Організація роботи з питань охорони праці та створення безпечних умов навчання в закладі професійної (професійно-технічної) освіти.

Про матеріал
Стаття рекомендованя відповідальним за охорону праці, заступникам директора з НВР закладів профтехосвіти
Перегляд файлу

Організація роботи з питань охорони праці та створення безпечних умов навчання в закладі професійної (професійно-технічної) освіти.

 

Питання створення безпечних умов навчання все серйозніше звучать сьогодні під час організації освітнього процесу у закладах професійної освіти. Сьогодення акцентує увагу на безпечності умов під час проведення занять, а також вживанні конкретних заходів щодо збереження здоров`я та життя всіх учасників освітнього процесу.

Скорочення коштів на покращення умов праці, медогляди та придбання спецодягу призводить до зростання травматизму, професійних захворювань, зниження продуктивності праці в умовах, що не відповідають вимогам санітарних норм та правил з охорони праці, збільшення непродуктивних витрат. Роботодавці не завжди розуміють, що охорона праці – це не «пасив», а «актив» та засоби, вкладені у покращення умов праці, є довгостроковими інвестиціями здоров'я працівників.

Багато громадян не вважають сферу освіти настільки небезпечною, щоб приділяти підвищену увагу питанням забезпечення безпеки. У їхньому уявленні сидячі за партами здобувачі освіти отримують знання за повної відсутності будь-яких небезпечних факторів. Але такі фактори все ж таки є, і в достатній кількості. Це й небезпечні (у тому числі отруйні) речовини, з якими учні мають справу у кабінетах хімії; різні інструменти, включаючи верстатне обладнання, які вивчаються на навчальній та виробничій практиці; це і спортивні снаряди, які використовуються на заняттях з фізичної культури; це і електрика, що є в будь-якому кабінеті.

Треба розуміти також, що властива здобувачам освіти рухливість і допитливість, а також їх слабка поінформованість у питаннях безпеки – це ще одна причина підвищеного травматизму серед підлітків.

Більшість здобувачів освіти, які прийшли зі школи, питання безпеки та охорони праці пізнають у ДНЗ «Одеський центр професійно-технічної освіти» (далі ОЦПТО). Це накладає особливу відповідальність на адміністрацію та викладачів ОЦПТО із забезпечення безпеки здобувачів у процесі освітньої діяльності, під час проведення науково-дослідних та інших робіт, під час проведення навчальних та виробничих практик.

Питання охорони праці і безпеки життєдіяльності дедалі серйозніше звучать сьогодні в організації навчально-виробничого процесу професійно-технічних навчальних закладів, адже дотримання встановлених норм з охорони праці – це одна з найважливіших складових ефективної діяльності.

Яким чином проходить організація роботи з охорони праці у професійно-технічних навчальних закладах і у ДНЗ «Одеський центр професійно-технічної освіти» (далі ДНЗ ОЦПТО) зокрема?

Сьогодення акцентує увагу на безпечності умов під час проведення навчально-виробничих занять, вживанні конкретних заходів щодо збереження здоров’я та життя всіх учасників навчально-виробничого процесу. Не секрет, що робота навчального закладу не може бути високо ефективною, якщо на першому місці не стоятиме питання створення умов та виконання посадових обов’язків, спрямованих на збереження як власного життя і здоров’я працівників закладу, так і життя та здоров’я здобувачів освіти. Кожен досвідчений педагог розуміє, що сьогодні докладати максимум зусиль, аби насамперед через систему освіти впливати на умови збереження, зміцнення і відновлення здоров’я особистості. Для цього у нашому освітньому закладі створені всі умови та належна матеріально-технічна база.

Стан роботи з охорони праці, безпеки життєдіяльності, виробничої санітарії під час освітнього процесу в нашому закладі освіти знаходиться під щоденним контролем адміністрації закладу. Керівництво ДНЗ ОЦ ПТО вважає одним із пріоритетних напрямків роботи забезпечення функціонування системи управління охороною праці, безпекою життєдіяльності з метою створення безпечних умов роботи, навчання всіх учасників освітнього процесу.

До обов’язків директора, його заступників, усього педагогічного колективу входить підготовка, прийняття та реалізація завдань щодо здійснення організаційних, технічних, санітарно-гігієнічних та лікувально-профілактичних заходів, спрямованих на:

– збереження життя і здоров’я,

– усунення причин, що можуть призвести до травматизму,

– профілактику травматизму під час освітнього процесу.

Виконання правил безпеки життєдіяльності й охорони праці можливе за умов дотримання Правил внутрішнього трудового розпорядку,  відповідальності майстрів виробничого навчання  за життя і здоров’я слухачів. Регламентують цю діяльність колективу закладу освіти законодавчі, нормативні та інструктивні матеріали з охорони праці, безпеки життєдіяльності, пожежної безпеки.

Робота з охорони праці та безпеки життєдіяльності в закладі освіти ведеться відповідно до:

  • статей 43, 50 Конституції України;
  • Закону України «Про освіту», стаття 26;
  •  кодексу Законів про працю України, статті 2, 10, 13;
  •  Закону України «Про охорону праці», статті 6, 7, 10, 15, 19, 25 та ін.

Уся документація в закладі освіти відповідає діючим нормативним документам.

З метою створення належних умов праці у відповідних структурних підрозділах і на робочих місцях, керуючись нормативно-правовими актами, в центрі професійно-технічної освіти  розроблені, затверджені та введені в дію Положення про роботу з ОП,

  • Положення Про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці
  • Про службу охорони праці
  • Про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці
  • Про порядок проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків і професійних захворювань
  • Про порядок проведення розслідування нещасних випадків, що сталися під час навчально-виробничого процесу
  • Про порядок проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків невиробничого характеру
  • Про розробку інструкцій з охорони праці

Ці Положення визначають систему управління охороною праці, профілактикою травматизму, яка встановлює хто, що, коли, як повинен робити, щоб забезпечити безпечність освітнього процесу. Відповідно до розроблених Положень наказом по закладу освіти призначені посадові.

Службою охорони праці разом з адміністрацією складено перелік інструкцій на підставі штатного розпису. Інструкції розподілені по видах робіт та професій. Інструктажі з питань безпеки життєдіяльності, які містять питання охорони здоров’я, пожежної, радіаційної безпеки, безпеки дорожнього руху, реагування на надзвичайні ситуації, безпеки побуту тощо, проводяться з учасниками освітнього процесу відповідно до Положення про навчання. Серед слухачів та працівників закладу  відпрацьована Програма вступного інструктажу з питань охорони праці.

Планування роботи з охорони праці передбачає, на основі аналізу та контролю діяльності навчального закладу, складання річного плану, в якому визначаються такі заходи:

  • Навчання та перевірка знань працівників з охорони праці;
  • Проведення інструктажів;
  • Розробка, періодичний перегляд посадових інструкцій;
  • Внутрішній контроль;
  • Профілактичні та інші організаційні заходи, що спрямовані на підвищення рівня безпеки учасників навчально-виробничого процесу;
  • Визначені потреби у новому обладнанні, матеріально-технічних засобах безпеки та санітарно-побутовому обслуговуванні.

Найактуальнішими питаннями річного плану роботи з охорони праці є:

  •         Серпень-вересень  -  проведення вступного (первинного) інструктажу з працівниками та здобувачами освіти;
  •         Видання наказу з організації роботи з охорони праці;
  •         Перегляд інструкцій з правил техніки безпеки;
  •         Оформлення актів-дозволів на роботу в навчальних кабінетах, лабораторіях, майстернях, спортивній залі;
  •         Проведення наради-навчання працівників;
  •         Забезпечення виконання заходів протипожежного захисту закладу;
  •         Січень-лютий  -  проведення повторного інструктажу з учасниками навчально-виробничого процесу;
  •         Аналіз стану охорони праці навчального закладу;
  •         Моніторинг результатів щорічного медичного огляду здобувачів освіти.

Протягом року адміністрація освітнього закладу займається проведенням заняття з здобувачами освіти з питань безпеки життєдіяльності; проведення тижнів, творчих конкурсів, масових заходів з висвітленням актуальних питань безпеки людини; проведення батьківських зборів із попередження дитячого побутового травматизму; проведення внутрішнього контролю за дотриманням учасниками навчально-виробничого процесу правил і вимог з охорони праці; аналіз стану травматизму; проведення навчання з дій на випадок виникнення надзвичайних ситуацій; оформлення інформаційних матеріалів, виставок, стендів з висвітлення безпеки життя людини в оточуючому середовищі.

В ДНЗ «Одеський центр професійно-технічної освіти» в наявності весь перелік необхідних документів, матеріалів для організації роботи з охорони праці.

Діяльність кожного підрозділу (навчального кабінету тощо) професійно-технічного навчального закладу регламентується відповідними Положеннями, затвердженими наказами Міністерства освіти і науки України, наказами керівника закладу, в їх роботі передбачаються заходи з безпеки життєдіяльності, що обліковуються в планах роботи кабінету, класного керівника і мають відповідне нормативне забезпечення.

Особливу увагу в організації роботи з охорони праці  приділяється інструктажам. Організація роботи з охорони праці проводиться відповідно до сформованих планів, супроводжується виданням відповідних наказів, розпорядчих документів. Накази видаються на виконання законів, постанов уряду, наказів та рекомендацій вищих органів управління освітою, планів роботи навчального закладу.

Контроль за станом організації роботи з охорони праці в закладі професійної (професійно-технічної) освіти здійснюється директором освітнього закладу. Враховуючи те, що контроль передбачає діагностичну, корекційну та регуляторну функції, на його основі здійснюється перспективне, поточне та оперативне планування роботи. На сьогоднішній день в закладі оформлено новий кабінет  «Охорони праці», так як на базі закладу відкрито 12 навчально-практичних центрів, а старий потребував ремонту та обновлення. Ми  замовили та отримали нові стенди з охорони праці та «Куточки з охорони праці» та «Куточки з пожежної безпеки» для кожного НПЦ та кабінету. На жаль, сьогоднішнє положення не дає здійснити задумане, але віра в Перемогу будує плани на майбутнє.

Внутрішній контроль за станом охорони праці проводиться такими етапами (ступенями):

В освітньому закладі постійно контролюється забезпечення безпечних умов організації навчально-виробничого процесу на заняттях хімії, фізики, курсу «Захист України», фізичної культури, технологій, інформатики, предметів спеціальних напрямів за вибором професій; стан дотримання протипожежних вимог; діяльність класних керівників щодо запобігання нещасним випадкам; ведення журналів теоретичного та виробничого навчань, оформлення відповідних бесід, інструктажів зі здобувачами; дотримання Державних санітарних правил і норм влаштування, утримання закладів освіти.

За результатами здійснення контролю узагальнюються результати перевірок, готуються довідки, на підставі яких видаються відповідні накази, визначаються заходи щодо усунення недоліків. Результати проведення контролю розглядаються на засіданнях педагогічної ради для прийняття адміністративних рішень.

На початку навчального року майстри виробничого навчання отримали

інструкції з охорони праці  по професіям, та пам’ятки по видах інструктажу, із вказівкою: коли проводиться інструктаж, хто проводить, яка періодичність та основний зміст. Інструкції з ОП затверджені директором. Їх наявність фіксується в журналу обліку, їх видача – в журналі видачі за відповідним підписом.

Майстри виробничого навчання відповідають за організацію та проведення уроків виробничого навчання і забезпечують створення здорових умов для виконання всіх завдань з охорони праці.

Весь педагогічний колектив освітнього закладу  з великою відповідальністю ставиться до питання охорони праці і безпеки життєдіяльності. Незважаючи на невисокий рівень матеріально-технічного забезпечення, враховуючи особливі умови існування закладу, кожен працівник старається усвідомлювати права та обов’язки, власним прикладом навчати та виховувати наших здобувачів. За допомогою тісної співпраці з батьківським колективом прагнуть виконання правил поведінки здобувачів освіти в закладі та громадських місцях. Адже відповідальне ставлення до своїх обов’язків – запорука уникнення нещасних випадків.

Організація роботи з охорони праці в ДНЗ ОЦПТО сприяє створенню належних умов для всіх працівників, ретельно продумуючи план роботи, спільно виховувати здорове покоління, бо саме від нього значною мірою залежить стан продуктивних сил країни, її економічний, оборотний, інтелектуальний, духовний потенціал, ресурс розвитку суспільства, безпека держави.

 

 

 

 

 

docx
Додано
23 лютого 2023
Переглядів
2953
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку