ОСНОВНІ ЕТАПИ РОБОТИ З БАЗАМИ ДАНИХ У СЕРЕДОВИЩІ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ БАЗАМИ ДАНИХ. ІНТЕРФЕЙС ДЛЯ ВВЕДЕННЯ І ВІДОБРАЖЕННЯ ДАНИХ В БД

Про матеріал

Ознайомлення учнів з основними етапами роботи з базами даних у середовищі системи управління базами даних, розглядається інтерфейс для введення і відображення даних БД, проектування базу даних і реалізація спроектованої моделі у вигляді об'єктів.

Перегляд файлу

ОСНОВНІ ЕТАПИ РОБОТИ З БАЗАМИ ДАНИХ У СЕРЕДОВИЩІ СИСТЕМИ

УПРАВЛІННЯ БАЗАМИ ДАНИХ. ІНТЕРФЕЙС ДЛЯ ВВЕДЕННЯ І ВІДОБРАЖЕННЯ ДАНИХ В БД

 

Мета уроку: ознайомити учнів з основними етапами роботи з базами даних у

середовищі системи управління базами даних, розглянути інтерфейс для введення і відображення даних БД; формувати навички проектувати базу даних і реалізовувати спроектовану модель у вигляді об’єктів;  розвивати логічне та образне мислення; сприяти вихованню всебічно розвинутої особистості.

 

Очікувані результати: учень пояснює призначення систем управління базами даних;

орієнтується в об’єктах бази даних, вміє створювати таблиці бази даних.

 

Тип уроку: комбінований.

 

Обладнання: ПК, картки з завданням, мультимедійний проектор, презентація Sway.

 

ХІД УРОКУ

 

І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

На минулому уроці ми вивчали теоретичний матеріал про БД. Сьогодні ми ознайомимося з основними етапами роботи з базами даних у середовищі системи управління базами даних Access.

 

ІІ. ПЕРЕВІРКА ДОМАШНЬОГО ЗАВДАННЯ 

Обговорення прикладів щодо доцільності використання бази даних у конкретних галузях

Варіанти галузей: книжковий фонд бібліотеки, кадровий склад підприємства.

Законодавчі акти кримінального права, сучасна музика.

 

ІІІ. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ

Бліцопитування

1.     Що називають базою даних?

2.     Які існують моделі даних? У чому полягає різниця між ними? Яка модель даних і чому на сьогодні є домінуючою?

3.     Яка основна властивість реляційної таблиці (відношення)?

4.     Назвіть основні елементи реляційної таблиці.

5.     Що таке первинний ключ?

Під час опитування потрібно охопити якомога більшу кількість учнів, за необхідності учні корегують та доповнюють відповіді товаришів.

 

IV. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

За текстом складіть графічний алгоритм.

 

Процес проектування БД містить:

 

1. Теоретичні частину:

визначають мету створення бази даних – для розв’язання яких завдань вона складається; визначають усі форми і звіти, які має використовувати або виводити база даних;

зібраний матеріал аналізують; з’ясовують, які дані мають зберігатися  базі;

проводять структурування даних, тобто визначають кількість необхідних таблиць та їх структуру, щоб звести дублювання відомостей. Визначають кількість полів таблиць, тип і формат даних окремих полів, ключові поля, обдумають схему взаємозв’язків таблиць.

Доки не виконані ці три «паперових» етапи, немає сенсу створювати базу даних на комп’ютері.

2. Практичну частину:

формують таблиці – основну складову будь-якої бази даних;

створюють прості форми;  

формують запити, необхідні для створення складових форм;

створюють складні форми;

формують запити, необхідні для створення звітів;

формують звіти;

пишуть макроси або модулі VBA для автоматизації бази даних;

формують меню створеного програмного застосування, а також стартову форму, щоб позбавити майбутнього комерційного користувача бази даних необхідності самому вивчати особливості роботи в MS Access.

 

V. СПРИЙНЯТТЯ ТА УСВІДОМЛЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ (РОЗПОВІДЬ З ДЕМОНСТРУВАННЯМ)

Програмне забезпечення, призначене для створення баз даних, оновлення даних, що зберігаються в них, забезпечення зручного доступу до баз даних з метою перегляду і пошуку даних, називається СИСТЕМОЮ УПРАВЛІННЯ БАЗАМИ ДАНИХ (СУДБ).

СУБД ДОЗВОЛЯЮТЬ:

    опрацьовувати дані: здійснювати введення, добір, вставляння, оновлення, видалення даних тощо;

    здійснювати пошук даних та форматування запитів;

    забезпечувати цілісність даних;

    забезпечувати захист даних від несанкціонованого доступу та апаратних збоїв тощо.

Залежно від розміщення баз даних і компонентів, які забезпечують їхнє опрацювання, СУБД поділяють на локальні та розподілені. Локальні СУБД забезпечують зберігання й опрацювання даних на локальному комп'ютері, а у розподілених - дані можуть зберігатися та опрацьовуватися на різних комп'ютерах у локальній або глобальній мережі.

Залежно від способу доступу до бази даних СУБД розподіляють на файлсерверні, клієнт-серверні та інтегровані(вбудовані).  

У файл-серверних СУБД файли з даними розміщуються на сервері, а на кожному клієнтському комп'ютері встановлено повну версію        СУБД.         Доступ з        клієнтського комп'ютера        до      даних          на      файл-сервері здійснюється        з        використанням    мережі. Недоліком        таких          СУБД є        необхідність

встановлювати інколи доволі дорогі повні версії програм на кожний комп'ютер, висока завантаженість мережі під час передавання даних із клієнтського комп'ютера на сервер і навпаки, необхідність у досить потужних комп'ютерах на робочих місцях сервером. Одним із варіантів використання файл- серверних СУБД є розміщення і клієнтів. Позитивним є невисокі вимоги до продуктивності комп'ютера, який є файл-

СУБД, і даних на одному клієнтському комп'ютері.    

За клієнт-серверною технологією на сервері встановлюється серверна версія СУДБ, на ньому ж, як правило, розміщена і база даних. На клієнтських комп'ютерах встановлюються тільки невеликі за обсягом і функціональністю клієнтські версії СУБД, у завдання яких входить формування запитів на опрацювання даних і виведення результату опрацювання, надісланого з сервера. Усі операції з даними здійснюються на сервері. Такі СУБД не потребують потужних клієнтських комп'ютерів і не перевантажують мережу, простіше реалізується система збереження цілісності даних, однак значно підвищуються вимоги до технічних характеристик сервера. За клієнт-серверною технологією організована робота залізничних кас продажу квитків, робота банкоматів тощо.

Інтегровані (вбудовані) СУБД використовуються як складові інших програмних продуктів, наприклад електронних енциклопедій, словників, пошукових систем тощо. Ці системи не потребують окремої інсталяції, можуть мати обмежений набір функцій з управління базою даних, наприклад не забезпечувати оновлення даних. Доступ до даних здійснюється з використанням засобів прикладної програми, в які інтегрована СУБД.

Система управління базами даних MS Access

MS Access - це система управління реляційними базами даних, яка призначена для роботи на автономному персональному комп'ютері або в локальній комп'ютерній мережі під управлінням операційної системи MS Windows, та в якій збалансовано засоби і можливості, що є типовими для сучасних СУБД.

СУБД MS Access має потужні, зручні та гнучкі засоби візуального проектування об'єктів за допомогою майстрів, що дозволяє користувачеві швидко створити інформаційну систему на рівні таблиць, запитів, форм та звітів.

До основних функцій СУБД MS Access можна віднести:

         проектування базових об'єктів - двовимірні таблиці з полями, що містять дані різних типів;

         створення зв'язків між таблицями з підтримкою цілісності даних, каскадного оновлення полів, та каскадного видалення записів;

         введення, збереження, перегляд, впорядкування, зміна та відбір даних з таблиць із використанням різних засобів контролю даних, індексування таблиць та засобів алгебри логіки;

         створення, модифікація та використання похідних об'єктів (запитів, форм

та звітів).

Microsoft Access працює з об’єктами шести типів: таблицями, формами, запитами, звітами, модулями, макросами/

ТАБЛИЦЯ – двовимірна таблиця, яка використовується для зберігання даних у реляційних базах даних. Дані зберігаються в записах, які складаються з окремих полів. Кожна таблиця містить інформацію про сутності певного типу (наприклад, товарах).

Крім даних, таблиці Access містять:

         інформацію про зовнішній вигляд таблиці (шрифти для відображення текстових даних, ширину стовпців, кольори і фон  тощо);

         інформацію про властивості таблиці як цілого (зв’язки між полями таблиць, ключові поля тощо);

         інформацію про властивості полів.

ФОРМА  – засіб, який дозволяє спростити процес уведення або зміни даних у таблицях БД, що забезпечує введення даних.

Форми створюються з набору окремих елементів управління.

Зовнішній вигляд форми вибирається залежно від того, з якою метою вона створюється. Форми Access  дозволяють виконувати завдання, які не можна виконати в режимі таблиці. Форми дозволяють обчислювати значення й виводити на екран результат. Джерелом даних для форми є записи таблиці або запиту.

Форма надає можливості для:

         уведення й перегляду інформації бази даних;

         зміни даних;

         друку;

         створення повідомлень.

ЗВІТ – засіб, який дозволяє добути з бази потрібну інформацію та представити її у вигляді, зручному для сприйняття, а також підготувати її для друку.

У сучасних СУБД звіти можуть бути виведені на екран, принтер або вихідний файл для наступної передачі даних.  Крім того, у СУБД Access останніх версій включений спеціальний об’єкт – Страницы –, що дозволяє розміщати вихідні дані на Web-Сторінках. Процес створення звітів подібний  створенню форм.

Джерелом даних для звіту може бути таблиця або запит. Крім даних, отриманих з таблиць, у звіті можуть відображатися обчислені за вихідними даними значення, наприклад підсумкові суми.

Звіти й форми Access мають багато спільного. Однак, на відміну від форм, звіти не призначені для введення й виправлення даних у таблицях. Вони дозволяють лише переглядати й друкувати дані. У звіті неможливо змінити вихідні дані за допомогою елементів управління, як це можна зробити за допомогою форм. Хоча у звітах можна використовувати такі ж елементи управління для зазначення стану перемикачів, прапорців і списків.

МАКРОС – набір макрокоманд, який створюється користувачем для автоматизації виконання конкретних операцій.

МОДУЛЬ – об’єкт, що містить програми, написані мовою Visual Basic і які застосовуються в деяких випадках для обробки даних.

Майже всі об'єкти бази даних передбачають роботу з ними в одному з двох режимів - перегляду чи конструктора.

Ознайомлення з інтерфейсом та структурою MS Access

Зовнішній вигляд програми подібний до інших програм пакету Microsoft Office, які ми вивчали раніше. Але щодо версій 2003, 2007, 2010 існують певні розбіжності.

Розглянемо як приклад Microsoft Access 2010.

Три основні компоненти інтерфейсу користувача програми Access 2010:

стрічка — рядок із вкладками вгорі вікна програми, яка містить групи команд; 

уподання Backstage — набір команд, який відображається на вкладці Файл стрічки

область переходів — область у лівій частині вікна програми Access, яка дає змогу працювати з об’єктами бази даних. Область переходів замінила вікно бази даних у програмі Access 2007.

Із цих трьох елементів складається середовище для створення та використання баз даних.

ПОДАННЯ BACKSTAGE – це новий компонент інтерфейсу у програмі Access 2010. У ньому містяться команди, які застосовують до всієї бази даних, як-от Стиснути та відновити, а також команди, які в попередніх версіях було розміщено в меню Файл, наприклад Друк.

Якщо відкрити або створити нову базу даних, імена об’єктів бази даних відображаються в області переходів. Об’єкти бази даних – це таблиці, форми, звіти, сторінки, макроси та модулі. 

Подання Backstage розташовано на вкладці Файл стрічки. Воно містить багато команд, які було розміщено в меню Файл попередніх версій програми Access. У поданні Backstage також містяться інші команди, які застосовують до всього файла бази даних. Якщо відкрити програму Access, не відкриваючи бази даних (наприклад, з меню Пуск), відобразиться подання Backstage.

 

Розглянемо використання подання Backstage на прикладі.

Створення нової локальної бази даних  

1.   Виконайте послідовність команд Файл → Створити.

2.   У розділі Наявні шаблони виберіть пункт Нова база даних.

3.   Праворуч в області Нова база даних введіть ім’я файла бази даних у поле Ім’я файла або використайте запропоноване ім’я. 

4. Натисніть кнопку Створити.

Створення нової порожньої бази даних (аналогічно)

1.  Запустіть програму Access із меню Пуск або за допомогою ярлика. 

2.  Виконайте одну з наведених нижче дій. 

Створення нової веб-бази даних  

1.  Виконайте послідовність команд Файл → Створити.

2.  У розділі Наявні шаблони виберіть пункт Нова веб-база даних.

3.  Праворуч в області Нова веб-база даних введіть ім’я файла бази даних у поле Ім’я файла або використайте запропоноване ім’я. 

4.  Натисніть кнопку Створити.

Буде створено нову базу даних і відкрито нову таблицю у вікні табличного подання даних.

 

СТРІЧКА – це основний інтерфейс для команд у програмі Access 2010. Стрічка замінює меню та панелі інструментів, які було використано в попередніх версіях програми. Головним чином вона складається із вкладок, які містять групи кнопок.

Якщо відкрити базу даних, у верхній частині головного вікна програми Access з’являється стрічка, на якій відображаються команди активної вкладки.

Стрічка складається з низки вкладок, на яких містяться команди. У програмі Access 2010 основні вкладки команд — це Файл, Основне, Створити, Зовнішні дані та Знаряддя бази даних. Кожна вкладка містить групу пов’язаних між собою команд, а також деякі нові елементи інтерфейсу користувача, зокрема колекції. 

 

Доступні на стрічці команди також пов’язано з наразі активним об’єктом. Наприклад, у вікні табличного подання даних відкрито таблицю. Якщо на вкладці Створити у групі Форми натиснути кнопку Форма, програма Access створить форму на основі активної таблиці. Крім того, деякі вкладки стрічки відображаються лише в певних контекстах. Наприклад, вкладка Конструктор відображається лише за умови, що об’єкт відкрито в режимі конструктора.

Для роботи зі стрічкою можна використовувати сполучення клавіш. У цій версії працюють усі сполучення клавіш із попередньої версії програми Access. Клавіші виклику меню з попередньої версії програми Access замінено на систему швидких клавіш. У цій системі використовують невеликі індикатори з однією буквою або комбінацією букв, які відображаються на стрічці, якщо натиснути клавішу Alt. Ці індикатори відображають сполучення клавіш, що активують розташовані під ними елементи керування.

Стрічка має основні вкладки, на яких згруповано пов’язані між собою найчастіше використовувані команди, контекстні вкладки. На вкладках стрічки певні кнопки надають варіанти вибору, а інші запускають команди.

ОБЛАСТЬ ПЕРЕХОДІВ допомагає впорядкувати об’єкти бази даних. Її також використовують, щоб відкрити або змінити макет об’єктів бази даних.

Область переходів замінила вікно бази даних, яке було використано в попередніх версіях програми Access (якщо в попередніх версіях програми Access для виконання певного завдання використовували вікно бази даних, то тепер для виконання цього завдання використовують область переходів). Наприклад, якщо потрібно додати рядок до таблиці у вікні табличного наведення даних, таблицю слід відкрити з області переходів.

Щоб відкрити об’єкт бази даних або застосувати до нього команду, клацніть об’єкт правою кнопкою миші та виберіть потрібний елемент контекстного меню. Команди в контекстному меню можуть різнитися залежно від типу об’єкта.

Область переходів упорядковано за категоріями та групами. Ви можете вибирати з багатьох параметрів упорядкування, а також створювати власну налагоджену схему впорядкування області переходів. За умовчанням для нової бази даних використовують категорію Тип об’єкта, яка впорядковує за групами, що відповідають різним типам об’єктів бази даних. Категорія Тип об’єкта впорядковує об’єкти бази даних таким самим чином, що й вікно бази даних за умовчанням у попередніх версіях.

Область переходів можна згорнути або приховати, але відкрити об’єкти бази даних поверх області переходів не можна.

 

VI. ЗАСВОЄННЯ НОВИХ ЗНАНЬ, УМІНЬ ТА НАВИЧОК

1.   Виконання інтерактивної вправи на сервісі learningapps.org

 

2.   Вправа «Ознайомлення з об’єктами бази даних в різних режимах»

      Відкрийте базу даних Магазини.mbd

      Двічі клацніть на значку таблиці Магазини. Перегляньте вміст таблиці. На вкладці Головна у групі Режими оберіть пункт Конструктор. Визначте кількість полів таблиці. Чи відображаються дані таблиці в режимі конструктора? Закрийте таблицю

      Виділіть таблицю Підсумок та перейдіть у режим конструктора.

      Перейдіть у режим перегляду таблиці (Головна – Режими – Режим таблиці).

Визначте поля та записи цієї таблиці. Закрийте таблицю.

      Перегляньте таблицю Фільми у режимі конструктора.

      Аналогічно перегляньте в режимах перегляду та конструктора інші об’єкти бази даних: запити, форми, звіти.

      Визначте предметну область даної бази та її призначення.

 

VІI. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

1.       Опрацювати презентацію Sway і відповідний розділ підручника.

2.       Розробити таблиці власної бази даних

 

VIІІ. ПІДБИТТЯ ПІДСУМКІВ

pdf
До підручника
Інформатика (рівень стандарту) 11 клас (Лисенко Т.І., Ривкінд Й.Я., Чернікова Л.А., Шакотько В.В.)
Додано
15 квітня 2018
Переглядів
10382
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку