Органічні молекули. Поняття про біологічні макромолекули – біополімери

Про матеріал

Мета :

навчальна: : ознайомити з основними органічними молекулами, що входять до складу живих організмів, поняттями «мономери», «полімери», «біополімери»; формувати знання про значення різних продуктів харчування в раціоні людини; формувати уявлення про найбільш поширені біополімери;

розвивальна: розвивати пам'ять, увагу, логічне мислення, мову, уміння порівнювати та узагальнювати, систематизувати набуту інформацію;

виховна: виховувати розуміння цінності всіх живих організмів і природи в цілому, формувати науковий світогляд, інтерес до предмета.

Перегляд файлу

                                Урок №4            Дата проведення уроку­­­­­­­­­­­­­­­_____________

Тема. Органічні молекули. Поняття про біологічні макромолекули – біополімери

Мета : 

навчальна: : ознайомити з основними органічними молекулами, що входять до складу живих організмів, поняттями «мономери», «полімери», «біополімери»; формувати знання про значення різних продуктів харчування в раціоні людини; формувати уявлення про найбільш поширені біополімери;

розвивальна: розвивати пам’ять, увагу, логічне мислення, мову, уміння порівнювати та узагальнювати, систематизувати набуту інформацію;

виховна: виховувати розуміння цінності всіх живих організмів і природи в цілому, формувати науковий світогляд, інтерес до предмета.

Обладнання : підручники, зошити, малюнки продуктів харчування.

Базові поняття і терміни: органічні речовини, неорганічні речовини, макромолекули, мономери, полімери.

Тип уроку: урок засвоєння нових знань.

Хід уроку

І. Організаційний момент 

ІІ. Актуалізація опорних знань і мотивація навчальної  діяльності

  • Бесіда
  1. На які групи поділяють хімічні елементи за вмістом у живій клітині?
  2. Які неорганічні речовини трапляються в живих організмах?
  3. Які властивості води?
  4. Яка біологічна роль води?

 

ІІІ. Вивчення нового матеріалу

1.Органічні речовини живих організмів

  • Розповідь з елементами бесіди

  Крім неорганічних до складу клітин живих організмів входять органічні речовини. Це ті речовини, які утворюються тільки в живих організмах. Органічних речовин у світі набагато більше, ніж неорганічних. Зараз їх нараховують уже більше 25 млн і постійно відкривають або створюють нові.   Органічні речовини містяться в живих організмах, які ми споживаємо в їжу. Різні речовини містяться в них у різній кількості.

  Всі органічні речовини поділяють на чотири основні групи: білки, вуглеводи, ліпіди й нуклеїнові кислоти. До складу всіх цих речовин обов’язково входять атоми Карбону, Гідрогену й Оксигену.

 

2.Мономери й полімери

  • Прийом «Словникова робота»

  Великі молекули органічних речовин часто називають макромолекулами, які складаються з великої кількості однакових  ланок. Ці ланки називають мономерами(елементарні молекули). А речовини, молекули яких складаються з таких мономерів, називають полімерам. Використовують також назву «біополімери» - полімери, які вироблені живими організмами.

 

3.Біополімери

  Біополімери наявні в усіх групах органічих речовин. З білками-полімерами ви добре знайомі з курсу біології людини. Це гемоглобін, який транспортує кисень у крові, ферменти, які здійснюють процес травлення (амілаза, пепсин), і гормони (інсулін, глюкагон). Найбільш поширеними біополімерами на нашій планеті є вуглеводи целюлоза (виробляється рослинами) і хітин (виробляється грибами й комахами). РНК і ДНК є прикладами полімерів нуклеїнових кислот. А статеві гормони людини естроген і тестостерон — це полімерні ліпіди.

 

ІV. Узагальнення, систематизація і контроль знань та вмінь учнів

  • Прийом «Дивуй»

     Деякі біополімери завдяки своїй будові мають дивовижні властивості. Одним з таких полімерів є павутина. Її виробляють представники павукоподібних. Зва- жаючи на її склад, павутина належить до білків. Але вона не є суцільною ниткою, а має структуру, як у каната, — сплетена з багатьох мікроволокон. Максимальне навантаження, яке витримує павутина, становить 2,7 ГПа. Цей самий показник для сталі — 1,5 ГПа. Не менш дивною речовиною є шовк, який виробляють комахи. Він теж є білком і схожий за складом на павутину. Хоча міцність його менша. А от довжина шовкової нитки вражає. Вона може становити від 800 до 1000 метрів.

 

  • Бесіда
  1. Що таке органічні речовини?
  2. Де утворюються органічні речовини?
  3. Наведіть приклади органічних речовин.
  4. Що таке макромолекула?
  5. З чого складаються полімери?
  6. Наведіть приклади біополімерів.

V. Домашнє завдання

  1. Опрацювати матеріал  підручника с.20.
  2. Вивчити інформацію  в зошиті.
Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
3.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
3.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Сакада Марина
    Деякі уточнення з приводу органічних речовин. Органічні речовини утворюються не тільки в живих організмах!
    Загальна:
    3.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    3.0
    Відповідність темі
    4.0
docx
До підручника
Біологія 9 клас (Соболь В. І.)
Додано
14 грудня 2018
Переглядів
9754
Оцінка розробки
3.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку