Особиста гігієна працівників громадського харчування, особиста гігієна кухаря. .

Про матеріал
Особиста гігієна працівників громадського харчування, особиста гігієна кухаря. Матеріал до уроку виробничого навчання з професії «Кухар».
Перегляд файлу

ОСОБИСТА ГІГІЄНА ПРАЦІВНИКІВ ГРОМАДСЬКОГО ХАРЧУВАННЯ , ОСОБИСТА ГІГІЄНА КУХАРЯ

 

ОСОБИСТА ГІГІЄНА ПРАЦІВНИКІВ ГРОМАДСЬКОГОХАРЧУВАННЯ

Працюючи з харчовими продуктами, інвентарем, посудом працівники підприємств громадського харчування можуть стати причиною забруднення харчових продуктів різними інфекційними збудниками: кишечні іфекціЇ, харчові токсикоінфекції та інтоксикації, а також яйцями глистів. Отже, вони повинні дотримуватися правил особистої гігієни. Особливе значення при цьому має догляд за шкірою, порожниною рота, нігтями.

Шкіра людини виконує захисні функції. Через її пори виділяються антимікробні бактерицидні речовини, які мають властивість згубно діяти на мікроорганізми. Проте бактерицидність шкіри залежить від її чистоти. На брудній шкipi мікроби розмножуються ще інтенсивніше. До забруднення шкіри призводить виділення поту, злущування епітелію, крім цього на шкірі накопичується пил та інші  забруднення з повітря. Це призводить до розм'якшення та подразнення шкіри. На брудній шкірі можуть виникати дерматит, грибкові, гнійничкові та інші захворювання. Гнійничкові захворювання шкіри, особливо на руках, можуть призвести до стафілококових захворювань.

Саме з немитих рук на їжу мають змогу потрапити хвороботворні мікроби (дизентерійні палички та інші) Під брудними нігтями можуть накопичуватися сальмонели, яйця глистів, гнійничкові бактерії, кишечні палички . Тому нiгтi завжди слід коротко обстригати, щоб не допустити накопичення бруду під ними. Перед роботою, після відвідування туалету, після прибирання руки необхідно мити теплою водою з милом i щіткою (до ліктів), а потім споліскувати 0,2 % - ним розчином хлорного вапна, або 0,1 % - ним розчином хлораміну.


Щоб не вражати харчові продукти, на руках не повинно бути подряпин, пopiзів, опіків, нагноювань. Не слід носити прикраси, годинник.

Якщо під час роботи ушкоджено шкіру пальців рук, їх слід обробити дезинфікуючим розчином оксиду водню, закрити стерильною пов'язкою й одягнути на них гумові пальчики.

Після кожної виробничої операції всім працівникам сфери громадського харчування треба мити руки з милом. Для цього у виробничих цехах встановлюються умивальники, забезпечені милом i дезинфікуючими розчинами, з підведеною до них холодною та гарячою водою.

Важливе гігієнічне значення має догляд за порожниною рота. Захворювання зубів i слизових оболонок призводить до накопичення у ротовій порожнині різних мікроорганізмів. Під час кашлю, чхання, розмови мікроорганізми з краплями слини можуть потрапляти на продукти i викликати отруєння чи інфекційні захворювання. Особливо небезпечні в цьому плані особи, xворі на грип та ангіну. Тому такі хворі від роботи звільняються.

Щоб уникнути захворювання зубів чи слизової оболонки ротової порожнини необхідно зранку та ввечері чистити зуби зубною пастою.Санітарний одяг для працівників сфери масового харчування шиють, як правило, з білої бавовняної тканини, яку легко прати. Ковпаки повинні щільно прикривати волосся .Санітарний одяг захищає харчові продукти від забруднень, які можуть бути допущені особистим одягом працівників. Bci працівники зобов'язані стежити за чистотою одягу. Змінюють одяг по мірі його забруднення, однак не рідше одного разу на два дня. Для цього потрібно мати не менше трьох комплектів санітарного одягу. Робоче взуття має бути легким i зручним. У санітарному одязі забороняється виходити за межі кухні та підприємства громадського харчування, категорично забороняється заходити у ньому в туалет.


Зберігати санітарний одяг потрібно окремо від верхнього одягу у спеціальних шафах, які регулярно миють та дезинфікують.

Bci, хто працює у сфері громадського харчування, проходять медичні огляди. Медичні огляди бувають попередніми та періодичними.

До роботи на підприємствах громадського харчування не допускаються особи, хвopi на туберкульоз (активна форма), кишкові інфекційні захворювання, коросту, екзему, гнійничкові захворювання шкіри та венеричні захворювання.

Не допускаються до роботи особи, які контактували з хворими на гостро - заразні захворювання .


ОСОБИСТА ГІГІЄНА КУХАРЯ

Кухар повинен:

- виконувати правила внутрішнього трудового розпорядку;

-користуватись спецодягом та захисними пристосуваннями;

- працювати тільки на справному обладнанні;

- не допускати присутності на робочому місті сторонніх ociб;

- утримувати робоче мicцe в чистоті;

- приступаючи до роботи необхідно вимити руки i обробити розчином хлорного вапна;

- особам, які працюють в одязі з короткими рукавами, необхідно мити руки до ліктів;

- утримувати нiгтi коротко стриженими та не носити на них лак;

- чоловіки повинні бути чисто поголені, жінки охайно причесані.

Головні небезпечні та шкідливі виробничі фактори, які діють на кухаря:

- протяги;

- захаращеність робочого місця;

- відсутність спеціальних пристосувань, інструменту, обладнання;

- підвищена температура поверхні обладнання;

- підвищена температура, вологість, рухливість повітря робочої зони;

- не захищені струмоведучі частини електрообладнання;

- підвищена загазованість робочої зони.


Вимоги до спецодягу кухаря, до інвентарю, інструментів:

  • куртка біла, брюки або спідниця cвiтлі, фартух, ковпак або косинка, рушник;
  • взуття на низьких підборах;
  • забороняється заколювати спецодяг шпильками, тримати у кишенях булавки, скляні та інші гocтpi предмети, носити сережки, обручки, годинник;
  • кухарські нoжi, скребки для чистки риби повинні бути piвні, зручні та міцно насаджені на дерев'яні держаки;
  • не допускаються тріщини і задирки на обробних дошках та колодах для розрубки м 'яса;
  • наплитні котли, каструлі сотейники та інший кухонний посуд повинен мати міцно прикріплені ручки, рівне дно і добре підібрані кришки;
  • пускові пристрої повинні знаходитись близько від робочого місця, забезпечуючи при цьому швидке i безпечне вмикання та вимикання апарату.
  • у виробничих приміщеннях електропроводка повинна бути прокладена в трубах для захисту від механічних пошкоджень та вологи. 

 

docx
Додав(-ла)
Водяна Раїса
Додано
2 квітня 2020
Переглядів
10300
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку