Олекса Стороженко "Скарб".Аналіз твору.

Про матеріал
Ідейно-художній зміст твору О. Стороженка «Скарб», звертаючи при цьому увагу на скарб як узагальнений образ щастя, з'ясовуючи повчальний характер оповідання; розвивати культуру зв'язного мовлення, увагу, пам'ять , логічне мислення,вміння грамотно висловлювати власні думки, співставляти, робити висновки
Перегляд файлу

 

 

Олекса Стороженко. «Скарб». Розбір твору

 

У своєму оповіданні «Скарб» Олекса Стороженко описує звичайного везунчика на ім'я Павлусь.

Хлопчик виріс в досить багатій родині, ніколи нічого не потребував і тому не мав ніяких проблем.

Це сталося через його батьків, які виконували всі його забаганки. Отже, перед нами постає проблема батьків і дітей.

Мати Павлуся своєю любов'ю не дає подорослішати сину. Вона не хоче бачити в ньому особистість, а хлопець радіє такому піклуванню, бо завдяки цьому може займатися улюбленими справами: їсти, пити, лежати.

Тут з'являється ще одна проблема – лінощів і працьовитості.

Недарма ж Павлуся хлопці так і прозвали Лежнем.

Розбещений опікою матері, він не є самодостатньою людиною, бо після смерті батьків навіть люльку собі самостійно запалити не може.

Повною протилежністю Лежню в творі виступають наймити, які все життя працюють, щоб забезпечити не лише власне життя, а й добробут свого ледачого хазяїна.

Головною проблемою є проблема щастя. Для кожного героя щастя своє. Мати почувається щасливою, бо може присвятити всю себе улюбленому синові. Павлусь щасливий, бо може цілими днями байдикувати. Хлопці вбачають своє щастя у скарбі, що закопаний в степу.

Дивним видається уявлення про щастя селян з казки Олекси Стороженка з глибокою назвою "Скарб". Вони вважали щасливою людину, яка все своє життя лежала на печі і лише відкривала рота, як те голодне новонароджене пташеня, щоб поїсти.

Хибну думку породила заздрість, а заздрість, як відомо, присипляє здоровий глузд.

Фортуна не посміхається тим, хто не докладає зусиль, щоб бути щасливим. Існує ж багато людей, що понад усе прагнуть виграти в лотерею. Але жага легких грошей вбиває в них бажання працювати і самовдосконалюватися.

Поміркуйте, а що для вас щастя? Згадайте декілька моментів коли ви почувалися щасливим !

Дуже цікаво автор розповідає про особливості пошуку скарбу. Для цього він звертається до народних уявлень, прикмет. Так, О. Стороженко говорить, що «...часом скарби і самі вилазять наверх землі, перекинувшись у яку-небудь пакость...». Таким чином, письменник намагається звернути увагу читача не на самі пошуки скарба, а на те, що скарб має символічне значення.

Розмірковуючи над сенсом життя людини, автор зазначає, що скарбом для кожного є його щасливе життя. Тож люди повсякчас і шукають свій скарб — щастя. Отже, кожному надається право визначитися у виборі щасливого шляху. Протягом життя люди шукають свій скарб, своє щастя.

 

 

Пройти тест за посиланням

 

https://www.classtime.com/code/RKGQE8

 

 

 

docx
Додано
16 грудня 2021
Переглядів
9862
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку