Основні прийоми критичного мислення

Про матеріал
В сучасних умовах становлення України і створення Нової української школи важливе значення має формування творчо і критично мислячих учнів. Критичне мислення нині один з модних трендів в освіті. Про те, що його розвиток є одним з наскрізних завдань навчально-виховного процесу, йдеться й у «Концепції нової української школи». Отже, розвиток критичного мислення є складовим етапом особистісного розвитку. Критичне мислення вказує на здатність учня до самостійної оцінки явищ навколишньої дійсності, інформації, наукових знань, думок і тверджень інших людей, вміння бачити їх позитивні і негативні аспекти.
Перегляд файлу

Вступ

   В сучасних умовах становлення України і створення Нової української школи важливе значення має формування творчо і критично мислячих учнів. Критичне мислення нині один з модних трендів в освіті. Про те, що його розвиток є одним з наскрізних завдань навчально-виховного процесу, йдеться й у «Концепції нової української школи».       

      Сучасний школяр  апелює до критичності – здатності особистості долати схильність до однозначно-догматичного сприйняття світу, вміння аналізувати проблему з різних боків, користуватися інформацією з багатьох джерел, відокремлюючи об’єктивний факт від суб’єктивної думки про нього, логічну умову від будь-якого упередження, припущення, забобону. Це вміння людини адекватно визначати причини й передумови наявних в її житті проблем, готовність докласти зусиль для їх практичного подолання.   Сучасний школяр повинен мати такі риси критичного мислення, як: 1)усвідомленість, 2) відповідальність, 3) цілеспрямованість, 4) обґрунтованість, 5)контрольованість, 6) самостійність, 7) самоаналіз, 8)самоорганізованість,  9)дисципліна .

  Процес критичного мислення відбувається тоді, коли нові, уже зрозумілі ідеї перевіряються, оцінюються, розвиваються й застосовуються на власній практиці. Запам’ятовування ж фактів і розуміння ідеї є необхідними умовами для критичного мислення, однак самі вони, навіть у своїй сукупності, критичного мислення не становлять, а є його інформативною базою.

    Провідні науковці та методисти виділяють такі аспекти критичного мислення:

   1. Уміння міркувати, що передбачає володіння важливими прийомами, які створюють у практичній діяльності ефективну методологію опрацювання отриманої інформації.

   2. Відповідальність, яка передбачає те, що учень, звертаючись до інших, знає про обов’язок надавати слухачам чи читачам докази та приклади відповідно до прийнятих стандартних ситуацій.

  3. Основним і головним результатом критичного мислення є вміння формулювати самостійні судження. Такі вміння означають, що мислення дитини спрямоване на творчу діяльність.

  4. Важливими є положення, які беруться до уваги дитиною, яка вміє критично мислити, оцінювати ідеї у процесі їх аналізу чи критики.

  5. Самокорекція передбачає те, що учні будуть використовувати критичне мислення як метод, звернений на їх власні судження з метою їх покращання.

     Отже, розвиток критичного мислення є складовим етапом особистісного розвитку. Критичне мислення вказує на здатність учня до самостійної оцінки явищ навколишньої дійсності, інформації, наукових знань, думок і тверджень інших людей, вміння бачити їх позитивні і негативні аспекти.

Застосування методів критичного мислення в початковій школі на уроках…Технологія розвитку критичного мислення школярів на уроках зарубіжної  літератури - презентация онлайн

Розвиток критичного мислення на уроках біологіїРозвиток критичного мислення на уроках біології

 

Застосування методів критичного мислення в початковій школі на уроках…

критичне мислення - презентація з інформатики

Застосування методів критичного мислення в початковій школі на уроках…Застосування методів критичного мислення в початковій школі на уроках…

Презентація "Критичне мислення"

Застосування методів критичного мислення в початковій школі на уроках…

Розвиток критичного мислення учнів початкової школи на уроках мови та  літературного читання - online presentationЗастосування методів критичного мислення в початковій школі на уроках…

Застосування методів критичного мислення в початковій школі на уроках…Застосування методів критичного мислення в початковій школі на уроках…

Застосування методів критичного мислення в початковій школі на уроках…Презентація "Вправи для розвитку критичного мислення"

Презентація "Вправи для розвитку критичного мислення"

Презентація "Вправи для розвитку критичного мислення"

Презентація "Вправи для розвитку критичного мислення"ЩОТИЖНЕВІ ШКІЛЬНІ ІНФОРМАЦІЙНІ ГОДИНИ СПІЛКУВАННЯ «ЕКОЛОГІЧНІ ОБ

Ігри та вправи на розвиток мисленняПрезентація "Технології розвитку критичного мислення"

Презентація "Технології розвитку критичного мислення"Операцiї мислення

складники критичного мислення

Развитие критического мышления младших школьников на уроках украинского  языка

Технологія критичного мислення

docx
Пов’язані теми
Педагогіка, Інші матеріали
Додано
16 лютого 2021
Переглядів
1052
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку