Основа слова (корінь, префікс, суфікс) і закінчення – значущі частини слова.

Про матеріал
Яскрава презентація із практичними завданнями до уроку, об'єднаними морською темою.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Привіт! Я морська зірка. Оціни свій настрій на початку уроку. Для цього намалюй у зошиті олівцем від однієї до п'яти зірочок. Плідної і цікавої роботи, друже!

Номер слайду 2

Основа слова і закінчення -This is where you section ends. Duplicate this set of slides as many times you need to go over all your sections. Значущі частини слова

Номер слайду 3

Мета уроку:поглибити знання про значущі частини слова та основу слова;удосконалювати навички розбору слова за будовою; розвивати усне і писемне мовлення, творчі здібності;виховувати почуття любові до природи.

Номер слайду 4

вода, підводний, наводняти, водяний. Мовне спостереження

Номер слайду 5

Будова слова – це розділ мовознавства, що вивчає значущі частини слова.

Номер слайду 6

Значущі частини слова – це корінь, префікс, суфікс, основа, закінчення. Це будівельний матеріал для слова.

Номер слайду 7

Закінчення – це значуща частина слова, що змінюється. Вода, води, водою, воді. Підводний, підводного, підводному, підводні. LET’S START

Номер слайду 8

Закінчення буває звуковим і нульовим. Звукове закінчення виражене звуком і на письмі позначено буквами. Нульове закінчення не має буквеного позначення. Води світового океану дуже забруднені. Очищення прісних вод – важливий складник здоров’я майбутніх поколінь.

Номер слайду 9

Яку роль відіграє закінчення слова?

Номер слайду 10

Закінчення виражає граматичне значення слова та допомагає побудувати словосполучення, речення. Вода – ж.р., одн., Н. в. Підводних – мн., Р.в.

Номер слайду 11

Основа слова – це частина слова без закінчення. Підводний. LET’S START

Номер слайду 12

Підводний світ. Провідміняйте словосполучення

Номер слайду 13

Не, плювати, в, криниця, бо, доведеться, з, вона, ще, воду, напитися. Без, вода, й, борщем, не, звариш. Глибокий, вода, тихо, пливуть. Не, ходи, у, вода, за, птиця, а, в ліс, за, риба. Відновіть прислів'я і приказки. Позначте основу та закінчення в іменниках.

Номер слайду 14

Прочитайте текст. Яка його тема та основна думка? До якого типу мовлення належить текст? Якось один відомий учений захотів показати журналістові акваріум з невідомими тваринами, яких недавно привезли в лабораторію. Але лише дослідник провів рукою по прозорій стіні акваріума, як він розлетівся на сотні трісок, і 150 л води залили приміщення. Це рак-богомол не витримав зухвалого жесту. Сила удару рака настільки велика, що свою жертву він може убити одним махом. Живе небезпечний хижак на глибині від двох до 70-ти м. Зір у тварини настільки розвинений, що навіть людина може йому позаздрити. За недобру славу цих хижаків називають бійцівськими раками.

Номер слайду 15

Опишіть рибу-клоуна за картинкою.

Номер слайду 16

Кошик знань. Закінчіть речення:Ідучи з уроку, я беру з собою …. (знання про …, вміння ….)

Номер слайду 17

Домашнє завдання. Вивчити правила § 17,виконати вправу 122.

Номер слайду 18

Дякую за урок!

pptx
Додано
19 березня
Переглядів
70
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку