Олімпійський урок (2015 р.)

Про матеріал

Ще за часів Стародавньої Греції, де наука, освіта, культура, мистецтво та філософія набули найвищого розквіту, фізичне виховання було проголошене основою життя і доведене до рівня культу. Саме з відти і пішли знайомі нам слова - олімпіада, стадіон, гімнастика, атлет.

Перегляд файлу

О Л І М П І Й С Ь К И Й       У Р О К        2 0 1 5   р і к.

ВЕДУЧА Доброго дня шановні вчителі, учні, гості! Cьогодні ми проводимо спортивний урок «О, спорт, ти мир!» присвячений Олімпійському руху!

Ще за часів Стародавньої Греції, де наука, освіта, культура, мистецтво та філософія набули найвищого розквіту, фізичне виховання було проголошене основою життя і доведене до рівня культу. Саме з відти і пішли знайомі нам слова - олімпіада, стадіон, гімнастика, атлет.

Як переказують легенди, Олімпійські ігри греки запозичили від самих богів, життя яких було сповнене війнами, суперечками, перемогами. Перші змагання, нібито, влаштував сам Зевс Громовержець.

Однак учені датою проведення перших Олімпійських ігор обрали 776 рік до нашої ери.

Засновником сучасного олімпійського руху слід вважати французького педагога і громадського діяча П'єра де Кубертена.

І ось через 1503 роки Олімпійські ігри вдалося відновити. 5 квітня 1896 року в Афінах була урочисто відкрита І Олімпіада.

«Швидше! Вище! Сильніше!» - це є девіз Олімпійських ігор. А символи - це факел і прапор.

Школо! Рівняйсь! Струнко! Олімпійський прапор внести!

Олімпійський прапор несуть кращі спортсмени школи:

 

 

 

На білому полотнищі переплелися 5 кілець різного кольору, які символізують єдність п'яти континентів світу - Європи, Австралії, Америки, Азії, Африки.

Запрошується збірна команда «Геракл», яка в 2013-2014 навчальному році стала бронзовим призером фіналу ІІІ обласного етапу Всеукраїнського спортивно-масового заходу серед дітей «Олімпійське лелеченя». В її складі:

 

 

 

.

Увага! Школо! Рівняйсь! Струнко!

Право підняти прапор України надається

 

 

У нашій Зіньківській спеціалізованій школі №1 вже багато років ефективно діє програма «Здоров'я», спрямована на зміцнення здоров'я дітей, поліпшення їх фізичного розвитку. Засновниками цієї програми є група вчителів у складі Лавра Василя Андрійовича, вчителя-методиста, Відмінника освіти України, Пономаренка Віктора Івановича, старшого вчителя, вчителя вищої категорії, яких на протязі багатьох років об'єднує творчий пошук, безмежна любов до дітей і безкорислива відданість улюбленій справі.

У школі працює широка мережа спортивних секцій та оздоровчих груп. У середніх класах учні віддають превагу заняттям у секціях по таких видах спорту: настільний теніс, легка атлетика, лижний спорт, футбол, баскетбол. У старших класах особливою популярністю користується секція атлетичної гімнастики для юнаків.

Однією з найефективніших форм роботи є проведення масових спортивних змагань, свят, оглядів, днів здоров'я. Спортивно-масові заходи сплановано так, що кожен учень школи приймає в них участь не менше одного разу на місяць. Традиційними і особливо поширеними стали такі спортивні свята, як огляд фізичної підготовки школярів, присвячені річниці армії України «Козацькому роду - нема переводу», «Весна! Молодість! Грація!» для дівчат, «Старти надій», «Веселі старти», «Олімпійське лелеченя», Олімпійські уроки.

Надзвичайно важливою ланкою програми «Здоров'я» є організація занять фізичними вправами учнів, віднесених за станом здоров'я до спеціальних медичних груп. Такі групи щорічно комплектуються за наслідками поглибленого медичного огляду.

Підсумком щорічної спортивно-масової та оздоровчої роботи є проведення «Дня здоров'я», в яких приймають участь усі учні школи. Цей захід проводиться в урочистій обстановці, з підведенням підсумків, нагородженням переможців.

Результатом такої роботи є надзвичайно високі спортивні досягнення випускників. Більше двадцяти з них стали майстрами спорту і грають в різних гандбольних командах супер та вищої ліги. Путря Олена стала дворазовою чемпіонкою України. Вона у складі національної збірної приймала участь у першості світу та Європи. Карась Олександр - член національної збірної, Косяк Олександр - срібний призер чемпіонату світу серед юніорів. Кущ Віктор - чемпіон Радянського Союзу з легкої атлетики, Попенко Григорій - переможець міжнародних змагань «Дружніх Армій» з легкої атлетики. Батрак Наталія - бронзовий призер чемпіонату Європи з легкоатлетичного кросу в командному заліку, вона неодноразовий призер та переможець Всеукраїнських змагань з легкоатлетичного кросу та легкої атлетики.

Команди школи стали переможцями районних змагань з легкої атлетики, з легкоатлетичного кросу, міні футболу - дівчата, баскетболу - юнаки і дівчата, багатоборства, лижних перегонів, а також переможцями районної спартакіади школярів.

Спортсмени школи мали найбільше представництво в збірних командах району.

Кращі спортсмени школи:

 

 

 

 

 

 

 

Слово для привітання надається директору школи Сідак Людмилі Сергіївні.

Запрошуємо до слова головного спеціаліста сектору у справах, сім’ї, молоді і спорту Зіньківської районної державної адміністрації Івка Станіслава Васильовича.

Основою сьогоднішнього свята є безсмертне творіння засновника сучасного Олімпійського руху П'єра де Кубертена «Ода спорту», яка увібрала в себе гуманістичні ідеали олімпізму

О СПОРТ! ТИ - НАСОЛОДА!   

Ти - вірний, незмінний супутник життя. Нашому духу і тілу ти щедро даруєш радість буття. Ти безсмертний. Ти живеш і сьогодні, після краху загублених у віках Олімпіад. Ти - урочистий провісник людства. Весни, коли зароджувалось захоплення від гармонії розуму й сили. Ти як естафету передаєш нам цей спадок нащадків. Проходять віки. Життя торжествує. Ти живеш, не підвладний часу, спорт!

О СПОРТ! ТИ - БУДІВНИЧИЙ! 

Ти допомагаєш знаходити пропорції найдосконалішого витвору природи - людини, яка торжествує в перемозі й засмучена в поразці. Ти - майстер гармонії. Ти робиш нас сильними, спритними, ставними, виправляєш недоліки, з якими ми народжуємося. Ти - особливий, небуденний зодчий. Твій будівельний матеріал - людина в русі. Ти довів, що вічний рух - не мрія, не утопія. Він існує. Одвічний рух - це спорт.

О СПОРТ! ТИ - СПРАВЕДЛИВІСТЬ! 

Ти вказуєш прямі, чесні шляхи, котрі шукають люди для досягнення мети, поставленої в житті. Ти — безсторонній. Ти вчиш, що правила змагань - закон. Ти вимагаєш: «Жоден спортсмен, який виконує вправи перед глядачами і суддями, не повинен порушити ці правила». Ти визначаєш кордон між видами спорту. Немає судді, вимогливішого і суворішого, ніж ти сам. Непорушна твоя вимога справедливих оцінок за істинні досягнення.

О СПОРТ! ТИ - ВИКЛИК!

Ти вимагаєш боротьби! Вся сила наших м'язів зосереджена в одному на вибух подібному слові - спорт.

О СПОРТ! ТИ - БЛАГОРОДСТВО! 

Ти нагороджуєш лаврами лише того, хто боровся за перемогу чесно, відкрито, безкорисно. Ти - бездоганний. Ти вимагаєш високої моралі, справедливості, моральної чистоти, непідкупності. Ти проголошуєш: якщо хто-небудь доб'ється мети, вводячи в оману своїх товаришів, досягне слави за допомогою негідних, нечесних прийомів, затамувавши в собі почуття сорому, той заслуговує ганебного епітету, який стане нерозлучним з його ім'ям. Ти будуєш стадіони - театри без завіс. Всі є свідками усьому. Ніякої залаштункової боротьби. Ти накреслив на своїх скрижалях: «Тричі найсолодша перемога, отримана в благородній, чесній боротьбі».

О СПОРТ! ТИ - РАДІСТЬ! 

Ти влаштовуєш свято для тих, хто прагне боротьби, і для тих, хто прагне цією боротьбою навтішитися. Ти - тріумф. Ти розпалюєш кров. Заставляєш прискорено битися серце. Як радісно, як відрадно відгукнутися на твій заклик. Ти розсовуєш горизонти. Прояснюєш далі. Надихаєш стартуючи на близький фініш. Ти лікуєш душевні рани. Смуток або скорбота одного відступає тоді, коли необхідно побороти все перед багатооким поглядом багатьох.

О СПОРТ! ТИ - ПЛІДНІСТЬ!

Ти перешкодою станеш на шляху згубних хвороб, одвічно загрожуючи людям. Ти посередник. Ти радиш страждальним, слабким, хворим найкраще з ліків. Себе. Ти є прикладом своїх сильних, здорових статних, мускулистих, загартованих прибічників, що не піддаються хворобам, лікуєш тих, хто у відчаю. Ти розпалюєш кров. Заставляєш прискорено битися серце. Виліковуєш від недугів. Ти - червона строка у «Кодексі здоров'я», ти стверджуєш: «У здоровому тілі - здоровий дух!» Ти - трубадур. Твій полум'яний, схвильований заклик знаходить відгук у наших серцях. Ти запитуєш у тих, хто вийшов на старт: навіщо ж сила, досвід і спритність, якщо не мріяти про переможний фініш? Ти стверджуєш - потрібно мріяти. Треба! Необхідно наважитися. Ти переконуєш, вимагаєш, наказуєш. Ти закликаєш людей позмагатися силою. Пересилити себе.

О СПОРТ! ТИ – ПРОГРЕС!

Ти сприяєш вдосконаленню людини - найпрекраснішого творіння природи. Ти - спрямованість. Ти пропонуєш виконувати правила і вимоги гігієни. Стримуєш від надмірностей. Ти вчиш людину добровільно, свідомо, переконливо робити так, щоб ніякі найвищі досягнення, жоден рекорд не був результатом перенапруження, не позначився на здоров'ї. Ніяких стимуляторів, крім жаги перемоги і мудрих тренувань, не визнаєш ти. Ти переконуєш, що прогрес фізичний і прогрес моральний - два шляхи до однієї мети.

О СПОРТ! ТИ -МИР!  

Ти встановлюєш хороші, добрі, дружні стосунки між народами. Ти - згода. Ти зближуєш людей, які прагнуть єдності. Ти вчиш різномовну, різного племені молодь поважати один одного. Ти – джерело благородного, мирного, дружнього змагання. Ти збираєш молодь - наше майбутнє, нашу надію - під свої мирні прапори. О спорт! Ти - мир!

Для оголошення програми змагань слово надається головному судді Лавру Василю Андрійовичу.

 

doc
Пов’язані теми
Педагогіка, Сценарії
Додано
5 серпня 2018
Переглядів
716
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку