української мови. Привіт, друзі! На цьому уроці ми поглибимо свої знання про звуки і букви української мови. Дізнаємося про їхні особливості, різницю та взаємозв'язок.

Номер слайду 2

Що таке звук?Звук – це те, що ми чуємо. Він виникає внаслідок коливань повітря або іншого середовища, які сприймаються нашим вухом.1 Фонетика. Розділ мовознавства, що вивчає звуки мови, називається фонетика.2 Голос і Шум. Звуки поділяються на голос (коливання голосових зв'язок) та шум (коливання повітря в порожнині рота).3 Звуки Мови. Звуки мови – це окремі звукові елементи, які складають слова.4 Звуки та Букви. Звуки ми чуємо, а букви – бачимо. Вони позначають звуки на письмі.

Номер слайду 3

Голосні звуки. Голосні звуки утворюються без перешкод для повітряного потоку, проходячи через ротову порожнину. ГолосніЗвуки, які ми чуємо, коли повітря вільно проходить крізь ротову порожнину. Відкрита вимова. Голосні звуки вимовляються з відкритим ротом, без перешкод для повітря. Орган мови. Язик не доторкається до зубів чи піднебіння при вимові голосного звуку. Кількість голосних. В українській мові є 6 голосних звуків: [а], [е], [и], [о], [у], [і].

Номер слайду 4

Приголосні звуки. Приголосні звуки утворюються за допомогою перешкоди, яку створює язик, зуби, губи чи піднебіння для потоку повітря. Тип. Перешкода. Приклади. Губно-губніГуби[б], [п], [м], [в]Губно-зубніНижня губа та верхні зуби[ф], [в]ЗубніЯзик та верхні зуби[д], [т], [з], [с], [н], [л], [р]ПередньоязиковіЯзик та тверде піднебіння[й], [ц], [ч], [щ], [дж], [ж]ЗадньоязиковіЯзик та м'яке піднебіння[г], [к], [х]

Номер слайду 5

Дзвінкі та глухі приголосніПриголосні звуки поділяються на дзвінкі та глухі за участю голосових зв'язок. ДзвінкіВимовляються з вібрацією голосових зв'язок.бвгджздзлмнрй. ГлухіВимовляються без вібрації голосових зв'язок.пфктчшсцх. Парні та НепарніБільшість дзвінких і глухих приголосних утворюють парні пари. Наприклад: [б] – [п], [в] – [ф]. Є й непарні, як [м], [н].

Номер слайду 6

Тверді та м'які приголосніПриголосні звуки поділяються на тверді та м'які за положенням язика. ТвердіВимовляються з твердим піднебінням. М'якіВимовляються з м'яким піднебінням. Позначення. М'якість приголосних на письмі позначається буквами "і" або "ь" після приголосного.

Номер слайду 7

Букви української мови. Букви – це графічні знаки, які позначають звуки мови на письмі. 33 Букви. В українській мові 33 букви: 10 голосних та 23 приголосних. Алфавіт. Всі букви української мови розташовані в певному порядку, утворюючи алфавіт. Графіка. Графіка – розділ мовознавства, який вивчає систему письма. Звуко-буквена Збіжність. Не завжди буква відповідає одному звуку, буває, що один звук позначається кількома буквами.

Номер слайду 8

Приголосні після голосних. Після голосних приголосні вимовляються твердо або м'яко залежно від наступної букви.1 ТвердіПісля голосних приголосні вимовляються твердо, якщо після них стоїть твердий приголосний або голосний звук.2 М'якіПісля голосних приголосні вимовляються м'яко, якщо після них стоїть м'який приголосний або букви "і", "ї", "ю", "я".3 ВиняткиІснують винятки з цього правила, наприклад: "дякую", "люблю", "львів".

Номер слайду 9

Поєднання букв. Деякі букви можуть поєднуватися, утворюючи нові звуки.1 Двобуквені Поєднання. Наприклад: "дж", "дз", "щ", "ч", "ш", "ль", "р'ї".2 Трибуквені Поєднання. Наприклад: "дзь", "гдз", "тсь".3 Вимова. Вимова цих поєднань буває різною і залежить від контексту.

Номер слайду 10

Чарівний світ звуків. Звуки мови – це справжній скарб! Вони допомагають нам спілкуватися, висловлювати свої думки та почуття. Читання. Навчаючись розрізняти звуки і букви, ми краще розуміємо текст, що читаємо. Письмо. Завдяки знанню про звуки ми можемо правильно писати слова та речення. Мова. Звуки – основа нашої мови, без них ми не змогли б спілкуватися.

pptx
Додано
10 вересня
Переглядів
40
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку