Особливості будови та властивості ліпідів

Про матеріал

Мета :

навчальна: ознайомити учнів з особливостями будови та властивостями ліпідів; сформувати поняття «ліпіди»; розкрити біологічну роль ліпідів, значення необхідності різних продуктів харчування в раціоні людини;

розвивальна: розвивати логічне мислення, увагу, пам'ять, мову, уміння систематизувати інформацію, виокремлювати головне в тексті;

виховна: виховувати дбайливе ставлення до власного здоров'я, формувати переконання необхідності раціонального харчування, науковий світогляд.

Перегляд файлу

                                Урок №8            Дата проведення уроку­­­­­­­­­­­­­­­_____________

Тема. Ліпіди

Мета : 

навчальна: ознайомити учнів з особливостями будови та властивостями ліпідів; сформувати поняття «ліпіди»; розкрити біологічну роль ліпідів, значення необхідності різних продуктів харчування в раціоні людини;

розвивальна: розвивати логічне мислення, увагу, пам’ять, мову, уміння систематизувати інформацію, виокремлювати головне в тексті;

виховна: виховувати дбайливе ставлення до власного здоров’я, формувати переконання необхідності раціонального харчування, науковий світогляд.

Обладнання : підручники, зошити, малюнки продуктів харчування.

Базові поняття і терміни: органічні речовини, ліпіди.

Тип уроку: засвоєння нових знань.

Хід уроку

І. Організаційний момент 

ІІ. Актуалізація опорних знань і мотивація навчальної  діяльності

  • Бесіда
  1. Які органічні речовини найпоширеніші в біосфері?
  2. Чому цю групу речовин назвали вуглеводи?
  3. Які вуглеводи ви знаєте?
  4. Що таке моносахариди?
  5. Що таке полісахариди?
  6. Яка біологічна роль вуглеводів?

ІІІ. Вивчення нового матеріалу

1.Що таке ліпіди?

  • Розповідь з елементами бесіди

    Ліпіди є групою речовин, які об’єднали, в першу чергу, не за хімічною будовою, а за фізичними властивостями. Вони всі є нерозчинними у воді маслянистими або жирними речовинами. Найбільш поширеними вуглеводами є жири, олії та гормони.

    Термін «жири» не є синонімом терміна «ліпіди». Так називають тільки частину речовин з цієї групи. Зазвичай термін «жири» застосовують стосовно ліпідів тваринного походження, які за кімнатної температури залишаються твердими. Терміном «олії» також позначають лише частину ліпідів. Так називають ліпіди рослинного походження, які за кімнатної температури залишаються рідкими. Така відмінність у властивостях жирів та олій пов’язана з особливостями будови їхніх молекул (молекули олій містять декілька подвійних зв’язків між атомами Карбону).

2.Будова та властивості ліпідів

Складовою багатьох ліпідів є такі речовини, як багатоатомний спирт гліцерол (C3H5(OH)3) і жирні кислоти. Жирні кислоти — це органічні речовини, молекули яких є довгими ланцюжками атомів Карбону (містять від 4 до 24 атомів), сполученими з атомами Гідрогену та з приєднаною до цього ланцюжка карбоксильною групою (–COOH). Саме карбоксильна група й забезпечує їхні кислотні властивості.

    Важливою особливістю ліпідів є те, що різні частини їх молекул по-різному взаємодіють із водою. Жирні кислоти з водою взаємодіють погано. А от гліцерол є гідрофільною сполукою і з водою взаємодіє легко. Але найкраще з водою може взаємодіяти ортофосфатна кислота, яка входить до складу фосфоліпідів. Через це після потрапляння молекул ліпідів на поверхню води вони розташовуються так, щоб гідрофільна частина молекули була орієнтована до води, а гідрофобна — від води. Розглянемо особливості будови молекул ліпідів та їхні характерні властивості на прикладі конкретних груп сполук.

3.Особливості будови та властивостей ліпідів 

Тригліцериди – сполуки гліцеролу й  жирних кислот. У фосфоліпідів замість залишку однієї з жирних кислот міститься залишок ортофосфатної кислоти . Жирні кислоти є дуже гідрофобною частиною молекули (погано взаємодіють з  водою), гліцерол і  ортофосфатна кислота (у  фосфоліпідів) є гідрофільними (з водою взаємодіють добре). Тому у водних розчинах утворюють групи молекул, що орієнтовані гідрофільними частинами до води, а гідрофобними – всередину. Трапляються у  клітинах усіх живих організмів.

Воски – сполуки молекул спиртів, що мають довгий ланцюг, і жирних кислот Дуже гідрофобні сполуки. Є у багатьох наземних рослин і  членистоногих.

Стероїди – це полімери ізопрену (C5 H8 ). Їхній скелет з  атомів Карбону утворює кілька циклічних структур, об’єднаних в одне ціле. Гідрофобні сполуки. У  живих організмах часто транспортуються за допомогою білків. У багатьох тварин і  рослин .

4.Біологічна роль ліпідів

  • Робота з підручником

Основними функціями ліпідів у живих організмах є структурна, захисна, регуляторна, резервна, пластична й енергетична.           

Структурну функцію виконують тригліцериди, які становлять основу клітинних мембран.

Захисну й резервну функції виконують ті структури організмів, які накопичують жири та олії.

Гормони ліпідного походження в організмі тварин здійснюють регуляторну функцію.

Пластичну функцію виконують ліпіди, які разом з білками беруть участь в утворенні складних органічних речовин — ліпопротеїнів. Важливу роль в обміні речовин у тварин відіграють вітаміни, які належать до групи ліпідів. Наприклад, вітаміни А, Д, Е.

Енергетична функція здійснюється більшістю ліпідів. Під час окиснення ліпідів масою 1г у клітині утворюється 9 ккал (37,68 кДж) енергії, яку клітина може використати для утворення АТФ.

 

ІV. Узагальнення, систематизація і контроль знань та вмінь учнів

  • Самостійна робота учнів

Учні виконують завдання 1-5  підручника на с.29.

  • Бесіда
  1. Що таке ліпіди?
  2. На які групи поділяють ліпіди?
  3. Які функції ліпідів?

V. Домашнє завдання

  1. Опрацювати § 5 підручника.

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
До підручника
Біологія 9 клас (Соболь В. І.)
Додано
14 грудня 2018
Переглядів
16124
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку