ОПОРНИЙ КОНСПЕКТ З ТЕМИ ПЛОДООВОЧЕВІ ТОВАРИ
Вплив хімічного складу плодів та овочів на зберігання та дію на організм людини
(таблиця доповнюється здобувачами самостійно)
Хімічні речовини |
Зберігання |
Якість |
Дія на організм людини |
Вода |
Зменшення вмісту води збільшує термін зберігання |
Достатня кількість води забезпечує свіжість плодів та овочів, при зменшенні води – плоди та овочі в'януть |
|
Цукри |
|
Покращують якість продуктів переробки плодів та овочів. чим більше вміст цукрів, тим краще смакові якості плодів та овочів |
Впливають на смакові рецептори, мають енергетичну цінність |
Крохмаль |
В деяких овочах розкладається до цукрів та зумовлює солодкуватий смак: у кукурудзі, картоплі, бобових призводить до загрубіння консистенції |
Розмір крохмальних зерен впливає на кулінарні властивості овочів, в насіннячкових плодах – ознака незрілості |
Підвищена його кількість призводить до виникнення слизу в нирках |
Целюлоза, геміцелюлоза, пектин |
Пектин збільшує термін зберігання плодів та овочів |
Надають тверду консистенцію; за підвищеного вмісту – дерев'янисту; деякі геміцелюлози на дають солодкий смак, пектин має здатність утворювати желеподібну консистенцію |
Не засвоюється організмом; погіршують перистальтику кишечнику; виводить шкідливі речовини та жовч. |
Органічні кислоти |
|
Містяться у великій кількості в незрілих плодах та овочах |
Формують смак плодів та овочів |
Азотисті речовини |
|
|
Важлива роль в обміні та нормальному функціонуванні деяких органів людини |
Вітаміни |
|
Формують смак і колір |
Беруть участь в утворенні ферментів та в регулюванні обміну речовин. необхідні для нормального функціонування організму |
Мінеральні речовини |
|
|
Входять до клітини, виконують ряд найважливіших функцій, є активною частиною ферментів, вітамінів та інших біологічно активних речовин |
Ліпіди |
В горіхоплідних жири згіркають та окисляються, що робить їх непридатними для споживання; восковий наліт покращує зберігання плодів та овочів |
|
Жирні кислоти беруть участь в обміні речовин |