Орієнтовне тематичне планування роботи різновікової групи на тиждень. Тема: " Транспорт"

Про матеріал
Збірка містить орієнтовне планування освітньої роботи на тиждень за темою " Транспорт" в різновіковій групі ( суміжне комплектування дітей 5-6 років). План конспект кожного дня тижня містить дидактичні та рухливі ігри, тематичні бесіди, спостереження, , розробки занять, досліди, індивідуальну роботу та інше
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

ЗБІРКА

ОРІЄНТОВНЕ ТЕМАТИЧНЕ ПЛАНУВАННЯ

РОБОТИ РІЗНОВІКОВОЇ ГРУПИ ПРОТЯГОМ ТИЖНЯ

( суміжне комплектування дітей 5-6 року життя)

ТЕМА: ТРАНСПОРТ

 

 

      

              

 

 

 


 

АНОТАЦІЯ

 

Збірка містить орієнтовне планування освітньої роботи на тиждень за темою « Транспорт»  в різновіковій групі (суміжне комплектування дітей 5-6 року життя), завдяки якому реалізується принцип поєднання колективної та індивідуальної форм роботи з урахуванням вікових особливостей дітей. План-конспект кожного дня тижня  містить: дидактичні та рухливі ігри, тематичні бесіди, спостереження, розробки занять, досліди, індивідуальну роботу та інше.

Матеріал збірки допоможе вихователям зосередити увагу на предметах навколишнього світу ( зокрема на  транспорті), виховати інтерес до професій людей пов’язаних із засобами пересування, навчити аналізувати, порівнювати, фантазувати та досліджувати.

Рекомендується для творчого використання педагогічними працівниками ДНЗ

 

 

 

 

Умовні позначки – група дітей       літера У- задіяні всі діти;

                                                            5 - задіяні діти 5-го р.ж.;

                                                            6 – задіяні діти 6- го р. ж.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПЕРЕДМОВА

     Навчання в дитячому садочку являє собою цілеспрямований процес повідомлень, передання педагогом дітям нових знань та вмінь, виховання правильного  ставлення до навколишньої дійсності, формування пізнавальної діяльності дошкільників, розвитку в них уміння вчитися.

      Правильна організація життя і різноманітної діяльності дітей у різновіковій групі створює сприятливі умови для всебічного їх  розвитку. Педагогові різновікової групи необхідно знати і добре орієнтуватися в програмових вимогах всіх груп дошкільного закладу та правильно диференціювати зміст навчання. Важливо , щоб програмовий зміст був доступним і посильним для кожної підгрупи, але в той же час містив у собі такі розумові та практичні завдання, виконання яких вимагає від дітей активної роботи думки, вміння спиратися на безпосередні чуттєві уявлення, а також виділення суттєвого, вміння порівнювати, узагальнювати тощо.

     Однією із важливих умов підвищення ефективності виховної роботи в різновіковій групі і насамперед формування доступних навичок поведінки в колективі є правильне поєднання спільних ігор, спостережень, праці молодших і старших з організацією діяльності дітей одного віку. Проте потрібно піклуватися , щоб малюки не були пасивними спостерігачами , а брали активну участь у цій діяльності.

      Робота з дітьми різного віку відкриває широкі можливості для міжвікового спілкування. Спільна діяльність вихованців містить значні резерви: в ній здійснюється   взаємодопомога, навчання молодших старшими. Постійне спілкування молодших дітей зі старшими формує дружні відносини, турботу, самостійність. Особливого значення набуває приклад старших для молодших.

     Всі ці прояви не з’являються самі по собі, а є результатом щоденної кропіткої роботи педагога, його вміння співвідносити програмові  вимоги з індивідуальними особливостями вихованців, здатність розуміти і бачити кожну дитину та всю групу в цілому.

     Сподіваємось, що матеріали даної збірки сприятимуть підвищенню якості організації навчально-виховної роботи у різновіковій групі та допоможу вихователям у розвитку творчих здібностей, мислення, самостійності дітей, формуванні високих людських чеснот у малюків як особистостей.

 

ПОНЕДІЛОК: освітня лінія « Дитина в природному довкіллі»

РАНОК:

Бесіда на тему: « Транспорт, його роль в житті людини»   (пізнавальний розвиток)

Мета: розширити знання дітей про засоби пересування. Пояснити, що за способом і видом пересування транспорт буває наземний, повітряний, водний; за призначенням – вантажний і пасажирський ( У) . Спонукати дітей (6 р.ж.) відповідати на запитання поширеними реченнями, використовувати дієслова, прикметники; формувати вміння дітей ( 5 р. ж.) будувати логічно правильні речення; розвивати мовлення, уяву, логічне мислення.  Виховувати повагу до людей , які працюють на транспорті ( У)

Спостереження за туманом ( У) (емоційно-ціннісний розвиток)

Мета: формувати розуміння дітей про   туман,  як явище неживої природи, яке характерне для осені; уточнити уявлення дітей про процес випаровування води й характерні ознаки властивості водяної пари; розвивати вміння встановлювати причинно-наслідкові зв’язки між явищами; розширити уяву дітей про техніку безпеки на дорозі при тумані; виховувати інтерес до явищ неживої природи.

Хід спостереження:

-Діти , сьогодні зранку ніби хмарка спустилась на землю й огорнула все навколо : будинки , дерева, дороги. Важко  розгледіти щось довкола.  Як ви гадаєте , що це за густа молочна завіса ? Що б вам було легше відповісти я загадаю вам загадку:

 Не дід , а сивий, не спить , а стелиться.

Вкриває землю й океан , а звуть його …( туман)

-Зараз я розкрию вам велику таємницю і розповім як утворюється туман. Утворення туману пов’язане з охолодженням повітря. Воно охолоджується швидше , ніж вода та грунт. В процесі цього водяна пара, що знаходиться в ньому, перетворюється на краплинки. Вони зависають у повітрі. Їх можна відчути диханням, обличчям. Краплинки – невидимки перетворюються на молочну білу завісу. – А скажіть мені на що схожий туман? ( На дим) – Чим відрізняється  туман від диму? (Він немає запаху) А зараз я пропоную вам потримати в тумані розкриту долоньку.  – Що трапилося?( Вона стала вологою. Як ви думаєте чому? Це осідають дрібненькі краплини води, що висять у повітрі. Такі ж краплинки помітні на траві, листі. Та коли вийде сонечко , туман розсіється погода стане сонячною та ясною.

-Як ви гадаєте чи зручно рухатися машинам, людям, тваринам під час туману? ( Ні)

-Чому? ( Майже нічого не видно)

- Що треба робити водіям та пішоходам під час туману? ( Бути уважними, пильними, не квапитися)

- Якщо цього не дотримуватися, що може статися? ( Можна попасти під машину, вдаритися об який не будь предмет , потрапити в яму, наштрикнутися на гілочку , загубитися і т. д.)

- Так от щоб ви не загубилися під час туману  ми з вами пограємо в рухливу гру « Слухай дзвіночок» 

Вихователь розкладає по групі обручі. Коли звучить дзвіночок, малята танцюють , рухаються не зачіпаючи обручів. Коли дзвінок затихає, діти повинні вскочити   в найближчій обруч та стати нерухомо. Після кожного разу вихователь зменшує кількість обручів. (  в обруч може ставати декілька дітей)

-Діти , а які ще явища природи ви знаєте ,  які можуть бути небезпечними під час руху транспорту в будь яку пору року.? ( Град, злива, гололід, хурделиця, грім та блискавка)

 Вправа « Не помились»

 Діти 5 р. ж. – говорять назву явища та  в яку пору року воно може бути, а діти 6 р ж. – розповідають про наслідки , які можуть статися під час такого явища.

-Діти, а ви хочете дізнатися  про те, де живе туман. Вам цікаво? Тож слухайте:

Сивий туман, який уранці встає над землею, живе на дні глибокої річки. Той туман великий сплюх. Спить цілісіньку довгу ніч і тільки перед ранком прокидається. Випливає з бездонної глибини. Вилазить на спину тихої річки. Посидить подивиться навкруги і йде у зелене поле попастися, бо голодний. Попасеться на запашній траві, доки сонце не вигляне. А потім знову лягає спати.

Бесіда.

- Де живе сивий туман?  ( На дні річки)

- Що він робить цілу ніч? ( Спить)

- А що робить як прокинеться?

- Яке почуття викликає туман?

- Який це стан води?

Молодці малята, за те що ви були такими уважними я принесла  вам мультфільм , який називається « Їжачок в тумані». У вільний час ми його обов’язково подивимося.

Та  у мене діти, є для вас і домашнє завдання. Я хочу, щоб ви разом зі своїми батьками перевірили прикмету про яку говорять люди, а саме чи так насправді:

« Туман уранці піднімається, утворюючи хмари, - на дощ; падає на землю – на суху погоду»

Індивідуальна робота по ознайомленню з природою  з метою закріплення знань про об’єкти живої та неживої  природи. ( пізнавальний розвиток)

Доручення ( 6 р. ж.) підготувати  роздаткові картинки із зображенням різного виду транспорту.

Дидактично-логічна гра  « Хто сидить за кермом» ( У)     ( пізнавальний розвиток)

Мета: розширити знання дітей про правильні назви водіїв певного транспорту. 

 фізичний розвиток

Рухлива гра: « Кольорові автомобілі» ( У)

Мета: вдосконалювати навички ходьби та бігу врозтіч; розвивати увагу та вміння розпізнавати кольори.

Ранкова гімнастика « Водії», після закінчення – валеохвилинка « Наші руки-рученята» з метою розширити уявлення про значення рук для людини та бережливе ставлення до них. ( У)

 КГН : учити дітей самостійно вмиватися, стежити за чистотою своїх рук, мити їх з милом; ретельно витиратися рушником. Сніданок.

ЗАНЯТТЯ:

Вид:  Ознайомлення з природою (пізнавальний розвиток)

Тема: Тварини – помічники

Мета: дати дітям знання про тварин, які допомагають людям подорожувати та перевозити вантаж в тих місцях де не можна проїхати транспортом ( на півночі – собаки та олені; в пустелі, на півдні – верблюд, віслюк, кінь, слон) ; уточнити уявлення дошкільнят про зовнішній вигляд тварин, спосіб їх живлення та існування. Виховувати у  дітей любов до природи, бажання цікавитися життям тварин.  

Обладнання:  загадки про тварин, глобус, мультимедійні слайди про тварин (собаки, оленя, верблюда, віслюка, коня, слона), «чарівна паличка» для подорожі навколо світу, площинні фігури тварин.

План - конспект заняття

До групи заходить  Мікі  Маус він приносить із собою глобус та загадки про тварин, які є вірними друзями і помічниками людини в різних куточках земної кулі. Після відгадок пропонує дітям завітати у гості до цих тварин на незвичайній чарівній машині , яка зможе перенести малят в будь яку точку земної кулі визначену з допомогою глобусу.

Під чарівну музику діти опиняються на  Півночі  (з’являється слайд на якому зображені:  сніг, замети, льодяні глиби). Діти разом з вихователем гріються , труть долоньки, носи, вуха.

Мікі Маус повідомляє дітям що машина  не проїде по таких заметах і пропонує з допомогою чарівної палички дізнатися хто стане малятам в пригоді.

( почергово з’являються слайди, які супроводжуються розповіддю «чарівної палички» з запитаннями до дітей про існування північних собак та оленів і їх допомогу людям при важких погодних умовах)

 Після перегляду слайдів вихователь проводить гру « Склади портрет» діти 6 р. ж. складають малюнок оленя  маючи зайві частини тіла різних тварин, діти 5 р. ж. – складають  малюнок собаки розрізаний на шість частин.

Фізкультхвилинка.

Далі діти подорожують на Південь і аналогічно  знайомляться з верблюдом, віслюком, конем та слоном

Проводиться гра «Вгадай за  описом» ( зовнішній вигляд тварин) – 6 р. ж. – описують , 5 р. ж. – відгадують.

Після гри діти повертаються до групової кімнати розповідають де вони були, кого бачили, що їм сподобалося  та  отримують від Мікі Мауса в подарунок фото друзів з якими познайомилися ( малята розфарбовують площинні фігури тварин) 

 

Вид: Малювання  ( художньо-естетичний)

Тема: Автобус ( 5р.ж.) – предметне малювання

Мета: удосконалювати вміння дітей малювати пасажирський транспорт( автобус) в певній послідовності. Дотримуючись пропорцій; закріпити вміння працювати фарбами і пензликом; розвивати уяву, мислення, виховувати бажання  працювати над обраною темою, доводити справу до кінця

Матеріал:фарби, пензлі, папір білий, зразок вихователя, склянка -нерозливайка  для води.

Тема: Транспорт на дорогах нашого міста села ( 6 р. ж.) – сюжетне малювання

Матеріал: білий папір , кольорові олівці.

Мета: закріпити вміння та навички дітей у малюванні сюжету; вдосконалювати вміння працювати кольоровими олівцями, штрихувати не виходячи за межі лінії, чітко вимальовуючи контури транспорту; розвивати окомір, дрібні м’язи пальців, уяву, мислення; виховувати акуратність у роботі.

 

План – конспект заняття

1 Організація дітей

Прихід листоноші з незвичайною посилкою.                    

Вихователь пропонує дітям по черзі витягнути  по одному предмету.  Малята дістають іграшки: мотоцикл, машину, автобус, трактор і т. д. називають їх та відповідають на питання вихователя.

- Як ми можемо назвати ці предмети одним словом?

- Як транспорт допомагає людині?

- Який транспорт можна побачити на вулицях нашого міста ( села) ?

Вихователь  демонструє всім дітям сюжетну картину і  проводить коротку бесіду за її змістом , а потім пропонує дітям 6 р. ж - намалювати транспорт на вулиці рідного міста (села) за власним задумом ( діти починають самостійно працювати, спираючись на сюжетну картину, як на зразок) , а з дітьми 5 р. ж .  вихователь розглядає зразок, пояснює послідовність малювання автобусу,  закріплює пояснення малювання.

Після чого організовує всіх дітей на фізкультхвилинку.

По її завершенню діти 6р. ж. – продовжують свою роботу, а діти 5 р. ж. – починають самостійно працювати. Вихователь контролює роботу всіх дітей .

Підсумок та аналіз  робіт за участю дошкільнят

 

ПРОГУЛЯНКА:

 Спостереження за вулицею. (соціально-моральний розвиток)

Мета: формувати  знання про те, для чого призначені тротуар, проїжджа частина вулиці, які види транспорту можна побачити  на вулицях міста ( села). Закріпити знання про те, чому не можна виходити на вулицю без дорослих, гратися на тротуарі, перебігати вулицю. Розвивати активне мовлення дітей.

Дидактична гра : « На чому подорож у нас». (пізнавальний розвиток)

Мета: закріпити і  уточнити уявлення дітей про призначення кожного виду транспорту, особливості конструкції та руху.

Фізичний розвиток

Фізкультура на повітрі з метою вдосконалювати вміння котити обруч по рівній доріжці та метати торбинку з піском в горизонтальну ціль ( вантажний автомобіль) вагою:  200 г - ( 6р.ж.), 150-180 – (5р.ж.)

Рухлива гра « Горобчики та автомобіль» ( У)

Мета : продовжувати формувати вміння дітей розуміти правила вуличного руху; вдосконалювати навички бігу врозтіч зі зміною темпу, вчити діяти за сигналом.

Трудова діяльність

Праця на майданчику:  підмітання доріжок від сміття ( 6 р. ж. ) та їх звільнення  від гілочок та камінців ( 5р.ж.).

Мета : вчити дітей створювати певні умови для руху транспорту ( іграшкових автомобілів), розвивати трудові навички, виховувати любов до праці та бажання допомагати один одному під час спільних дій.

Самостійна ігрова діяльність дітей за інтересами.

 

Підготовка до обіду ( за участю помічника вихователя створити умови для роботи чергових). Під час обіду вдосконалювати навички дітей їсти акуратно, вчити приймати правильну позу за столом, правильно користуватися столовими приборами .

ІІ половина дня

Гімнастика пробудження « Потяг», загартування, полуденок.

ЗАНЯТТЯ

 Вид: Художня література ( художньо-естетичний розвиток)

Тема: Заучування вірша С. Маршака « Світлофор»

Мета: продовжувати формувати уявлення про поведінку людей на вулицях та дотримання правил вуличного руху; вчити дітей співвідносити  зміст вірша з його назвою; удосконалювати  вміння уважно слухати та запам’ятовувати  рядки на пам'ять, відповідати на запитання по змісту; виразно передавати за допомогою інтонації характер поетичного твору, додержуючи відповідного темпу, сили голосу, правильно користуватися мовним диханням; розвивати пам'ять мислення увагу; виховувати почуття  відповідальності.

Матеріал: загадки про правила вуличного руху; демонстраційний матеріал; вірш С. Маршака « Світлофор»

План - конспект заняття

1 Організація дітей

2 Читання загадок про правила дорожнього руху

3 Розгляд ілюстрацій

4 Читання вірша С Маршака « Світлофор»

Три світла в світлофорі є,

І кожен з них наказ дає

Червоне світло каже:  – Стій!

А жовте: - Ще не можна!

Зелене каже: - Їдь мерщій!

І слухається кожний.

5 Бесіда за змістом вірша

6 Повторне читання вірша, заучування напам’ять

Під час читання діти 5 р. ж. читають напам’ять по одному рядку, а діти 6р. ж. – по два рядки. Весь вірш напам’ять  читають ті діти , які запам’ятали першими, незалежно від віку. 

7 Підсумок та аналіз за участю дітей.

ПРОГУЛЯНКА

Спостереження за сезонними змінами в природі ( У)

Мета: удосконалювати вміння дітей визначати прикмети осені; розвивати вміння виражати свої почуття та емоції; виховувати любов та дбайливе ставлення до природи.

Дидактична гра « Що не так» ( У)

Мета : продовжувати вчити дітей знаходити помилки в будові транспорту ( не має коліс, керма, три колеса)

Рухлива гра « Переліт птахів через море»  ( фізичний розвиток)

Мета: вдосконалювати вміння дітей лазити по гімнастичній стінці (6р.ж), застрибувати на лаву ( 5 р. ж ) ; розвивати увагу, спритність і швидкість ;  вчити правильно реагувати на звукові сигнали, діяти за правилами гри.

ВЕЧІР

Мовленнєвий розвиток

Індивідуальна робота на розвиток зв’язного мовлення – вчити будувати логічні речення , використовуючи порівняння( вантажний , тому що перевозить вантаж)

 Підготовка руки дитини до письма з метою навчання правильно тримати олівець та заштриховувати силуети транспорту не виходячи за його контури. ( 6 р. ж.)

Діти 5 р. ж. – сортують  олівців за кольором

Робота з батьками з метою придбання у групову кімнату карток про транспорт.

 

ВІВТОРОК: освітня лінія «Дитина в сенсорно – пізнавальному просторі»

Ранок

Дати дітям  для розгляду ілюстрації на тему « Транспорт». ( мовленнєвий розвиток)

Дітям  5-го року життя: скласти коротенькі описові розповіді;

Дітям 6-го року життя: скласти коротенькі зв’язні розповіді.

Пізнавальний розвиток

Індивідуальна робота з математики з метою знаходження геометричних форм на силуетах транспорту.

Дидактична гра « Постав машину в гараж» ( 5 р. ж.)

Мета: закріпити вміння дітей порівнювати предмети за розміром, розкладати їх у ряд за його збільшенням і зменшенням.

Дидактична гра « Автомобілі і гаражі» ( 6 р. ж.)

Мета: закріпити вміння дітей лічити до 10 при різному просторовому розміщенні елементів множини; розвивати просторове орієнтування.

Трудова діяльність

Колективна праця з дітьми в куточку природи з метою догляду за рослинами та виховання дбайливого ставлення до них (обібрати сухе листя з рослин,  зрихлити землю у вазонах ( 6 р. ж.) та полити квіти ( 5-й рік життя).

Рухлива гра « Слухай уважно» (  У) ( фізичний розвиток)

Мета: розвивати увагу, вчити швидко  реагувати на звукові сигнали вихователя та правильно відтворювати рух автомобілів, потягів та літаків.

Ранкова гімнастика « Водії», валеохвилинка – « Для чого нам ноги?» з метою поповнити знання про дану частину тіла,  КГН, Сніданок.

ЗАНЯТТЯ:

Вид: Математика ( пізнавальний розвиток)

Тема: Подорож математичним морем.

Мета:вчити дітей визначати форму реальних предметів на основі зіставлення з геометричними фігурами; удосконалювати навички лічби,визначення місця кожного числа в ряді чисел від 1 до 5 (1 до 7 для дітей 6-го року життя);вправляти в порівнянні множин; повторити часові поняття швидше-повільніше(для дітей 5-го року життя);розвивати логічне мислення, увагу;виховувати стійкий інтерес до математики.

Демонстраційний матеріал: малюнки кораблів;дельфіни; паруси у вигляді геометричних фігур; різні предмети,що формою нагадують геометричні фігури.

Роздавальний матеріал:смужки картону,розділені навпіл лінією;дельфіни;риби.

Хід заняття

Вихователь. Сьогодні у нас незвичайне заняття. Ми з вами вирушимо в плавання Математичним морем. Я буду капітаном, а ви – мої матроси. Відчалюємо від причалу повільно. А поки ми повільно пливемо, рахуємо кораблі,що стоять біля причалу.( Діти рахують кораблі.) Кожен корабель має свій номер,що позначається цифрою.

Кораблі слід вишикувати від першого по п'ятий(з першого по шостий)

- Хто з матросів береться це зробити? На якому місці стоїть корабель під номером один? (два, три,чотири, п'ять,шість,)

- Правильно, матроси,молодці. Наш корабель підганяє вітер.

Діти, коли сильний вітер дме,то корабель пливе швидко чи повільно?                ( Швидко.) Хто живе в морі? (Риби.) А ще в морі живуть дельфіни. Вони дуже розумні,добрі й часто рятують людей, які потрапили в біду на морі. Біля нашого корабля також граються дельфіни, то пірнають на глибину,то знову пливуть по морю. Порахуймо дельфінів.( Діти рахують дельфінів у прямому і зворотному напрямку.) Давайте пригостимо наших друзів-дельфінів рибою.

- Викладіть на верхній смужці 4 дельфінів,а на нижній – рибок на одну менше. Скільки рибок ви виклали? (Три.) Кого більше – дельфінів чи рибок?(Дельфінів.) На скільки більше? ( На один.)

- Чи всім дельфінам вистачило рибки? Що необхідно зробити,щоб дельфінам вистачило риби? (Додати 1 рибку.)

- Скільки тепер рибок? ( Чотири.) А дельфінів? (Чотири.)

- То що можна про них сказати? Так, дельфінів і рибок порівну.

- Наші матроси гарно працюють і, напевно,трішки притомились,тож зробимо фізкультхвилинку:

                          Рибки плавають,пірнають

                          І плескаються у воді.

                          То зіжмуться – розіжмуться,

                          То зариються на дні.

                          Вітер дме та не втихає,

                        Нам вітрила надуває.

- Як наш корабель пливе швидко чи повільно? (Швидко.)

- А попереду підводні скали. Нам слід пливти повільніше. Тому необхідно зняти частину вітрил.( Вихователь викликає певну дитину і дає команду: « Матросе,зніми вітрило трикутної ( квадратної, круглої, прямокутної форми!»)

- Молодці! Тепер наш корабель пливе як? (Повільно.)

- Ось у воді плавають різні предмети,мабуть, тут розбився якийсь корабель. Команда капітана: « Матроси з першого по п'ятий корабель виловіть предмети круглої, квадратної,трикутної та прямокутної форми!» ( Діти 5-го року життя виконують завдання.) «А тепер матроси шостого корабля спробують полагодити корабель ( Діти 6-го року життя виконують завдання і будують корабель з отриманих геометричних фігур,та присвоюють йому сьомий номер.)

- Давайте порахуємо скільки кораблів продовжить нашу подорож? ( Сім. Відповідають діти 6-го року життя.)

- Ось яка цікава подорож у нас вийшла! Ми з вами подружились з дельфінами. Ми врятували корабель і тепер у нас їх вже сім! Та наша подорож добігла кінця. На нас чекає порт під назвою « Підсумковий»

 

Вид:  Фізкультура ( фізичний розвиток)

Тема: Подорож на чарівний острів

Мета: удосконалювати вміння дітей ходити приставним кроком по корекційному шнуру ( 6 р. ж. – з мішечком на голові, 5 р. ж. – руки в сторони) ; продовжувати формувати вміння стрибати у висоту через шнур (6 р. ж. – 50 см,  5 р. ж. – 35 см); удосконалювати навички повзання по гімнастичній лаві, підтягуючись на руках(6 р. ж. – довжина лави 3 м,  5 р. ж. –  2 м); розвивати окомір, орієнтуванні в просторі, влучність під час гри «Влуч в ціль»; виховувати бажання займатися фізкультурою.

Обладнання: шнур, стойки, корекційний шнур, мішечки з піском вагою 200 г,  2 гімнастичні лави,  тенісні м’ячі для кожної дитини.

План - конспект заняття

1  Організаційний момент ( 1 хв.)

Діти заходять до зали  в спортивному одязі і взутті та шикуються в одну шеренгу ( спочатку діти 6 р. ж., а за ними діти 5 р. ж.)

Вихователь пропонує дітям на кораблі відправитися до берегів загадкового острову на якому злий чарівник зачаклував звірів, пташок, дерева, квіти та допомогти їм. 

2 Вступна частина ( 3 хв) (відбувається під спокійну музику)

Вихователь повідомляє дітей про те, що на острові можуть виникнути  труднощі, і малюкам необхідно   підготуватись , потренувати руки, ноги. Шикування в колону по одному:

  • Ходьба звичайна ( 10с)
  • Ходьба з додатковим завданням для рук і плечового поясу ( 10 с)
  • Ходьба навшпиньках ( 10 с)
  • Ходьба імітаційна ( 10 с)
  • Біг зі зміною темпу й напрямку( 30 с)
  • Ходьба звичайна ( 10с)

Перешикування в два ряди ( діти 6 р. ж. – без орієнтиру, діти 5 р. ж. – за орієнтиром)

3 Підготовча частина (5 хв)

Комплекс ЗРВ  « знайомство з островом»

1. «Теплий дощ». в. п. - руки за спину.

1-2 - винести вперед прямую ліву (правую) руку. 3-4 - в. п. (6-8 раз.)  Слідкувати за осанкою.

Вихователь. Пішов теплий дощ, змочив землю, освіжив траву та листя. Пограємо з дощовими каплями.

2. «Яскрава радуга».

В. п. - ноги на ширині пліч, руки в сторони.

1 – наклони вправо, леву руку підняти вверх и опустить долонькою на долоньку правої руки.

2 - в. п. (6 раз.)

3. «Рослини оживають».

В. п. - ноги разом, руки вздовж тулуба, голова опущена.

1 - підняти прямі руки вперед-вверх, правую ногу відвести назад на носок, подивитись вверх.

2 - в. п. (6 раз.)

Вихователь. Дерева, трава, квіти потягнулись до сонечка.

4. «Очерет біля озера».

В. п. - стоячи на колінах, руки міцно  прижати к тулуба 1-3- наклони назад.

4 - в. п. (4-5 раз.) Наклони назад, як можна нижче, спину держать прямо.

5. «Комахи прокинулись і  стали розправляти лапки».

В. п. – лежачи  на спині.

1 - зігнути ногу, притягнуть стегно до живота, обхопити голінь руками.

2 -в. п.

6. «Змія».

В. п. – лежачи  на животі, прямі ноги, руки зігнуті в ліктях на рівне грудей.

1-3 - підняти голову, випрямить руки, потягнуться (вдих).

  1.         -видих із звуком «ш-ш-ш».

7. Повільний, глибокий вдих через ніс.

4 Основна частина ( послідовний метод) (20 хв)

- Ходьба по корекційному шнуру приставним кроком (осанка, рівновага).

- Стрибки у висоту через шнур

-   Повзання по гімнастичній лавці, лежачи на животі, підтягуючись руками

- Рухлива гра «Влуч в ціль» (навички метання в горизонтальну ціль)

5 Заключна частина ( 2 хв)

  • Ходьба звичайна ( 10с)
  • Ходьба по профілактичній доріжці ( 20 с)
  • Вправи на дихання ( 20 с )
  • Основна ортопедична стійка ( 1 хв )

Підсумок заняття за участю дітей.

Прогулянка

Екскурсія до найближчої зупинки транспорту                      ( пізнавальний розвиток)

Мета : продовжувати формувати знання дітей про види транспорту, його призначення, правила користування пасажирським транспортом, трудові дії водія і кондуктора.  Закріпити дорожні знаки « Обережно – діти», « Місце зупинки автобуса», « Пішохідний перехід» Розвивати зв’язне мовлення,  інтерес до навколишнього світу. Виховувати у дітей спостережливість, уважність. ( У )

Пошуково-дослідницька діяльність: подумати, чим відрізняється легковий автомобіль від вантажного? ( 5 р. ж.); чим можна заправити машину? ( 6 р. ж.)                        ( креативний розвиток)

Рухлива гра: « Лови, кидай, падати не давай» ( У)

 Мета: вдосконалювати вміння дітей кидати м’яч обома руками від грудей та ловити його не притискаючи до себе;  розвивати   увагу,  спритність, швидкість.

Літературна хвилинка :

 Загадки.           

В нього є коліс дві пари,

Круг – кермо і очі фари,

Хутко мчиться без зусиль

По шосе…( автомобіль)

               ***

По дорозі йде машина,

Різні вантажі везе

Швидше,діти, відгадайте,

Хто машину цю веде? (водій)

 

Скоромовки-розмовлянки

                     ***

По шосе спішать машини,

Шелестять, шепочуть шини.

                      ***

Літають люди вище всіх

На літаках своїх легких.

                      ***

Човне , човне, чом ночуєш,

Річкою не чимчикуєш? 

 

  СХД – малювання крейдою на асфальті дорожніх знаків ( 6р.ж.) , пішохідний перехід ( 5 р.ж.)

Підготовка до обіду з метою доручити дітям Насті (старшої підгрупи) та Дмитру (середньої групи)  підготувати стаканчики і серветки. 

 

ІІ половина дня

 Гімнастика пробудження, вправи коригуючого характеру на попередження сколіозу у дітей.

ЗАНЯТТЯ

Вид: Художня праця (6р. ж. ) ( художньо-естетичний розвиток)

Тема: « Поїзд».

Мета: закріплювати елементарне сприйняття предметів для ігор конструювання в групі;сприяти використання прийомів театралізації під час ігор; допомогти дітям сконструювати поїзд з покидькового матеріалу - картонних коробочок; розвивати комунікативні навички і потреби у спільній діяльності та в іграх.

  Хід заняття

Сьогодні ми з вами відправимось у подорож, але подорож незвичайну. Ми поїдемо до країни Ліліпутії! А так як,у цій країні все і всі дуже маленькі,то й транспорт нам потрібен дуже маленький. Я пропоную зробити нам чарівний поїзд,який нас і відвезе до цієї країни.

Давайте з вами промовимо чарівні слова: 

« Поїзд, поїзд,

 Він новенький, червоненький і жовтенький

Він вагончики везе,

Вчасно діток довезе!»

 А тепер подивіться на столи. Що ви бачите? (Коробочки з під соку, кольоровий папір, ножиці,, фломастери або маркери, олівець, лінійка,.)

Тепер ми маємо бути дуже обережні - ми починаємо будівництво поїзда! Вирізаємо               отвір в коробці по розміру іншої  коробки.

Примірюємо коробки. Це і буде наш паровоз. 

( Діти,за допомогою вихователя  вирізують отвори. Прилаштовують коробку в коробці)

Обклеюємо коробки кольоровим папером.

Інші коробки просто обклеюємо кольоровим папером і фломастером малюємо вікна та двері. Це будуть вагони.

Тепер треба з’єднати вагончики та паровозик. Для цього приклеюємо  до вагончиків  по обидві сторони картонні стрічки. Скріплюємо  вагончики та паровозик. Прикрашаємо.

  Ось і наш поїзд до Ліліпутії готовий! 

 

Під час заняття дітей 6 року життя, діти 5-го року життя  разом з помічником вихователя конструюють залізничні мости Ліліпутії.

Мета: дати дітям знання про предмети, відображені в конструктивній діяльності, про їх зовнішній вигляд, структуру, про основні частини, їх форму, просторовому  розташуванні, відносній  величині,про матеріали,з якими вони працюють.

ПРОГУЛЯНКА

Сюжетно - рольова гра « Подорож поїздом»

Мета: закріпити знання та уявлення дітей про даний вид транспорту , як пасажирський, удосконалювати вміння бути спостережливими, уважними під час подорожі; виховувати позитивне ставлення до працівників залізничного транспорту. ( У) Спонукати учасників гри до рольового спілкування. Сприяти опануванню дітьми способів спільного створення сюжету гри (5р.ж.). Удосконалювати вміння дітей розгортати та позначати словами ланцюжок предметних рольових дій (6р.ж.). Виховувати бажання гратися разом та дотримуватися певних правил. ( У)

Рухливі ігри за бажанням дітей.

Ігри дошкільнят за інтересами.

Вечір

Запропонувати дітям помити іграшки-машини.

Мета: вчити дітей під керівництвом дорослих користуватися вологою ганчіркою, допомагати виконувати дії в певній послідовності; виховувати самостійність , бажання допомагати одне  одному.

 

СЕРЕДА: освітня лінія « Особистість дитини»

Ранок: ( пізнавальний розвиток)

Бесіда на тему: Транспорт спеціального призначення»

Мета: поширити уявлення дітей про транспорт спеціального призначення              (швидку допомогу, пожежну та міліцейську машини) та їх рух на дорозі; вчити називати і розрізняти такі машини вказуючи на їх особливі ознаки ( сирени, мигалки, колір та номери). Розвивати спостережливість; виховувати розуміння необхідності дотримуватись правил безпеки.

Дидактична гра « Не помились»

Мета: вчити дітей із поміж предметних картинок транспорту вибирати машину спец призначення ( 5 р. ж.) та обґрунтовано пояснити ситуації в яких можуть знадобитися ці машини. ( 6 р. ж.) Підвести до розуміння того, що завдяки цим машинам люди допомагають оточуючим в скрутні хвилини. ( У)

 Вправа « Виклич машину – рятувальника» ( У)

Мета: навчити дітей орієнтуватися в зовнішньому вигляді машин, розвинути вміння   діяти в певній ситуації та закріпити знання номерів телефонів за якими можна викликати машину – рятувальника.

Рухлива гра « Знайди собі пару» ( транспорт -  та той хто ним керує) ( фізичний розвиток)

Мета : вдосконалювати навички ходьби та бігу. Розвивати увагу та вміння орієнтуватися у просторі.

Ранкова гімнастика «Водії», після закінчення – валеохвилинка « Наші очі оченята » з метою розширити знання про очі та їх значення для людей , КГН, Сніданок.

ЗАНЯТТЯ:

 Вид: Грамота ( 6 р. ж.)

Мета: вдосконалити та закріпити знання дітей про речення, формувати знання про голосні звуки, познайомити з фішкою для позначення голосних звуків, закріпити вміння робити аналіз трифонемних слів ,вправляти в інтонуванні звуків, уміти виділяти голосні звуки, закріплювати вміння складати речення з певною кількістю слів за схемою, розвивати увагу, фонематичний слух.

Матеріал: олівці, картки для звукового аналізу трифонемних слів, фішки для позначення голосних звуків, смужки для складання речень, ілюстрації.

Хід заняття :

Вихователь: Діти, ви любите мандрувати? (відповідь дітей)

Сіли ми в автомобіль:

Дир-дир, дир-дир!

А тепер в автобус сіли

І швиденько покотили:

Ш-ш-ш-ш.

Ось на потязі я мчу:

Чух-чух-чух-чу!

Любимо ми мандрувати,

Але час нам працювати.

Тож місця скоріш займайте

І мені відповідайте.

З чого складаються речення?(зі слів)

Які бувають слова?(короткі, довгі)

Що вони можуть називати?(предмети, дію предметів…)

З чого складаються слова?( зі звуків)

Вихователь показує малюнки (сир, мак, лев)

  • Розгляньте малюнки  і чітко вимовте кожне слово. Під кожним малюнком намалюйте стільки квадратиків, скільки звуків ви почули. Назвіть їх.

Звуки голосні,

Чому вони так звуться?

Бо з грудей мов пісні

Вільно, легко ллються.

Вихователь: Пригадайте, які голосні звуки ми   з вами вже знаємо?(відповідь дітей). А зараз подивіться в зошит і назвіть мені предмети, виділяючи голосом перший звук.(Автобус, морква, екскаватор, кит, автомобіль.) Назвіть слова, які починаються з голосних звуків. Як ці слова можна назвати одним словом?( транспорт). Розфарбуйте їх.

Вихователь: Щось малеча зажурилась,

Мабуть трішки притомилась?

Треба вам вже відпочити,

Фізкультпаузу зробити.

Фізкультхвилинка.

Руки вгору, руки вниз

(піднімання та опускання рук)

І легесенько прогнись

(прогинання)

Покрутились, повертілись,

(повороти тулуба в сторони)

На хвилинку зупинились.

Пострибали, пострибали

( стрибки на обох ногах)

Раз – присіли, другий – встали

(присідання)

Вдих глибокий – раз. два, три…

Знову грати почали.

Вихователь демонструє схеми речень. – Скажіть мені, будь ласка, зі скількох слів складається кожне речення? (відповіді дітей). Потім вихователь показує малюнок, на якому зображений вантажний автомобіль, що везе вантаж.

Вихователь: зараз я пропоную вам за заданим малюнком скласти речення, яке буде складатися із двох слів, трьох слів. (діти виконують завдання позначаючи кожне слово в реченні смужкою, потім іде аналіз виконаної роботи).

Вихователь: Ось скінчилась наша гра.

Вам цікаво, дітвора?

А тепер скажіть мені,

Що сподобалось, що ні?

 

     Під час заняття дітей 6 р. ж. діти 5 р. ж. з помічником вихователя визначають тривалість запропонованих  ним слів ( короткі та довгі) , вчаться складати речення використовуючи наочний матеріал, називати слова в реченні.

 

Музичне заняття

Тема: Транспорт наземний.

Мета: Сформувати у дітей цілісні уявлення про взаємозв’язок музики і транспорту  на прикладах класичної та дитячої музики, з частковим включенням елементів сучасної академічної музики ; розвивати вміння самостійно характеризувати музику, спонукати висловлювати думки щодо прослуханих творів, розвивати  навички  вокально – хорового  співу та  сольного,  розвивати внутрішній  та  тембральний слух дитини, поповнити словниковий запас;ознайомити з новою піснею, проілюструвати зміст пісні за допомогою ейдетики, викликати у дітей емоційний відгук на музику; розширити знання дітей про види транспорту,зокрема наземного транспорту.  

 

                                 Хід заняття

Під музику діти заходять до музичної зали («Мы едем, едем, едем в далёкие края»).

Музичне привітання

М.К. співає  «Добрий день, вам, діти».

Усі діти: «Доб-рий  день».

5-й р. ж.: «Яс - ний день».

6-й р. ж.: «Гар - ний день».

М. К.: Діти,  ми з вами  знаходимось у музичній залі. А  чому  вона  так  називається?

Усі діти: Тому, що  тут співають, танцюють,  та  слухають музику.

М. К.: Так,  вірно. І все це  виконується  під  супровід  музичних звуків.  А  які  ще  звуки  ви  знаєте?

Усі діти:  Звуки  природи, шумові звуки…

М.К.: Вірно. Зараз  я  пропоную  вам  уважно  послухати і визначити,  що  це  за  звуки. (Діти  слухають  аудіозапис  звуків  різного  виду  транспорту  та  визначають їх.) А  що  поєднує  ці  звуки?

Усі діти: Звуки  шумові  та  характеризують транспорт.

М.К.   Молодці діти.  Я  пропоную  послухати  вам  вірш  О. Сміяна «Автобус».  А  ви  уважно  слухайте  та  запам'ятовуйте, хто  в  ньому їхав:  

Їде  весело автобус,

Справ  багато  в нього є:

До  лікарні,  цирку,  школи

Пасажирів  він  везе.

 У  вікна  поважний  козлик

Товсту книжечку  читає;

Їде він  сьогодні  в  гості,

А  ведмедики – у  парк.

 Веселились  кошенята

Та  дивились  у  вікно,

А  ось  поросятко  з  татом

Нагулялися  давно.

Свій  маршрут  автобус  знає,

Рано – вранці   вже  не  спить.

Він  усім  допомагає

Та  бажає: «Хай  щастить!» 

 

М.К.   Діти,  ви  прослухали  вірш  про автобус, нагадайте  мені,  будь  ласка, а хто  їхав  в  автобусі? ( поступово  згадуючи  героїв  вірша,  діти 5-го р. ж. викладають  на  намальованому  автобусі тваринок,  які  їхали  в  ньому,  а  діти  6-го р. ж. кажуть,  що  саме  робили  ці  звірята  та всі  шикуються  в  шеренгу.)

Музично – ритмічна вправа

М. К.  Ми  з  вами  вже  познайомилися  з  автобусом  і  тепер  я  пропоную  вам  перетворитися  на  пасажирів  поїзда. А  для  цього  нам  треба  встати  рядком і  згадати,  як  рухається  поїзд: «Від  перону  рушає  поїзд. Спочатку  повільно, потім  швидше, ось  уже чимдуж  мчить. Гудок. Поїзд  уповільнює  хід  і  зупиняється». Звучить  музична  п єса І. Арсєєва «Поїзд».

       Діти  стоять  рядком,  повертаються  направо, руки  згинають  у  ліктях,  руками  беруться  за  лікті  дитини,  яка  стоїть  попереду. Починають  рухатися  колоною  в  такт  музики, роблячи  колові  рухи  руками,  імітуючи  рух  коліс  поїзда. Кожен  рух  виконується  на  8 тактів. М. К. коментує  рухи  дітей: « Їдемо  в  поїзді. Стукаємо  мамі  у  вікно,  стукаємо  татові,  махаємо  мамі,  махаємо  татові,  спимо,  перевертаємося».

                       1-ша  частина  ( У)

  а) Марширують  на  місці  (їдуть  на  поїзді).

  б)   чотири  рази  випрямити  вгору  праву  руку  й  різко  зігнути  в  лікті,  притуливши  кулак  до  плеча.  Ті  ж  рухи  зробити  лівою  рукою (поїзд  дає  сигнал).

в) Пальці  стиснуті  в  кулак, чотири  рази «стукаємо»  правою  рукою,  голова  повернена, ноги  пружинять,  потім  усі  ці  рухи  виконуються  в  лівий  бік  (стукаємо  у  вікно  спочатку мамі  а  потім  татові).

г) чотири  рази  махаємо  кістю  руки  в  правий  бік,  голова  повернена  вправо (мамі  махаємо),  чотири  рази  виконуємо  цей  рух  у  лівий  бік.

 2-а  частина ( У)

  Діти  стоять на місці, долоньки  складені під щічки (сплять).

Виконують  пружні  рухи  ногами, вони  через  кожні  8 тактів  перекладають  долоньки  під  іншу  щічку.  Рухи виконується  чотири  рази.

 3-я й 4 –а частини ( У)

   Ті ж рухи  виконуються  по  колу.

 Заключна  частина ( У)

 Діти, підіймаючись  на  носочки, дивляться  вдалину  з-під  правої  руки.  На  останній  акорд,  нахиляючись  вперед,  розкривають  руки  долоньками  вгору.

    М. К.  Ось  ми  з  вами  приїхали  поїздом  на  станцію  і  нам  треба  гарненько  розім’ятися.    Рухлива  гра  «Бігли  по  доріжці» ( у), 

М. К.: бігли, бігли  по  доріжці,  не  втомились  наші  ніжки. (Діти  вільно  біжать)

 Ми  присядем,  підстрибнем,  танцювати  ми  почнем. (Діти  присідають, підстрибують,  виставляючи  ногу)

 Бігли,  бігли  по  доріжці,  притомились  наші  ніжки. (Біжать  по  колу)

 На  травичку  ми  лягли,  ручки,  ніжки  простягли. (Лягають  на  підлогу)

 Вже  спочили  наші  ніжки, пострибаємо  ми  трішки. (Погладжують  ноги,  стрибають  на  місці)

 Пострибали, мов  зайчата  і  поплескали  завзято. (плескають у долоні).

Вправа  на  розвиток дихання,  голосу й артикуляції

Вправа  «Паровозик» , муз. А. Філіпенка. ( у)

 Діти співають:  Па-ро-воз  гу-док  дав  та  ва-гон-чи-ки пом-чав.

М. К.: Який  гудок  дає  паровозик?

5-й р. ж.: Вимовляють  в  різному  темпі,  з  різною  гучністю  та  різним  тембром  голосу  пісеньку  паровозика:  «Ту-ту.., ту-ту-ту.., ту-ту-ту-ту-ту-у-у…».

М. К.:  А  які  ми  чуємо  звуки,  коли  паровозик  тільки-но  починає  рухатися?

6-й р. ж.: Вимовляють  прискорюючи  темп. Роблять  кола  руками  в  такт  приговорювання. «Чух-чух, чух-чух-чух,  чух-чух-чух-чух-чух…» 

М. К.:  Паровозик  наближається  до  станції,  його  пісенька  стає  повільнішою. Паровозик  зупинився  та  випустив  пару.

Усі діти : Вимовляють «Тш-ш-ш-ш…». Гучність  голосу  при  цьому  зменшується.

Вправа  на  формування музичного  темпу  й  ритму

М. К.: Подорожуючи  різним  наземним  транспортом  ми  з вами  працювали  ногами, руками,  головами,  язиками  і зовсім  трішки  працювали  голосовими        зв' язками. Тому  ми  зараз  попрацюємо  саме  голосовими  зв'язками,  завдяки  яким  ми  можемо  красиво  співати  та  відтворювати  різні  звуки.

 Виконання  поспівки « Їде, їде  паровоз,  дві  труби  і  сто  коліс»  з  відстукуванням  ритму  у  долоньки. ( У)  М. К.  слідкує  за  чіткістю  вимовлення  приголосних  звуків  та  чітким  відтворенням ритму,  виконанням  поспівки  без  напруження голосових  зв'язок.

Співи

М.К.: Ось  тепер  ми  з вами готові познайомитися  з  наступним  видом  наземного  транспорту – тепловозом. Послухайте,  будь  ласка,  про  нього  пісеньку,  яку  ми  з вами  будемо вчити. (діти слухають  пісню  «Тепловоз» муз. В. Герчик, сл. Я. Акима)

М.К.: Скажіть, пісня, яку  ми  прослухали,  весела  чи  сумна? (весела).  А  вона  швидка  чи  повільна? (швидка). А  яким вона  зобразила  нам  тепловоз? ( добрим,  швидким  та  веселим). Якщо  так,  то  як  нам  слід  виконувати  цю  пісню? (легко, весело,  чітко).    Розучування  пісні  за  допомогою  ейдетики. ( У) Виконання  першого  куплету  пісні  із  приспівом.

М. К.: А  яку  ми  ще  з  вами  знаємо  пісню  про  транспорт? («Трамвай» А. Варламов.) Вірно,  а   тепер  в  рядочок  всі  вставайте,  та  знайому  пісню  починайте.

Виконання  пісні «Трамвай» хором, ланцюжком.

Гра «Ми любимо  співати». За  першим  оплеском М.К. всі  діти  співають  пісню  хором,  за  другим  оплеском всі  діти  продовжують  співати  подумки, за  третім  оплеском  продовжують  співати  діти  6-го  р. ж.,  за  четвертим  оплеском  продовжують   співати діти 5-го р. ж. Гра  проводиться  кілька  разів,  поки  не  залишиться  пара  виконавців.

Слухання  музики

М. К.: Ми  з  вами  багато рухалися  під  музику, співали  під  музику  а  тепер  ми  уважно  послухаємо  музику. Тож  ваше  завдання:

5-й р. ж.:  впізнати  твір  та  підібрати  до  нього  картинку.

6-й р. ж.: впізнати  твір  та  визначити  характер.

Усі діти: впізнати  твір та  відтворити  його  в  рухах.  Звучать  твори «Голубий вагон» муз. Шаїнського

Гра  на  музичних  інструментах

М.К.: Діти,  скажіть,  а  ми  можемо  відтворити  звук  транспорту? (Так).  А  як  ми  можемо  це  зробити? (граючи  на  музичних  інструментах). А  які  інструменти  нам  в  цьому  допоможуть? (брязкальця,  дудочка,  трикутник,  металофон). Підходьте  до  інструментів  та  влаштовуйтесь  зручніше,  ми  продовжуємо  з  вами  подорож  наземним  транспортом.

5-й р. ж.  відтворює  музичний  метр твору.

6-й р. ж.  відтворює музичний  ритм  твору.  Звучить  твір «Ми  в  поїзді» А. Варламова.

Ігрова  діяльність

М.К.: Ми  з  вами  так  багато  їздили  транспортом  наземним  на  сьогоднішньому  занятті. Нагадайте  мені,  яким  транспортом  ми  подорожували? (автобусом, поїздом, тепловозом, паровозом, трамваєм).

Але  прийшов  вже  час  повернутися  до  нашого  дитячого  садочку. А  яким  транспортом – відгадайте:

Залізний  кінь  фарбований

Гумою  підкований.

От  такі  в  нас  чудеса –

Є  чотири  колеса.

Хатка  йде  собі  сміливо,

Хочеш – вправо,  хочеш – вліво.

Хочеш – в  ліс,  чи  до  ріки.

Що  за  хатка,  дітлахи? (машина)

М.К.: Вірно,  це  машина.  А , як  відомо,  водіям  автомобілів  треба  бути  дуже  уважними  за  кермом,  щоб  не  збити  пішоходів,  а  пішоходам  - щоб  не  створити  аварійну  ситуацію  на  дорозі,  та  не  потрапити  під  колеса  автомобіля.  Тому  ми  з  вами  розділимося  на дві  групи:  водії  та  пішоходи  і  будемо  дуже  уважно  слухати  музику,  вона  нам  підкаже  кому  потрібно  буде  рухатися.

Гра «Пішоходи  та  автомобілі» муз. А. Раміреса «Мандрівники»

5-й р. ж. - дітям  цієї  групи  М.К. пропонує рухатися,  як  пішоходам.

6-й р. ж. – дітям  цієї  групи М.К. пропонує  рухатися,як  автомобіль. Сигналом  для  пішоходів зупинитися (сісти  на  стільчик),  а  автомобілям  виїжджати  на  трасу  стає  звучання  мелодії  в  більш  низькому  регістрі.

М. К.: Молодці  діти,  ви  були  уважними  на  занятті,  спритними, активними  і  дісталися  автомобілем  до  нашого  дитячого  садочку. Мені  б  дуже  хотілося  щоб  ви,  знаходячись  із  дорослими  на  вулиці  уважно  прислухалися  до  звуків  наземного  транспорту. А  поки  що  пропоную  вам  сісти  до  нашого  автобусу  та поїхати  у  свою  групу. До  побачення. Діти  виходять із  музичної  зали  під  музику. (Мы  едем, едем, едем…)

Прогулянка

Пізнавальний розвиток, соціально-моральний

Розгляд машини швидкої допомоги біля амбулаторії. (У) ( пізнавальний розвиток)

Мета: формувати уявлення дітей про будову машини швидкої допомоги, її обладнання та призначення; розширити знання про особливості роботи водія та лікаря, про ситуації в яких  людина стає  пасажиром швидкої допомоги.

Рухлива гра « Я веселий чарівник (У) ( фізичний розвиток, креативний)

Мета: розвивати у дітей мислення, увагу; формувати вміння за сигналом проявляти творчість під час виконання імітаційного руху.

Я веселий чарівник перетворювати звик

Щойно ви були дітьми , а тепер ви всі ( літаки, поїзди, зайці, м’ячі….. )

Дидактична гра « Добре –погано»     ( У)    

 (соціально – моральний розвиток)

Мета: спонукати дітей аналізувати предмет транспорту, виявляти в ньому гарні і погані якості; розвивати мислення , пам'ять , прагнення висловлювати свої думки.

Індивідуальна робота з математики -  розрізнення поняття « вчора, сьогодні, завтра»

Самостійна ігрова діяльність дітей.

Підготовка до обіду, КГН, обід

ІІ половина дня

Гімнастика пробудження « Потяг», загартування, полуденок.

ЗАНЯТТЯ

Вид: Аплікація

Тема: Літак

Мета: вчити всіх дітей створювати корпус літака відтинаючи    ножицями один верхній кут прямокутника, розрізати  інший прямокутник навпіл по діагоналі             ( крила), вирізати симетричні форми хвоста літака з гофрованого  паперу ( три трикутника) ; дітей 6 р. ж. вчити користуватися шаблоном та виконувати додаткові елементи аплікації; розвивати просторову орієнтацію, вміння правильно тримати ножиці та діяти ними, клей наносити тонким шаром, користуватися серветкою під час роботи; розвивати художній смак  дітей.

Матеріал: лялька-Карлсон, презентація про еволюцію повітряного транспорту, набір картинок «Хмаринки» аркуші блакитного кольору, геометричні заготівки підготовлені дорослим, клей, пензлики, серветки , для дітей 6 р.ж. шаблони хмаринок, квітів, тварин.

План – конспект заняття

Вихователь звертає увагу дітей  на ляльку - Карлсона  який  завітав до них у групу  і запитує у малят  як  він міг до них потрапити? (Прилетів)

  • А з допомогою чого він літає? ( Пропелер)
  • А чи є пропелери у людей ? ( Ні)
  •  Чи можуть вони злетіти в небо? ( Можуть)
  • А вам цікаво дізнатися як люди навчилися літати ?

( відбувається перегляд слайдів про еволюцію створення повітряного транспорту)

Після перегляду проводиться  фізкультхвилинка  « Літак» і вихователь  пропонує дітям попрацювати на авіазаводі і створити свою серію нових пасажирських літаків та покатати Карлсона.

Вихователь розглядає зразок, пояснює послідовність аплікації літака,  закріплює пояснення роботи.

Вихователь залучає всіх дітей до  самостійної діяльністі та контролює їх  роботу. Діти 5 р. ж. по завершенню грають  в гру « На що схожа хмаринка». Діти 6 р .ж. продовжуючи роботу, доповнюють свою аплікацію хмаринками, зображеннями,  які діти можуть побачити під час подорожі на літаку.

Підсумок та аналіз  робіт за участю всіх дошкільнят.

ПРОГУЛЯНКА:

Інсценізація оповідання Н. Павлової « На машині»             ( креативний розвиток , мовленнєвий розвиток) ( У)

Матеріали: бутафорська машина, шапочки мишки, зайчика, собачки, камінь

Мета: продовжувати вчити дітей розігрувати зміст казок та оповідань; спонукати їх інтонаційно виразно передавати мову героїв оповідання та імітувати їхні рухи, відтворюючи образи з достовірною виразністю; виховувати прагнення бути корисним усім учасникам гри.

Дидактична гра « Третій зайвий»( У) ( пізнавальний розвиток)

Мета: вчити дітей класифікувати засоби пересування за певними ознаками, розвивати вміння аналізувати слова або показані картинки, знаходити відмінні (6 р. ж ) та однакові ( 5 р. ж ) характеристики.( таксі, авто, трамвай – спільна риса пасажирський транспорт, відмінна риса -  трамвай їде по рейках)

Рухлива гра : « Весела карусель» ( фізичний розвиток)

Мета: удосконалювати вміння дітей швидко рухатися по колу та реагувати на сигнал вихователя відтворюючи заданий вид транспорту ( У)

Вечір

Підготовка руки дитини до письма – графічний диктант за вказівкою вихователя на розвиток просторових уявлень ( 6р. ж.)- зображення літака;

Під керівництвом помічника вихователя спонукати дітей до створення силуетів транспорту за контуром з природного матеріалу ( мушлі, камінці, насіння) -  5 р ж. 

 

ЧЕТВЕР : освітня лінія « Дитина в соціумі»

 

Ранок:

( мовленнєвий розвиток)

Індивідуальна робота із звуковимови з метою вчити дитину правильно вимовляти звуки ( Х, Ж, Д , П)

Розгляд предметних картинок транспорту та імітування його звуків ( автомобіль – « пх,пх,пх», мотоцикл – « дж, дж, дж »)

Трудова діяльність

Доручення: запропонувати малятам оглянути іграшки-машини, відібрати ті , які потребують ремонту, допомогти вихователю відремонтувати машини.

Спостереження за працею водія, який привозить продукти до дитячого садка.( У)

  ( соціально-моральний розвиток)

Мета: поглибити знання дітей про трудові дії водія, його прості соціальні взаємини з людьми . Водій повинен бути уважним, добре знати правила дорожнього руху, дорожні знаки, уважно стежити за машинами ,що проїжджають, за сигналом світлофора, вчасно ремонтувати машину. Виховувати повагу до професії водія, підвести дітей до розуміння значущості цієї професії для інших людей.  

Дидактична гра: « Розрізні картинки» ( пізнавальний розвиток)

Мета: вчити дітей із частин складати ціле зображення транспорту, розповідати про  його призначення.  Розвивати мислення,  увагу, зосередженість. ( для дітей 5р.ж. – картинка розрізана  на п’ять – шість частин, для дітей 6р.ж. – сім –вісім частин)

Фізичний розвиток

Рухлива гра « Пілоти» ( У)

Мета: виховувати уважність,вчити діяти за сигналом, вдосконалювати навички бігу.

 Ранкова гімнастика « Водії» після закінчення – валеохвилинка « Наші о » з метою розширити знання про вуха та їх значення для людей, ( У)

Підготовка до сніданку за участю дітей 5 р. ж. з метою формування у дітей вміння сервірувати стіл. КГН, сніданок.

ЗАНЯТТЯ:

Вид : Мовленнєве спілкування

Тема :  Транспорт

Програмовий зміст: спонукати дітей фантазувати, розвивати монологічне мовлення, вчити складати невеликі розповіді на запропоновану тему, відповідати на питання повними реченнями, розвивати артикуляцію, закріпити правильну та чітку вимову звуку (р), збагачувати словник дітей іменниками на позначення транспорту, вчити відгадувати загадки.

Обладнання: малюнки або слайди із зображенням різних видів транспорту, дидактична гра «Ми їдемо, їдемо».

Хід заняття

Вихователь пропонує дітям проказати чистомовку:

В трактора мотор нівроку,

Та з мотором тим морока.

Діти чітко вимовляють слова чистомовки спочатку повільно (5), а потім пришвидшеному темпі,змінюючи силу голосу.(6)

Вихователь: Трактор, мотор, морока, нівроку, робота – який звук ми зустрічаємо у всіх цих словах?( звук р ). Де ми можемо почути цей звук? Як гарчить собака? Як працює мотор? (р-р-р). На чому встановлюють мотор?( на предметах побутової техніки, на транспорті) Що ми  називаємо транспортом? ( засіб на якому можна пересуватись).

Вихователь читає жартівливий вірш.

Їхав Вася на «Камазі»,

Федя -  на велосипеді,

Їхав Юра на коні,

А  Тарасик – на свині.

Вих.: Про який транспорт розповідає віршик? На чому їхав Вася? На чому їхав Федя? На чому їхав Юра? На чому їхав Тарасик? Що ми не назвемо транспортом?(свиню, тому що на свинях не їздять, це жарт)

На дошці зявляються зображення різноманітного транспорту

Вих.: Діти , які види транспорту ви знаєте? (діти (6) називають види транспорту (повітряний, водний, наземний, підводний, підземний, космічний), а діти (5) наводять приклади). Навіщо потрібен транспорт? В залежності від того, що або кого він перевозить транспорт може бути який?(відповіді дітей)

Якщо діти ви кмітливі,

І тямущості в вас вдосталь,

То задачки жартівливі .

Відгадати дуже просто.

Послухайте веселі задачки на кмітливість.(У)

1. Летіли по небу літак та трактор. Хто з них швидше долетить? (Літак , бо трактор не літає)

2.  Автобус їде за місто. Що трапиться, якщо автобус зійде з рейок? (Нічого, автобус не їздить по рейках.

3. Пливуть морем пароплав та потяг. Хто першим увійде в порт? (пароплав, потяг не плавє).

Вихователь пропонує дітям самим скласти подібні веселі задачки.(6)

Фізкультхвилинка.

Плив – хитався пароплав, бо на морі сильний шквал.

(діти хитаються з боку в бік, зображуючи пароплав).

Капітан крутив штурвал.

(діти крутять праворуч - ліворуч уявний штурвал)

Корабель наш поспішав, а над ним пташки літали.

(діти зображують птахів, « літають», змахуючи руками)

Хутко крильцями махали.

Вихователь збирає дітей коло себе. Дитактична гра « Спробуй відгадати» Діти  розділяються на дві команди. Одна команда описує  вид транспорту, не називаючи його (6), інша команда (5) відгадує. Потім команди можуть помінятися ролями.

Далі дітям (5) пропонується погратися в гру «Ми їдемо, їдемо».

Дітям(6) пропонується дидактична гра «Продовжуй фразу». Вихователь розпочинає речення, діти  мають закінчити його.

Я сьогодні йшов в садочок пішки, тому що…

Дуже далеко діставатися до садочка на автобусі, тому що…

Мене возить тато на машині, тому що…

Ми живемо поруч з дитячим садочком, і тому…

Підведення підсумків.

 

Вид:Фізкультура ( фізичний розвиток)

Тема: Моряки

Мета: вчити дітей лазити по гімнастичній стінці (6 р. ж. – з прольоту на проліт приставним кроком праворуч, 5 р. ж. – довільним способом; розвивати вміння стрибати в обруч з висоти ( 6 р. ж. – 30 см ,5 р. ж.- 25 см) та правильно приземлятися час стрибку;  вправляти в киданні м’яча об підлогу й ловіння його, стоячи на місці, двома руками не притискаючи до грудей( 6 р. ж. – 6 раз поспіль, 5 р. ж. – 4 рази поспіль); вправляти в бігу врозтіч  під час рухливої гри « Знайди пару»; розвивати сміливість, спритність, м’язи рук та ніг, окомір; виховувати бажання займатися фізкультурою

Обладнання: гімнастична стінка, лава, обручі, м’ячі.

 

План - конспект заняття

1  Організаційний момент ( 1 хв.)

Діти заходять до зали  в спортивному одязі і взутті та шикуються в одну шеренгу ( спочатку діти 6 р. ж., а за ними діти 5 р. ж.)

Вихователь повідомляє дітям , що  на корабель               « Перемога»  проводиться набір матросів і вони сьогодні  будуть цими матросами. Моряки повинні бути сильні, стрункі, дисципліновані. А для того щоб вас відібрали до складу, ви повинні тренуватись.

2 Вступна частина ( 3 хв)

 Шикування в колону по одному:

- Ходьба звичайна ( 10с)

- Ходьба приставним кроком ( 10 с)

- Ходьба у присяді ( 10 с)

- Ходьба спиною вперед ( 10 с)

- Біг зі зміною темпу ( 30 с)

- Ходьба звичайна ( 10с)

Перешикування в два ряди ( діти 6 р. ж. – без орієнтиру, діти 5 р. ж. – за орієнтиром)

3 Підготовча частина (5 хв)

Комплекс ЗРВ

1 « Піднімання вітрил»( піднімання рук) 

 в. п. – о. с. руки вздовж тулуба.

1- праву руку вгору , 2 – в. п., 3 – ліву руку вгору, 4 – в.п. (тримати спину рівно, різко піднімаючи руки 12 р)

2. «Гребти у човні » ( нахили).

В. п. – сидячи, ноги трохи розставлені, руки вільно.

1  - відхиляємось назад, руки в сторони

2 – 3 – руки через сторони, нахил вперед, 4 – в. п. (добре нахилятися, не згинати коліна 10 раз.)

3. « Крокуємо»( ходьба на місці 12 р).

4. «Миємо палубу» ( махи руками).

В. п. - стоячи, руки вздовж тулуба, ноги на ширині плечей

1- махи руками вправо

2 – махи руками вліво ( робити великий розмах руками 12 р)

5. « Пильнуємо в морі»  (повороти).

В. п. – стоячи, ноги на ширині плечей, руки на поясі.

1 – поворот праворуч, ліва нога в бік, праву руку прикласти до чола,  2 -в. п., 3 – в інший бік, 4 в. п.

6. Танцюємо  « Яблучко»( присідання).

В. п. – ноги на ширині плечей,, руки вздовж тулуба.

1 – присіли, праву руку за голову, 2 – в. п., 3 – присіли, ліву руку за голову, 4 – в. п. ( присідати повністю, спина рівна)

7  Повільний, глибокий вдих через ніс.

4 Основна частина ( підгрупами)  (20 хв)

- Лазіння по гімнастичній стінці.

- Стрибки з висоти в обруч.

-  Кидання м’яча об підлогу й ловіння його, стоячи на місці, двома руками.

- Рухлива гра « Знайди пару» ( біг у розтіч)

5 Заключна частина ( 2 хв)

- Ходьба звичайна ( 10с)

- Ходьба по профілактичній доріжці ( 20 с)

- Вправи на дихання ( 20 с )

- Основна ортопедична стійка ( 1 хв )

Підсумок заняття за участю дітей.

 

ПРОГУЛЯНКА:

Спостереження за вітром з метою порівняти рух транспорту з рухом вітру. ( емоційно-ціннісний, пізнавальний розвиток)

Діалогічна гра:  «Впізнай за описом транспорт»  (мовленнєвий розвиток)

Мета:розширити знання дітей про зовнішні ознаки транспорту.

Індивідуальна робота з образотворчого мистецтва ( 5 р. ж.) малювання частин транспорту паличками на вологому піску ( художньо-естетичний розвиток)

Рухлива  гра  «Чия ланка швидше збереться»  ( пілоти, матроси, водії)  ( фізичний розвиток)

 Ігри дітей з піском ( креативний розвиток) – Автострада для машин з широких та вузьких доріг (6 р. ж.), використання  пасочок у формі транспорту( 5р. ж.)

Підготовка до обіду, КГН, обід

ІІ половина дня

Гімнастика пробудження « Потяг», загартування, полуденок.

Бесіда на тему: « Культура поведінки в громадському транспорті» ( У ) ( соціально-моральний розвиток)

Мета: активізувати знання дітей про ввічливі, доброзичливі взаємини між водіями, контролерами автотранспорту і пасажирами; вчити дітей розв’язувати етикетні казкові задачки про уважність та чемність пасажирів один до одного під час руху транспорту.

Моделювання ситуації: « В автобус зайшла людина похилого віку, ти сидиш поряд з мамою. Твої дії?

Мета: формувати вміння самостійно приймати рішення , відповідно до ситуації ( 6р. ж.)

ПРОРГУЛЯНКА

Спостереження за дощем ( пізнавальний, емоційно-ціннісний розвиток

Мета: продовжувати формувати розуміння дітей про дощ,  як явище неживої природи; уточнити уявлення малят про процес утворення дощу й характерні його властивості; розвивати вміння встановлювати причинно-наслідкові зв’язки між явищами; розширити уяву дітей про техніку безпеки на дорозі під час дощу; виховувати інтерес до явищ неживої природи.

Дидактична гра « Що змінилося »  ( У) ( пізнавальний розвиток)

Мета: закріплювати вміння дітей визначати напрямок від себе, називати словами положення предметів відносно себе, рухаючись у заданому напрямку

 Рухлива гра « Рухається - не рухається» ( У) ( фізичний розвиток)

Мета : вдосконалювати вміння дітей орієнтуватися в назвах різних  предметів, в тому числі видів транспорту та реагувати на предмети, які рухаються відповідними жестами.

Самостійні ігри дітей

Вечір

Рольова вправа  « Переведи маля через дорогу»

Мета: вчити дітей опікуватися малими та немічними , виховувати почуття відповідальності.

Консультації для батьків на тему: « Знайомимо малят з транспортом»,  « Машини – наші помічники»

 

ПЯТНИЦЯ : освітня лінія « Дитина в світі культури»

 

РАНОК:

Індивідуальна робота з дітьми 5р. ж. – вміння користуватися шаблонами та трафаретами під час зображення транспорту; з дітьми 6 р. ж. -  вдосконалювати вміння користуватися ножицями під час вирізання плоских зображень засобів пересування.

Дидактична гра « Що переплутав художник» ( У)                   ( пізнавальний, мовленнєвий розвиток)

Мета: вчити дітей знаходити помилку на малюнку та виправляти її, пояснюючи правильну відповідь; розвивати спостережливість, увагу, кмітливість.

Спостереження за рибками в акваріумі (У)                       ( пізнавальний, емоційно-ціннісний розвиток)

Мета: розглянути зовнішній вигляд рибок,пригадати їх назви, закріпити знання про значення води для життя рибок. Уточнити, як потрібно піклуватися про риб та що для цього потрібно. Виховувати бажання турбуватися про мешканців акваріуму.

Обмін думками на запитання : Який транспорт «любить воду»? ( креативний розвиток)

Рухлива гра « Знайди своє місце» ( У) ( фізичний розвиток)

Мета: вчити дітей швидко знаходити своє місце в певному транспорті відповідно до людини, яка ним керує.

( мотоцикліст – на мотоциклі, водій –в автомобілі, тракторист – в тракторі)

Ранкова гімнастика « Водії», після закінчення – валеохвилинка « Чим ми дихаємо» з метою розширити знання дітей про повітря, яким людина дихає, та важливість його для життя.

 Підготовка до сніданку , КГН, сніданок.

ЗАНЯТТЯ:

Вид : Ознайомлення з навколишнім світом

( пізнавальний розвиток)

Тема: Сучасні та старовинні засоби пересування

Програмовий зміст: Формувати уявлення про сучасні і старовинні засоби пересування. Вчити класифікувати транспорт за способом (наземний, водний, повітряний) та призначенням (пасажирський, вантажний). Розширити знання про професії людей які працюють на транспорті та розрізняти їх. Вчити робити самостійні висновки. Розвивати увагу, асоціативне мислення. Виховувати інтерес до навколишнього і повагу до праці дорослих.

 

Матеріал: картинки сучасного і старовинного транспорту, картинки наземного, повітряного і водного транспорту, картинки з професіями дорослих (пілот, стюардеса, капітан, моряки, кок, машиніст, провідниця), роздаткові картки з транспортом.

 

Хід заняття.

 Розгляд картинок: карета, віз, бричка.

- Що це?

- Для чого використовують?

- Чи зустрічаємо сьогодні?Чому?

- Як можна назвати одним словом?

- Який сучасний транспорт ви знаєте?

- Чи можемо цей транспорт зустріти у нашому місті?

Отже ми сьогодні дізнаємось якого транспорту немає у нашому місті і чому.

Дидактична вправа «Покажи картинку» з метою формувати уявлення про наземний транспорт. (діти викладають картинки транспорту на білій смужці, а професії внизу на червоній – під відповідним транспортом.)

- На чому можна пересуватися по місту щоб перевезти велику кількість людей? (автобус, тролейбус, трамвай)

- Якщо перевозимо декілька людей? (таксі, автомобіль)

- Якщо потрібно перевезти вантаж? (вантажні автомобілі)

- Якого транспорту немає у нашому місті? Чому?

- Як назвемо транспорт в якому перевозять людей?(пасажирський)

- Що перевозять вантажівки?

- Хто сидить за кермом?(водії)

- Хто перевіряє квитки? (кондуктор)

- Як назвемо транспорт що рухається по землі? (наземний)

- Адо якого транспорту віднесемо потяг? Чому?

- По чому рухається потяг? (залізничній колії)

- То як його можна назвати? (залізничний)

- Що ще можна віднести до залізничного? (метро) Чому у нас немає метро?

- Хто керує потягом? (машиніст)

- Хто перевіряє квитки(провідниця).

Ми з вами говорили про наземний транспорт, а якщо нам потрібно переправитись в іншу країну а на нашому шляху гори , який транспорт стане нам в нагоді? (літак, вертоліт)

- Як називається місце де пасажири сідають на літак? (аеропорт), а де стоять літаки? (аеродром)

- Хто керує літаком? (пілот)

- Хто допомагає пасажирам?(стюардеса)

- Як можна назвати транспорт який рухається в повітрі? (повітряний)

- Чи є в нас в місті повітряний транспорт? Чому?

Який транспорт стане в допомозі, якщо потрібно переправитись через океан?

- Де ми можемо сісти на корабель? (в порту)

- Хто керує кораблем? (капітан)

- Хто йому допомагає? (матроси)

- Хто готує їм їжу? (повар – кок)

- Як назвемо транспорт, що їде по воді? Назвіть який ви знаєте водний транспорт.

Фізкультурна хвилинка Рухлива гра «Будь уважний» - діти отримують картинки з різними видами транспорту, асоціюють себе з певною професією і відповідно рухаються за вказівкою вихователя:

«повітряний транспорт – літають,

Морський – пливуть

Наземний  - легкий біг

Можна запропонувати зібратися в три групи – пілоти, водії, машиністи.

Дидактична гра «Що зайве» з метою вчити розрізняти професії людей які працюють на транспорті.

o Стюардеса, капітан, пілот

o Капітан, кок, моряки, стюардеса

o Машиніст, провідниця, моряк

o Пілот, водій, капітан, машиніст лікар.

Дидактична гра «На воді, у повітрі, на землі» з метою вчити класифікувати транспорт за призначенням.

І

  • Накрийте червоними кружечками водний транспорт
  • Накрийте синіми кружечками повітряний транспорт
  • Накрийте зеленими квадратами наземний транспорт.

ІІ

  • Накрийте червоними кружечками пасажирський транспорт
  • Накрийте зеленими квадратами  вантажний транспорт.

 

Підсумок  ІАТ «Мікрофон»  дидактична гра «Виправ помилку»

  Потяг пливе по морю, тому що він  морський транспорт

  Корабель мчить в повітрі, тому що він повітряний транспорт .

  Літак їде по рейках тому що він залізничний транспорт

  Таксі перевозить каміння тому що це вантажний транспорт.

  Вантажівка перевозить людей, тому що це пасажирський транспорт.

  Будинок літаків називають порт

  Кораблі зупиняються в аеропорту

  Водії працюють  на кораблях.

                             

Музичне заняття ( художньо-естетичний розвиток)

Тема: Транспорт  повітряний,  водний.

Мета: Сформувати у дітей цілісні уявлення про взаємозв’язок музики і транспорту  на прикладах класичної та дитячої музики; розвивати вміння самостійно характеризувати музику, спонукати висловлювати думки щодо прослуханих творів, розвивати  навички  вокально – хорового  співу та  сольного,  розвивати внутрішній  та  тембральний слух дитини, розвивати  ритмічний слух й удосконалювати  вміння  відтворювати  в  рухах  характер музики, поглиблювати вміння дітей виражати музично – ігрові  образи виразною  мовою жесту і  міміки, характерними жестами, поповнити словниковий запас;ознайомити з новою піснею, викликати у дітей емоційний відгук на музику; розширити знання дітей про види транспорту,зокрема водного  та  повітряного транспорту. 

 

 Хід  заняття

Діти  заходять  до  музичної  зали  під  музику («Голубий  вагон» муз. Шаїнського)

Музичне  привітання

М.К.: «Доб – рий  день».

Діти:  «Доб – рий  день».

М.К.: Діти,  за  вікном сьогодні  так  ясно  і  сонячно,  що  хочеться  привітатися  якось  по  особливому. Спробуємо? (Так.)

5-й р. ж.: «Світ – лий  день».

6-й р. ж.: «Теп – лий  день».

М.К.: Діти,  а  музика,  під  яку ви  заходили  до  музичної  зали  вам  знайома  чи ні? (Знайома). А  як  називається  цей музичний  твір? («Голубий  вагон» муз. Шаїнського.)  Так,  вірно. А  з  яким  видом  транспорту  ми  з  вами  ще  знайомилися  на  музичному  занятті? (автобусом, поїздом, тепловозом, паровозом, трамваєм). Зараз  ми  з  вами  згадаємо  як  цей  транспорт  рухається.

Музично – ритмічна  вправа ( У)

М. К. під  музику  показує  картинки із  зображенням  різних  видів  транспорту  і пропонує  під  ту  ж  музику («Їхали» муз. А. Філіпенка) рухатися так, як: автомобіль, поїзд,  автобус (парами)  і  в  кінці  показує  човен  та  літак. Діти,  а  на  минулому  занятті  ми  з  вами подорожували  на  човні? (ні). А  літаком  літали? (ні). Саме  тому  на  сьогоднішньому  занятті  ми  з  вами  будемо  подорожувати  повітряним  та  водним  транспортом.

 Вправа на активізацію  психічної та фізичної  активності

М.К.: Але  для  того, щоб  знайомитися  з водним  транспортом  нам  треба  пригадати  що  або  хто плаває. Готові? (Так.)

Гра на розвиток уваги «Хто, що плаває?»

М.К.: Діти,  вам слід бути уважними  і повторювати рухи за мною тоді,  коли я називатиму  те  або того,  хто  вміє плавати.

     М.К.:  Качка  плаває?

5-й р. ж. – відповідає  ТАК  або НІ

6 –й р. ж. – показує  рухами  якщо  так, або  ховає  руки  за  спину,  якщо  ні.

   М.К.: Корабель плаває?

              Автомобіль  плаває?

              Човен  плаває?

              Риба  плаває?

              Горобець  плаває?

              Катер  плаває?

              Трамвай  плаває?

              Підводний  човен  плаває?

Молодці,  діти, ви  всі  намагалися бути  уважними. А  скажіть  мені,  будь  ласка, водний  транспорт  по  чому  пересувається? (по  воді.)

А  яка  вода? (ніжна,  лагідна,  прозора,  глибока, спокійна, стрімка, бурхлива,  холодна). Тобто  ми  можемо  сказати,  що  вода  може  бути  дуже різною,  як  і  наш настрій,  як  і  погода за  вікном.

Слухання  музики (У)

І  я  вам  зараз  пропоную  послухати  музичний  твір  французького композитора  К. Сен - Санса «Лебідь».  Як  відомо,  лебеді живуть поблизу  води  і  дуже  полюбляють  по  ній  плавати.  То  як по  вашому,  якою  має  бути  музика до  музичного  твору  «Лебідь»? (ніжною,  лагідною,  спокійною). Що ж, зараз перевіримо. Сідайте  всі  рівненько та  слухайте  гарненько.  

  Слухання  музичного  твору «Лебідь» К. Сен – Санса  із  сюїти «Карнавал животных»

М.К.: То скажіть  мені,  відповідав  характер  музики  образу  лебедя? (Так). Дійсно,  ця  музика ніби –то показує  нам  спокійне  озеро  із  лагідною  водою,  та  плаваючого  по ній  білого, гарного лебедя. Музика,  як  вода,  тече  не  зупиняючись.  Я  пропоную  вам  послухати  цей  твір  ще  раз  та  передати  рухами коливання  води  та  плавання  лебедя  по  ній.

5-й р. ж. – показує  рухами  воду.

6-й р. ж. – показує  рухами  лебедя.

М.К.: Молодці  діти,  дуже гарно показали  нам   і  воду  і  лебедя. А  зараз  ми  з  вами  рушаємо  в дальній  путь. І  для  цього   ми  перетворимося  на  маленьких  моряків  та  здогадайтеся, на  чому  вирушимо  в  путь?

Через  море – океан,

В  сильний  шторм  чи  ураган

Впевнено  вперед  прямує,

А  на  ньому  люд  прямує….(Корабель)

М.К.  показує  картку  з  кораблем

Співи

М.К.: Молодці, вірно. Але  найголовніше,  щоб  маленьким  морякам  вирушити  у дальню  подорож  кораблем потрібна  гарна сонячна погода. Давайте  ми  з вами покличемо  сонця  промінь золотий.  Сідайте всі  рівненько,  спини випрямляйте, глибоко  вдихайте,  швидко  видихайте,  гарно ротик розкривайте. Виконання поспівки «Сонця промінь золотий» (У)

             Під час виконання  поспівки М.К. слідкує  за чіткою артикуляцією дітей.

М.К.: Від  нашого  виразного співу  нам  сонечко  ясно засяяло і маленькі  моряки готові  вирушити  у  дальнє  плавання.

   Знайомство  та розучування  пісні «Всі  ми  моряки» муз. Лядової.

 Слухання  пісні  у  виконанні М.К. ( У)

- Аналіз  характеру  музики. (весело, сумно,  швидко, повільно)

- Аналіз тексту пісні,  пояснення  незнайомих слів.

- Розучування  1 куплету та приспіву пісні із простукуванням ритмічного рисунка плесканням  у долоні.

-   Розучування  мелодії пісні  зі  словами.

     -  Виконання  пісні  хором.

М.К.: Наші  маленькі морячки вже трохи  притомилися  і тому  дружно  всі  встаємо  на  ноги і  пригадаємо як  ми  подорожували на  минулому  занятті  тепловозом.

Виконання  пісні «Тепловоз» муз. В. Герчик, сл. Я. Акима ( У)

М.К.: А  тепер  перевіримо  увагу  наших  маленьких мандрівників.

Гра «Ми любимо  співати». За  першим  оплеском М.К. всі  діти  співають  пісню  хором,  за  другим  оплеском всі  діти  продовжують  співати  подумки, за  третім  оплеском  продовжують  співати  діти  6-го  р. ж.,  за  четвертим  оплеском  продовжують   співати діти 5-го р. ж. Гра  проводиться  кілька  разів,  поки  не  залишиться  пара  виконавців.

М.К. Молодці,  я  переконалася, що  ви дійсно  уважні.  І  тому  вирушаємо  далі. Ми з вами вже познайомилися з водним видом транспорту,  а тепер відгадайте  що чекає нас попереду.

Сил багато птах цей має:

У повітрі він літає

Возить у собі людей:

Татусів, матусь, дітей…  (Літак).

Вірно, літак,  і тому  швиденько  всі перетворюємося на  літаки, сідаємо на  килим  і  заводимо  свої двигуни.

 

Гра «Льотчики»

5-й р. ж. Діти сідають  на килим ,  зображаючи  літаки  на  аеродромі (музичний супровід №1, муз. В. Нечаєва).

  На 1-2й такти діти «заводять мотори»  ( обертають  зігнутими руками перед грудьми).

  На 3-17-й такти «літаки літають» (діти бігають, розвівши в сторони  випрямлені у ліктях  руки).

  На 18-21й  такти  «літаки зменшують швидкість»  і 2приземляються на аеродромі» (діти сідають на свої місця).

  6-й р. ж. На музичний супровід №2  «льотчики» маршем проходять по  музичній залі. За  командою: «На аеродром!»- усі біжать  на свої місця.

  Гра проводиться 2-3 рази.

М.К.: Молодці, справжні, вправні льотчики. А як відомо, льотчики  не  тільки  вміло тримають  штурвал літака,  але й гарно  грають  на  музичних інструментах в оркестрі. Вибирайте собі  музичний інструмент  та сідайте в коло.

 

Гра  на дитячих музичних інструментах

  Гра «Оркестр»(У)

  Стільці поставлені на деякій відстані  один від одного, утворюють коло. Діти  сидять на них обличчям  до центру. Кожна  дитина  тримає в руці брязкальце. В центрі  кола стоїть «диригент»,  якого  спочатку  призначає вихователька.

   На  музику А всі діти  стукотять  брязкальцями  в  ритм музики. «Диригент»  диригує. На останньому акорді діти встають, кладуть брязкальця на стільчики і утворюють  коло  за стільчиками. «Диригент»  також  ста у  коло.

  На  музику Б усі  біжать  по  колу. По  закінченню  музики  кожна дитина намагається  сісти  на  будь – який  стілець  і  взяти  в руки  брязкальце. Той, хто  лишився  без  місця, стає «диригентом».  Гра  повторюється  кілька  разів.

М.К.: Після складного  перельоту  льотчикам  необхідно  відпочити.

Діти  лягають  на килим. Звучить  спокійна музика. Діти  розповідають  про,  що  вони  робили  під  час  подорожі  на  музичному  занятті.

М.К.: Мені  було  дуже  приємно  сьогодні  разом  з  вами  подорожувати  спочатку  кораблем,  потік літаком,  та  все  ж  таки прийшов  час  повертатися  до  вашої  групи .  До  нових  зустрічей.

      Діти  під музику  виходять  з  музичної зали.

 

ПРОГУЛЯНКА:

Фізкультура на свіжому повітрі  з метою удосконалити вміння дітей кидати м’яч угору і ловити його( діти 5 р. ж.  4-5 разів підряд, діти 6 р. ж. – 10 разів підряд) намагатися спіймати його після кидання об землю; вправляти у стрибках через «струмок» з двох паралельних ліній ( 5 р. ж - шириною 55-75 см., 6 р.ж. – шириною 85 – 100 см), відпрацювати відштовхування та м’яке приземлення.

Створення ігрових ситуацій спортивного характеру « Перегони» - катання на триколісному велосипеді ( 5 р. ж.), самокаті ( 6 р. ж.).

Мета: вчити дітей їздити по прямій ( У), під час їзди  сидіти рівно та дивитися вперед (5 р. ж.), під час їзди на самокаті стояти рівно, тримаючи рівновагу та відштовхуватися від землі ногою з певною силою, дотримуватися правил дорожнього руху ( 6р.ж.).

Спостереження  за птахами ( У)

Мета: звернути увагу дітей на птахів ,що прилітають на ділянку дитячого закладу, розглянути їх зовнішній вигляд, поспостерігати за поведінкою пірнатих,  прислухатись  до пташиного співу, пригадати , якій пташці належить цей голос; запропонувати дітям знайти у пахів спільні з транспортом характеристики.

Дидактично логічна гра « ТАК чи НІ» ( У)

Мета: закріпити вміння дітей відповідати на запитання, що мають певну послідовність: « автомобіль їде, тому що він має сидіння. Так чи Ні?»

ІІ половина дня

Гімнастика пробудження « Потяг», загартування, полуденок.

ЗАНЯТТЯ

Вид: Ліплення ( художньо-естетичний розвиток)

Тема: Човник з веслами

Мета: продовжувати вчити дітей обох підгруп спільно ліпити виріб: сам човен та весла, дотримуючись пропорції та об’єднуючи окремі частини в одне ціле; удосконалювати прийоми розкачування, вдавлювання, розтягування, згладжування,  колові та прямі рухи рук. Розвивати дрібну моторику пальців,  увагу, мислення; виховувати цікавість до даного виду транспорту.

Демонстраційний матеріал: картинки літака,  машини, потяга,  човники, зразок вихователя

Роздатковий матеріал:  пластилін коричневого кольору,  підставка синього кольору у вигляді річки, дощечки для пластиліну, серветки, нарукавники для одягу.

Хід заняття

1 Вступна бесіда про транспорт та його види

2 Розгляд картинок транспорту

Розкласти перед  дітьми картинки літака, машини, поїзда, човника.

- Діти я зараз вам опишу один із видів транспорту, а ви відгадайте що це?

У неї чотири колеса, вона їздить по дорозі і возить людей(машина)

Він дуже довгий і їде по рейкам  (поїзд)

Він літає в небі, зроблений із заліза, має  два крила (літак)

На ньому  можна плавати  його роблять з дерева ( човник)

- Молодці дітки .

- А зараз давайте пограємо в гру « Чого не стало»

Діти заплющують очі,  а вихователь по черзі забирає один із предметі ( останнім забирає човника)

- Сьогодні ми з вами із пластиліну зліпимо ось такого  човника.

3 Демонстрація та розгляд зразка

Пояснити послідовність  ліплення виробу; закріпити пояснення; розподілити  діяльність дітей між парами: діти 6 р.ж. – сам човен, діти 5 р.ж. – весла для нього та кріплення.

- Для того щоб зробити човник нам потрібно  із шматка пластиліну скатати велику кульку, а потім розкачати  з неї між долоньками овал рухами вперед назад, сплющити і вдавити в середину пальцями стягнути і вирівняти краї щоб вийшов гарний човник .

- Зробити весла, ми зможемо,  розкачавши між долонями з пластиліну  ковбаску та  приплюснувши її  пальцями з одного боку. Після чого  прикріпимо весла до бокових країв човника з допомогою зроблених з пластиліну петель.

4 Самостійна діяльність дітей під контролем вихователя. По завершенню  ліплення  запропонувати дітям охарактеризувати свою  парну роботу.

Підсумок:  - Молодці дітки! А зараз давайте разом пустимо свої човники на воду. ( Діти ставлять свої вироби на  підставку блакитного кольору у вигляді річки.)

Вечір

 Перегляд мультфільму « Летючий корабель»                     ( емоційно-ціннісний  розвиток)

Мета: під час перегляду мультфільму викликати у дітей позитивні емоції, розвивати вміння уважно стежити за сюжетом мультфільму, оцінювати вчинки героїв, ( У); вчити дітей (5 р. ж)  переказувати  мультфільму близько до його сюжету за запитаннями вихователя  , без запитань -  (6р.ж.)

СХД з використанням ТРВЗ ( креативний розвиток) – « Автомобілі майбутнього»( 6 р. ж.)

Дидактична гра « Візьми іграшку» .( 5 р. ж.)                        ( мовленнєвий розвиток)

Мета: вдосконалювати вміння дітей чітко промовляти назву іграшки - транспорту передаючи її пошепки по ланцюжку іншій дитині; розвивати уважність та фонематичний слух дітей

Рухливі ігри: ( У) ( фізичний розвиток) « Проїдь і не  зачепи» ( орієнтування в просторі)

« Хто швидше до прапорця» ( біг в заданому напрямку)

Індивідуальна робота з грамоти попарно – виконання завдання з картинками послідовним методом.  Діти 6р.ж. визначають перший звук у слові, а діти 5р.ж. – визначають останній звук у слові.

Анкетування батьків вихованців з метою з’ясування їхнього ставлення до дотримання дітьми і дорослими правил поведінки на вулиці.

1

 

docx
Додано
20 лютого 2021
Переглядів
6560
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку