Основи раціонального харчування (Презентація)

Про матеріал
Презентація уроку з теми: " Основи раціонального харчування" для здобувачів освіти ЗПТО з професії "Кухар 4 розряду", предмет: "Фізіологія харчування".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ОСНОВИ РАЦІОНАЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ

Номер слайду 2

ПОНЯТТЯ ПРО РАЦІОНАЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯЗАКОНИ РАЦІОНАЛЬНОГОХАРЧУВАННЯ

Номер слайду 3

Раціональне харчування – це своєчасне забезпечення організму доброякісною їжею, яка містить оптимальну кількість і в оптимальному співвідношенні харчові речовини, необхідні для його розвитку та функціонування. Раціональне харчування слід розглядати, як одну із складових частин здорового способу життя, як один із факторів активного періоду життєдіяльності людини.

Номер слайду 4

ПРИНЦИПИ РАЦІОНАЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ1. Енергетична цінність раціону повинна відповідати енерговитратам організму. 2. Раціон повинен містити оптимальну кількість збалансованих між собою харчових речовин. 3. Режим харчування.

Номер слайду 5

В основі теорії раціонального харчування лежить концепція збалансованого харчування, розроблена академіком А. А. Покровським. Збалансоване харчування є основою сучасної науки про харчування. Збалансоване харчування - це харчування, що забезпечує організм всіма необхідними речовинами в достатній кількості і оптимальних співвідношеннях, що сприяє хорошому засвоєнню їжі і максимального прояву всіх корисних 109 біологічних властивостей. Порушення цього положення (недостатнє або надмірне споживання окремих компонентів харчування) неминуче призводить до негативних змін харчового статусу людини і як наслідок - до аліментарнозалежним захворюванням. У збалансованому харчуванні передбачаються оптимальні кількісні та якісні співвідношення макронутриентов і окремих мікронутрієнтів.

Номер слайду 6

ПОНЯТТЯ ПРО РАЦІОНАЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯВсе життя людини пов'язане з харчуванням. Їжа є єдиним джерелом енергії і будівельного матеріалу для формування складних структур організму. В ній енергія міститься в прихованому стані і звільняється в процесі травлення. Кількість прихованої енергії, яка міститься в їжі, називається енергетичною цінністю (калорійністю). Енергетична цінність добового раціону людини повинна відповідати добовій витраті енергіїЕнергетична цінність 1г білка - 4,1 ккал; 1г жиру - 9,3 ккал; 1г вуглеводів – 4,1 ккал.Інші харчові речовини містять незначну кількість енергії, а мінеральні речовини і вода її не містять взагалі.

Номер слайду 7

ПОНЯТТЯ ПРО РАЦІОНАЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯВ перекладі з латині слово «раціональний» означає розумний, доцільний, а слово «раціон» - добова порція їжі. Харчування людини повинно відповідати його фізіологічним потребам з урахуванням умов праці, кліматичних особливостей, віку, статі, ваги, стану здоров’я. Раціональне харчування включає кількісну і якісну повноцінність раціону. Кількісна повноцінність – це відповідність енергетичної цінності їжі енерговитратам людини. Якісна повноцінність – це наявність в їжі певної кількості білків, жирів, вуглеводів у співвідношенні 1:2:4. Білкова їжа має складати 11-13%, жирова – 33%, вуглеводна – 54-56%.

Номер слайду 8

ОСНОВНІ ПРИНЦИПИ РАЦІОНАЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ відповідність енергетичної цінності їжі затратам енергії на всі види життєдіяльності організму; наявність в їжі усіх незамінних харчових речовиноптимальне співвідношення окремих компонентів їжі у відповідності з потребами конкретної людини або групи людей;наявність захисних компонентів їжі;застосування методів технологічної обробки, які забезпечують вилученню шкідливих речовин і не сприяють зменшенню біологічної цінності їжі, а також створенню токсичних речовин;розподіл їжі за прийомами на протязі доби у відповідності з біоритмами, режимом і характером трудової та інших видів діяльності. Таким чином, харчування вважається раціональним, якщо воно компенсує енергетичні затрати організму, забезпечує його потребу в пластичних речовинах і містить всі необхідні для життєдіяльності харчові речовини, а сам харчовий раціон за кількістю і набору продуктів відповідає ферментативним можливостям шлунково-кишкового тракту. Недотримання принципів збалансованого харчування приводить до різних порушень обміну речовин.

Номер слайду 9

ФІЗІОЛОГІЧНІ ВИМОГИ ДО РЕЖИМУ ХАРЧУВАННЯ

Номер слайду 10

РЕЖИМ ХАРЧУВАННЯРежим харчування – це розподіл їжі протягом дня за часом, обсягом і калорійністю. Він є важливим показником раціонального харчування. При дотриманні часу приймання їжі у людини виробляється рефлекс виділення травного соку, що сприяє кращому травленню і засвоєнню їжі. Правильний розподіл їжі протягом дня за об’ємом і енергетичною цінністю створює рівномірне навантаження на травний тракт і забезпечує потребу організму в необхідній енергії. Об’єм їжі, що вживається протягом дня, складає в середньому 2,5-3,5 кг. Добовий харчовий раціон розподіляється на окремі прийоми в залежності від характеру трудової діяльності і встановленого розпорядку дня. Найбільш раціональним вважається: для людей середнього віку – 4 разове харчування, для людей літнього віку – 5 разове. Проміжки між прийомами їжі повинні бути в межах 3,5 - 4 год. Вночі повинен бути 8-10 год. проміжок часу між прийомами їжі. Менш раціональним є 3 разове харчування, при якому збільшується об’єм їжі за одне приймання, що ускладнює діяльність травного тракту..

Номер слайду 11

{D0 F658 EE-63 CB-4 DF4-A046-E46 D3 BF948 B0}I-й сніданок 7:00-7:30 20%I-й сніданок 7:00-7:30 25%II-й сніданок 10:30-11:00 10%Обід 11:00-12:00 40%Обід 14:00-14:30 45%Підвечірок 16:00-16:30 10%Вечеря 17:30-18:00 15%Вечеря 20:00-20:30 25% 4-х разове (1-варіант) 4-х разове (2-варіант)

Номер слайду 12

СТРУКТУРА ДОБОВОГО РАЦІОНУ

Номер слайду 13

ПРИНЦИПИ ХАРЧОВОГО РАЦІОНУІ ПРИНЦИП- хімічний склад і енергетична цінність їжі повинні відповідати потребам організму в харчових речовинах речовинах і енергії;ІІ ПРИНЦИП- приймати їжу необхідно в умовах, які забезпечують максимальне засвоєння харчових речовин. Продукти, що містять білки тваринного походження, слід планувати на першу половину дня, а молочно – рослинні – на другу. Вміст харчових речовин у денному раціоні повинен бути наступним:білок – 55 % тваринний, 45% рослинний;жир – 70% тваринний, 30% рослинний;вуглеводи – 75% крохмаль, 20% цукор, 5% пектинові речовини. Кількість рослинної їжі має бути не більше ніж 40% від денного раціону.

Номер слайду 14

РЕКОМЕНДОВАНИЙ ПЕРЕЛІК СТРАВ В МЕНЮ НА ДОБУ: В меню сніданку включають різні страви, що містять м’ясо, рибу, крупи, овочі, жири. На сніданок обов’язково повинні бути гарячі напої (чай, кава, какао), які збуджують секрецію травного соку. На обід рекомендують овочеві і гострі закуски, що збуджують апетит. Перша рідка страва повинна входити в щоденний раціон лише один раз – під час обіду в кількості 250 – 500 г. На обід подають гарно оформлені другі страви із м’яса, риби, овочів, крупи, макаронних виробів. Завершувати обід необхідно солодкими стравами, які дають відчуття ситості. На вечерю подають молочно – рослинні страви, які легко перетравлюються (каші, салати, пудинги, запіканки, сирники тощо), із напоїв – молоко, кисломолочні продукти. В меню необхідно включати різноманітні продукти з урахуванням пори року. Харчовий раціон повинен бути різноманітним, мати хороші органолептичні властивості і створювати почуття насичення. Він повинен мати необхідну структуру раціону та страв з урахуванням поєднання продуктів.

Номер слайду 15

СТРУКТУРА ХАРЧОВОГО РАЦІОНУ

Номер слайду 16

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Земелько Катерина Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Стягайло Світлана Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
8 березня 2023
Переглядів
8403
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку