Охорона навколишнього середовища

Про матеріал
Електронний контент для дистанційного навчання. Методика "Перевернутий клас". Розширенний план уроку з презентацією. Хімія, 10 клас. Розробка актуальна, допоможе у викладанні хімії в школі під час дистанційного навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок 14 Тема: Охорона навколишнього середовища від забруднень при переробці вуглеводневої сировини та використанні продуктів її переробки

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Нафта. Нафта і нафтопродукти — важливі енергетичні й сировинні ресурси. Однак унаслідок промислової переробки нафти і використання нафтопродуктів як палива утворюється багато речовин-забруднювачів. Тож попереднє очищення нафти також зменшує техногенне навантаження на довкілля.

Номер слайду 5

Нафту видобувають з надр Землі через свердловини. З районів видобутку до місць переробки нафту перевозять сушею (в залізничних цистернах), морем чи рікою (у танкерах) або перекачують нафтопроводами.

Номер слайду 6

Дуже небезпечним для довкілля є потрапляння нафти і продуктів її переробки в природні водойми, підземні води тощо. Здатність нафти вкривати тонкою плівкою значні частини акваторії за порівняно невеликих розливів призводить до вкрай негативних наслідків.

Номер слайду 7

Природний газ. Природний газ небезпідставно вважають екологічно чистим паливом. Однак метан (головна складова природного газу), і продукт його повного окиснення - вуглекислий газ - зумовлюють виникнення парникового ефекту

Номер слайду 8

Спалювання неочищеного природного газу призводить не лише до посилення парникового ефекту, а й до виникнення кислотних дощів

Номер слайду 9

Сланцевий газ. Сланцевий газ — альтернативне джерело енергії, на яке покладають неабиякі надії. Однак його видобування пов’язане з використанням канцерогенних речовин у складі рідин для розриву пластів. Це може спричинити забруднення артезіанської води і негативно вплинути на здоров’я її споживачів.

Номер слайду 10

Смог. Смог (аерозоль з диму, туману й пилу, один з видів забруднення повітря) - одна з першопричин забруднення повітряного середовища - багато в чому зумовлений використанням нафтопродуктів

Номер слайду 11

Кам’яне вугілля. Кам’яне вугілля ж паливо має істотні недоліки, найголовніший поміж яких — небезпечність для довкілля.

Номер слайду 12

Окрім того, у довкілля надходять вугільний пил, сажа, чадний газ, отруйні сполуки Нітрогену, Сульфуру, Меркурію, Кадмію. Берилію, Плюмбуму, Арсену, Селену тощо.

Номер слайду 13

Охорона довкілля від забруднень під час переробки вуглеводневої сировини - одна з необхідних умов сталого розвитку країни.

Номер слайду 14

Спалювання вуглеводневої сировини і продуктів її переробки - основний антропогенний чинник глобального потепління.

Номер слайду 15

Небезпечні забруднювачі, що утворюються під час переробки вуглеводневої сировини: парникові гази, чадний газ, токсичні сполуки Нітрогену й Сульфуру, Меркурію, Плюмбуму, ароматичні вуглеводні та їхні похідні, ціановодень

Номер слайду 16

Відходи під переробки вуглеводневої речовини здебільшого є цінними матеріальними ресурсами. Комплексне використання вуглеводневої сировини - важливий захід зі збереження довкілля.

Номер слайду 17

Природний газ - екологічно чисте паливо.

Номер слайду 18

Відповідальна поведінка кожного - внесок у боротьбу з глобальним потеплінням

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 10 клас, Розробки уроків
Додано
5 листопада 2021
Переглядів
790
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку