Презентація "Книги - ключ до знань (інтелектуальний конкурс)"

Про матеріал
Мета: закріпити знання, отримані на попередніх бібліотечних уроках по роботі з довідковими виданнями, а також самостійній роботі з книгою тощо; формувати інтерес до основних носіїв інформації – книг; сприяти усвідомленню учнями важливості набуття освіти; розвивати мовленнєву культуру, навички самостійної роботи з додатковою літературою, вміння робити самостійні висновки й узагальнення, орієнтуватися в доборі відомостей та джерел пізнання нового; виховувати в учнів потребу в постійній самоосвітній діяльності, любов та бережливе ставлення до книги, морально-етичні якості; реалізовувати навчальні, інформаційно-комунікативні, соціальні (активна участь у суспільному житті, здатність знайти, зберегти й розвинути себе як особистість; індивідуальність; розвиток комунікативних якостей, сформованість світоглядних і загальнолюдських ціннісних орієнтирів), мотиваційні (розвиток творчих здібностей, критичності та самостійності мислення), функціональні (уміння оперувати набутими знаннями, сформованими навичками, використовувати їх у практичному житті), культурні компетентності. Обладнання: проєктор, вислови видатних людей про значення книги в житті людини, картки із завданнями, сигнальні картки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИЙ КОНКУРС «КНИГИ – КЛЮЧ ДО ЗНАНЬ»Підготувала учитель української мови та літератури Охтирської ЗОШ І-ІІІ ступенів №8 Захарченко М. С.

Номер слайду 2

Книги – морська глибина. Хто в них пірне аж до дна,Той, хоч і труду мав досить,Дивнії перли виносять. Іван Франко

Номер слайду 3

Запитання для І команди. Що було першими сторінками книги? У якій країні збереглася одна з найдавніших і найбільших книг у світі, «сторінки» такої кам’яної «книги» сягають у ширину 40метрів. Назвати матеріали, з яких виготовляли книги.(Не менше п’яти). Скільки років книгам, знайденим у древній Месопотамії (Межиріччя)? Назвіть найбільшу бібліотеку стародавнього світу. Що таке папірус? З чого виробляли пергамент? Де винайшли пергамент? Що в перекладі з грецької означає слово «Біблія»? Систематизований перелік книг, складений для полегшення їх розшуку? Конкурс №1. Розминка

Номер слайду 4

Для І команди. Що було першими сторінками книги? (Скелі, кам’яні брили)У якій країні збереглася одна з найдавніших і найбільших книг у світі, «сторінки» такої кам’яної «книги» сягають у ширину 40метрів. (У Єгипті, в колишній столиці - Фівах)Назвати матеріали, з яких виготовляли книги.(Не менше п’яти). (Глина, листя та кора дерев, шкіра тварин, бамбук. Папірус, шовк)Скільки років книгам, знайденим у древній Месопотамії (Межиріччя)? (Більше п’яти тисяч років)Назвіть найбільшу бібліотеку стародавнього світу. (Александрійська в Єгипті)Що таке папірус? (Рослина, яка колись росла по берегах Нілу в древньому Єгипті)З чого виробляли пергамент? (Зі шкір телят і ягнят)Де винайшли пергамент? (У Пергамському царстві)Що в перекладі з грецької означає слово «Біблія»? (Книга)Систематизований перелік книг, складений для полегшення їх розшуку? (Каталог)Відповіді до запитань конкурсу №1.

Номер слайду 5

Запитання для ІІ команди. Назвіть відому пергаментну книгу, створену в Київській Русі, що збереглася й до наших днів. З чого виготовляли в Київській Русі берест – матеріал для писання? Де була створена перша на Русі бібліотека? Хто заснував першу відому бібліотеку в Київській Русі? Який народ винайшов сучасний папір для книжок? Коли винайшли сучасний папір для книжок? У якому столітті навчилися виготовляти сучасний папір для книжок в Європі? У якому році було надруковано на Русі першу книгу? Хто надрукував першу книгу в Київській Русі? Як називалася перша надрукована Федоровим і Мстиславцем книга? Конкурс №1. «Розминка»

Номер слайду 6

Для ІІ команди. Назвіть відому пергаментну книгу, створену в Київській Русі, що збереглася й до наших днів. («Остромирове Євангеліє»)З чого виготовляли в Київській Русі берест – матеріал для писання? (Із тонкого листу березової кори)Де була створена перша на Русі бібліотека? (Софійський собор, Київ, 1037р.)Хто заснував першу відому бібліотеку в Київській Русі? (Ярослав Мудрий)Який народ винайшов сучасний папір для книжок? (Китайці)Коли винайшли сучасний папір для книжок? (105 року до нашої ери)У якому столітті навчилися виготовляти сучасний папір для книжок в Європі? (У ХІІІст.н.е.)У якому році було надруковано на Русі першу книгу? (1654)Хто надрукував першу книгу в Київській Русі? (Іван Федоров та Петро Мстиславець)Як називалася перша надрукована Федоровим і Мстиславцем книга? («Апостол») Відповіді до запитань конкурсу №1

Номер слайду 7

Відгадати загадки. Кожен скільки хоче бере, а все залишається. 2. По білому полю комашки гуляли,Про цікаві речі нам з тобою розказали. 3. Біле поле, чорне насіння,Хто його сіє, той усе розуміє. 4. Завжди можу стати в пригоді,Моїх вам порад не злічить.І кажуть про мене в народі :«Мовчить, а сто дурнів навчить». Конкурс №2. «Заморочки з діжки»

Номер слайду 8

Кожен скільки хоче бере, а все залишається. (Книга)2. По білому полю комашки гуляли,Про цікаві речі нам з тобою розказали. (Букви)3. Біле поле, чорне насіння,Хто його сіє, той усе розуміє. (Книга, письменник)4. Завжди можу стати в пригоді,Моїх вам порад не злічить.І кажуть про мене в народі :«Мовчить, а сто дурнів навчить». (Книга) Конкурс №2. «Заморочки з діжки»

Номер слайду 9

Визначити, кому належать слова:1. «Автор пише лише одну частину книги, іншу пише читач».а) М. Пирогов; б) О. Холмс; в) Д. Конрад. 2. «Під час читання я зупиняюсь на кожній прекрасній думці, як зупиняюсь перед кожною істиною».а) Р. Емерсон; б) А. Франс; в) Ф. Вольтер. Конкурс №3. «Чий вислів?»

Номер слайду 10

Визначити, кому належать слова:1. «Автор пише лише одну частину книги, іншу пише читач».а) М. Пирогов; б) О. Холмс; в) Д. Конрад. 2. «Під час читання я зупиняюсь на кожній прекрасній думці, як зупиняюсь перед кожною істиною».а) Р. Емерсон; б) А. Франс; в) Ф. Вольтер. Відповіді до завдань конкурсу №3.

Номер слайду 11

Книга вчить … . Книга – ключ … . Одна книга тисячу … . Багато читаєш – … . Книга – міст у … . З ручаїв – ріки, … . Золото добувають із землі, … . Книгу читають не очима, а … . Книга корисна, … . Дім без книги – … . Не на користь книгу читати, … . Книга – твій друг, без неї, …. Конкурс №4. «Закінчити прислів‘я»

Номер слайду 12

Книга вчить … ( як на світі жить). Книга – ключ … (до знань). Одна книга тисячу … (людей навчає). Багато читаєш – … (багато знаєш). Книга – міст у … (світ знань). З ручаїв – ріки, … (з книг – знання). Золото добувають із землі, … (а знання - з книги). Книгу читають не очима, а … (розумом). Книга корисна, … (коли її читають). Дім без книги – … (день без сонця). Не на користь книгу читати, … (коли вершки хапати). Книга – твій друг, без неї, … (як без рук). Відповіді до завдань конкурсу №4.

Номер слайду 13

Передати малюнком улюблену книгу. Конкурс №5. «Графіті»

Номер слайду 14

Показати пантомімою назви відомих казок. Слова для І команди:«Колобок», «Попелюшка», «Кривенька качечка», «Колосок», «Золотий ключик». Слова для ІІ команди: «Рукавичка», «Коза-дереза», «Лисиця та Журавель», «Котигорошко», «Ріпка». Конкурс №6. «Пантоміма»

Номер слайду 15

Скласти прислів’я із поданих слів. Слова для І команди: Книга, людини, для, це, скарб. До, мудрості, азбука, дорога. Закінчується, з, дружба, книгою, гарним. Вчить, як, книга, жити, світі, на. Подружишся, наберешся, з, розуму, книгою. Слова для ІІ команди: Читати, знати, усе, книги. Навчає, книга, тисячі, одна, людей. Читають, не, книгу, розумом, а, очима. Яскравіша, за, книга, хороша, зірку. Книга, краща, одна, мудра, багатства, найбільшого, від. Конкурс №7. «Склади прислів'я»

Номер слайду 16

Ключ Книга – це скарб для людини. Азбука до мудрості дорога. Дружба з книгою гарним закінчується. Книга вчить, як на світі жить. З книгою подружишся – розуму наберешся. Книги читати – усе знати. Одна книга тисячі людей навчає. Книгу читають не розумом, а очима. Хороша книга яскравіша за зірку. Одна мудра книга краща від найбільшого багатства.  Відповіді до завдань конкурсу №7

Номер слайду 17

Скласти пам’ятку про користування книгою. Конкурс №8. «Помудруй»

Номер слайду 18

Любімо ж книгу, читаймо вдумливо, шануймо тих , хто пише нам твори!

pptx
Додано
17 грудня 2021
Переглядів
850
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку