Опорний конспект до теми „Білки, вуглеводи, жири”.

Про матеріал
Опорний конспект до теми „Білки, вуглеводи, жири” для учнів 11 класу, які можуть дистанційно вивчати теоретичні матеріали.
Перегляд файлу

Опорний конспект до теми „Білки, вуглеводи, жири”.

 

  1. Функції білків
  1. Транспортна (переносять О2, СО2)
  2. Каталітична (білки здійснюють ферметативну функцію)
  3. Будівельна (білки - пластичний матеріал)
  4. Енергетична (1 гр. білка – 17,6 кДж енергії)
  5. Захисна (білки-антитіла)
  6. Рухова (скорочення мязів)
  7. Сигнальна (подразливість клітин і організмів)
  8. Регуляторна (білки – гормони)
  1. Склад і будова білків:
  1. С (50-55%), О (21-23%), N (15-17%), Н (5-7%), S (0-3%), Р та інші елементи.

Будова: а) білки – природні полімери, побудовані з альфа- амінокислот, які сполучені пептидними звя’зками; б) –С- N-;    в) загальна формула  білка ( -NH –СН –СО-)n

                                               ||     |                                                                    |

                                              О    Н                                                                  R                                              

     г) прості і складні білки.

     3. Структура білків: первинна, вторинна, третинна, четвертинна. Білок вища форма розвитку органічних речовин.

     4. Властивості білків: 1) гідроліз – відбувається під впливом ферментів або нагрівання з кислотами або лугами; 2) денатурація- руйнування тривимірної конфігурації білка (нагрівання, дія сильних кислот і лугів, випромінювання, дія важких металів, органічних розчинників); 3) кольорові реакції (біуретова (CuSO4), ксантопротеїнова (р-н HNO3).

      5. Проблема синтезу білків: мікробілогічним синтезом отримують: а) продукти харчування; б) кормовий білок; в) медичні препарати.

Вуглеводи.

Вуглеводи утворюються в процесі фотосинтезу:

6CO2 +6H2O = С6H12O6 + 6O2

Молекули вуглеводів складаються з певних «одиниць» (мономерів), які називають сахаридами. За числом таких одиниць вуглеводи поділяють на прості та складні.

Молекули простих вуглеводів складаються з однієї одиниці й не гідролізуються на простіші вуглеводи.

Складні вуглеводи гідролізуються на прості, і їх молекули складаються з кількох одиниць:

• з двох одиниць — дисахариди;

• від двох до десяти одиниць — олігосахариди;

• більше десяти одиниць — полісахариди.

Функції вуглеводів:

• енергетична (глюкоза, фруктоза, сахароза, лактоза, крохмаль, глікоген тощо);

• структурна (целобіоза, целюлоза, хітин тощо).

Властивості вуглеводів:

Застосування вуглеводів:

Вуглеводи є основним компонентом складу харчового раціону людини та більш ніж на 50 % забезпечують організм у добовій потребі калорій та енергії. Це енергетичний матеріал для будь-якої діяльності людини. Їх вживають у їжу у декілька разів більше, ніж жирів і білків. Протягом життя людина в середньому споживає близько 15 тонн вуглеводів, у тому числі більше 2,5 тонн моносахаридів, або простих цукрів. Вуглеводи їх вводять внутрішньовенно, додають у таблетки та лікувальні сиропи (глюкоза, сахароза), вони відіграють важливу роль у збереженні і відтворенні генетичної інформації (рибоза, дезоксирибоза),  є компонентом текстильної та целюлозної промисловості, виробництва метанолу і етанолу, клеїв, паперу (крохмаль, целюлоза)).

Жири.

Жири — естери гліцерину й вищих карбонових кислот. Крім основного складу, жир містить близько 4 % нежирних речовин, пігменти, вітаміни А, D, Е, К і низькомолекулярні кислоти.

Загальна формула жирів:

де R1, R2, R3 — радикали кислот, що містять від 3 до 25 атомів Карбону. 1.Функції жирів:

2.Класифікація жирів: за походженням а) рослинні; б) тваринні; в)комбіновані.

За консистенцією:

  • тверді (утворені насиченими вищими карбоновими кислотами);
  • рідкі (утворені ненасиченими вищими карбоновими кислотами).

За складом:    пальмітинова C15H31COOH; стеаринова C17H35COOH; олеїнова C17H33COOH;

  • лінолева C17H31COOH; ліноленова C17H29COOH. Наприклад: Загальна назва жирів — тригліцериди.

3. Хімічні властивості: Гідроліз (омилення)

Протікає в присутності каталізаторів (кислот, лугів, оксидів Магнію, Кальцію, Цинку).

 

Жирам як естерам властива оборотна реакція гідролізу, що каталізується мінеральними кислотами. За участі лугів гідроліз жирів відбувається необоротно. Продуктами в цьому випадку є мила — солі вищих карбонових кислот і лужних металів. Натрієві солі — тверді мила, калієві — рідкі. Реакція лужного гідролізу жирів, і взагалі всіх естерів, також називається омиленням.

  1. Застосування жирів. Промислове значення має реакція гідрування жирів. У результаті цього процесу олії (що містять ненасичені кислоти), перетворюються на тверді жири (які містять лише насичені кислоти). Продукт гідрогенізації олій — твердий жир (штучне сало, саломас). Маргарин — харчовий жир, що складається із суміші гідрогенізованих олій (соняшникової, кукурудзяної, бавовняної та ін.), тваринних жирів, молока і смакових добавок .

Транс – жири-це модифіковані молекули, що зявляються в ненасичених (рослинних) маслах і жирах в процесі повторної високотемпературної обробки. У мінімальних кількостях транс-ізомери жирних кислот можуть зустрічати і в природі, однак при смаженні і в результаті індустріальної переробки масел їх частка може підніматися до значних 20-50%. Список продуктів з транс-жирами:

  • Картопля фрі;
  • Будь-який обсмажений фастфуд;
  • Маргарин;
  • Чіпси, крекери.

 

doc
Пов’язані теми
Хімія, Матеріали до уроків
Додано
5 листопада 2020
Переглядів
1296
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку