Омлет,найпопулярніша страва. Історична довідка.

Про матеріал
Омлет, найпопулярніша страва. Історична довідка. Матеріал до уроків виробничого навчання за професією "Кухар".
Перегляд файлу

Омлет, найпопулярніша страва.             

                     ІСТОРИЧНА  ДОВІДКА                                                                                                                                       

Омлет (від фр. omelette) -  це яєчна страва французької кухні, яка вже давно стала інтернаціональною. Справжній французький  омлет готують із злегка збитих яєць, смажених на вершковому маслі, хоча рецептів омлету дуже багато, і вони інколи істотно відрізняються один від одного. Яйця, молоко і сковорідка - ось все що потрібно для приготування класичного омлету.

Звичне вуху слово omelette (омлет) з’явилось в кулінарних книгах у Франції уже на початку 17 століття. Проте, якщо відмотати час назад, то ще за три століття до цього. схожа за звучанням (alumete) -  страва зі збтитх яєць- також була відома у деяких французьких  містах.У цей час в Іспанії популярності набували - тортильї, у перших рецептах яких, домінували яйця, а не кукурудзяне борошно. Звідти страва поширилась через Середземномор’я на північ Африки, а далі - на Близький Схід, який і прийнято вважати батьківщиною омлетів. Саме там яйця вперше збили із подрібненою зеленню та готували на розпеченій поверхні до загустіння, після чого нарізали шматочками та їли, поки страва ще гаряча. Пройшовши  шлях до Європи, страва пустила коріння у меню багатьох країн і сьогодні гордо іменується королем сніданків та носить французьке ім’я, відоме в усьому світі – омлет.

Про те, як з'явилася страва, існує така невидумана історія:  В 19 столітті імператор Австро-Угорщини Франц-Іосиф, зголоднівши під час полювання, побачив в лісі будинок селянина. Він зайшов туди і попросив поїсти. Хазяйка настільки була збентежена візитом найяснішого гостя, що зробила  страву для імператора зі всього, що було в будинку: яєць, борошна, цукру, молока і родзинок. Від хвилювання страва розвалювалася і виглядала вельми непрезентабельно, але дуже сподобалася імператорові, а рецепт він узяв на замітку, і пізніше страва отримала назву кайзерського омлету.

doc
Додав(-ла)
Лецюк Любов
Додано
13 квітня 2020
Переглядів
623
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку