Однорідні члени речення, звертання, вставні слова. Тренувальні вправи

Про матеріал
Запропоновані матеріали допоможуть учителю активізувати увагу та діяльність учнів, узагальнити та систематизувати їхні знання, закріпити набуті вміння під час виконання практичних завдань.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Однорідні члени речення, звертання, вставні слова. Тренувальні вправи

Номер слайду 2

Запамятай:

Номер слайду 3

Нема на світі кращого і милішого місця, ніж рідний край! У ньому є ліси, сади, ріки. Весело та радісно щебечуть під небесами птахи. У лісі все зеленіє та милує око. Україна зачаровує красою річок, гір та долин. Пояснювальний диктант. Підкреслити в реченнях однорідні члени, вказати, яким членом речення вони виступають і якою частиною мови виражені.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

1. Складіть речення за поданими схемами:

Номер слайду 6

Наприклад: Мово, мово моя, мова кольорова, в ній гроза ранкова й тиша вечорова.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Не рости берізко при дорозі близько! (Б. Лепкий.) Ой не гнися не хилися явороньку зелененький! (О. Маковей.) Ой чого ти дубе на яр похилився? Ой чого козаче не спиш зажурився? (С. Черкасенко.) Нехай гнеться лоза а ти дубе кріпись! Ти рости та рости, не хились, не кривись! (С. Руданський.)  Здоровенька була, Лисичко! Поласуй з нами, мила молодичко! (Л. Глібов.) Переписати, розставляючи розділові знаки. Звертання підкреслити.

Номер слайду 10

Не рости, берізко, при дорозі близько! (Б. Лепкий.) Ой не гнися, не хилися, явороньку зелененький! (О. Маковей.) Ой чого ти, дубе, на яр похилився? Ой чого, козаче, не спиш, зажурився? (С. Черкасенко.) Нехай гнеться лоза, а ти, дубе, кріпись! Ти рости та рости, не хились, не кривись! (С. Руданський.)  Здоровенька була, Лисичко! Поласуй з нами, мила молодичко! (Л. Глібов.) Переписати, розставляючи розділові знаки. Звертання підкреслити.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

1. Від щастя, кажуть, кругом голова (Г. Чубач). 2. Життя, як відомо, – наймудріший учитель (М. Адаменко). 3. Проста, здається, думка, але цінна (Б. Крищенко). 4. І, повірте, щось зі мною скоїлося незбагненне (Є. Гуцало). 5. Будь ласка, не дивуйтесь тому диву (Л. Куліш-Зіньків). 6. Це наснилося, можливо, чи привиділось мені (П. Перебийніс). Знайдіть вставні слова. На що вони вказують?

Номер слайду 15

Перепишіть речення, розставляючи пропущені розділові знаки. Визначте звертання і вставні слова.1. Спасибі предки за духовний спадок (Л. Костенко). 2. Я знаю юначе що серце козаче тобі від природи дано (Б. Дворецька). 3. Дивлюсь як зірка гасне у імлі. Навколо неї мабуть е планети (І. Коваленко). 4. Гарний хлопець з іншої планети може завтра в гості прилетить (Л. Костенко). 5. Куди ж ми люди добрі ідемо? (А. Михайлевський). 6. Люди сідайте будь ласка за стіл великодній (Б. Дворецька). Поясніть, що виражають або на що вказують ужиті в реченнях вставні слова.

Номер слайду 16

Поясніть, що виражають або на що вказують ужиті в реченнях вставні слова. Учись людино у землі добра святого щедрості й любові (І. Савич). 2. Зійди сонце під моє віконце та засвіти ясно (Леся Українка). 3. Справді сонце встало і оглядало світ (М. Коцюбинський). 4. Люди в радості й горі ми потрібні одне одному! (М. Томенко). 5. Мабуть від учителя я взяв святу любов до книжки (І. Драч).

Номер слайду 17

Домашнє завдання: Підготуватися до контрольної роботи «Однорідні члени речення. Звертання. Вставні слова»(§ 38 - 41)

Номер слайду 18

pptx
Додано
3 серпня 2022
Переглядів
8718
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку